På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Her får du ekstremt mye for pengene
Honor 7 koster omtrent halvparten av konkurrentenes toppmodeller.
Innhold
- Introduksjon
- God skjerm
- Mye for pengene
- Design, funksjoner, bruk
- Ikke vanntett
- Særegent brukergrensesnitt
- Tilpasning med temaer
- Ny funksjon i fingeravtrykksensoren
- Programmerbar smarttast
- To simkort
- Knoke-funksjoner
- Kraftig mobil med åtte prosessorkjerner
- Musikkspiller med litt lav lyd
- Kameraet imponerer
- Hjelpen er nær
- Smarte funksjoner
- Konklusjon
- Billig og bra
- Så hva får du om du velger Huawei Honor 7?
- Så hva får du ikke?
- Alternativene
Introduksjon
Huawei Honor 7 er en luksuriøs og godt spesifisert mobiltelefon med kraftig maskinvare, meget bra kamera og en stor og god skjerm. I tillegg har sensoren som leser fingeravtrykk en egenskap ingen andre mobiler har, noe vi skal komme tilbake til på de neste sidene.
Det er fint lite som skiller Honor 7 fra telefoner som koster det dobbelte. Den har for eksempel ikke NFC, og kan følgelig ikke brukes som mobil lommebok. Det er neppe noe stort savn i dag, men kan selvfølgelig bli det om du gjerne vil være blant de første som tar slike tjenester i bruk.
God skjerm
Skjermoppløsningen er Full HD (1080 x 1920), og kvaliteten på skjermen er god. Flere nye toppmobiler har større pikseltetthet, men den praktiske nytten er diskutabel, i alle fall så lenge du ikke skal bruke mobilen i en VR-brille. Honor 7 har nemlig høyere skjermoppløsning enn grensen for når det er mulig å se enkeltpiksler uten hjelpemidler.
Versjonen vi har fått til test har 16 GB minne. Det finnes en versjon med 64 GB minne også, men denne selges ikke her. Til gjengjeld har telefonen støtte for minnekort. Minnekortet kan for øvrig erstattes av et ekstra sim-kort, slik at telefonen din i realiteten er to telefoner som kan brukes samtidig i ulike nett.
Mye for pengene
Honor 7 har kraftig innmat, stor og fin skjerm, meget bra kamera og en byggekvalitet som ikke ligger noe tilbake for de aller dyreste mobilene på markedet. På de neste sidene forklarer vi hvorfor vi mener Honor 7 er det beste mobilkjøpet du kan gjøre i dag >>
En så heftig mobil til så lav pris – vi er imponert
Fordeler
- +God design
- +Lav pris
- +Kraftig prosessor med 3 GB RAM
- +Meget bra kamera
- +Fotolys også på frontkanera
- +God skjerm
- +Rask fingeravtrykkleser
- +Plass for minnekort
- +Ir-port
- +Programmerbar hurtigtast
- +God batterikapasitet
- +Meget god samtalelyd
Ting å tenke på
- —Standardmodellen mangler NFC
- —Kameraet stikker litt ut
- —Mangler litt trykk i musikkspilleren
Design, funksjoner, bruk
Målet med Honor var å skape et nytt mobilmerke som skal være så rimelig og bra at det vil markedsføre seg selv. Ved kun å tilby salg gjennom nettbutikker, skulle kostnadene kuttes ytterligere. Slik kunne Honor 6, en av markedets råeste mobiltelefoner, selges til rundt halve prisen av tilsvarende toppmodeller. Nå håper de å gjenta suksessen med Honor 7, som i Norge også vil bli solgt i enkelte butikker.
Her er noe av det Honor 7-eiere kan glede seg over:
- En god 5,2-tommer full HD-skjerm
- En lekker mobiltelefon i aluminiumskropp
- Rask og presis fingeravtrykkleser
- Mobilt Internett med raskeste tilgjengelige 4G-teknologi
- Et godt 20 megapiksler kamera
- 8 megapiksler frontkamera med lys
- Kraftig systembrikke med 8 prosessorkjerner og 3 GB RAM
- Svært god batterikapasitet
- Aktiv støykansellering
Ikke vanntett
Huawei Honor 7 er ikke vanntett. Det er en skjebne den deler med de aller fleste mobiltelefoner i alle prisklasser. Om den var vanntett ville det gitt et pluss i margen. Men vi forventer ikke at en mobil i denne prisklassen skal være vanntett, og gir ikke noe trekk for dette.
Designen på Honor 7 er atskillig mer elegant enn det vi så på Honor 6. Honor 6 hadde en bakside av blank plast, mens Honor 7 har det vi gjerne kaller unibody-design. I dette tilfellet er karosseriet i matt anodisert aluminium. Fronten er i sort eller hvitt, med en skjerm som dekker nesten hele fronten. Vår testeksemplar er den hvite varianten, og den ser mest av alt ut som en litt mindre variant av sin fetter Huawei Ascend Mate 7.
Skjermen måler 5,2 tommer, og har et LCD-panel med 1080 x 1920 bildepunkter (Full HD). Skarphet og farger er det ikke noe å utsette på. Dette er en kvalitetsskjerm med god innsynsvinkel, gode kontraster og helt grei lysstyrke. Fargemetningen er litt høy, men det er jo slik mange liker det. Fargetemperaturen kan justeres i telefoninnstillingene.
Særegent brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet på Honor 7 heter EMUI 3.1, og skiller seg fra standard Android ved at det ikke finnes noen applikasjonsmeny du kan åpne. Det betyr at alle appene er spredt ut på startpanelene, eventuelt samlet i grupper med et felles ikon. Vi er klar over at ikke alle er like begeistret for dette, men leser du tilbakemeldinger fra folk som bruker dette grensesnittet er det forbausende få negative kommentarer til løsningen.
Om du er flink til å organisere vil du kunne få ryddige startpaneler som god oversikt.
Lager du deg flere grupper med apper bør du nok passe på at appene hører sammen. Det er jo ikke sikkert at gruppen «Underholdningsapper» er stedet der du bør plassere kalkulatoren, eller at apper som hører naturlig sammen er spredt på flere grupper.
Noen har hevdet at EMUI-grensesnittet er mer likt det du finner på iPhone. Men iPhone mangler ikke en app-meny. Tvert imot. iPhone har bare en app meny, mens den mangler startpanelene. På startpanelene kan du kan legge smarte miniprogrammer, som oppdaterte informasjonsmoduler med nyheter, værvarsler, fotballresultater, bildegalleri eller hva det skulle være. På Honor 7 virker dette som på alle andre Android-mobiler.
Tilpasning med temaer
Tidligere versjoner av EMUI lar deg tilpasse grensesnittet med ulike temaer, eller stiler. Slik er det også her, og via en egen app kan du bytte mellom seks ulike temaer, der bakgrunner og ikoner er tilpasset hverandre. Standardbakgrunnen er dynamisk, slik at det skjer ting med bakgrunnen når du sveiper mellom startpanelene.
Telefonen har også en funksjon som gjør at du kan bla forbi det siste startpanelet, og dermed havne på det første igjen. Men av en eller annen grunn er ikke dette aktivert som standard. Det må du selv gjøre fra innstillingsmenyen på telefonen.
Ny funksjon i fingeravtrykksensoren
Honor 7 har en ganske spesiell fingeravtrykksensor. Ikke bare reagerer den lynraskt, men den er heller ikke så kresen på hvordan du plasserer fingeren din som det Ascend Mate 8 var. På Mate 8 slet vi dessuten med å få lagt avtrykkene inn i basen, et problem vi ikke har hatt med Honor 7.
Fingeravtrykkleseren sparer deg for å skrive passord på telefonen, og vår erfaring er at den virker hver gang. Men skulle du ha lagt igjen fingertuppene på båndsaga, er det godt å vite at telefonen også kan åpnes med et passord. Vi har heller ikke testet om berøringen fungerer dersom fingertuppene ser ut som rosiner etter en lengre økt i svømmehallen.
Honor 7 har også en funksjon du ikke finner i noen annen mobiltelefon. Det er nemlig en helt enkel «touch pad»-funksjon på sensoren. Ved å trekke fingeren nedover leseren, får du frem varslingspanelet på skjermen. Stryker du opp igjen, forsvinner panelet. Taster du to ganger raskt på tasten mens varslingspanelet er fremme, så slettes alle varsler.
Om du stryker opp fra en startskjerm eller mens du er inne i en app, så åpnes en oversikt over aktive apper. På den måten kan du raskt veksle mellom appene.
En ting det er verdt å nevne når det gjelder fingeravtrykkleseren, er at du ikke trenger å vekke telefonen med å trykke på en tast før du låser opp med fingeren. Berører du telefonen med en finger som er registrert, våkner telefonen automatisk.
Programmerbar smarttast
Telefonen har også fått en smart ekstratast på venstre side. Denne kan du selv programmere fra innstillingsmenyen på Honor 7. Du kan bestemme at den skal åpne en app ved ett trykk, eller den kan settes til å ta skjermbile, hurtigstarte kameraet, taleopptak eller lommelykt. Tilsvarende kan du programmere hva som skal skje om du trykker to ganger, eller om du trykker først, og så holder på tasten et øyeblikk.
Vi fant ut at det kanskje ikke var så smart å la tasten starte hurtigkameraet, for da knipser den et bilde hver gang du kommer nær tasten, også om skjermen er låst.
To simkort
Denne telefonen har støtte for to simkort samtidig. Det betyr at du når du starter telefonen må skrive inn to pinkoder, en for hvert av simkortene. Når det er gjort har du mulighet for å gå inn i telefonmenyen og konfigurere hvordan de to kortene skal behandles.
De to kortene gjør at det er mulig å ringe til deg på begge numrene, og du kan være tilkoblet to forskjellige nett på en gang. Det er praktisk der nettene veksler på å gi god dekning, om du har et abonnement privat og et annet til jobb, eller om du reiser til utlandet og vil bruke et lokalt simkort til data.
Men husk at selv om begge simkortene kan ringes til eller fra, så må du velge hvilken som skal være databærer. Det er nemlig bare det ene kortet som kan bruke 3G/4G. Du velger også hvilket kort som skal være primærkort for SMS. Innstillingene er enkle, og forklaringen du får i innstillingsmenyen er god. Selv om du velger det ene kortet som primærkort for meldinger, kan du sende og motta fra det andre kortet også. Men bare SMS. MMS kan kun overføres fra kortsporet som støtter 3G/4G.
Knoke-funksjoner
Huawei har utviklet noe de kalle knoketeknologi. Med denne kan du knakke to ganger på skjermen for å ta en skjermdump. Når skjermen er slukket kan du starte en app direkte ved å skrive en gitt bokstav på skjermen. Skriver du C, åpnes kameraet, mens en M åpner musikkspilleren. Om du har sikret telefonen med kode eller fingeravtrykk, må du i tillegg låse opp telefonen.
Navigasjonen på Honor går som en lek, og du kan også velge om du vil bruke overgangseffekter når du blar mellom apper. Du trenger det ikke, men vi synes det er litt kult.
Kraftig mobil med åtte prosessorkjerner
Honor 7 kjører Android 5.0 (Lollipop), og har kraft i massevis. Vi har testet med en rekke forskjellig grafikktunge spill, og grafikkbrikken fungerer utmerket. Telefonen har også en lynrask 8-kjernet brikke, der fire kjerner er store og fire en del mindre. Prosessorkjernene kan kjøres samlet eller hver for seg, og ved å skru av eller på én og én kjerne har Honor lyktes med å gjøre telefonen ekstremt strømeffektiv.
Brikken i telefonen er en Kirin 935 som Huawei selv har utviklet gjennom datterselskapet HiSilicon. Dette er en av de raskeste systembrikkene du kan få i en mobiltelefon i dag, og den samme som sitter i flaggskipet Huawei Mate S, som ble vist frem under IFA tidligere denne måneden. Honor 7 har også 3 GB arbeidsminne. Du skal høyt opp i pris for å finne Android-modeller som kan overgå dette.
Målte ytelser viser imidlertid at Honor 7 ikke oppnår de aller høyeste resultatene. Vi har imidlertid ikke opplevd annet enn at den kjører selv de tyngste applikasjonene helt smertefritt, og at vi kan ha svært mange apper oppe samtidig uten at telefonen blir merkbart tregere.
Musikkspiller med litt lav lyd
Musikkspilleren er oversiktlig og grei, med god formatstøtte. Men vi savner en equalizer som lar oss justere forholdet mellom de ulike frekvensområdene. Til gjengjeld har den en god søkefunksjon.
Spilleren har også en funksjon der du ved å holde skjermen i landskapsmodus kan bla i albumbilder, nesten som på den klassiske Cover Flow fra Apple. Du kan endre lydbildet noe ved å skru dts-funksjonen av eller på, men vi savner en equalizer.
Spilleren leverer et brukbart lydbilde, men vi hadde gjerne sett at det var litt høyere effekt på lydutgangen. Det finnes sikkert øreleger som synes volumet i pluggene til Honor 7 spiller høyt nok i massevis, men vi savner å kunne gi lyden litt ekstra trøkk når vi er i humør til det.
Kameraet imponerer
Kameraet i Honor 7 tar bilder med 20 megapiksler oppløsning. Kameramodulen er det også denne gang Sony som har levert, og den dreier seg om den samme brikken som du finner i toppmodellen Xperia Z3+. Det er også like mange fancy effekter på dette kameraet som på de fleste av konkurrentene.
Du kan få gode bilder med autofunksjonene, eller du kan være kreativ med mange manuelle innstillinger. Det er også mulig å endre fokusområde etter at bildet er tatt.
En kameralampe med to dioder hjelper deg ved fotografering i svakt lys. Vårt inntrykk er at kameraet tar bilder med relativt lite signalstøy, i alle fall så lenge det ikke er alt for mørkt.
Videokameraet fungerer også bra, selv om det fremdeles kan bli noe hakking om du flytter kameraet raskt.
Hjelpen er nær
Enkelte er skeptiske til å handle en mobiltelefon av et såvidt ukjent merke. Men selv om Honor er et nytt mobilmerke, har moderselskapet Huawei en viss fartstid. Huawei tar hånd om serviceavtalene Honor har med mobilverkstedene.
Trenger du hjelp med noe har telefonen også en egen serviceapp. Denne kalles HiCare, og tar deg til en hjelpetjeneste der du kobles til et verksted i Lier eller på Skarnes. Her er det også en betjent telefon du kan ringe mellom klokken 09.00 og 17.00 på ukedager.
Smarte funksjoner
Honor 7 er spekket med smarte funksjoner. Blant annet har den en app som kalles «mobilbehandling», og som sørger for å holde telefonens minne optimalisert. Her kan du også ta sikkerhetskopi, velge hvilke apper som skal få tilgang til Internett, stenge av for innkommende anrop, velge hvem som skal få lov til å forstyre deg selv om «ikke forstyrr» er aktivert. Du kan også automatisere tjenesten, for eksempel om du vil unngå å bli forstyrret om natten.
Bruker du appens «trakasseringsfilter» kan du blokkere søppelmeldinger, masete telefonselgere eller andre du ønsker å svarteliste. I tillegg har appen et godt verktøy for strømstyring.
En annen ting vi liker er telefonens filbehandler. Denne gir deg god oversikt over hva du har lagret på mobilen og tilhørende minnekort. Det eneste vi savner her er en integrering av mapper på skytjenester. Honor 6 kom med egen app for skylagring hos Bitcasa, men det er ikke videreført på Honor 7. Her får imidlertid nye brukere 10 GB på Dropbox ved å bruke Office-løsningen WPS Office, fra Kingsoft. Denne inneholder tekstbehandling, regneark og presentasjoner. En fullverdig Office-pakke fra Microsoft kan også lastes ned gratis.
En så heftig mobil til så lav pris – vi er imponert
Fordeler
- +God design
- +Lav pris
- +Kraftig prosessor med 3 GB RAM
- +Meget bra kamera
- +Fotolys også på frontkanera
- +God skjerm
- +Rask fingeravtrykkleser
- +Plass for minnekort
- +Ir-port
- +Programmerbar hurtigtast
- +God batterikapasitet
- +Meget god samtalelyd
Ting å tenke på
- —Standardmodellen mangler NFC
- —Kameraet stikker litt ut
- —Mangler litt trykk i musikkspilleren
Konklusjon
Det er ikke uten grunn at Huawei har klart å kapre markedsandeler, ikke bare globalt, men også i Norge. Nå er Honor riktig nok markedsført som et eget mobilmerke, men bortsett fra navnet, har Honor 7 alle Huaweis kjennemerker.
Billig og bra
Da Honor ble lansert var planen å tilby gode, men rimelige mobiltelefoner under et eget merkenavn. Produktene skulle selges på nett etter modell av Xiaomi, som gjorde suksess med konseptet i Kina.
Men noe har skjedd på veien. Honor 7 er ikke bare en god mobil til en lav pris. Det er en kjempegod mobil til en pris som burde få det til å gå kaldt nedover ryggen på de økonomiansvarlige hos konkurrentene. Huawei setter rett og slett en ny standard for hva du kan få for 3500 kroner – en mobiltelefon som i praksis ikke ligger noe tilbake for modeller som ikke bare er litt, men betydelig dyrere.
Så hva får du om du velger Huawei Honor 7?
Du får en smarttelefon med elegant metallkropp, 5,2 tommer stor LCD-skjerm med full HD-oppløsning, og en kraftig innmat som kan kjøre de heftigste appene i Google Play på en utmerket måte. Du får en kameramobil i toppsjiktet, og en helt grei musikkmobil. Frontkameraet har en egen kameralampe, noe de fleste av konkurrentene mangler.
Honor 7 har funksjoner som infrarød sender (Ir) for fjernkontroll av TV og andre Ir-bokser, den har en fingeravtrykksensor som fungerer, og som i tillegg kan brukes som snarvei til varslingspanel og applikasjonsveksleren. En elegant smartmobil som på ingen måte røper at den er billigere enn konkurrentene.
Du får med andre ord en toppmobil som er knallgod på basisoppgaven telefoni, og samtidig suveren til spill, underholdning, sosiale medier og de fleste kontoroppgaver.
Så hva får du ikke?
Det er ingen vesentlige mangler ved Honor 7. Men modellen til 3500 kroner har bare 16 GB minne, og det betyr at de fleste nok vil være tjent med å kjøpe et minnekort til den. Men vit at du ikke kan bruke minnekort om du vil ha to simkort i telefonen.
Kameraet er av de bedre. Videofilming med 4K-oppløsning får du likevel ikke. Høyeste oppløsning er full HD, som slett ikke er dårlig det heller.
Du får ikke NFC. NFC finnes angivelig i en 7i-utgave, men det er usikkert om denne kommer hit. Har du savnet NFC på mobilen du har idag, eller om du har NFC, har du opplevd situasjoner der du ikke kunne klart deg uten?
Honor 7 er heller ikke den slankeste eller letteste mobilen som finnes, men å kalle den tykk eller tung ville være å ta hardt i.
Alternativene
Det er ikke lett å finne alternativer som kan konkurrere direkte med Honor 7. Det finnes billigere mobiltelefoner som også får det meste av arbeidet gjort, for eksempel Huaweis egen P8 Lite, som er enda en tusenlapp billigere enn Honor 7. Den har ikke like god skjerm, svakere maskinvare og enklere kamera.
Et annet rimelig alternativ er Sony M4 Aqua. Den har et kamera som av og til tar ganske middels bilder, men ellers er den vanntett, velbygget, har god skjerm og er rask nok til det meste.
En så heftig mobil til så lav pris – vi er imponert
Fordeler
- +God design
- +Lav pris
- +Kraftig prosessor med 3 GB RAM
- +Meget bra kamera
- +Fotolys også på frontkanera
- +God skjerm
- +Rask fingeravtrykkleser
- +Plass for minnekort
- +Ir-port
- +Programmerbar hurtigtast
- +God batterikapasitet
- +Meget god samtalelyd
Ting å tenke på
- —Standardmodellen mangler NFC
- —Kameraet stikker litt ut
- —Mangler litt trykk i musikkspilleren