Til hovedinnhold
TestSamsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 er en knallgod toppmodell som burde vært bedre

Den er nemlig ikke helt uten skjønnhetsfeil.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim

Design, skjerm og menyer

Samsungs nyeste toppmodell heter Galaxy S5. Den er den så langt siste i en rekke Galaxy S-modeller, der nesten alle har vært markedsledere. Har Galaxy S5 det som skal til for å følge opp suksessen?

Salgsmessig er det neppe noen tvil om at Samsung har en vinner i Galaxy S5. Så etablert som merkevaren Galaxy S har blitt, skal Samsung gjøre mye feil for å ikke dytte ut telefonen i bøtter og spann.

Er den gammel eller ny?

Det er en kjent sak at både erkekonkurrent Apple, og bilprodusenten Volkswagen, har sine produkter som endres i sneglefart – iallfall designmessig. Slik har det også blitt for Samsung. Ser du kun forsiden på Galaxy S5 skal det godt gjøres å skille den fra forgjengeren. Fra baksiden er historien en annen.

Samsung ser ut til å ha kjøpt påstanden om at et svart rektangel ikke kan designes på så mange forskjellige vis, så det er på baksiden den koreanske mobilprodusenten eksperimenterer. Med Galaxy Note 3 innførte de en bakside i imitert skinn, mens nye Galaxy S5 har en gummiert bakside med et rutemønster av små porer.

Siden lansering har meningene vært sterkt delte om denne designen. I den svarte utgaven synes jeg uttrykket er dempet og pent, og telefonen ligger også veldig godt i hånden. Det er nemlig litt forskjell på hvor «myk» gummieringen bakpå er avhengig av hvilken farge du velger. Den hvite utgaven er noe glattere.

En annen fordel er at Galaxy S5 ikke sklir som en curlingstein på isen hver gang du legger den fra deg på en overflate som ikke er dekket av lynlim. Forrige modell hadde en lei tendens til å ende opp på gulvet så fort den kom i nærheten av et armlene, eller en seng.

Du kan ta med Galaxy S5 i dusjen uten at det byr på problemer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er imidlertid uavklart hvor nyttig det er å kunne ringe i dusjen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Galaxy S5 er vanntett

Hvis du tar av det gummierte bakdekselet ser du fort en viktig forskjell på årets Galaxy S og de foregående. Pakningene peker nemlig mot en viktig dreining i Samsungs toppmodeller – Galaxy S5 er vanntett. I forrige generasjon var ikke hovedmodellen vanntett – det ble forbeholdt Galaxy S4 Active.

I testperioden forsøkte jeg å ringe kollega Espen Swang fra dusjen. Det fungerte utmerket, og det gjorde også telefonen etterpå. Volumet gikk riktig nok noe ned da telefonen var som våtest, men gikk gradvis opp igjen etter hvert som den tørket. Det er ikke mer enn halvannet år siden dette var helt uakseptabel behandling av en heftig smarttelefon. Nå er muligheten snart noe vi ikke tenker over lenger.

Motorola og Sony skal uansett ha æren for å ha satset hardest på å gjøre smarttelefoner motstandsdyktige mot elementene. Sannsynligvis har de noe av æren også for at Samsung satser i samme retning nå.

Under dekselet skjuler det seg også et batteri, og plass for vanlig Micro-SIM. Minnekort er det også plass til.

Nederst på telefonen finner vi enda et tegn på at Galaxy S5 har blitt vanntett. Ladeporten er plassert der vi er vant til på Samsung-telefoner, altså på nedre kortside av telefonen. Over den har det kommet til en luke med pakninger på. Dermed må du åpne luken hver gang du skal lade Galaxy S5, med mindre du har kjøpt tilbehør for trådløs lading.

Pakningen på undersiden av bakdekselet avslører at Galaxy S5 er vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fra venstre; Galaxy S3, Galaxy S4, Galaxy S5 i to ulike farger, og Galaxy Note 3. Nederst - utfordreren One (M8) fra HTC.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Føles solid og slitesterk

Samsung har alltid brukt mye plast i produktene sine, og Galaxy S5 er ikke noe unntak. Som vi har sagt mange ganger før; plast er ikke ensbetydende med dårlig byggekvalitet. Gjort riktig kan plast føles riktig så solid og slitesterkt. Dette er Samsung flinke på. Likevel synes vi Nokias bruk av plast i såkalte «unibody»-konstruksjoner virker enda et hakk mer forseggjort.

Vi stusser litt over at Samsung ikke har kuttet like aggressivt i rammene rundt skjermen, som konkurrenten LG har i sin G2-modell. Galaxy S5 er såvidt større enn LGs toppmodell, men skjermen på 5,1 tommer er 0,1 tomme mindre enn den som står i G2.

Oppløsningen i skjermen er den samme vi kjenner fra de fleste toppmodellene det siste året, altså full-HD, eller 1920 x 1080 piksler. Samsung har varslet at deres telefoner vil få enda mer høyoppløste skjermer i løpet av året, men disse skjermene rakk altså ikke Galaxy S5.

Menyene er raske og enkle, men av og til slår de litt krøll på seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En av de beste skjermene

Uansett er en pikseltetthet på 432 piksler per tomme godkjent. Skjermen har god lysstyrke og fargegjengivelse. Som alle andre AMOLED-skjermer begrenses innsynsvinkelen bare av rammen rundt telefonen. Skjermen endrer ikke fargekarakter avhengig av hvilken vei du ser den fra.

Utviklingen innenfor skjermteknologi har kommet så langt, at det må måleverktøy til for å skille de aller beste mobilskjermene fra hverandre. I første omgang konkluderer vi med at skjermen i Galaxy S5 ikke står tilbake for noen mobilskjerm vi har sett.

Det er et par knapt synlige forskjeller fra forrige generasjon her også. Samsungs Galaxy-telefoner har pleid å ha berøringsfelter for tilbake, og alternativer. Alternativfeltet har nå blitt borte, og er erstattet av et felt som henter opp applikasjonsveksleren på telefonen. Dermed har det blitt enklere å bytte mellom apper, men skal du ha opp alternativene i appen du er i må du jakte på en knapp på skjermen i stedet.

Fingeravtrykksleser i hjemtasten

En annen endring bor i hjemtasten. Her ligger nemlig fingeravtrykkleseren i Galaxy S5. Leseren fungerer ved at du sveiper fingeren over hjemtasten. Dette er altså samme typen teknologi som i HTCs One Max, der sensoren var både dårlig plassert og ekstremt kresen.

Fingerleseren i Galaxy S5 er bedre plassert, og kan læres opp til å fungere når du trekker fingeren i forskjellige retninger. Dermed kan du bruke sensoren også med én hånd, men telefonen blir fort skeptisk om du prøver å åpne den med fingeren i en retning den ikke kjenner fra før.

Det er likevel Apple som trekker det lengste strået for denne typen løsninger med sin Touch ID-løsning. På iPhone 5S holder det at du legger fingeren på hjemtasten.

Menysystemet har blitt nytt

Samsung har oppdatert Touch Wiz-menyene sine. Kommer du fra en tidligere Galaxy S-modell vil du ikke ha problemer med å kjenne deg igjen her, men mange av ikonene har blitt mer minimalistiske. Nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen har imidlertid fått en ganske omfattende overhaling.

Det er verdt å nevne at Samsung har kuttet ned i mengdene apper som ligger på telefonen med det samme du starter den. Dermed er det et relativt nøkternt utvalg av nyttige apper som ligger i Galaxy S5 fra før. Ønsker du funksjonaliteten som tilleggsappene byr på, kan du laste dem ned selv via en snarvei på en av hjemmeskjermene.

Samsungs Touch Wiz-menyer er kjappe og enkle å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ultra Power Saving Mode gir batteriet superkrefter. Uten batterisparing holder det stort sett bare én dag av gangen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som vanlig for mobiler i denne prisklassen er menyresponsen for det meste silkemyk. Vi merker imidlertid at det ikke skal så mye til for å stresse telefonen. Ved installering av apper stopper det meste opp. Sporadiske tregheter dukker også opp under menynavigasjonen ellers. Vi blir rett og slett litt skuffet av responsen i det nye Galaxy-flaggskipet.

Samsung har levert en forenklet hjemmeskjerm i de siste Touch Wiz-generasjonene. Funksjonen kjent som «Touch Wiz Enkel Start» gir tilgang bare på det mest vesentlige og gjør telefonen lettere å bruke hvis du ikke har hatt smarttelefon tidligere. Denne løsningen finnes også her.

Tilbake til fremtiden

I tillegg ligger det to andre menyvarianter her. Den ekstreme strømsparemodusen døpt «Ultra Power Saving Mode» skrur tiden tilbake. Den store AMOLED-skjermen med full-HD-oppløsning går over til å vise bare gråtoner.

Ytelsen på telefonen går ned i knestående, og du får bare lov til å velge blant et lite utvalg av standardappene, der Facebook og nettleseren er de mest avanserte. Du får oppdateringer når du ber om det i de aktiverte appene, men ellers skrus synkronisering av.

Denne strømsparemodusen er kjip på nesten alle måter. Men, bonusen er at Galaxy S5 skal vare rundt to døgn på bare 10 prosent av batterikapasiteten. Hvis du har gått i baret, og surfet eller spilt for mye i løpet av dagen, kan du skru på denne modusen når kvelden kommer, og likevel få med deg både tekstmeldinger og innkommende samtaler.

Samsungs mest ekstreme strømsparemodus oppgir hele veien hvor lang tid i hvilemodus telefonen har igjen. Akkurat hvor lenge vi kan strekke batteritiden med denne modusen har vi ikke fått testet skikkelig ennå. Vi noterer oss at batteriprosenten synker veldig sakte, og fra fullt ladet batteri oppgir telefonen i overkant av tolv dager.

En mer moderat batterisparer er også tilgjengelig. Den lar deg velge å skru av, eller dempe, noen av de viktigste tingene som trekker strøm i telefonen. Den er imidlertid ikke veldig detaljert sammenliknet med tilsvarende løsninger vi har sett i andre telefoner.

Tilpasset barn

Den siste menyvarianten er barnemodusen. Her kan du selv velge hva poden skal få tilgang på i telefonen, være det seg apps eller medieinnhold. Du kan kjøpe egne barneapper her, og om det spilles for mye kan du angi tidskvoter per dag.

Menyen har et utpreget tegneseriepreg, og velger barnet for eksempel å bruke lydopptakeren, blir opptaket avspilt ved at en krokodille synger det på skjermen i etterkant.

Mange personligheter

Galaxy S5 har altså mange personligheter, avhengig av hvordan du velger å bruke den. Enten det er første gang du bruker smarttelefoner, har barn som vil låne telefonen, eller nærmer deg tom for strøm, kan Galaxy S5 tilpasse seg.

De fleste vil nok bruke telefonen mest i standardmodusen. Har du brukt en Galaxy-modell tidligere, bør det meste her være overkommelig å lære seg. De nye innstillingsmenyene kan virke litt overveldende i begynnelsen. Byttet av funksjon fra alternativer til appvelger for berøringsfeltet nederst til venstre krever noe tilvenning, om du kommer fra en eldre Galaxy-variant.

Teknologi og funksjoner

Under batteridekselet er det plass for Micro-SIM og minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
USB-kontakten er dekket av en vanntett luke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kort fortalt kan vi si det slik at Samsung Galaxy S5 har alt av teknologi, og haugevis av funksjoner. Samsung har likevel kuttet litt i utvalget apper som følger med telefonen. Det har nå blitt valgfritt, og er enkelt tilgjengelig for de som trenger det.

De siste årene har nemlig mange klaget over at den medfølgende programvaren tar opp mye plass – på alle vis. Klagene har nemlig handlet både om lagringsplassen på telefonen, og rot i menyene. De store bannerne merket med Galaxy Essentials, og Galaxy Gifts, tar deg rett til en oversikt over gratis programvare du kan hente ned til telefonen.

Resultatet er først og fremst ryddigere menyer. Samsung bruker fortsatt rundt fire gigabyte av den innebygde kapasiteten på 16 gigabyte. Dermed ser det ut til at eventuelle innsparinger er brukt på andre ting i Touch Wiz-systemet.

Galaxy S5 er utstyrt med den så langt siste systembrikken fra Qualcomm, og en hel haug fine forkortelser. NFC og 4G er på plass. Det samme er siste Wi-Fi-standard, en lyssensor og en helt ny pulssensor på baksiden av telefonen.

Skulle vi ønsket oss noe på den tekniske siden er det i hovedsak tre ting; større intern lagringsplass, litt større batteri, og litt mer arbeidsminne. Det er sannsynligvis bare lagringsplassen du står i fare for å merke at er litt liten. De tolv gigabytene som står til rådighet er i minste laget for noen, men stort nok for mange.

De andre to punktene er ikke nødvendigvis like merkbare. De gode strømsparefunksjonene i Galaxy S5 gjør at telefonen kan overleve mye lenger enn batteristørrelsen tilsier. Forskjellen mellom 2 og 3 gigabyte arbeidsminne opplever vi ikke som kritisk for telefonytelsen – iallfall ikke foreløpig.

Det er likevel verdt å få med seg at Samsungs egen Galaxy Note 3 har alle disse tingene, men noe svakere systembrikke enn den som sitter i Galaxy S5.

God surfeopplevelse

Alle toppmodeller har det som skal til for å gi en god surfeopplevelse i dag. De støtter raske trådløse nettverk, enten det er ens eget Wi-Fi-nett, eller operatørenes 4G-nett. De har kjappe systembrikker, og gode nettlesere, som sammen gir en god brukeropplevelse når du navigerer rundt med fingeren.

Galaxy S5 har alt dette, og er altså en fryd å surre rundt på internett med – akkurat slik vi forventer.

Surfeopplevelsen er omtrent jevngod enten du bruker Googles originale Chrome-nettleser, eller Android-nettleseren som Samsung har gjort mange tilpasninger i.

Googles Chrome-nettleser er den beste om du vil ha synkronisert surfevanene dine mellom PC-en og mobilen. Android-nettleseren har lekrere fanestyring, og en del funksjoner som Chrome ikke har. Chrome virker noe raskere i noen få tilfeller. Alt i alt blir det litt tilfeldig hvilken av de to nettleserne vi velger å bruke til surfingen.

Det er imidlertid én funksjon som så langt er unik for Galaxy S5, nemlig Download Booster-en.

Kobler sammen datakoblinger

I dag har vi Wi-Fi-nett nesten overalt. Som regel har vi også en eller annen datatilkobling i mobilnettet. Det som er litt mindre forutsigbart er hvilken av disse som er den raskeste, eller om koblingen i det hele tatt vil virke.

Jeg må til stadighet skru av Wi-Fi på telefoner så fort jeg har beveget meg ut i grenseområdet for det trådløse nettet. På samme måte må jeg jakte opp påloggingsdetaljer for det trådløse nettet der telefonen faller ned på en sirupstreig EDGE-tilkobling. Det har Samsung gjort noe med.

For nedlastinger større enn 30 megabyte kobler nemlig telefonen automatisk sammen de tilgjengelige linjene, og bruker så mye kapasitet som den får fra hvert sted. Resultatet er dramatisk raskere nedlastinger, og langt mindre irritasjon over trege linjer. Det spiller jo ikke så stor rolle om en av linjene er trege, så lenge telefonen uansett alltid har en tilkobling i bakhånd.

Download Booster er en genial idé, men det er ikke alltid den virker så godt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vi har tidvis opplevd at dette har fungert særdeles dårlig, med feilmeldinger som varsler om trege 4G-nettverk. Kort tid før, og etter, målte vi den samme koblingen til flere titalls megabit.

Når det virker er konseptet enkelt og genialt. Enten du laster ned en app her og der, eller henter større filer fra nettet, merker du at boosteren slår inn. Du får i utgangspunktet opp en liten boks som viser deg den kombinerte hastigheten, og hvilken linje som er raskest. Hvis du synes varslingsboksen går for mye i veien kan du deaktivere varslingen, men la Download Booster fortsette å stå på.

Samsungs e-postleser har blitt riktig så god. Vi forstår ikke hvorfor vi fortsatt må scrolle sidelengs i meldingene, men ut over det er den tilnærmet perfekt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Meget god på e-post

Samsungs nyeste e-postløsning er meget god, og en av de beste variantene vi har sett så langt. Her får du omtrent alt som er av kjekke funksjoner.

Det er svært enkelt å sette opp e-postkontoer her. E-postleseren sniffer seg selv frem til innstillingene, selv for kontoer som tidligere har vært litt kronglete å legge inn. Når først kontoen er lagt inn står du fritt til å sette opp tidsplaner for hvor ofte hver konto skal sjekkes.

Du kan ha separate tidsplaner per konto, og det spiller ingen rolle hva slags type konto du bruker. Enkelte e-postlesere tillater trafikktidsplaner kun for Exchange-kontoer, men slik er det altså ikke her.

Nytt i denne utgaven er at du kan slette meldinger ved å sveipe over dem.

Samsung har lenge syslet med forhåndsvisning av innhold dersom du holder fingeren, eller en S-pen for Galaxy Note-seriens vedkommende, over en melding. Det kan du også her, og funksjonen omfatter nå enda mer. Selv menyvalg ganske langt inn i innstillingene markeres når du holder fingeren over dem.

Hvis du får vedlegg kan de åpnes i en lettversjon av Polaris Office. Det følger ikke med noen fullversjon av Office, og i skrivende stund ligger det heller ikke en fullverdig utgave av Polaris Office i Samsung Apps, men nå er både Microsoft Office, og Googles egen Quickoffice blitt tilgjengelig gratis for plattformen. Dermed er ikke mangelen like viktig lenger.

Det eneste som irriterer oss med e-postleseren er at det stadig kommer en og annen melding som vi ikke får lest i sin fulle bredde. Med 1080 piksler i bredden, burde skjermen være mer enn høyoppløst nok til at vi slipper å scrolle sidelengs også.

Apper som ellers ville fulgt med er nå plassert i kategoriene Galaxy Gifts, og Galaxy Essentials, i Samsungs egen appbutikk. Derfra kan de lastes ned gratis.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsung har laget en app som kan hente alle dine gamle data fra Apples iCloud-tjeneste, eller andre Android-mobiler. Praktisk!Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nedlastbare apper

Det er et litt variert utvalg apper som skjuler seg under Galaxy Gifts og Galaxy Essentials. Blant de mest nyttige er oversettertjenesten S Translator, som oversetter ord og fraser til en del forskjellige språk. Norsk er ikke ett av dem, men det holder å kunne engelsk for at appen skal gjøre nytten.

Også fjernkontrollappen WatchON har blitt et nedlastbart tillegg. Appen er forholdsvis god, men forutsetter at du setter den opp med utgangspunkt i en TV-boks. Har du ikke TV-boks, eller skal bruke telefonen som fjernkontroll på flere forskjellige steder, kan det være like greit å gå for en alternativ fjernkontrollapp fra Google Play.

Ellers kan vi nevne et verktøy som overfører alle dataene fra din forrige telefon til Galaxy S5. Smart Switch støtter til og med Apples iCloud-system, slik at du kan logge deg på med detaljene dine, og hente ned all informasjonen fra Apples skytjeneste. Snedig!

Også den omfattende notatapplikasjonen S Note er tilgjengelig for nedlasting. Det samme er videoredigeringsprogramvare, og en rekke andre apper som kanskje ikke er like viktige å få akkurat fra Samsung. Evernote og Businessweeks applikasjoner er blant disse.

Stort fokus på sikkerhet

Samsung har fokusert mye på mobil sikkerhet de siste par årene. Selskapet har også gått på en og annen smell, med sikkerhetshull i programvaren sin. Like fullt setter vi pris på at dette prioriteres høyt, og en del av funksjonene som har blitt integrert i Samsungs Android-utgaver er definitivt av det gode.

Her støttes blant annet kryptering av den interne lagringen og kryptering av minnekortet – uavhengig av hverandre. Telefonen er koblet til en sporingstjeneste, slik at du kan finne den igjen hvis den blir borte. Det er mulig å fjernstyre hele telefonen, og dermed også å fjernslette den.

En snedig funksjon er at telefonen kan sende en tekstmelding dersom noen bytter SIM-kort i telefonen. Dermed vil du få et hint så fort noen forsøker å ta i bruk telefonen din etter at du har mistet eller blitt frastjålet den.

Det er dessuten mulig å låse telefonen mot en Samsung-konto, slik at det ikke engang skal fungere å resette telefonen.

Pulsmåler

Samsung har plassert en pulsmåler på baksiden av telefonen. Måleren er kanskje best egnet til å måle hvilepuls, siden du må aktivere S-Health-appen, og legge en finger rolig mot baksiden på telefonen for å få en avlesing.

Vi stusser litt over plasseringen av denne sensoren. Den ligger nemlig rett under kameralinsen. Det betyr at det skal godt gjøres å unngå å smusse til linsen ved bruk.

Selve målingen fungerer imidlertid ganske bra.

Kjekke tillegg

Det er ikke alle Samsungs vedlegg som har blitt møtt av stormende jubel. Men, så langt har vi ikke hørt noen klager på at mobilprodusenten i samarbeid med Dropbox har tilbudt to års gratis skylagring av inntil 50 gigabyte data. Dette fortsetter de med i Galaxy S5.

Forutsatt at du ikke har en aktiv kvoteøkning fra tidligere telefoner, får du altså på nytt store mengder gratis plass hos en av de viktigste skylagringstjenestene på nettet.

Vi så ingen varsler om det noe sted under oppstarten, men etter å ha installert og startet Endomondo på telefonen, fikk vi også et års gratis Premium-abonnement på treningstjenesten.

Samsungs nyeste toppmodell er en ganske kostbar fornøyelse, men dersom du trenger en, eller begge, av disse tjenestene kan du iallfall trekke fra noen abonnementskroner på årsbudsjettet etter å ha startet opp Galaxy S5.

Underholdning

Lyden fra hodetelefonutgangen holder topp kvalitet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Galaxy S5 er rask og har alle forutsetninger for å være en god underholdningstelefon. Den store og lekre skjermen er et godt utgangspunkt.

Tradisjonelt har Samsung støttet det som er av lyd- og bildestandarder. Det gjør de dessverre ikke lenger. Støtten for DivX-filer er tatt bort, og det samme er støtten for lydspor kodet i Dolby Digital.

Dermed har Samsung beveget seg fra Galaxy S4 som støttet nær sagt hvilken som helst mediefil, til Galaxy S5 som har tydelige hull i mediestøtten. Telefonen gjør fortsatt en meget god jobb som videospiller for innholdet som støttes, men dette er relativt betydelige hull som i praksis gjør at du ikke kan basere deg på den innebygde spilleren og være sikker på at alle mediefilene dine vil virke.

Nå finnes det en haug tredjeparts spillere på Google Play, og med apper fra de store strømmetjenestene, er det slett ikke sikkert du baserer deg på filer i særlig grad lenger. Likevel synes vi det er litt tidlig å kutte ned på disse mulighetene. Spesielt med tanke på at både LG og HTC, for å nevne noen, har beholdt fokuset på dette.

Musikkspilleren er fortsatt knall

Samsung har beholdt den brede formatstøtten i musikkspilleren. Her kan du stadig spille både FLAC-filer, og Ogg Vorbis, om du har slike liggende. Spilleren er kjapp og intuitiv. Den har også en rekke forskjellige funksjoner. Vi setter pris på at den støtter filvalg direkte fra mappene i filsystemet.

Nytt er en særdeles tett integrering mellom ulike enheter. Integrasjonen bruker Samsung-kontoen din som identifikasjon. Hvis du har flere Samsung-enheter på samme konto, kan du sømløst spille av musikk som ligger lagret på de forskjellige dingsene.

Galaxy S5 har også god lydkvalitet på hodetelefonutgangen. Den driver både øreplugger og relativt heftige hodetelefoner greit. Har du en svært tungdrevet hodetelefon kan det likevel være lurt å se til HTCs nyeste One-modell (M8).

Som i Galaxy S4-modellene har du mulighet til å stille ganske mye på lyden i denne telefonen, gjennom funksjonen Adapt Sound.

God spillmobil

Som de andre Samsung-telefonene har Galaxy S5 en fordel for deg som spiller mye på mobilen. Den har nemlig snarveier utenfor skjermen, og spesielt den fysiske hjemtasten, gjør at det er litt mindre sjanse for at du forlater et spill utilsiktet.

Ytelsesmessig er også alt på plass for en god spillopplevelse. I ytelsestestene kommer Galaxy S5 svært godt ut, og det virker ikke som om de sporadiske treghetene vi opplever påvirker spillopplevelsen i særlig grad. Spillene vi har installert har som regel kjørt uten problemer.

Ytelsestestene

Galaxy S5 gjør det svært godt i alle ytelsestestene vi kjører den gjennom. Det er vanskelig å si om HTC One hører hjemme på topp her - testen hevder nemlig at HTC ikke har sluttet å skru opp hastigheten for ytelsestester, og at resultatet derfor ikke er gyldig.
Her havner Galaxy S5 helt på toppen av listen. Nye HTC One havner et stykke lenger ned. Vi bruker AnTuTu X som korrigerer for juks og fanteri, så disse tallene bør være riktige.
Igjen sniker HTC One seg opp i toppen, med Galaxy S5 rett etter. Det er vanskelig å si om rekkefølgen de to i mellom er riktig.
Vi satte Galaxy S4 og Galaxy S5 på stativ for å sammenlikne kamerakvaliteten. Vi begynte innendørs.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Deretter tok vi med oss en rekke telefoner ut i naturen. Nokias Lumia 1520 var for stor til å passe i holderen, så vi brukte den til å ta dette bildet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Litt skuffende kamera

Vi skuffes litt av kameraet i Galaxy S5. Det er slett ikke dårlig, men Samsung har skrytt av at bildebrikken i Galaxy S5 er helt ny. Den såkalte ISOCELL-teknologien går ut på at hver piksel på bildebrikken er skjermet. Det skal redusere faren for at to nabopiksler skal registrere det samme fotonet når det kommer inn kameralinsen.

I praksis merker vi lite til dette. Telefonen er særdeles sparsom med fotolyset, og aktiverer det ofte ikke før lyset er så dårlig at det knapt er mulig å skimte det man tar bilde av. Autofokusen i middels belysning treffer ofte riktig fokus et øyeblikk før bildet tas – men når telefonen faktisk knipser er motivet på magisk vis ute av fokus igjen.

I godt lys tar Galaxy S5 gode bilder, men vi sliter ærlig talt med å se forskjellen opp mot Galaxy S4. Forgjengeren har en tendens til å overoppskarpe bildene, slik at man får se kontraststriper rundt skarpe kanter. Det gjør Galaxy S5 i noe mindre grad.

Til gjengjeld opplever vi titt og ofte digital støy, som vi mistenker stammer fra komprimeringen av bildefilene.

På ingen måte dårlig

Dessuten kjører også den nye toppmodellen ganske hard bildebehandling til tider. Landskapsbilder får ofte et litt malerisk preg, der det er vanskelig å skjelne enkeltblader på trær, for eksempel.

Når telefonen på toppen av det hele er så forsiktig med fotolyset at vi ofte må aktivere det manuelt for å få brukbare bilder, er skuffelsen der.

Dette er på ingen måte en dårlig kameramobil. Men, det er heller ingen billig telefon, den kommer ett år etter Galaxy S4, og kamerateknologien har blitt hauset grundig opp av Samsung. Dermed forventer vi noe bedre resultater enn Galaxy S5 ofte gir.

Eksempelbilder fra Galaxy S5 der du i karusellen nederst. Først har vi imidlertid satt opp en rekke sammenligningsbilder, ser S5 settes opp mot et knippe av konkurrentene. Velg de forskjellige bildene du vil sammenligne i nedtrekksmenyen, og dra i den sorte streken.

Konklusjon

Samsungs nye toppmodell heter Galaxy S5. Det er en heftig telefon som er utstyrt med mye av det meste. Den har også en ganske voksen prislapp, og dermed skal det litt til før vi blir fornøyde.

Samsung vet heldigvis hva de gjør, og Galaxy S5 gjør seg langt på vei fortjent til prislappen. Her får du en vanntett telefon, med fornuftig byggekvalitet, og haugevis av teknologi.

Se billigste pris på Galaxy S5 her »

Rask og heftig

Her får du både rask 4G-tilkobling, pulsmåler, og fingeravtrykksleser, for å nevne noe. Det hele sys sammen av Samsungs Touch Wiz-menyer, som ligger oppå foreløpig siste utgave av Android.

For det meste er telefonen lynkjapp. Når alt glir, flyter det silkemykt over skjermen. Sammen med de lettfattelige menyene betyr dette en knallgod brukeropplevelse.

Her får du også en forenklet menyvariant som du kan bruke hvis dette er din første smarttelefon. Du får også en egen barnemodus som er tilpasset de yngste. Her kan du velge å gi tilgang til trygge deler av telefonen. Resten av telefonen er låst vekk under et passord.

Denne gangen har Samsung vist måtehold i apputvalget de har lagt ved telefonen. Resultatet er først og fremst ryddigere menyer. Det liker vi. Flere av appene som ikke ligger inne på telefonen fra start kan være nyttige – derfor bør du ta en tur innom Samsungs egen appbutikk. Der ligger det mye gratis innhold for Galaxy S5, under fanene Galaxy Gifts, og Galaxy Essentials.

Innimellom brytes idyllen. Når telefonen jobber mot lagringsplassen blir responsen svært treg. Å oppdatere apper mens man forsøker å gjøre noe i menyene er så frustrerende at man kan rive seg i håret. Innimellom snublet vi også i andre skjønnhetsfeil og bugs, der telefonen gikk sakte, eller låste seg helt.

De små problemene vi hadde med Galaxy S5 var på ingen måte dominerende i brukeropplevelsen, og vi trekker derfor heller ikke mye for dem – men vi opplevde dem på tvers av flere enheter, og konstaterer at vi ønsker oss mer av en toppmodell i denne prisklassen. Forgjengeren, Galaxy S4, oppførte seg tross alt klokkerent til tross for en hel del svakere innmat.

Spennende nye funksjoner

Galaxy S5 har en rekke nye funksjoner som vi setter stor pris på. En av de tøffeste heter Download Booster. Den kan koble sammen Wi-Fi-tilkoblingen din og mobilnettet ditt, slik at du kan bruke begge samtidig for å få høyere hastighet. Det var ikke alltid denne fungerte helt som annonsert i testperioden, men den er likevel et nyttig tillegg.

Batterisparemodusen Ultra Power Saving Mode er også en litt spesiell sak. Den går nemlig noen hakk hardere til verks enn batterisparemoduser flest. Her går skjermen over i gråtoner, du får kun bruke et sparsomt utvalg apper, og hele telefonen går suppetreigt. Trekkplasteret? Ti prosent batteritid skal holde i to dager.

Den svarte utgaven av Galaxy S5 har litt mykere gummiering. Dermed ligger den et par hakk bedre i hånden enn den hvite.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Denne smått geniale sparemodusen ser ut til å gjøre omtrent det den skal, og er et flott tilskudd til telefonen. Det fins også en mer ordinær sparemodus her, som ikke går fullt så hardt til verks.

I testperioden opplevde vi batteritiden som grei nok, men ikke veldig god. Både Samsungs egne Galaxy Note-modeller, og LGs toppmodell G2, varer lenger på én lading.

Lunefullt kamera

Samsung har skrytt en del av kameraet på baksiden av Galaxy S5. Det tar ganske gode bilder under optimale forhold, men vi får ikke bakoversveis av bildekvaliteten. Ofte får bilder et litt malerisk preg, det er ikke alltid telefonen treffer riktig med fokuseringen, og når fotolampen står på auto skal det være veldig mørkt før den faktisk slår inn. Det betyr at vi må aktivere fotolyset selv om vi skal være sikre på gode bilder innendørs.

Vi får ikke nevneverdig bedre bilder fra Galaxy S5 enn vi fikk fra forgjengeren, Galaxy S4. I noen tilfeller er det også enklere å få gode bilder fra forgjengeren enn det er fra den nye toppmodellen.

Til slutt

Samsungs Galaxy S5 er en knallgod toppmodell. Den har en stamtavle som gjør den til en hard nøtt for konkurrentene. Likevel må vi medgi at vi ønsker oss litt mer av den. Sporadiske tregheter, smarte funksjoner som ikke er helt på nett ennå, og et kamera som ikke alltid samarbeider er blant skjønnhetsfeilene som står mellom Galaxy S5 og perfeksjon.

Skal du ha en telefon helt uten slike skjønnhetsfeil er det HTCs nye One (M8) som melder seg. Den er riktig nok ikke vanntett, og det er et viktig poeng, men utførelsen er ellers svært imponerende. Den lynraske telefonen har et svært spesielt kamera, som virker akkurat slik HTC sier at det skal virke. Denne gangen gir det også gode bilder på dagtid, noe den gamle HTC One-modellen ikke alltid gjorde. Du må imidlertid ut med rett i underkant av 6000 kroner for HTCs nye toppmodell. Det er 500 kroner mer enn for Galaxy S5.

Vi har så langt bare fått prøvekjøre Sonys kommende Xperia Z2, men førsteinntrykket var særdeles lovende. Telefonen kommer i salg i løpet av de nærmeste ukene, og kan bli et riktig så godt alternativ til Galaxy S5.

Ellers kan det være lurt å tenke på både Samsungs egen Galaxy S4 Active, og Sonys Xperia Z1, dersom du er på jakt etter en rimeligere toppmodell som er vanntett.

Se billigste pris på Galaxy S5 her »

Få med deg alle bildene av Samsungs nye toppmodell i vårt bildegalleri »

annonse