Til hovedinnhold

5G i 5000 Mbit/s

Ericsson har vist fram teknologi for neste generasjons mobilnett som i tester har gitt 5000 megabit per sekund.

Ericsson

Testen ble gjort med toppledelsen i den japanske teleoperatøren NTT Docomo og sørkoreanske SK Telecom blant publikum. Disse to operatørene har begge vært både pionerer og pådrivere i utviklingen av de foregående og neste mobilstandardene.

Hastigheten på 5 Gbit/s fikk Ericsson til i 15 GHz-båndet ved hjelp av det de selv kaller innovativt radiogrensesnitt og avansert mimo-teknologi. Stort mer om teknologien sier egentlig ikke meldingen fra Ericsson, annet enn at det er pre-standard 5G-teknologi. Nokså unødvendig å nevne egentlig, for det fins ikke noen 5G-standard og vil neppe gjøre det heller før ingeniørene setter seg ned og blir enige rundt 2017-2019. Fram til da skal det forskes, noe både leverandører, akademia og operatørene er i full gang med.

Teknisk direktør Ulf Ewaldsson i Ericsson sier i en kommentar til Mobile World Live at slike toppfart-tester alltid innebærer en risiko for å skape for høye forventninger til hva teknologien kan levere. Men han sier likevel at han tror de vil være i stand til å levere hastigheter i mobilnettet etter 2020 som overgår det folk opplever på fast bredbånd.

Mange antenner

I ett annet «white paper» fra Ericsson antydes litt mer av teknologien. I høyere frekvensbånd er det nødvendig å benytte såkalt «massive mimo», altså svært mange antenner som sender og mottar signaler og som dermed motvirker tendensen til at radiosignaler kansellerer hverandre ut. I tillegg benyttes «beamforming», at sendeeffekten fra basestasjonen rettes direkte mot terminalen heller enn å bli spredt ut over hele arealet rundt senderen.

På grunn av kort rekkevidde er mobilnett i de høye frekvensbåndene mest egnet til kommunikasjon i tett befolkede områder som kontorlokaler, togstasjoner, handlesentre, flyplasser eller inne på tog og fly. 5G i de lavere frekvensområdene vil gi lavere hastighet, men er nødvendig å ha med for å kunne levere dekning i store arealer.

Mer fart kommer

Da Ericsson i mai kunngjorde test-samarbeidet med NTT Docomo, var målet å nå 10 Gbit/s i 15 GHz-båndet. De er altså kommet halvveis til det målet. At det vil komme flere hastighetsrekorder før 5G-terminaler kommer seilende inn på pulten rundt 2020-2022, er neppe en spådom vi får høye odds på.

Årsaken til at akkurat 15 GHz-båndet ble benyttet er at skal man oppnå de riktig høye hastighetene gjennom lufta, er det behov for større bolker av det elektromagnetiske spektrum enn det mobiloperatørene i dag har tilgjengelig. Da kommer man neppe unna å ta i bruk høye frekvenser, der det er mye tilgjengelig båndbredde. Ulempen er at signalene beveger seg kortere og blir stoppet av vegger.

Tidobling av trafikken

Selv om 5G-standardene ikke er vedtatt ennå, ser det ut til å være bred enighet om at en rekke frekvensbånd og teknologier vil bli tatt i bruk til ulike anvendelser. Det Ericsson viste fram til sine asiatiske gjester ved laben i Kista utenfor Stockholm er myntet på høykapasitetsanvendelser, enten vi snakker om ultra-HD video eller M2M-applikasjoner vi ikke helt overskuer ennå.

I sin egen «Mobility Report» anslår Ericsson en tidobling av mobildatatrafikken mellom 2013 og 2019, og en vekst på tre-fire ganger i antall aktive mobile M2M-enheter innen 2019.

Ericssons 5G-satsing inneholder blant annet en ny antenneteknologi som omfatter større båndbredde, høyere frekvenser og kortere transmisjonstidsintervaller. I tillegg peker Ericsson på at 5G-visjonen betyr forbedring av småceller og makroceller, nye frekvensbånd og transmisjon med høy hastighet og kapasitet (overføring mellom basestasjoner og kjernenettet).

For utvikling av transporten av data rundt i de nye nettverkene har Ericsson, sammen med KTH Royal Institute of Technology og forskningsinstituttet Acreo, satt opp «Kista 5G Transport Lab», med ti forskerstillinger i tillegg til doktorgradsstudenter og administrasjon.

Mer sommerlektyre om 5G fra Ericsson finner du på lenkene under:

Ericsson Review: 5G Radio access

5G Trial: NTT DOCOMO to trial 5G with Ericsson

Ericsson and METIS: Paving the way for future wireless system

5G Transport: New research lab fosters collaboration on 5G transport

Tech Talk: 5G explained by Erik Dahlman, Senior Expert in Radio Access Technologies

White paper: 5G radio access - research and vision

Ericsson Business Review: 5G - a business enabler and disruptor

Les mer: Nå begynner 5G-kappløpet

Mer om
annonse