Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One M9

Er årets HTC One en innertier?

Dekselet skjuler flere nyheter enn du kanskje forventer.

HTC One M9 i hånden

HTCs nye toppmodell heter One M9. One-navnet har vært brukt flere ganger, og ser du den nye One-modellen på litt avstand ser det også ut som om selskapet har brukt den samme designen som vi kjenner fra de to foregående One-modellene. Tar du en nærmere titt er det imidlertid forskjeller her, og noen av dem er viktige.

OBS! Testeksemplaret vi har brukt i perioden har kjørt uferdig programvare, derfor må vi ta noen forbehold, og kommer til å oppdatere testen med eventuelle endringer så fort den ferdige programvaren er på plass.

Som tidligere er dette en heftig toppmodell bygget inn i et solid lag aluminium. One M9 lar deg ikke åpne andre deksler enn to knøttsmå luker for henholdsvis nano-SIM og Micro-SD. En av tingene som er annerledes er at telefonen ikke har den samme fargen over det hele. De to foregående modellene hadde samme utførelse hele veien rundt, kun avbrutt av bånd som skulle isolere de ulike antennekomponentene som er bygget inn i chassiet.

Tredje generasjon av One-designen

One M9 er delt opp slik at bakdekselet og skjermramme oppleves som to forskjellige lag. På vår testutgave er det to forskjellige gullfarger som regjerer, men telefonen finnes også i en utgave som er enda mer gyllen, og en som er koksgrå i såkalt space grey.

Det er i utgangspunktet en svært heldig design HTC bygger videre på, men i tredje generasjon telefon med samme utgangspunkt er det en viss fare for at kjøperne begynner å gå lei av designen. En designtrøtthet som konkurrenten Samsung ble innhentet av i fjor.

Telefonen føles litt mer kantete i hånden enn forgjengeren, som var rundere rundt det hele. Samtidig er dette en av de mer kompakte av de store telefonene, med en skjermstørrelse på fem tommer. Det er tydelig forskjell på å holde en One M9 og en One M8, men hvilken av dem som er mest behagelig å ha i hånden er ikke lett å ta stilling til.

Annerledes hovedkamera

Til venstre One M9 i Dot View-deksel med gjennomsiktig bakdel. Til høyre One M9 i nettoen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de tydelige forskjellene på utsiden av telefonen er at kameralinsen på baksiden ikke lenger går i flukt med baksiden. I stedet er det en utstikkende liten firkant bak på telefonen. Her ligger det flere endringer. For det første har den ytre linsen gått fra å være laget i plast til å bli safirglass, slik at den er mer holdbar. For det andre har sensoren under blitt ny. De foregående to generasjonene HTC One hadde det produsenten omtalte som et UltraPixel-kamera.

Tanken var at de fire megapikslene fordelt utover en ganske stor bildebrikke skulle gjøre kameraet svært godt egnet for dårlig lys. I praksis samsvarte aldri resultatene helt med forventningene, og UltraPixel-kameraet er nå forvist til forsiden av telefonen der det gjør tjeneste som selfie-kamera.

På baksiden av telefonen bor det nå et 20 megapikslers kamera, som skal være langt mer allsidig. Det kommer vi tilbake til mot slutten av testen.

Alle knappene samlet til høyre

En annen av de synlige forskjellene handler om knappeplasseringene. HTC har som regel kjørt låseknapp på toppen, og volumtaster på høyre side av telefonen. Nå er låseknappen flyttet ned til høyresiden av telefonen, der den bor sammen med volumtastene. Det er litt slitsomt å bli vant til, og jeg opplever støtt at jeg trykker på en volumtast når jeg vil låse telefonen, eller at jeg låser telefonen når jeg vil styre volumet.

Alle knappene på HTC One M9 befinner seg på høyre side. Etter noen dagers bruk venner man seg til hva som er hva. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
HTCs tilbehør, Dot View-dekselet, er ren nytte mesteparten av tiden, der det viser deg varslinger i en litt sær, pikselert variant. Kjeder du deg kan du imidlertid spille Arkanoid på dekselet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selve skjermlåsen er imidlertid grei å betjene med et par tapp på skjermen for å vekke telefonen fra dvale, eller sende den tilbake dit igjen. Dermed blir ikke knappesalaten fullt så plagsom som den kunne vært.

På toppen, der låsetasten pleide å være, er det nå bare ett stort felt med svart plast. Under skjules IR-senderen som lar deg bruke telefonen som fjernkontroll. Det følger med en egen app fra leverandøren Peel som skal la deg fjernstyre saker og ting med IR-senderen. Den forutsetter imidlertid en god del innstillinger for å virke som planlagt. Ønsker du kun å erstatte en helt vanlig fjernkontroll vil nok en del ønske å ta ned sin egen fjernkontrollapp.

Smart IR Remote fra Color Tiger har blitt standardutrustning undertegnedes standardutrustning for telefoner med IR-port.

HTCs Android 5.0 har stillemodus

Det er HTCs egne Sense-menyer som kjører på skjermen. Under ligger Android 5.0.2 Lollipop. Til sammen betyr dette en brukeropplevelse som skiller seg ganske tydelig fra tidligere HTC-telefoner i det grafiske. Strukturen er fortsatt noenlunde lik det de fleste av oss er vant til.

I forkant av Android 5.1-oppdateringen for Nexus 6 ble det snakket mye om at stillemodusen var på vei tilbake igjen. I ren Android viste dette seg å handle om en forbedring av systemet som angir om forstyrrelser skal slippe gjennom eller ikke. Noen ren stillemodus som tidligere Android-varianter har hatt fikk vi ikke se.

HTC har valgt å legge til stillemodusen selv, og i One M9 kan du bruke helt vanlig stillemodus, og Googles prioritetssystem om hverandre. Googles løsning er grei om du tar deg tid til å jobbe med innstillinger, og til å prioritere varseltyper og kontakter, men HTCs kjappe løsning er enklere å ty til om du ikke ønsker å bruke tid på disse innstillingene.

En ting vi ikke er fullt så glade for, er at Gmail-appen vi får lastet ned på denne telefonen ikke støtter Exchange-kontoer. Heller ikke LGs G3, et av de første inneværende flaggskipene som fikk Android 5.0-oppdateringen, støtter Exchange-kontoer i Gmail-appen i utgangspunktet. Støtten kommer fra en egen Google-oppdatering som det kan virke som om Motorolas Nexus 6 foreløpig er den eneste telefonen som har rett ut av esken.

Nå har HTC One M9, og telefoner flest, gode e-postklienter, som også håndterer Exchange. Men med Exchange-støtte rett i Gmail-klienten kunne man samlet både privat- og jobbkonti, samtidig som Gmails uslåelige innbokssøk gjorde ting lett å finne. Enn så lenge må vi altså avfinne oss med middels gode søkeresultater, eller to forskjellige e-postløsninger på HTC One M9.

De nye hjemmeskjermene kan foreslå ulike apper avhengig av hvor du er. Legg dessuten merke til at HTC One M9 har den gode gamle stillemodusen som ren Android ikke lenger støtter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hjemmeskjermen forutser hva du trenger

Her er vi godt i gang med å lage et furubasert telefontema. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hjemmeskjermen har alltid vært et verktøy for å få kjapp tilgang på funksjonene man trenger. I det siste har produsentene imidlertid forsøkt å gi Android-telefonene nye ansikt. Fra før har vi for eksempel sett Nokias Z-Launcher, som gir deg en svært kontekstbasert hjemmeskjerm. Den vil for eksempel foreslå ulike apper avhengig av hvilken tid det er på dagen, med en antakelse om at du sannsynligvis trenger jobb-e-posten din før klokken 16 for eksempel.

Men i Nokias variant er det lite tradisjonell hjemmeskjerm igjen.

HTC prøver seg i One M9 på en miks mellom de gode gamle hjemmeskjermene, og på en kontekstbasert løsning som likner Nokias. Her får du en egen mappe på hjemmeskjermen som bytter innhold basert på hvor du er i verden. Du kan sette opp faste adresser for jobb og hjem, og telefonen vil automatisk veksle mellom innholdet her.

En egen mappe viser deg apper du har lastet ned, mens en annen gir deg forslag til nye apper. Begge disse mappene kan skrus av, men spesielt oversikten over nylig nedlastede apper er et hendig tillegg.

Lag eller last ned tema

Bak hjemmeskjermen skjuler det seg som vanlig en appmeny. Som i andre HTC-produkter scroller du opp og ned mellom appene, og telefonen viser én hel side om gangen. HTC lar deg stadig ha tre ulike sorteringer av appene dine. Du kan velge en tilpasset visning der du selv velger hva som skal vises, eller du kan velge å vise appene alfabetisk, eller ordnet etter hvilken som ble lastet ned sist.

Det følger også med en løsning som lar deg lage dine egne tema for telefonen. Det er enkelt og raskt, og gir ikke så verst resultater. Skulle resultatene bli for dårlige kan man alltids laste ned ferdige tema fra HTC og andre som har laget varianter for telefonen. Her endres både lyder, knapper og fargevalg på tvers i designen.

Det hele er ganske pent å se til, men det er kanskje først og fremst muligheten til å enkelt lage temavariasjoner selv som er nytt her.

På neste side får du vite hvorfor HTC One M9 er en av de beste underholderne vi har støtt på. Du får også ta en titt på kamerakvaliteten.

HTC One (M9)
8
Meget bra

HTC One (M9)

sitat"HTC leverer en solid brukeropplevelse i flott innpakning"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget gode stereohøyttalere i front
 • Krysse av
  Virtuell surround som virker
 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Kamera i toppklasse
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Det meste av teknologi
 • Krysse av
  Knallgode medfølgende ørepropper

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Mangler fingeravtrykkleser
 • Bytt
  Noe usikkerhet rundt programvaren