Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S5 Active

Samsung Galaxy S5 Active er rask, robust og annerledes

Her er Samsungs polstrede utgave av Galaxy S5.

Kurt Lekanger, Tek.no

Hele testen

Da Samsung slapp sin toppmodell Galaxy S5 tidligere i år ble vi ikke helt overbegeistret. Selv om originalen også var vanntett slipper nå Samsung en variant som skal tåle enda mer. Galaxy S5 Active har navnet blitt, og på spesifikasjoner står den ikke tilbake for Galaxy S5. Men, kan den by på bedre brukeropplevelse enn originalen maktet?

Vi bryter spenningen tidlig, og sier enkelt og greit ja. Galaxy S5 Active deler spesifikasjoner med originalen, men den deler ikke absolutt alt. Her er det annen programvare, som blant annet skal betjene en egen knapp som originalmodellen ikke har. I tillegg er man aldri garantert at det er akkurat samme innmat fra modell til modell, selv om de overfladiske spesifikasjonene er like.

Full spesifikasjonsliste, ytelsestester og testbilder finner du på side 2 av testen.

Allerede fra første stund er brukeropplevelsen hevet noen hakk sammenliknet med det vi møtte i originalen. Noe av det vi først undret oss over med Galaxy S5 var nemlig at den innimellom ble lite responsiv. Den sluttet nesten helt å reagere under større oppdateringsrunder i Google Play, en ting de fleste nye Android-mobiler ønsker å gjøre når de akkurat har blitt satt opp. Vi merker at også Galaxy S5 Active har ett og annet lite stopp i flyten, men sammenliknet med vårt første møte med originalen er det knapt merkbart. Det bør også nevnes at originalen gjennom en rekke oppdateringer av programvaren har blitt en del bedre å bruke enn det vi opplevde i da vi testet den.

Galaxy S5 Active skal være testet og anerkjent som støtsikker etter MIL-STD-810-kravene. Dette garanteres imidlertid ikke, og med den store skjermen er faren til stede for at et fall kan få fatale følger.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Skal tåle mye

Den mest synlige forskjellen mellom disse to mobilene finner du på utsiden. Der Samsung har tatt med seg designelementer fra en toppmodell til den neste fra Galaxy S3, via Galaxy S4, til Galaxy S5, ser Galaxy S5 Active veldig annerledes ut. Forfriskende annerledes, i undertegnedes øyne. Design er og blir en smakssak, så vi har også fått tilbakemeldinger om at folk synes den ser klumpete ut.

Galaxy S5 Active er vanntett og trives svært godt utendørs.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det er ikke til å stikke under en stol at telefonen er større enn mange av sine konkurrenter. I tillegg er den spekket med detaljer som skal få den til å se og føles mer solid. Etter det vi vet skal Galaxy S5 Active også faktisk være mer solid. Samsung oppgir at telefonen har blitt testet og sertifisert etter IP67-standarden. I dette ligger det at den er tettet for inntrengning av vann og støv.

Telefonen har også passert en mer krevende test etter den såkalte MIL-STD-810G-standarden, som blant annet innebærer at telefonen må tåle fall fra en viss høyde. Men, den har også en stor skjerm dekket av ordinært herdet glass (Gorilla Glass 3). Skjermen er beskyttet av en list som går en halv millimeter foran telefonen, og burde altså kunne klare seg greit ved sammenstøt med et plant underlag. Treffer den derimot en stein på sin vei mot bakken er det fortsatt en god mulighet for at skjermen knuser. Samsung garanterer ikke Galaxy S5 Active mot støtskader, så det er nok lurt å passe godt på også denne telefonen i møte med elementene.

I Galaxy S5 Active får du altså ikke en telefon som er garantert å tåle det du klarer å utsette den for, men du får en telefon som med høy sannsynlighet tåler mer enn de fleste av sine konkurrenter. Det kan være tilstrekkelig for deg som har opplevd mye brekkasje på mobilfronten gjennom et aktivt liv eller en krevende arbeidshverdag.

Fysiske knapper

På Galaxy S5 Active er det fysiske knapper som dominerer rundt skjermen.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ved siden av en annerledes design er også fysiske knapper forholdsvis unikt for Galaxy S5 Active. Iallfall i den utstrekningen det her er brukt. Her er alle tre snarveisfeltene på forsiden av telefonen blitt fysiske taster. I tillegg har den Samsungs sedvanlige høyreplasserte låsetast, og volumtaster på venstre side av telefonen. En ekstra tast øverst til venstre kan synes mystifistisk ved første øyekast, men telefonen forklarer fort hva den kan brukes til.

Ved første oppstart får du nemlig beskjed om å sette opp «aktivitetsknappen». I utgangspunktet er knappen koblet til to ulike funksjoner. Ett kort trykk gir deg telefonens såkalte aktivitetssone. Her vises i utgangspunktet informasjon fra det innebygde barometeret, og telefonen viser deg også hvor høyt i terrenget den har regnet ut at du er. Kompass, lommelykt og stoppeklokke hører også til. En snarvei til Samsungs treningsapp, S Health, hører også med.

I testperioden har vi blitt veldig glade i aktivitetsknappen. Knappen kan ha to forskjellige funksjoner, og du kan velge hva den skal gjøre.Foto: Kurt Lekanger Tek.no

Holder du inne knappen lenge aktiveres kameraappen, men tasten fungerer ikke som utløsertast i kameraappen, og kameraet kan uansett ikke aktiveres ved hjelp av knappen når mobilen er låst. Dermed er den ikke fryktelig godt egnet for kjapp tilgang til kameraet, og den fungerer ikke som en erstatning for en dedikert kameratast.

Det fine med denne knappen er at du kan sette den opp til å starte en hvilken som helst app på telefonen din. Personlig er jeg opptatt av musikk, og har satt opp knappen til å starte Spotify-appen på et blunk. Fysiske taster kan fortsatt ha sin sjarm.

Galaxy S5 Active har én mangel sammenliknet med den vanlige modellen, som enkelte kanskje vil savne. Ved overgangen til mer robuste, fysiske taster, har fingeravtrykksensoren i hjemtasten måttet vike. Her har du altså ikke mulighet til å låse opp telefonen med fingeravtrykket ditt.

Fantastisk skjerm

Skjermen her er en 5,1 tommer stor AMOLED-skjerm med full-HD-oppløsning. Dette er den samme som vi kjenner fra Galaxy S5, og det er fortsatt en av markedets aller beste skjermer. Den er lyssterk, og i stand til å vise en fargegjengivelse det virkelig spruter av, eller svært presise farger, alt ettersom hva du velger selv. I utgangspunktet er det en mellomting som går under navnet «Adapt Display» som er valgt. Her i ligger det også at skjermen stiller om på fargene avhengig av lyset rundt deg, for å gi best mulig opplevelse. Vi så ingen grunn til å velge bort denne under testingen.

Samsung-menyene har med tiden blitt en blanding av Touch Wiz slik vi kjenner det, og Googles nye Android-design.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsungs egne Touch Wiz-menyer flyter på skjermen, og under ligger Android 4.4.2. Det har kommet to mindre oppdateringer, og en stor oppdatering av Android siden 4.4.2-versjonen ble sluppet på tampen av fjoråret. Det har skjedd såpass lite i småoppdateringene at vi ikke ser på dette som noen mangel, men det er lov å håpe at samsung ikke lanserer på aller siste versjon av Android 4.4 KitKat fordi en oppdatering til Android 5.0 ikke er så forferdelig langt unna. Foreløpig har vi ingen konkret informasjon om dette, men vi har kontaktet Samsung, og oppdaterer artikkelen dersom vi får vite noe konkret.

Menyene er slik vi kjenner dem fra Samsung. De er en anelse mer fargerike enn Googles egne, og kommer med en haug funksjonalitet som kan være svært nyttig, eller helt unødvendig, avhengig av hvilke typer apper du setter pris på. Samsung forsøker å begrense appmylderet litt, ved å flytte en mengde av dem over i apportalene Galaxy Essentials og Galaxy Gifts. Noen av appene her kan være genuint nyttige, mens andre bærer preg av å være prøvevarianter av ulike tjenester. Har du en nyere Galaxy-variant kan det uansett være greit å ta turen innom, i fall portalen inneholder noe som er nyttig for deg.

Bra kamera med noen smånykker

Når du treffer tar kameraet i Galaxy S5 Active svært gode bilder, men i innendørs belysning blir resultatene bingopreget om du stoler på automatikken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett irritasjonsmoment fra den originale Galaxy S5-modellen er stadig med oss. I automodus vil du nesten aldri se fotolyset. I normal innebelysning vil telefonen ofte velge å aktivere aktivere en slags digital stabilisering som bruker vinter og vår på å bli klar til å ta bildet. Det hadde kanskje vært greit å bytte umiddelbarhet i kvalitet du kan stole på. I stedet går du glipp av øyeblikket, ofte med uklare bilder som resultat ettersom stabiliseringen ikke synes å fungere godt nok. Du kan deaktivere stabiliseringen, men fotolyset blir ikke særlig mer velvillig innstilt av den grunn.

Ser vi igjen tilbake til originalen har Galaxy S5 Active blitt en god del bedre til å holde riktig fokus når du fotograferer. Under Galaxy S5-testen slet vi ofte med at de tre testproduktene vi var innom fokuserte lynraskt og riktig før vi tok bildet, mens det ferdige bildet var ute av fokus. Det skjer sjelden med Galaxy S5 Active. Maskinvaren er den samme, så vi regner med dette er en forbedring som har skjedd i programvaren siden lanseringen av originale Galaxy S5.

Resten av testbildene vi tok med Galaxy S5 Active ligger på neste side.

En litt annerledes test

Når vi tester to så like telefoner som Galaxy S5 og Galaxy S5 Active, med et godt stykke tid i mellom, handler nødvendigvis testen vel så mye om hvilke forbedringer som er å finne i programvaren. Vi sitter igjen med en følelse av at det var denne programvaren Galaxy S5 skulle vært levert med i utgangspunktet. En hel del av disse forbedringene har også gjort seg gjeldende på originalen siden salgsstart.

Ønsker du å lese mer om appene som følger med på telefonen er side 2 av den opprinnelige Galaxy S5-testen et godt utgangspunkt.

De observante vil også legge merke til at vi ikke har testet hva Galaxy S5 Active faktisk tåler. Å gjøre det presist for telefoner som har åpenbare svakhetspunkter som en gigantisk skjerm er rett og slett ganske vanskelig å få til uten at utfallet påvirkes av tilfeldigheter, så som akkurat hvordan telefonen lander. Dermed må vi foreløpig nøye oss med å ta Samsung på ordet når de sier at den er mer solid enn sitt motstykke uten Active-merkelappen.

Til slutt

Med meget bra skjerm, god brukeropplevelse og gode fysiske taster er det lite å utsette på Galaxy S5 Active. Den gjør enkelt og greit det en skikkelig toppmodell skal.

Ser vi til alternativene er det Sony Xperia Z3 som skinner aller klarest dersom du skal ha en vanntett telefon. Her får du også en langt mer stilren design, som kan være en fordel i noens øyne. Siden Samsung Galaxy S5 har blitt hyppig oppdatert siden den kom på markedet er den også et alternativ.

Her finner du testen av Sony Xperia Z3

Ønsker du deg en Samsung-telefon helt uten de små nykkene som gjenstår, er det selskapets absolutte toppmodell som gjelder, i form av Galaxy Note 4. Den er imidlertid hverken vanntett eller støtsikret.

Her finner du testen av Samsung Galaxy Note 4

I skrivende stund ligger Galaxy S5 Active på rundt 5200 kroner. Sett opp en varsling i Prisguide for å få en e-post når prisen går nedover.

Ytelsestester og testbilder

Ytelsestestene avslører ingen overraskelser. Galaxy S5 Active gjør det akkurat like skarpt som den ikke fullt så polstrede originalen. Det betyr at telefonen er godt egnet til spill og annen krevende underholdning.

Samsung Galaxy S5 Active
Type produktSmartmobil
Størrelse 145,3 x 73,4 x 8,9 mm
Vekt 170 gram
OperativsystemAndroid 4.4.2 med Touch Wiz
Skjerm 5,1 tommer, 1920 x 1080 punkter
Prosessor/systembrikke Qualcomm Snapdragon 801, quad core Krait 400 @ 2,5 GHz
GrafikkprosessorQualcomm Adreno 330
Arbeidsminne (RAM) 2 GB
Lagringsplass 16 GB
MinnekortleserKrysse av
Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac
Bluetooth Ja, 4.0
2G/3G/4G2G 850/900/1800/1900, 3G 850/900/1700/1900/2100, 4G/LTE 700/850/900/1800/1900/2100/2600
Kamera16 megapiksel hovedkamera, bakbelyst brikke, rask fokus med fasedeteksjon, Aqua Mode, HDR, panorama, 2 megapiksel frontkamera
FM-radioBytt
Inn- og utganger MicroUSB med MHL (mulighet for HDMI via overgang), 3,5 mm mini-jack hodetelefonutgang
Batteri2800 mAh Li-Ion-batteri
Medfølgende programvareGoogle Maps, Aktivitetssone, Youtube, Gmail, Chrome, Hangouts, Dropbox, Filutforsker, S Health, Galaxy Apps
annonse