Til hovedinnhold

Telenor dobler hastighetene i mobilnettet

Natt til torsdag slo Telenor på 4G+ i sitt mobilnett, noe som gir opp til 300 Mbit/s til 20 000 mobiltelefoner.

Teknologien bak tjenesten, som av åpenbare årsaker markedsføres som 4G+, heter LTE-Advanced Carrier Aggregation. Det betyr i praksis at man benytter to ulike frekvenser samtidig mot mobiltelefonene, og på den måten får høyere hastighet.

Mer fart til flere

Teknisk direktør Magnus Zetterberg og lederen av Telenors mobilvirksomhet, Bjørn Ivar Moen, illustrerte poenget under et pressemøte torsdag ved å vise en Qualcomm-video der en rekke barn stod i kø for å ake i en rutsjebane. Ved bruk av flere rutsjebaner får flere barn ake samtidig. Altså øker kapasiteten kraftig.

Vårt søsternettsted Inside Telecom har beskrevet teknologien tidligere i forbindelse med at Netcom åpnet for 4G+ i Kristiansand 27. februar i år. Netcom var først med et kommersielt 4G-nett i verden i desember 2009 og først i Norge med 4G+.

Mens Netcom slår på 4G+ i by for by, åpner Telenor 4G+ på basestasjoner i 200 kommuner samtidig. Ifølge markedssjef for mobildata i Telenor, Ole Andreas Ræstad får alle de 20 000 kundene som har en mobiltelefon som støtter 4G+, tilgang til ubegrenset hastighet fram til sommeren. Også kunder som kjøper den nye smartmobilen Samsung Galaxy S6 Edge fra Telenor nå, vil nyte godt av den hastigheten nettet er i stand til å gi fram til sommeren.

Lederen for Telenors mobilvirksomhet i Norge, Bjorn Ivar Moen, sier det er naturlig å la abonnementene avspeile de nye mulighetene teknologien gir. Foto: Telenor

Nye abonnementer kommer

Telenor har i dag hastighetsbegrensninger på de fleste abonnementene sine. For å dra full nytte av den nye teknologien slipper selskapet derfor til nye kunder en begrenset periode med full fart.

– Det er naturlig at vi går gjennom abonnementstilbudene våre og gjør noe med dem etter hvert for å reflektere de nye mulighetene, sier Moen, men ønsker ikke å utdype temaet foreløpig.

– I dag ser vi at det er 20 000 mobiler i nettet som støtter 4G+. De fleste av dem er Samsung Note, men også noen andre modeller. Ved årsskiftet regner vi med at det vil være 300.000 mobiler med støtte for 4G+, og i løpet av 2016 venter vi at én million mobiler vil ha slik støtte, sier Moen. Han kan fortelle at det i dag er 1,5 millioner 4G-brukere i Telenor-nettet.

Moen understreker at disse anslagene vil avhenge av om Apple kommer med støtte for teknologien i sine kommende modeller. Det vet han ikke, for Apple er ekstremt lite villig til å fortelle hva kommende produkter vil inneholde, selv ikke til store partnere som mobiloperatørene.

Bedre for alle mobilbrukere

Zetterberg poengterer at også kunder uten 4G+-støtte vil dra nytte av teknologien.

– Om du surfer med 4G+, vil den økte hastigheten bety at du bruker frekvensressursene i kortere tid. Det betyr at ressursene blir ledige for andre kunder raskere. Derfor betyr dette en kapasitetsøkning for oss som operatør, sier Zetterberg.

Stadig flere får mer fart

Zetterberg lover at før sommerferien vil antallet kommuner med 4G+ vil øke fra dagens 200 til 260. Samtidig vil de slå på teknologien på flere og flere basestasjoner i de store byene. På enkelte basestasjoner må det byttes prosessorkort, mens for nyere basestasjoner er endringen kun i programvare.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at operatøren har en fordel ved at de stort sett har bygd ut sine basestasjoner med både 800-, 1800- og 2600 MHz. Når mobilen kobler seg til nettet, søker den etter høyeste frekvensbånd, fordi det er der kapasiteten er størst. Om 2600 MHz er tilgjengelig, vil mobilen slå sammen ressurser på 20 MHz i hvert av båndene 2600- og 1800 MHz. Fordi 2600 MHz-båndet har kortere rekkevidde, vil kundene ofte oppleve at de er koblet til 800- og 1800 MHz-båndet samtidig. I og med at Telenor kun har tilgang til 10 MHz båndbredde i 800 MHz-båndet, vil 4G+ få tilgang til 10+20 MHz og en teoretisk toppfart på «kun» 225 Mbit/s.

Mer fart kommer

Foreløpig benytter Telenor kun LTE-Advanced-teknologi som slår sammen frekvensressurser fra to frekvensbånd, men Zetterberg antyder at de vil ta skrittet til å slå sammen ressursene i flere frekvensbånd ved en seinere anledning. Det vil i så fall øke hastigheten ytterligere.

Under pressemøtet viste Telenor hastigheter på opp til 277 Mbit/s, men Ole Andreas Ræstad kunne fortelle at han før møtet fikk en måling på hele 295 Mbit/s, noe som er svært nær den teoretiske grensen på 300 Mbit/s.

Moen kunne fortelle at Telenor har inngått en eksklusiv avtale med Samsung om å selge Galaxy S6 Edge i Norge de neste fire ukene. Denne modellen har selvsagt støtte for 4G+, og nye kunder får abonnementer med ubegrenset hastighet fram til sommeren.

Tidligere i år testet vi NetComs LTE-Advanced-nett:
Vi fikk nesten 300 Mbps i NetComs nye nett »

Lurer du på hvilket mobilabonnement du bør velge til ditt bruk? Prøv vår mobilabonnement-kalkulator her og se hvor mye du kan spare »

annonse