Til hovedinnhold

iPhone 6S gir alle raskere mobilt internett

Jo da, du får raskere mobilt Internett du også, selv om du ikke vil bytte til iPhone 6S.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mobiloperatørene jubler over at nye iPhone har fått støtte for «carrier aggregation». Det betyr at antallet brukere som kan utnytte de nye oppdaterte mobilnettene vil øke betraktelig. De nye iPhone 6S-modellene støtter teknologien og frekvensene som brukes av norske operatører.

Bjørn Amundsen i Telenor er godt fornøyd med at også Apple nå vil støtte 4G+. Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Carrier hvafforno'?

De fleste har antakelig ikke hørt om carrier aggregation, eller multibærerteknologi, men det er altså dette som ligger under det du antakelig kjenner som LTE Advanced, eller 4G+.

Det er ikke så vanskelig som det kanskje høres. Carrier aggregation går i korte trekk ut på å utvide båndbredden og dermed kapasiteten for dataoverføringer i mobilnettet. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å bruke tilstøtende databærere som opererer innenfor samme frekvensbånd, som i LTE Advanced.

Nå er ikke dette alltid praktisk mulig. Operatørene kan ha ulike frekvenstildelingsscenarier, så de må støtte seg på bærere som opererer på samme frekvensbånd (intraband), men har ett eller flere gap mellom seg. Men dette kan også løses ved å bruke bærere som tilhører ulike frekvensbånd (interband).

Bygger det der det er mulig

Det er nettopp dette de norske mobiloperatørene nå er i ferd med å rulle ut. Telenor opplyser at de vil ha 4G+ på plass i 300 kommuner innen utgangen av året, og at samtlige basestasjoner med 4G vil være oppdatert til 4G+ innen utgangen av 2016. Her er det riktignok et forbehold om basestasjoner som bare benytter én mobilfrekvens. Disse vil ikke ikke få 4G+ i denne omgang, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

På steder der operatøren kobler sammen de laveste frekvensene, 800 MHz og 1800 MHz, vil den teoretiske topphastigheten være 225 Mbit/s. Har basestasjonen både 1800 MHz og 2600 MHZ, vil du i teorien kunne oppleve en hastighet på 300 Mbit/s.

Hjelper også deg som ikke har 4G+-mobil

Ifølge Bjørn Amundsen er det ikke bare de som har mobiltelefon med støtte for 4G+ som får glede av dette.

– Alle vil få raskere nett, fordi de som bruker mye data blir fortere ferdig, sier Amundsen.

Han er likevel usikker på om 4G+ vil bli et reelt alternativ til bredbånd i hjemmene.

4G ikke alltid raskest

Men selv om du har 4G-dekning der du bor, er det ikke sikkert at dette er den raskeste måten å overføre data på.

– Det er flere faktorer å ta hensyn til. Både avstanden til basestasjonen, kapasitet og antallet brukere har betydning for hvor raskt du kan overføre data, sier Amundsen.

Samsung Galaxy S6 Edge er en av mange nyere telefoner som støtter 4G+. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du har kanskje opplevd at nedlastingen ikke går så raskt som forventet, selv om det er 4G-dekning der du befinner deg, og at det noen ganger går raskere å bruke 3G. Bjørn Amundsen sier han er kjent med dette.

– Jeg tror ikke du vil oppleve dette der vi har 4G+, men det er riktig at det ikke alltid er 4G som gir den raskeste hastigheten. Om det er mange brukere kan det lønne seg å bruke 3G. Problemet er at telefonene søker etter 4G først, og velger dette uavhengig av hvilken teknologi som er raskest der og da. Finner ikke telefonen 4G vil den velge 3g, og finner den ikke 3G vil den velge 2G. Det beste hadde vært om telefonen heller søkte etter det raskeste nettet. Det ville imidlertid kreve svært mye signalering, sier Amundsen.

Apple kommer etter

Apple er på ingen måte alene om å støtte 4G+. Men iPhone-brukere genererer mye datatrafikk, og kan følgelig lett være «i veien» for deg, og skape kø når du skal surfe. Med den nye teknologien vil de bli raskere ferdig, så du får tilgang til mer av båndbredden.

Du kan likevel ikke regne med at du oppnår topphastigheter, selv om du har en mobil som støtter 4G+. Hvor raskt det går avhenger nemlig også av abonnementet ditt.

Her er noen av telefonen som støtter 4G+ (listen er ikke uttømmende):

annonse