TestSamsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 er en knallgod toppmodell som burde vært bedre

Den er nemlig ikke helt uten skjønnhetsfeil.

Design, skjerm og menyer

Samsungs nyeste toppmodell heter Galaxy S5. Den er den så langt siste i en rekke Galaxy S-modeller, der nesten alle har vært markedsledere. Har Galaxy S5 det som skal til for å følge opp suksessen?

Salgsmessig er det neppe noen tvil om at Samsung har en vinner i Galaxy S5. Så etablert som merkevaren Galaxy S har blitt, skal Samsung gjøre mye feil for å ikke dytte ut telefonen i bøtter og spann.

Er den gammel eller ny?

Det er en kjent sak at både erkekonkurrent Apple, og bilprodusenten Volkswagen, har sine produkter som endres i sneglefart – iallfall designmessig. Slik har det også blitt for Samsung. Ser du kun forsiden på Galaxy S5 skal det godt gjøres å skille den fra forgjengeren. Fra baksiden er historien en annen.

Samsung ser ut til å ha kjøpt påstanden om at et svart rektangel ikke kan designes på så mange forskjellige vis, så det er på baksiden den koreanske mobilprodusenten eksperimenterer. Med Galaxy Note 3 innførte de en bakside i imitert skinn, mens nye Galaxy S5 har en gummiert bakside med et rutemønster av små porer.

Siden lansering har meningene vært sterkt delte om denne designen. I den svarte utgaven synes jeg uttrykket er dempet og pent, og telefonen ligger også veldig godt i hånden. Det er nemlig litt forskjell på hvor «myk» gummieringen bakpå er avhengig av hvilken farge du velger. Den hvite utgaven er noe glattere.

En annen fordel er at Galaxy S5 ikke sklir som en curlingstein på isen hver gang du legger den fra deg på en overflate som ikke er dekket av lynlim. Forrige modell hadde en lei tendens til å ende opp på gulvet så fort den kom i nærheten av et armlene, eller en seng.

Du kan ta med Galaxy S5 i dusjen uten at det byr på problemer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er imidlertid uavklart hvor nyttig det er å kunne ringe i dusjen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Galaxy S5 er vanntett

Hvis du tar av det gummierte bakdekselet ser du fort en viktig forskjell på årets Galaxy S og de foregående. Pakningene peker nemlig mot en viktig dreining i Samsungs toppmodeller – Galaxy S5 er vanntett. I forrige generasjon var ikke hovedmodellen vanntett – det ble forbeholdt Galaxy S4 Active.

I testperioden forsøkte jeg å ringe kollega Espen Swang fra dusjen. Det fungerte utmerket, og det gjorde også telefonen etterpå. Volumet gikk riktig nok noe ned da telefonen var som våtest, men gikk gradvis opp igjen etter hvert som den tørket. Det er ikke mer enn halvannet år siden dette var helt uakseptabel behandling av en heftig smarttelefon. Nå er muligheten snart noe vi ikke tenker over lenger.

Motorola og Sony skal uansett ha æren for å ha satset hardest på å gjøre smarttelefoner motstandsdyktige mot elementene. Sannsynligvis har de noe av æren også for at Samsung satser i samme retning nå.

Under dekselet skjuler det seg også et batteri, og plass for vanlig Micro-SIM. Minnekort er det også plass til.

Nederst på telefonen finner vi enda et tegn på at Galaxy S5 har blitt vanntett. Ladeporten er plassert der vi er vant til på Samsung-telefoner, altså på nedre kortside av telefonen. Over den har det kommet til en luke med pakninger på. Dermed må du åpne luken hver gang du skal lade Galaxy S5, med mindre du har kjøpt tilbehør for trådløs lading.

Pakningen på undersiden av bakdekselet avslører at Galaxy S5 er vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fra venstre; Galaxy S3, Galaxy S4, Galaxy S5 i to ulike farger, og Galaxy Note 3. Nederst - utfordreren One (M8) fra HTC.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Føles solid og slitesterk

Samsung har alltid brukt mye plast i produktene sine, og Galaxy S5 er ikke noe unntak. Som vi har sagt mange ganger før; plast er ikke ensbetydende med dårlig byggekvalitet. Gjort riktig kan plast føles riktig så solid og slitesterkt. Dette er Samsung flinke på. Likevel synes vi Nokias bruk av plast i såkalte «unibody»-konstruksjoner virker enda et hakk mer forseggjort.

Vi stusser litt over at Samsung ikke har kuttet like aggressivt i rammene rundt skjermen, som konkurrenten LG har i sin G2-modell. Galaxy S5 er såvidt større enn LGs toppmodell, men skjermen på 5,1 tommer er 0,1 tomme mindre enn den som står i G2.

Oppløsningen i skjermen er den samme vi kjenner fra de fleste toppmodellene det siste året, altså full-HD, eller 1920 x 1080 piksler. Samsung har varslet at deres telefoner vil få enda mer høyoppløste skjermer i løpet av året, men disse skjermene rakk altså ikke Galaxy S5.

Menyene er raske og enkle, men av og til slår de litt krøll på seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En av de beste skjermene

Uansett er en pikseltetthet på 432 piksler per tomme godkjent. Skjermen har god lysstyrke og fargegjengivelse. Som alle andre AMOLED-skjermer begrenses innsynsvinkelen bare av rammen rundt telefonen. Skjermen endrer ikke fargekarakter avhengig av hvilken vei du ser den fra.

Utviklingen innenfor skjermteknologi har kommet så langt, at det må måleverktøy til for å skille de aller beste mobilskjermene fra hverandre. I første omgang konkluderer vi med at skjermen i Galaxy S5 ikke står tilbake for noen mobilskjerm vi har sett.

Det er et par knapt synlige forskjeller fra forrige generasjon her også. Samsungs Galaxy-telefoner har pleid å ha berøringsfelter for tilbake, og alternativer. Alternativfeltet har nå blitt borte, og er erstattet av et felt som henter opp applikasjonsveksleren på telefonen. Dermed har det blitt enklere å bytte mellom apper, men skal du ha opp alternativene i appen du er i må du jakte på en knapp på skjermen i stedet.

Fingeravtrykksleser i hjemtasten

En annen endring bor i hjemtasten. Her ligger nemlig fingeravtrykkleseren i Galaxy S5. Leseren fungerer ved at du sveiper fingeren over hjemtasten. Dette er altså samme typen teknologi som i HTCs One Max, der sensoren var både dårlig plassert og ekstremt kresen.

Fingerleseren i Galaxy S5 er bedre plassert, og kan læres opp til å fungere når du trekker fingeren i forskjellige retninger. Dermed kan du bruke sensoren også med én hånd, men telefonen blir fort skeptisk om du prøver å åpne den med fingeren i en retning den ikke kjenner fra før.

Det er likevel Apple som trekker det lengste strået for denne typen løsninger med sin Touch ID-løsning. På iPhone 5S holder det at du legger fingeren på hjemtasten.

Menysystemet har blitt nytt

Samsung har oppdatert Touch Wiz-menyene sine. Kommer du fra en tidligere Galaxy S-modell vil du ikke ha problemer med å kjenne deg igjen her, men mange av ikonene har blitt mer minimalistiske. Nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen har imidlertid fått en ganske omfattende overhaling.

Det er verdt å nevne at Samsung har kuttet ned i mengdene apper som ligger på telefonen med det samme du starter den. Dermed er det et relativt nøkternt utvalg av nyttige apper som ligger i Galaxy S5 fra før. Ønsker du funksjonaliteten som tilleggsappene byr på, kan du laste dem ned selv via en snarvei på en av hjemmeskjermene.

Samsungs Touch Wiz-menyer er kjappe og enkle å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ultra Power Saving Mode gir batteriet superkrefter. Uten batterisparing holder det stort sett bare én dag av gangen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som vanlig for mobiler i denne prisklassen er menyresponsen for det meste silkemyk. Vi merker imidlertid at det ikke skal så mye til for å stresse telefonen. Ved installering av apper stopper det meste opp. Sporadiske tregheter dukker også opp under menynavigasjonen ellers. Vi blir rett og slett litt skuffet av responsen i det nye Galaxy-flaggskipet.

Samsung har levert en forenklet hjemmeskjerm i de siste Touch Wiz-generasjonene. Funksjonen kjent som «Touch Wiz Enkel Start» gir tilgang bare på det mest vesentlige og gjør telefonen lettere å bruke hvis du ikke har hatt smarttelefon tidligere. Denne løsningen finnes også her.

Tilbake til fremtiden

I tillegg ligger det to andre menyvarianter her. Den ekstreme strømsparemodusen døpt «Ultra Power Saving Mode» skrur tiden tilbake. Den store AMOLED-skjermen med full-HD-oppløsning går over til å vise bare gråtoner.

Ytelsen på telefonen går ned i knestående, og du får bare lov til å velge blant et lite utvalg av standardappene, der Facebook og nettleseren er de mest avanserte. Du får oppdateringer når du ber om det i de aktiverte appene, men ellers skrus synkronisering av.

Denne strømsparemodusen er kjip på nesten alle måter. Men, bonusen er at Galaxy S5 skal vare rundt to døgn på bare 10 prosent av batterikapasiteten. Hvis du har gått i baret, og surfet eller spilt for mye i løpet av dagen, kan du skru på denne modusen når kvelden kommer, og likevel få med deg både tekstmeldinger og innkommende samtaler.

Samsungs mest ekstreme strømsparemodus oppgir hele veien hvor lang tid i hvilemodus telefonen har igjen. Akkurat hvor lenge vi kan strekke batteritiden med denne modusen har vi ikke fått testet skikkelig ennå. Vi noterer oss at batteriprosenten synker veldig sakte, og fra fullt ladet batteri oppgir telefonen i overkant av tolv dager.

En mer moderat batterisparer er også tilgjengelig. Den lar deg velge å skru av, eller dempe, noen av de viktigste tingene som trekker strøm i telefonen. Den er imidlertid ikke veldig detaljert sammenliknet med tilsvarende løsninger vi har sett i andre telefoner.

Tilpasset barn

Den siste menyvarianten er barnemodusen. Her kan du selv velge hva poden skal få tilgang på i telefonen, være det seg apps eller medieinnhold. Du kan kjøpe egne barneapper her, og om det spilles for mye kan du angi tidskvoter per dag.

Menyen har et utpreget tegneseriepreg, og velger barnet for eksempel å bruke lydopptakeren, blir opptaket avspilt ved at en krokodille synger det på skjermen i etterkant.

Mange personligheter

Galaxy S5 har altså mange personligheter, avhengig av hvordan du velger å bruke den. Enten det er første gang du bruker smarttelefoner, har barn som vil låne telefonen, eller nærmer deg tom for strøm, kan Galaxy S5 tilpasse seg.

De fleste vil nok bruke telefonen mest i standardmodusen. Har du brukt en Galaxy-modell tidligere, bør det meste her være overkommelig å lære seg. De nye innstillingsmenyene kan virke litt overveldende i begynnelsen. Byttet av funksjon fra alternativer til appvelger for berøringsfeltet nederst til venstre krever noe tilvenning, om du kommer fra en eldre Galaxy-variant.