Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Nexus 6

Motorola viser muskler

Størrelsen er eneste hindring for Googles nyeste referansemobil, Nexus 6.

Kurt Lekanger, Tek.no

Førsteinntrykk og menyer

Motorola har lenge vært mer eller mindre fraværende på det norske markedet, men ser nå ut til å være på vei tilbake igjen. I den anledning fikk vi Googles referansetelefon inn til test. Nexus 6 har som navnet tilsier en seks tommer stor skjerm, og er derfor en ganske voksen sak.

NB! Delen av artikkelen som omhandler stillefunksjonene i Nexus 6 er endret som følge av oppdatering til Android 5.1.

Telefonen er noe større enn Apples iPhone 6 Plus, eller Samsungs Galaxy Note Edge. Hvis du ikke har veldig store hender, eller er godt vant med telefoner på denne størrelsen fra før, anbefaler vi at du holder Nexus 6 i hendene før du eventuelt kjøper den. Dette er en telefon som vil være i største laget for mange.

Når det er sagt er det etter hvert mange som setter pris på store telefoner i dag. Nesten umerkelig har telefonene våre gått fra å være rene kommunkasjonsdingser til å først og fremst være underholdningsmaskiner og nettverktøy. Store skjermer passer utmerket inn i denne utviklingen, og det samme gjør de voksne batteristørrelsene som pleier å følge med i de litt ekstra store telefonene.

Nexus i Motorolas drakt

Motorolas Nexus 6 har omtrent det samme designspråket som vi kjenner fra andre Motorola-telefoner. Baksiden er prydet av en diger M, og navnet Nexus i sølv. Telefonen kunne muligens vært mer diskrét, men i det minste er den ikke fluoriserende.

I stedet er resten av dette beistet nokså forsiktig og pent antrukket. Vårt testeksemplar har en marineblå bakside i plast, med lysere blått langs aluminiumsrammen. Hele forsiden er dekket av et stort skjermglass, som avrundes ytterst mot rammene.

Den avrundede baksiden hjelper litt på den store størrelsen når telefonen skal holdes i en hånd. Samtidig er materialet, eller lakken utenpå, i glatteste laget når telefonen holdes bare etter rammen.

LED-lysene som skal hjelpe kameraet under vanskelige lysforhold er bygget inn i en klar plastring som går rundt hele kameralinsen. Designen gjør ikke noe fra eller til for selve blitsfunksjonen, men det er likevel en kledelig detalj, synes vi.

Byggekvaliteten føles solid og god, og det er ingen deler av telefonen som knirker, eller bøyer seg, på uønsket vis. Vi ser ikke ett eneste tegn til det på utsiden, men Motorola opplyser faktisk at Nexus 6 er vannavstøtende, til tross for mange åpne innganger. Vi regner med at også denne må være behandlet med belegget som gjorde Motorola Razr vannavstøtende for et par år siden. Vi ville likevel vært betydelig mer forsiktige med Nexus 6 enn med en godt tettet telefon, så som HTC Desire Eye eller Sony Xperia Z3.

Nye Nexus 6 er ingen småtass. Her sammen med Samsung Galaxy Note Edge, Apple iPhone 6 Plus og LG Nexus 5. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Fantastisk skjerm

Nexus 6 har en meget god AMOLED-skjerm som er perfekt til filmtitting og spilling. Til høyre forrige generasjon Nexus fra LG. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Skjermen er altså seks tommer stor. Den er svært høyoppløst, med 2560 x 1440 piksler, og den er lyssterk. Som alle AMOLED-skjermer har den en svært viktig fordel. Den kan skru av belysningen for hver enkelt piksel. Dermed kan den vise en voldsom kontrast mellom de skarpest belyste pikslene, og piksler helt uten belysning i det hele tatt.

Dette er virkelig en av de bedre skjermene vi har sett i en mobiltelefon så langt. Samtidig har det blitt så tett i kvalitetstoppen her at noen vinner i feltet vanskelig kan utropes uten avansert måleutstyr.

Siden dette er en Nexus-enhet står den først i køen til oppdateringer direkte fra Google. Vårt testeksemplar er utstyrt med Android 5.0.1, som er den ene oppdateringen som er allment tilgjengelig akkurat nå. Android 5.1 er på vei, og den tar med seg et par viktige nyheter som vi skal komme tilbake til.

Lynende rask

Android har gått gjennom en slags forvandling gjennom årene. De store elektronikkprodusentene har alltid lagt på en del ekstra programvare. Før i tiden var det behov for dette. Gode tekstbehandlere på plattformen kunne koste ganske mange penger, for å nevne noe.

Dagene da ren Android var for entusiastene er for lengst forbi. Du får med deg et solid verktøysett av (app)bekvemmeligheter. Om du så måtte klare deg uten appbutikken Google Play, hadde du sannsynligvis kommet deg ganske langt med en Nexus 6 slik den er rett ut av esken.

Det som da gjenstår å legge merke til er hastigheten. Dette er naturligvis en topp spesifisert telefon, men vi har sett topp spesifikasjoner gi skuffende resultater tidligere.

Store deler av Android fikk seg en overhaling da versjon 5.0 Lollipop ble lansert. Menysystemet er fortsatt like enkelt å bruke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her går alt som om noen har smurt det litt ekstra, og designendringene i Android 5 Lollipop kommer virkelig til sin rett. Som når vi åpner opp telefonen fra låseskjermen. Et kjapt trekk oppover på skjermen fjerner låsen, slik vi er vant til. Men også innholdet på skjermen spretter opp fra bunnen, akkurat som om vi fisket det opp selv. Aldri skjemmet av forsinkelser.

Den todelte toppmenyen åpner nå bare varslingene når du trekker den ett hakk ned. Trekker du en gang til i den kommer hurtigvalgene frem. Animasjonene er silkemyke samme hvor stresset du forsøker å gjøre telefonen. Selv det lille tannhjulet som tar deg til systemmenyen triller uanfektet inn på skjermen til det stopper på sitt tilmålte sted.

Med rundt én centimeter i tykkelse er Nexus 6 hverken tynnest eller tykkest av brettmobilene. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Android 5.1 – velkjent og annerledes

Android 5.1 er omtrent som tidligere Android-versjoner i struktur. Du har et sett hjemmeskjermer som du utstyrer etter ønske og behov, samt en appmeny som viser deg alt du har installert.

Etter oppdateringen til Android 5.1 kan du deaktivere alle varslinger frem til neste alarm. Forutsatt at neste alarm er innen tolv timer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.noFinn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som er forskjellig, og som allerede har rukket å få mange til å rive seg i håret, er styringen av varslinger. Android 5.1 har i utgangspunktet ikke en stillemodus, slik vi kjenner fra tidligere utgaver, og strengt tatt, alle andre telefoner vi kommer på.

I stedet har denne utgaven en slags tredelt gradering av hvem og hva som får lov til å forstyrre deg. Du kan sperre absolutt alle forstyrrelser i en forhåndsdefinert tid, men da tar du også knekken på eventuelle alarmer du selv måtte ha satt. Har du en alarm satt i løpet av de neste tolv timene kan du dempe telefonen frem til neste alarm går av.

I forkant av Android 5.1-utrullingen ble det av flere medier hevdet at den ordinære stillemodusen ville komme tilbake. Det ser ikke ut til å ha skjedd. Ønsker du at telefonen skal være stille på ubestemt tid, må du altså klare deg uten de varslingene du ber om selv. Alternativet er å dempe telefonen om og om igjen, eller velge en ringetone som består av knusende stillhet.

Du kan velge å bare la forstyrrelser med prioritet slippe gjennom. Da vil telefonen varsle deg om enkelte hendelser, men ikke alle. Hvis du vil kan du stjernemarkere kontaktene dine for å sikre deg at de slipper gjennom med tekstmeldinger eller mobilkall. Eller begge deler.

I vanlig modus vil Nexus 6 forstyrre deg uansett hvem eller hva som vil ha tak i deg. Noen uttalt stillemodus finnes ikke, men du kan sette telefonen til å vibrere. Vårt testeksemplar gir fra seg en ganske tydelig lyd idet vibreringen setter inn, så den er på ingen måte å anse som dempet når volumet er skrudd av.

Viser deg hva som har skjedd

Tastaturet på Nexus 6 er svært presist. En helt ny GMail-app følger også med, og tillater deg å ha både GMail og Exchange-kontoer på samme sted. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apropos varsler. Nexus 6 våkner delvis til live hver gang den flyttes på samtidig med at det ligger varslinger klare. Du får en titt på låseskjermen, og kan enkelt låse opp telefonen uten å trykke på en eneste knapp. En liten tidslås er bygget inn så skjermen ikke skal lyse hele tiden, og derfor våkner den ikke hvis den akkurat har blitt flyttet. Den lekre AMOLED-skjermen kommer til sin rett i denne funksjonen. Varslene bader i en ellers kullsvart skjerm, områder som heller ikke trekker strøm i denne prosessen.

I denne utgaven av Android har Google gjort datatelleren svært tilgjengelig. Prisene på datatrafikk har riktig nok gått ned de siste årene, selv utenfor EU. Men det er ikke alle som har store datapakker inkludert i abonnementene sine, mens andre igjen reiser mye og trenger kontroll på sysakene selv om litt roaming går greit. Ett kjapt trykk på knappen som viser dekning og operatør i nedtrekksmenyen, gir deg umiddelbar oversikt over hva du har forbrukt i inneværende periode. En veldig smart løsning.

En liten bug vi legger merke til i vårt testprodukt, er at volumbryteren tilsynelatende stopper mange ganger. Flere klikk på volumbryteren endrer volumet, men bryteren står fast midt på skjermen. Slipper vi tasten, vil bryteren stå på riktig sted neste gang vi taster. Ørlite forvirrende ved første observasjon. Spesielt siden selve volumbryteren ikke reagerer om du forsøker å dytte på den med fingrene.

Volumknappene virker i hvert fall, og man blir fort vant til akkurat denne snodigheten.

Motorola Nexus 6 32GB
9
Imponerende

Motorola Nexus 6 32GB

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Lynrask
  • +
    Trådløs lading bygget inn
  • +
    Først i køen for oppdateringer
  • +
    Godt kamera
  • +
    Meget god lyd
  • +
    Rask lading
  • +
    Vannavstøtende

Ting å tenke på

  • For stor for noen
  • Ingen minnekortplass
  • Fortsatt ingen skikkelig stillemodus etter Android 5.1-oppdateringen

Underholdning og konklusjon

Motorola gjør altså et gjennomgående bra inntrykk i sin første runde som Nexus-leverandør. Det fortsetter de med også når vi ser på telefonen som underholdningsenhet.

Den store skjermen egner seg utmerket til det du måtte kaste etter den, være det seg spill eller videoavspilling. Ikke alle testfilene våre lar seg avspille på første forsøk, men en kjapp avspillernedlasting senere blir det i hvert fall tydelig at det ikke er kreftene det står på.

At en toppmodell kan spille av videofiler i skikkelig kvalitet er gjerne ingen stor nyhet. Det vi legger merke til under testingen derimot er heller uvanlig. Overraskende god lydkvalitet på de eksterne høyttalerne.

Kraftig stereolyd

Etter å ha koblet til hodetelefoner for å høre på musikk, tilbød telefonen seg raskt å sette opp Bluetooth-hodetelefonene som sikkerhetsnøkkel. Så lenge de er koblet til spør ikke telefonen om kode. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I dag er det først og fremst HTC som markedsfører stereohøyttalere på forsiden, da under merkevaren Boom Sound. Også Sony har stereohøyttalere på forsiden av topptelefonene sine, og det er de ikke alene om. Det er mulig det er skjermstørrelsen, og dermed avstanden mellom høyttalerne, som er avgjørende. Men her får vi faktisk en genuin følelse av stereoperspektiv når musikken eller serien går i gang.

Så lenge du ikke må overdøve så mye er Nexus 6-høyttalerne mer enn godt nok til å se en serie på hotellrommet, eller til noen låter eller en lydbok om man er på egen hånd.

Den gode lyden går igjen også på telefonens hodetelefonutgang. Lyden er nøytral og fin, med god gjengivelse av hele spennet fra diskant til bass, og også her er stereoperspektivetgodt.

Googles musikkspiller er enkel i funksjonalitet, og er tydelig aller mest rettet mot selskapets strømmetjeneste som koster 99 kroner i måneden. Det er likevel kjekt å kunne skru av nettfunksjonaliteten, og å bruke den bare til lokalt lagret innhold.

Skulle spill stå på listen over fritidssysler kan du trygt investere pengene dine i Nexus 6. Telefonen kommer svært godt ut både i opplevd og testet ytelse. Det finnes ikke så mange spill eller annen tung programvare denne telefonen ikke er i stand til å kjøre.

Som fotoapparat

Kameraet i Motorola Nexus 6 er bra i de fleste forhold, men må av og til gi tapt. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Kameraet som bor i Nexus 6 tar bilder med 13 megapikslers oppløsning. Det har optisk stabilisering, slik at flyttbare elementer inni objektivet beveger seg for å kompensere for at du rister på hendene.

Kvalitetsmessig blir bildene som regel ganske gode. Kameraet har imidlertid to ganske uttalte tendenser. Det ene er at noen av bildene blir grå, og litt utvaskede. Det gjelder både innendørs i middels til dårlig belysning, og utendørs i god belysning.

En annen ulempe vi opplever er at kameraet sliter med å eksponere bildene riktig under vanskelige forhold. Det er på ingen måte noe Nexus 6-kameraet er alene om å slite med, men et punkt der mobilkameraene i dag blir stadig bedre.

Treffer du greit blir imidlertid bildene fra Nexus 6 både gode og skarpe,
slik du kan se flere eksempler på på neste side »

Til nytte

Testbilde tatt med Motorola Nexus 6 - se flere bilder på neste side. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som mange andre telefoner i denne størrelsen har Nexus 6 svært god batteritid. På én lading holder den mellom ett og to døgn, avhengig av hvor hardt du bruker telefonen.

Lyden under samtale er god, og har du utholdenheten til det skal du kunne snakke sammenhengende i 24 timer i Nexus 6 før batteriet gir seg.

At skjermtastaturet blir bedre jo større skjermen er høres muligens logisk ut. Ofte er det slik, men ikke alltid. Skjermtastaturet på Nexus 6 er imidlertid littegranne magisk. Flere ganger kunne jeg sverge på at jeg tastet feil, men telefonen forfattet likevel både forståelige meldinger og e-post for meg.

Å taste lange passasjer på et skjermtastatur er kanskje ikke ønskedrømmen uansett. Men gitt valget mellom tastene på Samsung Galaxy Note Edge, Apples iPhone 6 Plus og på Nexus 6, er førstevalget helt soleklart den siste av telefonene. Det er ingenting vi kan avgjøre som er spesielt med tastaturet her, men det virker altså en del hakk mer tilgivende enn de som følger med på andre enheter. Slikt liker vi.

Egen kontorpakke følger med telefonen, og synkroniserer seg mot Google Docs, slik at du kan gjøre enkel redigering av filene dine på farten. Etterpå er alt lastet opp i skyen, slik at du kan fortsette derfra.

Konklusjon

Det er egentlig kun et par viktig ting vi har funnet som er «galt» med den; den er i største laget, og den har ikke minnekortplass. Googles referansetelefoner har så langt holdt seg litt i bakgrunnen av størrelseskappløpet, men nå er det fritt frem.

Ikke alle har pølseklyper til å håndtere en telefon på denne størrelsen. Men er du blant dem av oss som kan nettopp det, kan du vinne stort på å gå for en telefon i denne størrelsen. For det første får du bedre batteritid enn mange andre telefoner vil gi deg. Den fabelaktige skjermen og lyden Nexus 6 kan by på vil du heller ikke få i noen veldig liten telefon. At telefonen i tillegg støtter så godt som alt av nye standarder gjør den til et noenlunde trygt valg.

For rundt 5200 kroner får du utgaven med 32 gigabyte, men for 500 kroner ekstra dobler du lagringsmengden til 64 gigabyte. Det er ikke kjempebillig, men det er billig nok til at jeg ville vurdert det, i en telefon som ikke har «angrefrist» på lagringsmengdene.

Samsungs Galaxy Note 4-modeller er høyaktuelle alternativ til Nexus 6. Her får du først og fremst minnekortplass, utskiftbart batteri og et litt bedre kamera ved siden av, men du får ikke vannsikringen som Motorola har bygget inn i Nexus 6, og du får heller ikke oppdateringene med det samme de kommer.

Det er naturligvis iPhone 6 Plus som stiller i samme størrelsesklasse som Nexus 6 fra Apples univers. Den deler også mange av fordelene Nexus 6 har, inkludert den voldsomme batteritiden. Her får du imidlertid ikke hverken vannsikring eller minnekortplass og utskiftbart batteri som Galaxy Note 4 tilbyr.

Motorola Nexus 6 32GB
9
Imponerende

Motorola Nexus 6 32GB

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Lynrask
  • +
    Trådløs lading bygget inn
  • +
    Først i køen for oppdateringer
  • +
    Godt kamera
  • +
    Meget god lyd
  • +
    Rask lading
  • +
    Vannavstøtende

Ting å tenke på

  • For stor for noen
  • Ingen minnekortplass
  • Fortsatt ingen skikkelig stillemodus etter Android 5.1-oppdateringen

Ytelsestester og testbilder

Ytelsestester sier ikke alt. Vi har sett noen av telefonene som tester best gi svært dårlig, og tidvis treg brukeropplevelse. Nexus 6 kommer svært godt ut i ytelsestestene, men langt viktigere er det at telefonen oppleves som lynrask i bruk, og at den kjører det du måtte ha av apper uten å mukke.

Her kan du se noen bilder som er tatt med kameraet i telefonen:

Motorola Nexus 6 32GB
9
Imponerende

Motorola Nexus 6 32GB

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Lynrask
  • +
    Trådløs lading bygget inn
  • +
    Først i køen for oppdateringer
  • +
    Godt kamera
  • +
    Meget god lyd
  • +
    Rask lading
  • +
    Vannavstøtende

Ting å tenke på

  • For stor for noen
  • Ingen minnekortplass
  • Fortsatt ingen skikkelig stillemodus etter Android 5.1-oppdateringen
annonse