Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 4

Note 4 overgår alt vi har sett av mobiltelefoner

Samsungs Note-serie er ikke lenger bare for spesielt interesserte.

Kurt Lekanger, Tek.no

I korte trekk

Kjøper du en Samsung Galaxy Note 4 betaler du såpass mye at du må kunne forvente at telefonen byr på noe av det ypperste som er å oppdrive. Her innfrir Note 4 til fulle.

OBS! Artikkelen er oppdatert med nye ytelsesgrafer. Ved en inkurie ble ytelsen målt på den internasjonale utgaven av Galaxy Note 4. Ytelsen er fortsatt helt i toppklasse, og brukeropplevelse påvirkes ikke av denne endringen. Se nye grafer på side 3.

Svært bra samtalelyd

På toppen av dette kommer den integrerte digitalpennen, en ny og mer eksklusiv design, samt funksjoner som pulsmåler, fingerskanner og UV-detektor. Om du virkelig trenger alle disse funksjonene skal være usagt, men lyden under samtale er noe av det beste vi har vært borti, og det er i alle fall viktig for de fleste.

En test av Samsung Galaxy Note lokker frem superlativer vi normalt ikke er så rause med. Det er lett å la seg begeistre, så vi skal forsøke å holde oss på bakken. Blant annet skal vi ikke glemme at telefonen er både dyr og stor. Ja, det finnes enda dyrere mobiltelefoner, og det finnes langt dårligere telefoner som er nesten like dyre. Men for den som har et begrenset budsjett å rutte med kan Note 4 raskt havne utenfor rekkevidde.

En stor mobiltelefon

Note 4 (til venstre) er litt mindre enn Apples iPhone 6 Plus (til høyre). Den har likevel litt større skjerm enn iPhone-en.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

At den er stor er heller ikke til å komme unna. Det kan forsvares med at det reduserer behovet for et lite nettbrett, eller du kan si at den slett ikke er stor, sammenliknet med iPhone 6 Plus, eller med modellene som nå er populære i Asia. Men det endrer ikke det faktum at den veier 176 gram, og er nesten 8 cm bred. Ja, du vil antakelig venne deg til størrelsen ganske raskt, og skjermstørrelsen tatt i betraktning er telefonen overraskende kompakt og lett.

Kameraet byr på en del nye og spennende funksjoner, og du kan filme i 4K, som gir fire ganger flere bildepunkter enn det som er vanlig standard på flatskjermer i dag, full HD 1080p. Linsen har en blenderåpning på 1,9, noe som betyr at den slipper inn mye lys, og kan ta bedre bilder under vanskelige forhold. Den har også optisk bildestabilisering, så du kan få skarpe bilder og roligere videosekvenser, også om du er litt ustø på hånden.

Pennen som er integrert i mobilen er også forbedret siden forrige versjon, i tillegg til at programvaren gir deg litt flere muligheter enn før. Blant annet kan du bruke pennen til å merke ulike elementer og lagre dem som en samling på utklippstavlen. Dermed kan du merke mange ting, og enkelt lagre det eller dele det som en samling. Du kan også kopiere tekst ved å merke den med pennen, og lime det inn i andre apper på Note 4.

Kjempebatteri

Batteriet i Galaxy Note 4 er på hele 3220 mAh. Kombinert med en god strømstyring gir dette lang brukstid mellom ladinger. Dessuten har Note 4 en hurtigladingsfunksjon som gjør at du kan lade batteriet 30 prosent raskere. For å oppnå dette må du bruke en 9 V-lader. Denne får du med når du kjøper Note 4. Du kan bruke en vanlig lader også, men da får du ikke hurtigladet.

Samsung Galaxy Note 4 har Android 4.4.4, som er den foreløpig siste versjonen som er tilgjengelig på mobiltelefoner.

Unike egenskaper

Pennen som følger med gir Note 4 noen unike funksjoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Med sine spesielle egenskaper og gode spesifikasjoner er Galaxy Note 4 en smartmobil som virker skreddersydd for den som bruker mobilen som verktøy også i jobb. Sensitive data kan sikres med Samsungs smarte løsning Knox, og ellers finner du selvsagt alt av kontorapplikasjoner og notatverktøy på telefonen. Blant annet kan du ta bilder av tavlen i møterommet og digitalisere innholdet for etterbehandling på mobilen eller en PC.

Du kan også jobbe med flere oppgaver samtidig, og veksle mellom disse på ulike måter. Apper kan flyte i egne vinduer på skjermbildet, eller du kan dele skjermen mellom to apper. Mer om dette på neste side.

Tøff konkurranse

Flere av disse egenskapene er Samsung alene om å kunne tilby. Men trenger du ikke pennen, UV-måler, flere brukerkontoer, flytende app-vinduer eller pulsmåler, finnes det saktens andre telefoner som langt på vei kan konkurrere med Note 4.

Mest nærliggende er det å vurdere iPhone 6 Plus, som i størrelse og ytelse er omtrent lik Note 4. Den har ikke mulighet for minnekort, og det finnes ikke noen 32 GB-versjon å sammenlikne direkte med. Den eneste grunnen vi kan se til å velge iPhone 6 Plus fremfor Galaxy Note 4 må være at du foretrekker iOS fremfor Android.

En annen god mobil med stor skjerm er Huawei Ascend Mate 7. Denne er foreløpig ikke i salg, så da må du i tilfelle vente litt. Ascend Mate har større skjerm med lavere oppløsning, men fremdeles høy nok oppløsning til at bildet ser skarpt ut. Den har et monsterbatteri på hele 4100 mAh, men viktigere; den er neste to tusenlapper billigere enn Galaxy Note 4 i innkjøp.

Hele testen

Det er mange ting vi liker ved Samsung Galaxy Note 4. Det skulle også bare mangle − vi snakker tross alt om den mest avanserte mobiltelefonen Samsung noen gang har produsert. Vi snakker faktisk om den mest avanserte mobiltelefonen som er produsert, uavhengig av produsent.

Men å lage avanserte mobiltelefoner er til liten nytte om de ikke også fungerer slik du må kunne forvente. Det gjør Samsung Galaxy Note 4.

Samme nye design som Galaxy Alpha

Designen på Note 4 minner om den vi så på Galaxy Alpha. Rammen har den samme formen, med litt kraftigere partier i hjørnene. Også her er det en ramme i metall, men her er sidepanelet i rammen utstyrt med samme farge som telefonen. Ellers er størrelsesforskjellen den mest markante forskjellen. Alpha har naturlig nok heller ikke en penn plassert i bunnen.

Ellers er fronten på Note 4 i velkjent Samsung-design, med en oval tast under skjermbildet. Tasten har en innebygget fingeravtrykk-leser, lik den du finner på Alpha og på Galaxy S5. Denne leseren skal vi komme tilbake til. Fronten er ellers dekket av et ripesikret Gorilla-glass, som er rundet i kantene.

Avtakbart bakdeksel

Bakdekselet er avtakbart.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Baksiden av telefonen er av plast. Dette plastlokket har en overflatestruktur som gjør at det minner om skinn, men den kraftige juksesømmen langs kanten er borte. Det gir telefonen et elegant uttrykk, selv om vi må medgi at det ikke ser riktig så eksklusivt ut som når bakdekselet er i metall.

Bakdekslet er avtakbart, og gir tilgang til minnekort, SIM-kort og et stort batteri på 3220 mAh. På baksiden er også kameraet, og sensoren som registrerer UV-stråling og kan sjekke puls og oksygenmetning i blodet ditt.

På venstre side har telefonen en vippebryter for volum, mens tasten som tenner og slukker telefonen sitter på høyre side. Utgangen for hodetelefoner er på toppen, mens du i bunnen finner ladekontakten. Denne er endret fra Note 3, slik at du nå er tilbake til den vanlige Micro-USB-porten. Vi har ikke hørt noen begrunnelse for at USB 3.0-porten nå er tatt bort igjen. USB 3.0 gir raskere overføringshastigheter mellom enheter som støtter dette.

USB-porten har imidlertid støtte for MHL. MHL er en standard for overføring av medieinnhold via kabel. Det betyr at du ved hjelp av en overgang kan koble mobilen til en TV, hjemmekino eller projektor via en HDMI-kabel. HDMI er den kontakten på TV-en som ser ut som en kjempeversjon av ladekontakten på Samsung-mobilen.

Forbedret samtalelyd med ekstra mikrofoner

Note 3 på toppen, Note 4 underst. De små hullene på Note 4 er til mikrofonene. Legg også merke til at Note 4 ikke har USB 3.0-kontakt, slik Note 3 har. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Under telefonen er det også to små hull. Dette er mikrofonåpninger, og ved å bruke to mikrofoner oppnår Samsung bedre lyd ved samtaler, samtidig som det reduserer faren for at du skal være uheldig og dekke mikrofonen under en samtale.

Telefonen har enda en mikrofon, og den er plassert på toppen. Når du gjør taleopptak lagres lyden fra toppmikrofonen og lyden fra bunnmikrofonen som separate spor. Slik kan du velge om du bare vil høre opptaket fra den ene mikrofonen, eller om du vil høre fra begge.

På toppen sitter også en liten Ir-sender som lar deg styre TV-er og andre apparater som reagerer på fjernkontroller med Infrarødt lys. Samsung har også gitt telefonen programvaren Smart Remote fra Peel. Programvaren ber deg oppgi hvilken innholdsleverandør du bruker, og deretter hvilket mottaksutstyr du har. Deretter kan du starte programmer direkte fra mobilen, forutsatt at du har fri sikt mellom TV og mobil. Rekkevidden kan være et problem i større stuer.

Skaff deg et beskyttende tilbehør

Om du ønsker å beskytte telefonen ekstra kan du bruke Samsungs såkalte Flip-covere. Disse kommer i ulike varianter som kan deles inn i tre hovedgrupper etter hvor stort vindu de har foran skjermen. Det dreier seg om et smalt vindu, et større vindu eller ikke noe vindu i det hele tatt. Siden dette er tilleggsutstyr skal vi ikke si mye om det her, men kan legge til at dette er aktive deksler som kan starte eller slukke skjermen når du åpner eller lukker fronten.

Du kan også besvare anrop, sjekke klokke, lese meldinger og så videre uten å åpne dekselet. Enkelte av funksjonene krever at du har valgt et deksel med vindu. Det finnes også et bakdeksel som lar deg bruke Galaxy Note 4 med trådløs lading.

Om du trenger deksel skal være usagt. Dette er en stor telefon, og den blir ikke mindre av at du setter på et deksel. Men samtidig er den også en avansert datamaskin du skal ha med over alt. Da kan ekstra beskyttelse komme godt med.

Ekstremt god skjerm

Du skal forstørre bildet mye før pikslene kommer til syne. Foto: Espen Irwing Swang, tek.no

Skjermen måler 5,7 tommer, og har en oppløsning på 1440 x 2560 punkter. Det er en ekstremt høy pikseltetthet på en mobiltelefon, og langt over hva det menneskelige øyet er i stand til å skille fra hverandre. Innsynsvinkelen er så bred at det nesten ser ut som om skjermbildet ligger utenpå glasset.

Når dette i tillegg er en Super AMOLED-skjerm der sort faktisk er helt sort og fargespekteret er så bredt, da er det bare å fastslå nok en gang at Samsung vet hvordan man lager suverene mobilskjermer. At telefonen også har en kraftig grafikkbrikke forsterker inntrykket ytterligere.

TouchWiz er bedre enn sitt rykte

Samsung har fått en del kritikk for å legge sitt eget brukergrensesnitt på toppen av Android. Det har de også på Samsung Galaxy Note 4, og vi er fristet til å si heldigvis. Skulle Note 4 kjørt et rent Android-grensesnitt ville mye av det som gjør telefonen så spesiell blitt borte. Samsung har også blitt flinkere til å styre unna ekstra programvare som du får prøve en liten stund, typisk i tre måneder, men som du så må betale for å fortsette å bruke.

TouchWiz er lett å tilpasse.

Dette kalles gjerne bloatware, Programmene finnes fremdeles, men de fleste er samlet i en egen «app-butikk» som kalles Galaxy Apps. Der kan du laste ned de programmene du faktisk er interessert i å prøve.

Menyene er bygget opp med hjemmeskjermer, eller paneler, som du kan veksle mellom ved å stryke fra side til side. Den første skjermen du får opp, og som er merket med et lite hus, er den skjermen som ligge nest lengst mot venstre. Her har du de vanlige widget-ene med klokke, vær og Google-søk, i tillegg til de faste ikonenen for telefon, kontakter, meldinger, Internett og applikasjonsmeny.

Denne linjen blir liggende fast også når du blar til de andre panelene. Unntaket er om du beveger deg til venstre for den første startskjermen. Da åpner du FlipBoard, som er en nyhetssentral der du raskt kan bla igjennom nyheter fra ulike kilder. Bruker du tid på å konfigurere tjenesten vil du få en egen nyhetskilde med saker fra stoffområder som interesserer deg.

Tilpass menyene slik du ønsker

De vanlige panelene kan du møblere slik du selv ønsker, med et stort utvalg av Widgets, bokmerker eller ikoner til de programmene du bruker til vanlig. Du kan som på andre mobiler også gruppere flere ikoner til samlinger, og legge disse samlingene på en startskjerm for rask tilgang.

Om du kniper sammen ett av startpanelene med to fingre, dukker det opp en karusell der du kan gjøre endringer på panelene, bytte bakgrunn, skifte overgangseffekter og plukke widgeter.

Menynavigasjonen på Samsung Galaxy Note 4 glir som en drøm. Her er det null lugging eller manglende respons. Apper startes øyeblikkelig, og vekslingen mellom aktive apper har aldri sett bedre ut. Du berører bare navigasjonsfeltet til venstre for hjem-tasten. Da dukker de aktive appene opp som kort du kan bla i, omtrent som det var med coverflow på iPhone i tidligere versjoner.

Tidligere har du hatt en liste med aktive programmer som miniatyrbilder, så i praksis er forskjellen ikke så stor. Men det ser unektelig mye bedre ut i den nye innpakningen.

Google Nå hjelper deg, om du tillater det

Screenshot_2014-10-22-21-27-21.

Tasten under skjermen sender deg rett til hjemskjermen. Trykker og holder du på denne tasten kommer du til Google Nå, som er en side der du får opp ulike kort tilpasset deg selv. Google vet nemlig hvor du er, hvor du bor og hvor du jobber, og kan se i kalenderen din når og hvor du har møter eller andre avtaler. I alle fall om du har gitt alle de tillatelsene Google ber om når du tar telefonen i bruk.

Det kan gjerne kalles overvåkning, men hensikten er ikke å kartlegge om du er trofast eller stikker tidlig fra jobben. Tvert imot skal kortene hjelpe deg så du rekker møtene dine. Google vet nemlig også hvor det er køer, og kan sende deg en melding om når du bør reise og hvilken rute du skal ta for å nå målet i tide.

I tillegg får du værvarsel og kan følge favorittfotballklubben. Det forutsetter riktig nok at klubben din er stor nok til at Google gidde å følge med for deg. Jeg kunne eksempelvis ikke legge til Hønefoss Ballklubb, men digger du TCU Horned Frogs (basketball) kan du få opp kort med resultater fra de siste kampene.

To raske trykk og du åpner S Voice. Dette er en slags taleassistent der du kan stille spørsmål og få svar. Her kan du også starte apper, lese in SMS-meldinger og så videre. Men norsk skjønner S Voice ikke.

Bedre fingeravtrykkleser

Som nevnt er denne hjemtasten også en fingeravtrykkleser.

Leseren skal være mer nøyaktig enn før, men i våre forsøk merker vi lite til dette. Du må fremdeles stryke fingeren over tasten, og du må stryke riktig. Du kan heller ikke registrere mer enn tre fingre. Det hadde vært praktisk med litt romsligere fingeravtrykkhukommelse, ettersom du da kunne ha ulike fingre knyttet til ulike profiler.

Fingeravtrykket skal kunne brukes til betalingsløsninger, men foreløpig er det mest anvendelig til å låse opp telefonen, til pålogging på nettsider som støtter autoutfylling av brukernavn og passord, eller for å bekrefte Samsung-kontoen din når du kjøper apper i Galaxy Store.

Om telefonen ikke reagerer som forventet må du bruke en kode for å låse opp. Denne koden må være på minst seks tegn. Her nytter det ikke å bruke PIN-koden over alt.

Fingerskanneren fungerer greit, men ikke like smertefritt som på Apples iPhone 6.

Penn med mange smarte bruksområder

Screenshot_2014-10-22-22-40-44.

Lær deg å bruke pennen som følger med Note 4. Om du tror den bare er til å ta notater eller tegne med, så tar du sørgelig feil. Pennen har nemlig en rekke bruksområder.

Når du trekker den spesielle S-pennen ut av holderen dukker det opp en meny som kalles luftkommando. Her kan du velge mellom fire ulike pennefunksjoner.

Den første kalles handlingsnotat. Her skriver du for hånd på noe som minner om en Post-it-lapp. Så kan du koble notatet til handling. Du kan for eksempel skrive inn et telefonnummer og deretter la telefonen ringe opp nummeret, du kan skrive en melding, legge til en kontakt, sende e-post, kjøre Google-søk, gjøre adresseoppslag eller legge til en oppgave.

Den andre funksjonen kalles smartvalg. Her velger du et område fra et skjermbilde og legger det til en samling som du kan dele eller hente frem til senere bruk. Den tredje funksjonen kalles bildeklipp, og går i korthet ut på å klippe ut elementer fra bilder. Du tegner langs kanten på objektet du vil klippe ut, og appen kan automatisk tilpasse linjen til kanten på objektet. Skulle automatikken svikte kan du legge til eller fjerne områder med pennen. Du kan gjøre også utklippet til en sirkel eller et kvadrat.

Den fjerde og siste pennefunksjonen kalles skjermskrift. Velger du denne funksjonen kan du skrive eller tegne på bildet du har på skjermen, og så lagres det hele som et foto du kan lagre eller dele.

Fungerer også som mus

Det finnes også en rekke andre apper du kan bruke pennen på.

Vår erfaring med pennen er at den er både enkel og morsom å bruke. Den glir greit på skjermen, og når du tegner vil tykkelsen eller intensiteten på streken variere avhengig av hvor hardt du trykker og hvilken penn du velger å simulere.

Pennen kan også brukes som en mus, og når du holder pennen litt over skjermflaten dukker det opp et lite punkt som tilsvarer markøren du styrer med en mus. Markøren forsvinner om du løfter pennen mer enn et par centimeter fra skjermen. Holder du pennen over en mappe eller et miniatyrbilde, dukker det opp en forhåndsvisning.

Du kan velge bort luftvisning og luftkommando fra innstillingsmenyen. Her er det også flere andre innstillinger du kan gjøre for å tilpasse hvordan pennen skal fungere.

Styr Note 4 med blikk og bevegelser

Du blar enkelt gjennom de åpne appene på Galaxy Note 4.

Enkelte funksjoner på Note 4 kan også styres med bevegelser. Du kan for eksempel velge at telefonen skal besvare anrop automatisk om du legger telefonen til øret. Du kan sette opp smartvarsel, som betyr at du bare trenger å strekke hånden mot telefonen, så lyser den opp med de siste hendelsesvarslene.

Du kan dempe lyden og sette avspillinger på pause ved å dekke skjermen med en hånd, og du kan dempe lyden ved å snu telefonen rundt. Det siste er en rask måte å dempe lyden fra innkommende anrop på, i fall telefonen skulle ha glemt å sette telefonen til lydløs før du gikk inn i møterommet.

Vår erfaring fra testperioden er at disse funksjonene fungerer bra.

En funksjon som ikke er like imponerende er den såkalte «smart hvilemodus». Denne skal sørge for at skjermen ikke lukker så lenge du ser på den. Det virker iblant, men løsningen er avhengig av lysforholdene. Frontkameraet må nemlig se ansiktet ditt og være i stand til å registrere øynene dine. Det fungerer særlig dårlig i baklys eller ved svak belysning. På den annen side gjør funksjonen heller ingen ugagn. Slukker skjermen mens du ser på den, så ville den uansett ha slukket om telefonen ikke hadde hatt denne funksjonen.

Svært omfattende hendelsesvarsling

Trekker du ned fra toppen av skjermen dukker det opp en lilste med varsler. Denne listen kan fort bli lang, for her vises alt fra bilder du har lagret i Google+ Autolagring, til apper du har installert og sluttresultater fra fotballkamper med lag du følger. I tillegg kommer selvsagt de mer tradisjonelle varslene om e-post, meldinger og nærstående avtaler.

Øverst i denne statuslisten finner du snarveier som lar deg skru av og på funksjoner på en enkel måte. Hvilke funksjoner som skal ligge i denne hurtigmenyen kan du velge selv. Her er også en glidevelger for manuell lysstyrke, og et felt der du kan velge at lysstyrken skal justeres automatisk.

Automatisk nødhjelpsmelding

Tre raske trykk på denne tasten aktiverer nødmelding til utvalgte mottakere.Foto: Espen Irwing Swang, tek.no

En annen funksjon Samsung har lagt inn på Note 4 er nødmodus. Denne er deaktivert som standard. Aktiverer du den i innstillingsmenyen får du en snarvei til automatisk varsling av primærkontakter. Tre raske trykk på strømtasten vil da utløse en melding der telefonen kan sende bilder og lyd til kontaktene du har valgt. Ved nødmodus går telefonen over til ekstrem strømsparing for at batteriet skal holde så lenge som mulig. En del funksjoner blir deaktivert, og skjermbildet går fra farger til gråtoner.

Du kan også sette telefonen i ultrastømsparingsmodus uten å aktivere nødmodus. Hvor effektiv denne stømsparemodusen er har vi ikke målt, men om vi skal tro beregningene Samsung gjør for oss, vil et halvfullt batteri kunne vare i over en uke.

Spesielle Note-apper

Tegninger du tegner på Note 4 kan deles med andre via appen Pen.up. Foto: Espen Irwing Swang, tek.no

I telefonen finner du alle de vanlige applikasjonene, i tillegg til noen som er spesielle for Note. Vi skal ikke gå inn på hva alle de vanlige appene kan brukes til, men trekker frem de som er spesielle for Samsung og for Note 4.

Den første appen vi finner det verd å nevne er Pen.up. Dette er en app for deg som går med en kunstner i magen, og som gjerne vil ha tilbakemeldinger fra andre på arbeidet du gjør.

Her deler du tegningen din, og får se tegninger som andre har delt. Som ellers i verden er det noen som imponerer betraktelig, mens andre, som undertegnede, må innse at talentet ikke strekker til. Men alle kan ha det gøy.

Her er også S Note, en app som gjør det navnet sier, og lar deg skrive notater som du samler i virtuelle notatbøker på telefonen. Her lagres også notater du har gjort med bildenotater, eller med notat-appen i luftkommando-menyen.

Du har også en app som kalles utklippsbok, og her vil du finne igjen saker og ting som du har lagret ved hjelp av bildeklipp og smartvalg.

Flere pennespesifikke apper har Note 4 ikke, men går du på Google Play vil du finne en rekke apper som gjør nytte av dette skriveverktøyet.

Vi får også ta med at pennen fungerer utmerket som skriveverktøy for SMS. Plasserer du pennen over tekstfeltet dukker det opp et lite symbol som lar deg bytte ut tastaturet med håndskrift. Skriften gjøres fortløpende om til redigerbar tekst, og før du sender meldingen kan du korrigere eventuelle feil med den vanlige tastaturet. Her skjønner telefonen norsk.

Måler UV-stråling, puls og oksygennivået i blodet

Puls og UV-måleren sitter til høyre i samme spalte som bameralampen.Foto: Espen Irwing Swang, tek.no

Om vi forlater pennen og ser på andre spesialfunksjoner Galaxy Note 4 har, så kommer vi ikke utenom å måtte si litt om S Health. Det er nemlig i denne appen at du gjør deg nytte av UV-sensoren, pulsmåleren og sensoren som forteller deg hvor oksygenmettet blodet ditt er.

S Health teller skritt, lar deg registrere maten du spiser og hjelper deg å nå dine vekt- eller treningsmål. Appen virker også med eksterne sensorer, som treningsarmbånd. Den registrerer søvn og stress, og kan benyttes sammen med partner-apper. Sistnevnte er det riktig nok ikke så mange av. Vi fant bare Lark Activity tracker, som egentlig gjør en liten del av det som S-Health allerede gjør, og som vi derfor ikke helt ser hensikten med.

Skritt-telleren i telefonen kan synkroniseres med skritt-telleren i Samsung Gear-produktene (smarte klokker og armbånd).

Pulsmåleren virker på den måten at du legger fingeren på sensoren ved siden av kameraet bak på telefonen. Om S Health pulsmåling er aktivert, starter pulsmålingen automatisk.

Hvor nøyaktig oksygenmåleren er vet vi ikke, men da vi målte i fred og ro fikk vi beskjed om at metningen var normal, på 98 prosent. Etter å ha holdt pusten i 30 sekunder før måling, viste måleren 89 prosent, og vi var i den røde delen av skalaen. Noen gode innåndinger senere var vi tilbake på normalen.

Proffbrukere må tilpasse selv

Galaxy Note 4 er en telefon som ganske sikkert vil nå ut til mange proffbrukere. Da kan det synes litt rart at det ikke ligger flere proff-apper på telefonen. Men forklaringen er enkel. Proffer har gjerne en klar formening om hvilke apper de vil bruke, og legger dem selv inn på telefonen. De som likevel trenger hjelp til å finne gode løsninger for kontor-apper, sikkerhet, VPN-oppkobling, kan hente slike fra Galaxy Store.

Her finner du også barneappen åpner for at du kan låne bort telefonen din til ungene i huset, uten at de får slettet e-posten din eller sendt morsomme meldinger fra facebook-kontoen din. Bedriftssensitive data kan du beskytte med Knox.

En underholdningsmaskin

Mange av bøkene på Play Bøker er gratis. Som denne, der du kan lese historiene om Sherlock Holmes.

I hver av disse appene får du tilgang til innhold du kan laste ned og konsumere på mobilen. Her er en rekke bøker på norsk, og prisen varierer fra gratis, til rundt 250 kroner. Det er mulig det finnes dyrere bøker også, men vi har ikke funnet dem. Samsung Galaxy Note 4 er også en underholdningsmaskin av de sjeldne. Den har kraft nok til å kjøre et hvilket som helst Android-spill, og størrelse kombinert med skjermoppløsning gjør den ypperlig som såvel bokleser som surfebrett. Telefonen har Google-appene Play Musikk, Play Filmer, Play Bøker, Play Aviskiosk og Play Spill.

Her finnes alt fra kriminalromaner til lærebøker og oppslagsverk. Noen av bøkene er ganske kuriøse, som Ivar Andreas Aasens «Norsk Gramatik» fra 1864 (gratis), mens andre er mer populærlitteratur, som «Jeg er Zlatan» (209 kroner) og «Fifty Shades of Grey» (49 kroner).

Bokleseren er enkel i bruk, og teksten kan skaleres for økt lesevennlighet. Du kan også velge gulnet papir, for å unngå at teksten blir hard mot øynene.

Musikkspiller med god lyd

Galaxy Note 4 har en høyst kapabel musikkspiller. Den gir også god lyd ved avspilling av musikkstrømmer fra nettet.Foto: Espen Irwing Swang, tek.no

Play Music har en del til felles med Spotify og Wimp, der du kan lytte til millioner av sanger mot å betale et abonnement på 99 kjroner i måneden. De første 90 dagene kan du prøve tjenesten gratis. Du kan også spille av musikk fra ditt eget bibliotek, om du kopierer musikkfilene over på mobilen eller strømmer dem fra en medieserver.

Lydkvaliteten i Galaxy Note 4 er god, uten av den briljerer på noen måte. Du kan justere lydbildet ved hjelp av SoundAlive, som har både en enkel sjangerinnstilling, og en mer avansert lydutjevner (equalizer) med sju spor.

Vil du høre lydbøker på rekordtid kan du sette opp hastigheten på avspillingen til dobbelt fart, eller du kan kjøre den på halv fart, om du synes det er vanskelig å henge med.

Alt i alt synes vi musikkspilleren til Samsung er hakket mer brukervennlig enn Play Music, i alle fall om du ikke abonnerer på musikk fra Google.

Kamera med stor blenderåpning og optisk bildestabilisering

Kameraet er for svært mange blitt den viktigste funksjonen på en mobiltelefon, i alle fall om vi ser bort fra basisfunksjonene. Samsung har gitt kameraet forbedret optikk som slipper inn mer lys, i tillegg til at telefonen har fått optisk bildestabilisering.

At lysfølsomheten er forbedret betyr bedre bilder innendørs og ved fotografering i svakt lys generelt. Hensikten med å slippe inn mer lys fremfor å forsterke lysfølsomheten digitalt (høyere ISO-verdier) er at det blir mindre signalstøy i bildene. Signalstøy ser du som fargede «gryn» når du studerer bildene litt nærmere.

Dette bildet er tatt uten fotolys i svak belysning innendørs (Foto: Espen Irwing Swang, tek.no).

Samsung har lyktes brukbart med sin 16 megapikselbrikke og blendertall på 1,9. Lavere tall betyr mer lys inn i kameraet, og de fleste andre mobilkameraer ligger på 2,2 eller 2,3. Vi har også sett mobiler med blendertall 2.0, men i farten kommer vi ikke på noen andre mobilkameraer som er under 2-tallet. IPhone 6 og uperkameraet Lumia 1020 har til sammenlikning et blendertall på 2,2, mens Sony Xperia Z3 har 2,0.

Kameraet har ikke like mange modus-valg som enkelte tidligere SAmsung-modeller. Til gjengjeld kan du laste ned nye kamerafunksjoner direkte fra kamera-appen. Her kan du for eksempel få lagt til suround-bilder, sekvensielle bilder, animerte bilder, sporstbilder, bilder med lydklipp til og en egen funksjon som du kan bruke for å ta bilder av mat.

Ellers har du bare auto, kamera bak-selfie, selektiv fokus og panoramamodus. Dobbelt kamera hvor du kan ta selfie samtidig som du knipser bilder, virtuell tur og skjønnhetsansikt er innstillinger som finnes på telefonen, men som du selv må legge til om du vil ha dem i modus-menyen. Blant funksjonene vi ikke finner er makrofoto og timelaps.

Begrensninger i UHD-opptak

Videokameraet kan filme i UHD, som er en oppløsning tilpasset de nyeste høyoppløste TV-ene. Dette gir fire ganger så mange punkter i hvert bilde som det du er vant til fra de vanlige Full-HD-TV-ene.

Mens enkelte mobiler går varme og kutter opptak i UHD etter drøyt 8 minutter (Xperia Z3), unngår du dette med Note 4. Her har Samsung nemlig satt en grense på opptakstid til maks fem minutter. Det er litt kjipt for den som gjerne ville filme ungenes juleforestilling i høyeste oppløsning, men begrensningen lar seg altså ikke overstyre. D

Du kan jo alternativt starte neste opptak med det samme det første er ferdig. Husk at du uansett må ha et romslig minnekort. De 32 GB-ene Galaxy Note kommer med blir fort oppspist om du filmer i UHD. 1 GB holder til under 3 minutter opptak.

Ved filming i Full-HD er det ingen tidsbegrensning, og minnet rekker til omtrent fire ganger så lange opptak.

Den optiske bildestabiliseringen fungerer greit, men ikke supert. Er du tilstrekkelig skjelven vil kameraet ikke klare å kompensere det bort.

Best på det meste, men ...

Om vi skal trekke frem de områdene der Samsung Galaxy Note 4 må se seg slått av konkurrentene, så er det på innebygget minne, der iPhone strekker seg opptil 4 ganger lenger, om enn til en helt forferdelig pris per megabyte. På kameraet er det flere som kan utfordre Note 4, ikke minst Nokia med sine Pureview-kameraer. Noen telefoner, som HTC One M8 er hakket råere på musikkavspilling, mens atter andre er bedre beskyttet mot fukt. Samsung Galaxy Note 4 er ikke IP-sertifisert som det aller minste vanntett.

Men som totalpakke er Samsung Galaxy Note 4 den kraftigste og mest funksjonsrike mobiltlefonen du får kjøpt i Norge i dag. Det sier ikke så rent lite med tanke på at konkurransen i dette markedet er knallhard.

Produktbilder og ytelsestester

Testen er oppdatert: Den første Galaxy Note 4-modellen vi ble tilsendt av Samsung viste seg å være en internasjonal utgave. Den skiller seg fra den nordiske ved at systembrikken er Samsungs egen Exynos 5433. Dette påvirker ytelsestestene noe. Etter å ha mottatt et norsk testeksemplar, med Qualcomms Snapdragon 805-brikke, kan vi ikke si at det påvirker opplevd ytelse. Vi legger uansett inn nye grafer øverst. Du finner fortsatt grafene for den internasjonale versjonen nederst.

Resultatene fra den norske versjonen (N910F)

Vi noterer oss et testresultat fra 3DMark som er betydelig svakere enn det vi får fra telefoner utstyrt med Snapdragon 800 og Snapdragon 801. Vi konkluderer dermed med at 3DMark ikke ser ut til å fungere slik den skal på den norske utgaven av Galaxy Note 4.

Resultatene fra den internasjonale versjonen (N910C)

Geekbench3 multicore.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
3DMarkIceStormUnlimited.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Antutu 5.1Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her er noen flere bilder av telefonen og noen skjermdumper fra apper og menyer:

1

Design-kamera.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

2

Frontkameraet tar bilder med samme oppløsning som skjermen på telefonen, som er 1440 x 2560 punkter.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

3

Utformingen av hjørnet er spesiell. Du finner den samme detaljen på Samsung Galaxy Alpha..Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

4

Her ser du hvordan glasset er buet mot kanten av telefonen. Legg også merke mønsteret under glasset. Det er ikke så lett å få øye på når du ser telefonen i virkeligheten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

5

Designdetaljer som viser kamera, sensorer og logo på baksiden av Galaxy Note 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

6

Note 3 og Note 4Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

7

Slik ser Note 4 ut sett forfra.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

8

Note 4 til venstre, iPhone 6 PLus til høyre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

9

Vippeknappen som lar deg justere volumet er en fin designdetalj.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

10

Et kraftig forstørret utsnitt av skjermen viser hvordan underpikslene er plassert..Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

11

Pennen som følger med gir Note 4 noen unike funksjoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

12

Her er skjermen delt mellom SMS og e-post.
annonse