Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One M9

Er årets HTC One en innertier?

Dekselet skjuler flere nyheter enn du kanskje forventer.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC One M9 i hånden

HTCs nye toppmodell heter One M9. One-navnet har vært brukt flere ganger, og ser du den nye One-modellen på litt avstand ser det også ut som om selskapet har brukt den samme designen som vi kjenner fra de to foregående One-modellene. Tar du en nærmere titt er det imidlertid forskjeller her, og noen av dem er viktige.

OBS! Testeksemplaret vi har brukt i perioden har kjørt uferdig programvare, derfor må vi ta noen forbehold, og kommer til å oppdatere testen med eventuelle endringer så fort den ferdige programvaren er på plass.

Som tidligere er dette en heftig toppmodell bygget inn i et solid lag aluminium. One M9 lar deg ikke åpne andre deksler enn to knøttsmå luker for henholdsvis nano-SIM og Micro-SD. En av tingene som er annerledes er at telefonen ikke har den samme fargen over det hele. De to foregående modellene hadde samme utførelse hele veien rundt, kun avbrutt av bånd som skulle isolere de ulike antennekomponentene som er bygget inn i chassiet.

Tredje generasjon av One-designen

One M9 er delt opp slik at bakdekselet og skjermramme oppleves som to forskjellige lag. På vår testutgave er det to forskjellige gullfarger som regjerer, men telefonen finnes også i en utgave som er enda mer gyllen, og en som er koksgrå i såkalt space grey.

Det er i utgangspunktet en svært heldig design HTC bygger videre på, men i tredje generasjon telefon med samme utgangspunkt er det en viss fare for at kjøperne begynner å gå lei av designen. En designtrøtthet som konkurrenten Samsung ble innhentet av i fjor.

Telefonen føles litt mer kantete i hånden enn forgjengeren, som var rundere rundt det hele. Samtidig er dette en av de mer kompakte av de store telefonene, med en skjermstørrelse på fem tommer. Det er tydelig forskjell på å holde en One M9 og en One M8, men hvilken av dem som er mest behagelig å ha i hånden er ikke lett å ta stilling til.

Annerledes hovedkamera

Til venstre One M9 i Dot View-deksel med gjennomsiktig bakdel. Til høyre One M9 i nettoen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de tydelige forskjellene på utsiden av telefonen er at kameralinsen på baksiden ikke lenger går i flukt med baksiden. I stedet er det en utstikkende liten firkant bak på telefonen. Her ligger det flere endringer. For det første har den ytre linsen gått fra å være laget i plast til å bli safirglass, slik at den er mer holdbar. For det andre har sensoren under blitt ny. De foregående to generasjonene HTC One hadde det produsenten omtalte som et UltraPixel-kamera.

Tanken var at de fire megapikslene fordelt utover en ganske stor bildebrikke skulle gjøre kameraet svært godt egnet for dårlig lys. I praksis samsvarte aldri resultatene helt med forventningene, og UltraPixel-kameraet er nå forvist til forsiden av telefonen der det gjør tjeneste som selfie-kamera.

På baksiden av telefonen bor det nå et 20 megapikslers kamera, som skal være langt mer allsidig. Det kommer vi tilbake til mot slutten av testen.

Alle knappene samlet til høyre

En annen av de synlige forskjellene handler om knappeplasseringene. HTC har som regel kjørt låseknapp på toppen, og volumtaster på høyre side av telefonen. Nå er låseknappen flyttet ned til høyresiden av telefonen, der den bor sammen med volumtastene. Det er litt slitsomt å bli vant til, og jeg opplever støtt at jeg trykker på en volumtast når jeg vil låse telefonen, eller at jeg låser telefonen når jeg vil styre volumet.

Alle knappene på HTC One M9 befinner seg på høyre side. Etter noen dagers bruk venner man seg til hva som er hva. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
HTCs tilbehør, Dot View-dekselet, er ren nytte mesteparten av tiden, der det viser deg varslinger i en litt sær, pikselert variant. Kjeder du deg kan du imidlertid spille Arkanoid på dekselet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selve skjermlåsen er imidlertid grei å betjene med et par tapp på skjermen for å vekke telefonen fra dvale, eller sende den tilbake dit igjen. Dermed blir ikke knappesalaten fullt så plagsom som den kunne vært.

På toppen, der låsetasten pleide å være, er det nå bare ett stort felt med svart plast. Under skjules IR-senderen som lar deg bruke telefonen som fjernkontroll. Det følger med en egen app fra leverandøren Peel som skal la deg fjernstyre saker og ting med IR-senderen. Den forutsetter imidlertid en god del innstillinger for å virke som planlagt. Ønsker du kun å erstatte en helt vanlig fjernkontroll vil nok en del ønske å ta ned sin egen fjernkontrollapp.

Smart IR Remote fra Color Tiger har blitt standardutrustning undertegnedes standardutrustning for telefoner med IR-port.

HTCs Android 5.0 har stillemodus

Det er HTCs egne Sense-menyer som kjører på skjermen. Under ligger Android 5.0.2 Lollipop. Til sammen betyr dette en brukeropplevelse som skiller seg ganske tydelig fra tidligere HTC-telefoner i det grafiske. Strukturen er fortsatt noenlunde lik det de fleste av oss er vant til.

I forkant av Android 5.1-oppdateringen for Nexus 6 ble det snakket mye om at stillemodusen var på vei tilbake igjen. I ren Android viste dette seg å handle om en forbedring av systemet som angir om forstyrrelser skal slippe gjennom eller ikke. Noen ren stillemodus som tidligere Android-varianter har hatt fikk vi ikke se.

HTC har valgt å legge til stillemodusen selv, og i One M9 kan du bruke helt vanlig stillemodus, og Googles prioritetssystem om hverandre. Googles løsning er grei om du tar deg tid til å jobbe med innstillinger, og til å prioritere varseltyper og kontakter, men HTCs kjappe løsning er enklere å ty til om du ikke ønsker å bruke tid på disse innstillingene.

En ting vi ikke er fullt så glade for, er at Gmail-appen vi får lastet ned på denne telefonen ikke støtter Exchange-kontoer. Heller ikke LGs G3, et av de første inneværende flaggskipene som fikk Android 5.0-oppdateringen, støtter Exchange-kontoer i Gmail-appen i utgangspunktet. Støtten kommer fra en egen Google-oppdatering som det kan virke som om Motorolas Nexus 6 foreløpig er den eneste telefonen som har rett ut av esken.

Nå har HTC One M9, og telefoner flest, gode e-postklienter, som også håndterer Exchange. Men med Exchange-støtte rett i Gmail-klienten kunne man samlet både privat- og jobbkonti, samtidig som Gmails uslåelige innbokssøk gjorde ting lett å finne. Enn så lenge må vi altså avfinne oss med middels gode søkeresultater, eller to forskjellige e-postløsninger på HTC One M9.

De nye hjemmeskjermene kan foreslå ulike apper avhengig av hvor du er. Legg dessuten merke til at HTC One M9 har den gode gamle stillemodusen som ren Android ikke lenger støtter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hjemmeskjermen forutser hva du trenger

Her er vi godt i gang med å lage et furubasert telefontema. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hjemmeskjermen har alltid vært et verktøy for å få kjapp tilgang på funksjonene man trenger. I det siste har produsentene imidlertid forsøkt å gi Android-telefonene nye ansikt. Fra før har vi for eksempel sett Nokias Z-Launcher, som gir deg en svært kontekstbasert hjemmeskjerm. Den vil for eksempel foreslå ulike apper avhengig av hvilken tid det er på dagen, med en antakelse om at du sannsynligvis trenger jobb-e-posten din før klokken 16 for eksempel.

Men i Nokias variant er det lite tradisjonell hjemmeskjerm igjen.

HTC prøver seg i One M9 på en miks mellom de gode gamle hjemmeskjermene, og på en kontekstbasert løsning som likner Nokias. Her får du en egen mappe på hjemmeskjermen som bytter innhold basert på hvor du er i verden. Du kan sette opp faste adresser for jobb og hjem, og telefonen vil automatisk veksle mellom innholdet her.

En egen mappe viser deg apper du har lastet ned, mens en annen gir deg forslag til nye apper. Begge disse mappene kan skrus av, men spesielt oversikten over nylig nedlastede apper er et hendig tillegg.

Lag eller last ned tema

Bak hjemmeskjermen skjuler det seg som vanlig en appmeny. Som i andre HTC-produkter scroller du opp og ned mellom appene, og telefonen viser én hel side om gangen. HTC lar deg stadig ha tre ulike sorteringer av appene dine. Du kan velge en tilpasset visning der du selv velger hva som skal vises, eller du kan velge å vise appene alfabetisk, eller ordnet etter hvilken som ble lastet ned sist.

Det følger også med en løsning som lar deg lage dine egne tema for telefonen. Det er enkelt og raskt, og gir ikke så verst resultater. Skulle resultatene bli for dårlige kan man alltids laste ned ferdige tema fra HTC og andre som har laget varianter for telefonen. Her endres både lyder, knapper og fargevalg på tvers i designen.

Det hele er ganske pent å se til, men det er kanskje først og fremst muligheten til å enkelt lage temavariasjoner selv som er nytt her.

På neste side får du vite hvorfor HTC One M9 er en av de beste underholderne vi har støtt på. Du får også ta en titt på kamerakvaliteten.

HTC One (M9)
8
Meget bra

HTC One (M9)

8
Meget bra
sitatHTC leverer en solid brukeropplevelse i flott innpakning

Fordeler

  • +
    Meget gode stereohøyttalere i front
  • +
    Virtuell surround som virker
  • +
    Solid bygget
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Kamera i toppklasse
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Det meste av teknologi
  • +
    Knallgode medfølgende ørepropper

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Mangler fingeravtrykkleser
  • Noe usikkerhet rundt programvaren

Multimedia og konklusjon

Vi har ikke sagt stort om skjermen i HTC One M9 så langt. Det er fordi det ikke egentlig er fryktelig mye å si om den. Det er fortsatt snakk om en fem tommer stor skjerm med full-HD-oppløsning. HTC har foreløpig ikke beveget seg opp i enda høyere oppløsninger, slik LG, Samsung og Motorola har gjort. Med en pikseltetthet på godt over 400 punkter per tomme i denne skjermstørrelsen er det heller ikke sikkert det er noe særlig å vinne på økt oppløsning.

Skjermen fungerer svært godt i sollys. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bildekvaliteten er meget god, med bra innsynsvinkel og svært god lysstyrke. Vi klarte å grave opp noen solstråler i testperioden, og kan konstatere at skjermen fint klarer å konkurrere med ildkulen på himmelen.

Også de store høyttalerne på forsiden har vært med oss siden forrige generasjon HTC One. De spiller ekstremt høyt til mobilhøyttalere å være. Det er etter hvert ikke så uvanlig med stereohøyttalere på forsiden av mobiltelefoner. Både Sony og Motorola har satset på dette etter at HTC gjorde det til standardutrustning i den første One-modellen. Likevel spiller hverken Sony Xperia Z3 eller Motorola Nexus 6 fullt så høyt som One M9, og til musikk kommer konkurrentene litt til kort.

One M9 klarer fint å gjøre tjeneste som eneste høyttaler i et hotellrom, og dermed tjener funksjonaliteten nytten sin ganske godt, etter vår mening.

Virtuell surround ... som fungerer!?

En ting som er nytt med One M9 er at Dolbys lydforbedring blir brukt på stereohøyttalerne i front. Jeg er vanligvis ingen tilhenger av lydforbedring. Ofte grumser det bare til lyden uten å tilføre noe særlig. Men disse virtuelle surround-variantene begynner nå å bli så bra at de faktisk tilfører en ekstra dimensjon når du ser på film.

HTC One M9 har hendige multimediafunksjoner, og svært god lyd i de innebygde høyttalerne. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Opplagt nok klarer ikke HTC One M9 å etterlikne skikkelige bakhøyttalere. Det får være måte på hva vi skal kreve av de to små høyttalergrillene. Likevel skaper de et lydlandskap som føles svært ekte. Lyden kommer rett forfra, eller rett fra sidene rundt oss. Effekten er påfallende, og vi har aldri før opplevd den fra en mobiltelefon på denne måten.

Siden dette er en virtuell surroundvariant er det telefonen som står for magien. Dette fungerer enten du titter på korte Youtube-snutter, eller har startet opp Netflix. Folk spørres stadig om hva de ville tatt med seg på en øde øy, men hva med et øde hotellrom, etter en lang dags jobbing? Der stiller HTC One M9 svært sterkt.

Innholdsdeling er enkelt

Det er svært enkelt å dele innhold med One M9. Tre fingre oppover på skjermen lar deg late som om du kaster innholdet ut. Løsningen skal fungere mot en rekke ulike delingsprotokoller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen fin ting er måten mediedeling fra One M9 fungerer på. Tre fingre oppover på skjermen skal aktivere innholdsdeling, loves det. Vi har sett slike lovnader før, og tross stadig flere dongler og tilkoblingsmåter er det ikke alltid ting går knirkefritt. Det gjør de med HTC One M9. Telefonen finner umiddelbart frem til forsterkeren over DLNA. Forsterkeren på sin side bytter inngang og dundrer informasjon opp på en tilkoblet skjerm. Det hele skjer på få øyeblikk, og uten trøbbel av noe slag.

Vårt testeksemplar ble levert med de vanlige røde øreproppene vi har sett fra HTC noen ganger. For mange vil disse proppene være gode nok. Her vasser du i bass, og lydtrykket er mer enn tilstrekkelig til å overdøve det proppene ikke fysisk klarer å stenge ute. Det er kanskje først og fremst de som ikke liker ørepropper, eller de som ønsker seg mer nøytral lyd som vil ønske å oppgradere fra disse små bombene.

Hvor godt er egentlig kameraet i One M9?

Testbilde tatt med HTC One M9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et spørsmål som har forfulgt denne telefonen siden lansering, er hvor godt det nye kameraet yter. Telefonen har allerede fått en del pepper i internasjonal presse, samtidig som HTC selv hevder middels resultater skyldtes tidlig programvare.

Som nevnt innledningsvis kjører også vårt testeksemplar tidlig programvare. Dermed kan det fortsatt skje endringer i ytelsen. Men programvaren vi kjører skal være laget spesifikt for å gi bedre kameraytelse, og for å holde temperaturen under tung bruk nede.

Bildekvaliteten vi får fra One M9 med denne programvaren er kort fortalt svært god. Bildene er som regel skarpe, og fargegjengivelsen er stort sett også meget bra, selv om noen av bildene blir litt vel varme i fargetonen.

Testbilde tatt med HTC One M9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er først og fremst to ting vi legger merke til. Kameraet sliter litt i vanskelige lysforhold, og da spesielt med mye lys. Å balansere eksponeringen i skarpt lys er vanskelig selv for det beste kamera, men vi merker oss at One M9 gjerne kunne vært et lite knepp bedre på dette. Den oppleves dog som en hel del flinkere enn allerede nevnte Motorola Nexus 6.

En annen ting vi legger merke til er at trær og vegetasjon innimellom får et malerisk preg. De digitale forbedringsteknikkene som jobber i bakgrunnen må av og til gi tapt i møte med sterkt gjentakende mønstre.

Likevel er dette ting vi neppe hadde reagert så veldig på om vi ikke så ekstra nøye etter. Bildene fra One M9 kan muligens beskrives som såvidt under toppklasse, i et felt der LG, Samsung og Apple er hårfint bedre, og veldig mange er dårligere.

Usikkert om programvare

Foreløpig kjører HTC One M9 uferdig programvare. Testen blir oppdatert så fort vi har ferdig programvare mellom fingrene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi nevnte innledningsvis at dette er en telefon som kjører tidlig programvare. Det innebærer at vi har støtt på et par litt merkelige uregelmessigheter underveis. For eksempel har tekstmeldingsappen ved noen anledninger låst seg, og nektet å sende ut meldinger. Begge gangene kom dette rett etter oppdatering til den nye programvaren som skal rydde opp i varmeproblemer og kamerakvalitet.

Ytelsen i statiske tester så som Geekbench3, AnTuTu og 3DMark ser heller ikke ut til å være helt der den skal. I flere tilfeller måler vi telefonen til svakere resultater enn det enheter med den eldre Snapdragon 805-brikken presterer.

I Google Play får vi ikke opp søkeknapp i tastaturet under jakt på apper. I noen tilfeller opplevde vi også å måtte trykke på søkeknappen først én gang for å gjøre ferdig inntastingen, og så enda en gang for å søke.

Alt dette bærer preg av å være forglemmelser i en oppdateringsprosess som har gått litt i overkant fort. Telefonen er god å ringe med, og mesteparten av tiden er SMS-appen helt fin å bruke.

Derfor blir det litt vanskelig å sette en karakter på dette produktet. Men vi gjør det likevel under forutsetning av at SMS-applikasjonen fungerer utmerket med endelig programvare. Vi baserer oss også på at vi ikke har opplevd ytelsesproblemer under bruk.

Vi kan vanskelig være helt sikre på om den ferdige programvaren vil introdusere flere småfeil. Vi beholder testtelefonen frem til salgsstart og endelig programvare, og planlegger å oppdatere testen med eventuelle endringer.

Konklusjon og alternativ

Til en inngangspris på 6400 kroner er HTC One M9 ingen billig telefon. Men den er heller ikke påfallende dyr til flaggskip å være. Og den innfrir langt på vei forventningene. Spesielt når det kommer til underholdning.

Foto: HTC

Vi kommer likevel ikke utenom å se til forgjengeren, HTC One M8 som ett av alternativene. I skrivende stund sparer du akkurat 2000 kroner på å gå for den i billigste nettbutikk. Du får ikke surroundeffekt på de eksterne høyttalerne, og du får heller ikke det nye og forbedrede kameraet. Men du får en elegant designet telefon med et holdbart ytre og meget bra brukeropplevelse.

Også Apples iPhone 6 kan være et alternativ til One M9. Da går du riktig nok vekk fra Android, og ikke sparer du noe særlig heller. I hvert fall ikke om du skal ha med lagringsplass. Men du får en helstøpt telefon bygget i aluminium.

Sonys Xperia Z3 kan dessuten være et godt alternativ. Til rundt 1500 kroner lavere pris enn One M9 får du en vanntett telefon med en annerledes design og meget bra kamera.

Det er naturligvis vanskelig å komme utenom Samsungs Galaxy S6, som vi foreløpig ikke helt vet hvordan vil plassere seg i terrenget.

Synes du prisen på HTC One M9 er for stiv kan du registrere deg for et prisvarsel fra Prisguide.no. Da får du beskjed om det når prisen synker under din terskel. Pass på innboksen, ettersom det kun sendes ut ett varsel per registrert e-postadresse.

HTC One (M9)
8
Meget bra

HTC One (M9)

8
Meget bra
sitatHTC leverer en solid brukeropplevelse i flott innpakning

Fordeler

  • +
    Meget gode stereohøyttalere i front
  • +
    Virtuell surround som virker
  • +
    Solid bygget
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Kamera i toppklasse
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Det meste av teknologi
  • +
    Knallgode medfølgende ørepropper

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Mangler fingeravtrykkleser
  • Noe usikkerhet rundt programvaren

Ytelsestester og flere bilder

Ytelsestester sier aldri alt om en telefon. Tydeligst er det kanskje for fjorårets Galaxy S5 fra Samsung, som leverte noen av årets aller beste ytelsesmålinger, men likevel ikke ga den beste brukeropplevelsen av toppmodellene.

Disse testene er likevel en indikator på hva som bor av krefter i en telefon, og utnyttet riktig burde et godt resultat i en ytelsestest kunne bli til en meget god brukeropplevelse. HTC One M9 får også ganske gode resultater, men den kriger overraskende nærme Motorolas Nexus 6, som kjører en generasjon eldre systembrikke.

Dette kan skyldes at HTC har skrudd ned hastigheten noe for å motvirke varmeproblemene som har dukket opp i enkelte testprodukter rundtom i verden. Vår utgave kjører en spesiell programvareversjon som skal motvirke nettopp at den går seg varm, samt gi bedre kamerakvalitet enn i noen av de tidlige testene.

Vi oppdaterer testen med nye ytelsesgrafer dersom poengene endrer seg ved overgang til ferdig programvare.

Demning slik HTC One M9 ser den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Demning slik Apple iPhone 6 Plus ser den.
Demning slik Motorola Nexus 6 ser den.

Flere testbilder tatt med alle tre telefonene ser du i bildegalleriet under.

HTC One (M9)
8
Meget bra

HTC One (M9)

8
Meget bra
sitatHTC leverer en solid brukeropplevelse i flott innpakning

Fordeler

  • +
    Meget gode stereohøyttalere i front
  • +
    Virtuell surround som virker
  • +
    Solid bygget
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Kamera i toppklasse
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Det meste av teknologi
  • +
    Knallgode medfølgende ørepropper

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Mangler fingeravtrykkleser
  • Noe usikkerhet rundt programvaren
annonse