Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z3+

Xperia Z3+ har mer muskler og færre lokk

Sonys toppmobil er kommet i pluss-versjon

Introduksjon

Sony Xperia Z3 har vært selskapets største suksess noen sinne. Nå er Xperia Z3+ kommet. Tilsynelatende er dette den samme telefonen som før i en ny og enda litt lekrere innpakning. Det samme skrev vi da Z3 overtok etter Z2. Og nok an gang kan vi konstatere at endringene ikke er så åpenbare, men store nok til at Sony igjen kan sloss om tronen som markedets beste Android-mobil.

Igjen har Sony tatt små skritt, men de går i alle fall fremdeles i riktig retning.

Det er ikke lenger noe lokk over ladekontakten. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Fjerner unødvendige lokk

Men selv om formspråket er lett gjenkjennelig, er telefonen endret noe. Rammen er forsterket. Hjørnene på telefonen er gjort mer motstandsdyktige mot støt, noe som kommer godt med om du er uheldig og mister telefonen i bakken, og porten for SIM-kort og minnekort er krympet. Magnetkontakten for lading i dokk er tatt bort, og ladekonakten er nå plassert i bunnen av telefonen, lett tilgjengelig uten at du må vippe opp noe lokk for å komme til. Telefonen er likevel like vanntett som før.

Høyttalerne på fronten av telefonen er flyttet helt ut til kanten mellom glass og ramme (det er fremdeles stereolyd i telefonen), og telefonen har trimmet av seg noen tidels millimeter i alle retninger. Vekten er også redusert fra 152 til 144 gram. Bredde og tykkelse er som før, men telefonen er nå 0,4 millimeter tynnere. At telefonen er blitt litt lettere er nok det du lettest legger merke til.

Skjermen er svært lyssterk, med hele 700 nits. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Superskjerm med mer lys

Skjermen måler 5,2 tommer, og har full-HD-oppløsning. Det er tilstrekkelig høy oppløsning til at bildet blir knivskarpt. Å øke antallet piksler ytterligere har ingen hensikt, med mindre du samtidig øker skjermstørrelsen, eller skal bruke telefonen i en VR-brille. Den nye telefonen har imidlertid fått høyere lysstyrke enn den gamle, og er følgelig enda mer lesbar i sollys. Med tanke på at Z3 i utgangspunktet var den mest lyssterke mobilen på markedet, er forbedringen imponerende.

Ut over dette er det bare å konstatere at Sony nok en gang leverer en knallskjerm med gode farger, god innsynsvinkel og fine kontraster. Dessuten kan du gjøre endringer i skjerminnstillingene om du ønsker det. Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

På neste side kan du lese mer om hvordan telefonen er i bruk >>

Sony Xperia Z3+
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z3+

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Lynrask
 • +
  Bra kamera
 • +
  Meget bra musikkspiller
 • +
  Støtte for mobilbetaling med NFC
 • +
  God og lyssterk skjerm
 • +
  Spotify integrert i musikkspilleren
 • +
  Meget god strømstyring

Ting å tenke på

 • Ikke Ir-port
 • Ingen fingeravtrykksensor
 • Blir varm og stopper ved filming i 4K.

Funksjoner og brukergrensesnitt

Menyene kan du tilpasse med ulike temaer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Menyene er de samme som på forgjengeren, og det er kanskje ikke så rart. Begge kjører nå Android 5.0 med Sonys grensesnitt Xperia UI. Sony ønsker å ligge nær opp til Googles eget grensesnitt, blant annet for å kunne komme med oppdateringer raskere enn før.

Fargetemaene har fått nye navn og litt andre fargetoner. Mens de før hadde fancy navn som Air, Earth, Heath, Silk osv, heter de nå Blå, Grønn, Oransje, Hvit osv. I tillegg har du fått et valg som veksler mellom alle fargene. Flere temaer kan kjøpes for snaut 7 kroner stykket. Disse temaene gir deg mer eller mindre omfattende designendringer i bakgrunner, menyer og plattformkomponenter.

Screenshot_2015-06-02-20-29-43.

Tilpasningsdyktig skjermtastatur

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.

Den skarpe og gode skjermen, kombinert med all verdens nettforbindelser og en kraftig prosessor, gjør sitt til at dette en en underholdningsmobil av rang.

Kameraet er uendret

Kameraet er ikke endret sidenXperia Z2, men så hadde også Z2 et svært godt kamera. Det tar bilder med 20,7 megapiksler, og du kan ta bilder med brukbart resultat også i innebelysning.

Bruker du den dedikerte kameratasten er kameraet klart til å ta bilder på under ett sekund. Det er imponerende raskt.

Frontkameraet tar bilder med en oppløsning på 5,1 megapiksler. Nytt på denne modellen er at det også er vidvinkel på frontkameraet, så du kan få flere personer med på selfien din uten å bruke selfie-stang.

Kameraet tar gode bilder, og egner seg også for filmopptak, i alle fall om du styrer unna 4K, som får telefonen til å gå varm. Stativ og mikrofon er ekstrautstyr. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kamera-apper

Kameraet er utstyrt med en drøss mer eller mindre nyttige apper. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sony har tidligere satset på å legge til en rekke apper i kameraet, slik at du raskt kan velge den måten å ta bilder på som passer for anledningen. Nå har de lagt til en ny «gourmet mode», så du kan ta vakrere bilder av brødskiven eller middagstallerkenen din. Videre har du fremdeles mulighet for å legge til en drøss forskjellige effekter. Du kan også filme i slow motion, eller med 4K-oppløsning. Du kan også sende levende bilder direkte til Youtube, om du vil at noen skal kunne følge dine aktiviteter på direkten.

Ved filming i 4K øker temperaturen i kameraet. Når du begynner å filme kommer det opp en advarsel om at kamera-appen vil slå seg av om temperaturen blir for høy. Hvor raskt temperaturen stiger avhenger av hvor mye autofokusen må jobbe. Hos oss stopper kameraet etter ca. fire og et halvt minutt kontinuerlig opptak. Det er dårligere enn Xperia Z3, som klarte 8 minutter med 4K. Det er uansett ikke så mye å skryte av, i alle fall ikke om målet er å filme en fotballkamp, ungenes skoleforestilling eller andre hendelser som varer over en viss tid.

Heldigvis blir ikke telefonen like raskt overopphetet ved vanlig HD-opptak.

På neste side ser du flere bilder vi har tatt med Xperia Z3+ >>

Filmstøtten er god, og skjermen er svært godt egnet til filmvisning.

God filmstøtte

Filmstøtten i Xperia Z3+ er bred nok til at du kan spille det aller meste uten å måtte konvertere filene først. Er du filmentusiast som gjerne laster ned en sesong eller to av favorittseriene dine, kan du glede deg over at lagringsminnet er øket fra 16 GB til 32 GB. I tillegg støtter Z3+ MicroSD-kort opp til 128 GB.

Ved filmavspilling kan du velge om du vil benytte Bravia-teknologi for bildeforbedring. Velger du dette får du klarere farger og bedre kontrast på blasse videofiler. Er videofilene gode i utgangspunktet, vil du merke mindre til denne effekten.

Musikkspilleren i Z3+ heter bare Musikk, men er den samme appen som tidligere het Walkman. Strømmetjenesten til Sony er byttet ut med Spotify. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ut med Walkman og Music Unlimited, inn med Musikk og Spotify

Musikkinteresserte kan fremdeles sette sin lit til at Sony innfrir. Merkevaren Walkman er imidlertid ikke videreført til Xperia Z3+. Det er lenge siden Walkman var synonymt med bærbare kassettspillere med hodetelefoner, men Walkman har likevel vært en kjent merkevare. Nå heter appen bare Musikk.

Lyden kan tilpasses hørselen din og hodetelefonene du bruker. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Borte er også Sonys strømmetjeneste Music Unlimited. Nå er det Spotify som gjelder, og for de av oss som allerede bruker denne tjenesten er det slett ikke dumt. Spotify kan også spilles på PS4 med Xperia Z3+ som fjernkontroll. Har du ikke Spotify, kan du likevel bruke appen Musikk for å spille musikken du har lagret. Du kan også bruke Googles tjeneste Play Musikk, om du foretrekker det.

Spilleren har samme design som før, og er enkel i bruk. Du kan velge mellom flere måter å sortere innholdet ditt på, og du kan også sortere innhold etter mappene de ligger i. Dermed kan du enkelt organisere musikksamlingen din.

Musikk-spilleren kan også hente informasjon om musikken din. Et kjapt menyvalg setter telefonen i gang med å identifisere låter, og å laste ned informasjonen om dem. Du kan få telefonen til å laste ned informasjon for all musikken på en gang, men det tar litt tid om du har et stort bibliotek.

Her er det også funksjoner for å finne frem musikkvideoer på Youtube, artistinformasjon på Wikipedia, og sangtekster for låtene. Telefonen kan også finne frem til karaokevideoer på nett.

Bedre komponenter i musikkspilleren er også med på å heve musikkopplevelsen.

Slik ser baksiden på telefonen ut. Den finnes også i en kobberfarge som er litt lysere enn den som er på Xperia Z3. Dessuten kommer den i sort og i hvitt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kraftig maskinvare

Telefonen støtter alt av frekvenser, og kan brukes over det meste av verden, også med 4G.

Maskinvaren i Xperia Z3+ er kraftigere enn i Z3. prosessoren jobber med en litt høyere klokkefrekvens. Det betyr at den har en Snapdragon 810-brikke, der fire kjerner er klokket til 1,5 GHz, og fire til 2 GHz. Dette er en av de kraftigste prosessorene på markedet, men også en brikke som har vist seg å ha lett for å bli svært varm. Vi har nok kjent at Z3+ har blitt varm i perioder, og en gang har den truet med å stenge ned en app på grunn av høy temperatur. Men noe reelt problem har det ikke vært.

På neste side kan du se en tabell som viser hvordan Sony Xperia Z3+ hevder seg i forhold til konkurrentene.

Kinesisk satellittnavigasjon

Vi tar med at telefonen støtter minnekort, og at den har FM-radio. Som en kuriositet kan vi også ta med at den i tillegg til å finne sin posisjon med det amerikanske sattellittsystemet GPS og russiske GLONASS, også støtter det åpne kinesiske posisjonssystemet Beidou.

Hvor stor den praktiske nytten er skal være usagt.

11. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Programvaren du kanslkje ikke vil ha

Sony har en lei uvane med å legge til «gratisprogrammer» som bare er gratis en liten stund. Også på Xperia Z3+ finner vi apper som Garmin navigasjon, Officesuite Premium og AVG Antivirus Pro. Sistnevnte inneholder reklame, og kan brukes fritt i 180 dager. Deretter er det bare å betale, eller avinstallere.

Med støtte for både ANT+ og Bluetooth 4.0 Low Energy Mode, er telefonen klar for tilkobling av en rekke ulike tilbehør, som treningsklokker, pulsbelter og liknende. Ettersom telefonen også er vanntett, kan du bruke den som treningsmedhjelper uten å bekymre deg for at telefonen skal bli våt.

Smart Connect

Telefonen har noe som kalles Smart Connect. Det betyr at den kan utføre enkelte operasjoner automatisk. Den kan for eksempel begynne å spille fra Spoify hver gang du kobler til hodetelefoner, eller den kan skille mellom ulike trådløse headsett, og gjøre ulike oppgaver automatisk. Da kan du for eksempel ha musikk på ditt private hodesett, og en annen profil om du bruker telefonen i en sentalbordløsning med callcenter-hodetelefon.

Du kan også ha ulike aktiviteter knyttet til ulike tider på døgnet.

Alt du driver med blir logget, også hvor du er og været der du er. Neppe noe for de mest paranoide konspiratorisk anlagte blant oss.

Logger livet ditt

Sony har også lagt til en «livslogg», der du kan følge med på alt fra trening og kaloriforbruk, til hvor mye du har lest.

Batteriet er litt krympet, sammenliknet med forgjengeren. Nå er det på 2930 mAh, mot 3100 mAh på Z3, og 3200 mAh på Z2. Batteriet er likevel blant de største i denne klassen. Bedre strømstyring skal sørge for at brukstiden for Z3+ er den samme som på Z3.

Vi får ikke riktig to fulle dager ut av Z3+, slik Sony antyder, men så har vi også brukt telefonen intenst i dagene vi har testet den.

All e-post samlet i én leser

Vil du bruke mobilen som planleggingsverktøy, er kalenderen i Sony Xperia Z3+ et godt utgangspunkt. Her kan du legge inn avtaler direkte fra Exchange-invitasjoner, og du får god oversikt via dag-, uke- eller månedsvisning. Til dette kommer agendavisning som henter kommende avtaler, og oppgavevisning. Oppgaver kan synkroniseres med Google, men ikke med Exchange.

Du kan legge til visning av ukenummer, og nasjonale helligdager for ett eller flere land. Kalenderen kan vise værvarsel, og du kan kombinere Exchange- og Google-kalendere i samme visning.

Officeløsningen er OfficeSuite 7, men premiumvarianten får du bare bruke i 30 dager. Deretter må du kjøpe lisens om du fremdeles vil ha tilgang til alle funksjonene i programmet. Ekstrafunksjonene du får med premium er stavekontroll, oppslag i Oxford Dictionary of English, QuickWrite med ordforslag og en PDF-skanner. Klarer du deg uten dette, kan du fremdeles åpne, lese, opprette og redigere dokumenter på telefonen.

E-postleseren er også svært god. Nå kan du også lese e-post fra Exchange i Gmail-leseren, slik at du om du vil kan se all e-post på ett sted.

Kameratast, volumtast og strømtast. Alt er plassert et stykke ned på samme side, så du slipper å strekke fingrene over toppen på telefonen for å nå noen av tastene. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

God lydkvalitet på samtaler

Kvaliteten på samtalelyden er god, og høyttalerspalten er flyttet så det er mindre fare for at du blokkerer lyden med øret.

I tiden vi har testet telefonen har vi ikke hatt problemer med radiofølsomheten, men vi merker oss at det noen ganger kan ta lang tid å komme igang med nettaktiviteter når telefonen er i Telenors 4G-nett. Dette er imidlertid noe vi opplever med flere telefoner i Telenors nett.

Stabil telefon

De fleste nye telefoner har en og annen bug som blir fikset med programvare. Vi oppdaget at det automatiske oppsettet av Exchange på Z3+ i likhet med Z3 gav oss en IMAP-tilkobling, slik at kontaktene og kalenderen ikke ville la seg synkronisere. Dette løste vi ved å bytte port manuelt, men det er litt pussig at ikke Z3-modellene fikset dette av seg selv, slik Z2 gjorde.

Ellers har Z3+ vist seg å være en dønn stabil mobiltelefon som har gått gjennom hele testperioden uten noen nykker.

På neste side ser du hvordan Xperia Z3+ hevder seg sammenliknet med andre toppmodeller, og du kan se bilder tatt med telefonen >>

Sony Xperia Z3+
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z3+

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Lynrask
 • +
  Bra kamera
 • +
  Meget bra musikkspiller
 • +
  Støtte for mobilbetaling med NFC
 • +
  God og lyssterk skjerm
 • +
  Spotify integrert i musikkspilleren
 • +
  Meget god strømstyring

Ting å tenke på

 • Ikke Ir-port
 • Ingen fingeravtrykksensor
 • Blir varm og stopper ved filming i 4K.

Ytelse og kamerabilder

Telefonen er ikke den raskeste vi har testet, noe som kan skyldes at den kjører med en relativt beskjeden klokkefrekvens til å ha en Qualcomm 810-brikke. Nå er det kanskje ikke så rart, for klokker du opp denne brikken blir den raskt svært varm, og da reduseres effekten.

Plasseringen i testtabellene er likevel hederlig. Z3+ har forøvrig den samme prosessoren som HTC One M9.

Diskutable måleresultater

Slike ytelsestester kan du trygt ta med en klype salt. Produsentene har en tendens til å tilpasse ytelsen så den skal ta seg godt ut i tester, mens du får en lavere og mer batterivennlig ytelse i andre apper. Det viktigste er at telefonen fungerer raskt og stabilt. Det gjør Sony Xperia Z3+.

Så hvor på resultatlisten havner Xperia Z3+? Konklusjonen finner du på neste side >>
Under kan du se noen bilder vi har tatt med Sony Xperia Z3+:

Sony Xperia Z3+
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z3+

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Lynrask
 • +
  Bra kamera
 • +
  Meget bra musikkspiller
 • +
  Støtte for mobilbetaling med NFC
 • +
  God og lyssterk skjerm
 • +
  Spotify integrert i musikkspilleren
 • +
  Meget god strømstyring

Ting å tenke på

 • Ikke Ir-port
 • Ingen fingeravtrykksensor
 • Blir varm og stopper ved filming i 4K.

Konklusjon

Sony Xperia Z3+ er en toppspekket mobiltelefon. Den har alt som finnes av tilgjengelig teknologi, og vil være et naturlig valg enten du er opptatt av kamera, film, musikk, nettsurfing eller trenger en god telefon som også kan løse mange kontoroppgaver.

Klar for trådløs betaling

Den er klar for trådløs betaling med digital lommebok og NFC, og den kan brukes på treningsturer i sprutregn. Lurer du på hva NFC er? Det er en innebygget liten radiobrikke med svært kort rekkevidde. Brikken sørger for at telefonen kan koble seg til betalingsterminaler, dørlåser og andre NFC-enheter ved at telefonen holdes mot en leser.

Du kjenner antakelig teknologien fra heiskort eller trådløse nøkkelkort.

Les mer om NFC: Nå kan du snart betale i butikken med mobilen »

Skikkelig allrounder

Tidligere var det gjerne én mobiltelefon som utmerket seg med det beste kameraet, og en annen som var best til spill, film eller musikk. Sony Xperia Z3+ er i toppsjiktet på alt. I tillegg er den kompakt i forhold til andre mobiler med tilsvarende skjermstørrelse, og den har en design som oser av kvalitet.

Telefonen har nær sagt alt som finnes av nyere mobilteknologi, fra høykvalitets stemmeoverføring (HD-Voice) og NFC, til ny strømbesparende Bluetooth-standard. Ingen mobil støtter flere radiofrekvenser, noe som gjør den pålitelig også på reise i utlandet. Skjermen er knallgod, prosessoren lynrask og formatstøten for film og musikk er upåklagelig.

Kameraet er det samme som på Xperia Z2 og Xperia Z3. Når kommer den neste oppgraderingen? Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Bra kamera

Du kan knipse gode bilder under ulike lysforhold, filme med ekstrem oppløsning, filme i sakte film, eller med ulike effekter som «time lapse» (får ting til å bevege seg veldig raskt) og virtual reality (legger til innhold i opptakene dine). Nå har telefonen også fått et bedre frontkamera, for deg som tar selfies. Det er også en rekke filtre du kan bruke enten du tar selfies eller knipser helt andre ting.

Du kan overføre levende bilder direkte til Youtube, spille alle spill som er laget for Android, logge livet ditt, eller navigere med amerikanske, russiske og kinesiske navigasjonssatellitter.

Så hva er det Xperia Z3+ ikke kan?

Det Z3+ ikke kan er stort sett det samme som Z3, og svært mange andre mobiler ikke kan.

 • Den har ikke Ir-sender, så du kan ikke bruke den som fjernkontroll til TV-en din. Den har ikke USB 3.0, så den kan ikke overføre filer via kabel med ekstra høy hastighet. Telefonen har ikke støtte for trådløs lading. Den har ikke fingeravtrykk-sensor, så du må bruke kode eller mønster om du vil ha låseskjerm på telefonen. Den støtter ikke Dual-SIM (to SIM-kort samtidig), og du kan ikke sende lyd fra telefonen til en FM-radio.
Stripen på midten har snarveier til fem av kamera-appene. Du velger selv hvilke fem dette skal være.
 • Ved filming i 4K (dobbelt så mange bildepunkter som full HD) blir telefonen varm, og det er derfor begrenset hvor lange klipp du kan filme.

Vi trakk ikke noe for at dette manglet på Xperia Z3. Nå er det gått ett år siden Z3 ble lansert, og forventningene til arvtakeren er naturlig nok noe høyere enn til den «gamle» versjonen.

Sony Xperia Z3+ er så visst en fantastisk telefon, men først og fremst er det Z3 en gang til, om enn med enklere ladekontakt, forbedret musikkspiller og bedre frontkamera.

Alternativene

Om du er ute etter andre toppmobiler kan du sjekke Samsung Galaxy S6. Denne er ikke vanntett, og den er dyrere. Ikke støtter den minnekort heller. Men den har fingeravtrykksensor og pulsmåler, i tillegg til at den er raskere enn Xperia Z3+ i sammelignende tester. S6 har også Ir-port.

Sony har i tillegg modellen Xperia Z3 Compact, som skal leve en stund side om side med Xperia Z3+. Dette er i praksis en krympet utgave av Xperia Z3, og om du er ute etter en telefon med litt mindre skjerm enn det Z3+ har, er dette fremdeles et godt alternativ.

Vil du spare penger kan du også vurdere Huawei P8. Denne har ikke like rask prosessor som Xperia Z3+, og den er ikke vanntett.

Sjekk også Nokia Lumia 930. Denne telefonen har Windows, og er et rimelig og brukervennlig alternativ med godt kamera.

Sony Xperia Z3+
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z3+

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Lynrask
 • +
  Bra kamera
 • +
  Meget bra musikkspiller
 • +
  Støtte for mobilbetaling med NFC
 • +
  God og lyssterk skjerm
 • +
  Spotify integrert i musikkspilleren
 • +
  Meget god strømstyring

Ting å tenke på

 • Ikke Ir-port
 • Ingen fingeravtrykksensor
 • Blir varm og stopper ved filming i 4K.
annonse