TestHuawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 gir deg den gode kvalitetsfølelsen

Denne mobilen har overflatekomprimert glass på fremsiden og aluminium på baksiden.

Design, skjerm og menyer, nyttefunksjoner

Når det står Huawei på mobilesken mistenker du kanskje straks at det er en prisgunstig telefon du er i ferd med å pakke opp, og det er jo hyggelig. Idet du åpner esken til Huawei Ascend G7 ligger det imidlertid an til en overraskelse. Ascend G7 ser slettes ikke ut som noen billig telefon, og når du fører fingrene over bakdekselet får du følelsen av å holde en telefon med tre ganger så høy prislapp.

Ascend G7-en vi har fått inn til test har en hvit fremside rundt en stor skjerm, dekket av overflatekomprimert glass – riktignok ikke akkurat det mest kjente og utprøvde Corning Gorilla Glass, men det virker ripesikkert nok allikevel.

Snur vi telefonen rundt finner vi en aluminiumsbakside med litt hvit plast bare øverst og nederst. Aluminiumen brettes også rundt telefonen slik at den dekker alle kantene. Greit at ikke Apple akkurat fant opp eller har fått ta patent på hvite elektronikkprodukter, men dét kombinert med aluminiumen som ser og føles som overflaten til en Macbook Pro gjør det vanskelig ikke å trekke denne parallellen. Dette er absolutt ikke noen dårlig egenskap, siden Macbook Pro er dyre datamaskiner som er kjent for å levere god design og kvalitetsfølelse. Med Ascend G7 får du den samme godfølelsen.

En Apple-parallell som derimot trekker ned er at batteriet ikke er utskiftbart uten å skru opp telefonen. Ikke ser vi umiddelbart hvordan telefonen skal åpnes heller, så du må kanskje belage deg på å levere telefonen til et verksted når batteriet etter hvert blir dårlig. Vi skal siden komme tilbake til batteritiden, men kan nevne kjapt allerede nå at den er i det øvre sjiktet.

Baksiden gir en følelse av kvalitet. Foto: Einar Eriksen

God som mobiltelefon

Lydkvaliteten i samtaler er god, og i tillegg til den vanlige mikrofonen nederst finnes det også en mikrofon ved siden av kameraet på telefonens bakside. Denne mikrofonen brukes til å fange opp støy utenfra som siden kanselleres før lyden sendes til samtalepartneren din i den andre enden. Dette fungerer utmerket, og du kan vimse rundt i både trafikken og på konserter uten at motparten får problemer med å høre deg.

Det meste av teknologier er på plass i Ascend G7, inkludert 4G (LTE). Her er det kategori 4 som gjelder, i motsetning til Honor 6 som stiller med kategori 6. I dag har det imidlertid ingen betydning ettersom mobilnettene ikke stiller med hastigheter som du trenger høyere enn kategori 4 for å få. NFC er også på plass, altså nærfeltkommunikasjonsteknologi. Det betyr at du kan montere lås på ytterdøra hjemme for litt over et par tusenlapper og dernest åpne døra ved hjelp av mobiltelefonen din. Du kan lese mer om slike låser i vår artikkelserie om smarthus. Du kan også betale på butikken og på bussen etter hvert som denne typen betalingsløsninger innføres.

Aluminiumen bretter seg rundt kantene av telefonen. Foto: Einar Eriksen

Skarp skjerm

Ascend G7 er veldig tynn og den har en stor skjerm, slik som de fleste mobiltelefoner som følger mobiltrendene. Skjermen oppleves som skarp, med sin pikseltetthet på 320 piksler per tomme. Det finnes mobiler med høyere pikseltetthet, men 320 piksler per tomme holder til at avrundede hjørner er sylskarpe og pikslene er umulig å se med det blotte øyet. Prisen tatt i betraktning fungerer skjermen utmerket både i skarpt sollys og i skarpe vinkler.

En annerledes brukeropplevelse

Huawei har brukt Android OS i versjon 4.4.4 i Ascend G7 og lagt EMUI 3.0 på toppen. Førstnevnte er det velkjente mobil-operativsystemet fra Google som fungerer helt fint i seg selv, mens sistnevnte er et brukergrensesnitt som endrer brukeropplevelsen sammenlignet med andre mobiler. Denne Huawei-telefonen oppleves vesentlig annerledes enn en Sony-telefon, selv om operativsystemet er det samme.

Noen av hjemmeskjermene består fra fabrikk av en haug med ikoner. Det minner om den velkjente app-menyen, men er noe helt annet. Foto: Einar Eriksen

Dette brukergrensesnittet overrasker deg med et nytt bakgrunnsbilde hver gang du aktiverer skjermen. EMUI oppleves enkelt å bruke, har redigerbare rutenett på hjemmeskjermene og du kan endre størrelsene på småprogrammene (widgets). Noe som er litt uvant er at ikke alle applikasjonene dine er presentert i én gigantisk «meny», men i stedet får du en rekke forskjellige hjemmeskjermer med mapper plassert i noen av dem. Applikasjonene må være ett eller annet sted på hjemmeskjermen – og prøver du å fjerne den får du spørsmål om du vil avinstallere. I stedet må du altså flytte den til en annen hjemmeskjerm eller inn i en mappe. Å plassere ting i mapper er en god idé, da det gjør applikasjonene dine lettere å finne. Denne løsningen synes vi går helt greit å bli vant med, og vi mistenker at løsningen er enklere å forstå for nye smarttelefonbrukere enn applikasjonsmenyen.

En rekke medfølgende applikasjoner

I tillegg til selve hjemmeskjermen og menyene serverer EMUI en ny kameraapplikasjon som fungerer bra, et galleri der bildene sorteres ryddig etter dato og en egen musikkspiller for deg som ikke bruker Google Music, Spotify, Wimp eller lignende men heller laster musikkfilene inn på mobilen. I tillegg har Huawei lagt inn appen telefonbehandler – et program som optimaliserer mobilen ved å fjerne unødvendige ting fra hurtigminnet, lar deg styre forskjellige funksjoner når det gjelder strømforbruk og mobiltrafikk og ikke minst lar deg blokkere telefonnumre slik at du kan stenge ute telefonselgere og andre plagsomme personer fra å ringe og/eller sende tekstmeldinger. Filbehandleren er også Huaweis egen, og gir god oversikt – men støtter dessverre ikke skytjenester slik mange andre filbehandlere gjør.

EMUI er teknisk sett bare en såkalt launcher, så det er ingen problem å bytte den ut hvis du ikke er fornøyd og det er også uproblematisk å installere nye apper som erstatter eller komplementerer de som ligger inne fra før.

Lær hvordan du bytter launcher i Android-skolen »

Av kontorprogrammer får du med Kingsoft Office. Med det kan du lese, opprette og redigere Office-dokumenter på mobilen – med støtte for både tekstdokument, lysbildepresentasjon og regneark. Med Android i bunnen har du også en god kalender, funksjonsrik e-postleser med støtte for mange kontoer i samme innboks og i tillegg følger det med en praktisk notisblokk. Det er verdt å nevne at også Googles stemmegjenkjenner virkelig begynner å komme seg, slik at du faktisk kan diktere tekstmeldinger hvis du bare prøver å tilnærme talemåten din noe til slik ordene skrives på bokmål. For undertegnede høres det veldig rart ut, da min dialekt er nordnorsk, men er du fra strøk der dialekten ligner bokmål kan du muligens snakke helt vanlig.