Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note Edge

Galaxy Note Edge har noe ingen andre mobiler har

Men er den buede ekstraskjermen noe mer enn en gimmik?

I korte trekk

Samsung Galaxy Note Edge er alt det Samsung Galaxy Note 4 er, pluss litt til.

Dette «litt til» refererer til en utvidelse av skjermen. Denne utvidelsen er buet ut mot siden på telefonen. Men buen finnes bare på den ene siden, slik at telefonen blir asymmetrisk.

Egne apper for sideskjermen

Den ekstra skjermen, som egentlig er en utvidelse av den originale skjermen, skal etter planen kunne brukes til spesialdesignede apper som bokstavelig talt kan kjøres ved siden av appene på den ordinære skjermen.

Siden de to telefonene ellers er like, har vi her tatt utgangspunkt i testen av Galaxy Note 4, og skrevet om testen på de områdene der de to telefonene skiller seg fra hverandre.

Det betyr at vi har kjørt alle ytelsestestene på nytt, for å se hvilken effekt den ekstra skjermflaten har. Men mest av alt betyr det at vi må legge til noen avsnitt om hvordan den nye skjermen fungerer, hva du kan bruke den til, og hvilke erfaringer vi har gjort oss med den.

Bredere, og med litt mindre skjerm

Først av alt noen ord om designen. Edge er nesten 4 millimeter bredere enn Note 4. Det høres ikke mye ut, men Note 4 er bred fra før, og blir altså enda litt bredere i Edge-varianten.

Metallrammen har ikke de samme karakteristiske hjørnene som Note 4, og som vi først så på Samsung Galaxy Alpha. Her er det flate sorte (eller hvite) sider som avsluttes med en frest blank kant mot skjermglasset. Glasset er av den typen som er avrundet, slik at det minner om en vannhinne over skjermen. Det vil si — den minner ikke helt, for da ville glasset rent av skjermen på høyre side.

Fryktet kantskjermen ville være i veien

Kantskjermen er enkel å bruke, og vi hadde ingen problemer med utilsiktet berøring. Her vises Google-appene du kan hente opp fra gruppeikonet på sideskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi var spent på om skjermen ville være i veien og føre til frustrasjon på grunn av utilsiktet berøring. Men det har ikke vært noe problem. Sideskjermen må først aktiveres ved at du stryker over buen og ruller frem ett av panelene du kan velge mellom. Åpner du en app, så bruker du den som vanlig uten at sidepanelet behøver å være aktivt. Faktisk brytes lyset i skjermen litt, så det ser ut som om appene er litt for store for den vanlige skjermen, og har en liten knekk i siden. På en dårlig dag klarer du kanskje å irritere seg over dette. Vi har registrert at slik er det, og ellers ikke tenkt noe særlig mer på den saken.

Telefonen vi fikk til test kom sammen med et omslag i skinn. Hensikten med et slikt omslag er å beskytte skjermen, men her er omslaget for smalt til å dekke den buede delen. Det er det en grunn til. Sidepanelet skal nemlig vise deg varsler, spille av SMS-er og så videre selv om dekselet er lukket. Tiden får vise hva det betyr for skjermen at beskyttelsen ikke dekker den buede delen.

Dette omslaget kalles for et «flip cover», og følger med om du kjøper telefonen på denne siden av nyttår. Om det vil komme tilsvarende pakketilbud etter nyttår er usikkert.

Nye muligheter

Snarveiene er plassert på sideskjermen. Her er ikonet som åpner for Google Apps menyen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tilleggskjermen gir deg flere valg. Trekker du ned fra toppen av feltet, får du frem en meny med verktøy. Herfra kan du velge linjal (10 cm lang), stoppeklokke, nedtelling, lommelykt og lydopptak. Disse verktøyene kjører på sidepanelet mens du kan bruke mobilen til andre ting.

Trekker du nedenfra og opp, kommer det frem et lite tannhjul som er snarvei til innstillinger for kantskjermen. Dette virker bare når telefonen er låst opp. Her kan du administrere paneler, noe som i praksis betyr at du kan velge hvilke paneler du skal kunne hente frem ved å «rulle» på sidepanelet.

Panelene bytter du på ved å stryke til høyre eller venstre på kantskjermen.

Her kan du hente frem paneler med snarveier til de mest brukte appene på telefonen, værvarsel og beskjeder, treningsinfo, tweets, nyheter, aksjekurser og noen til. Samsungs håp er at flere skal bli med og utvikle nye slike sidepaneler som du kan laste ned til telefonen. Ett av sidepanelene lar deg spille et hukommelsesspill. Det kan gi deg litt hjernetrim, for eksempel mens du leser e-posten din på hovedskjermen.

Viser mange typer varsler

Sidepanelet er den viktigste forskjellen mellom Note 4 og Note Edge (underst). Note 4 har litt høyere skjerm, mens Note Edge er 3-4 millimeter bredere enn Note 4.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sidepanelet gir deg ellers varsler som du normalt får opp på mobilskjermen. Installerer du en ny app, så er det panelet på siden som gir beskjed når den er ferdig nedlastet. Lader du opp telefonen, vil panelet på siden gi beskjed om når ladingen er ferdig, og så videre.

Om du spiller musikk, vil sidepanelet få kontrollfunksjoner for avspilling. Det gjelder også om du spiller musikk fra Spotify eller Wimp.

En funksjon vi har satt pris på er nattklokken. Du kan bestemme hvilken tid på døgnet denne skal være synlig på sidepanelet, og med nattklokken aktivert kan du ha mobilen som klokke på nattbordet uten at den lyser opp hele rommet. Det er nemlig bare så vidt at tallene og værvarselet på nattklokken er synlig, selv i mørket.

Enkelt å bruke sidepanelene

Sidepanelet kan vises også når telefondekselet er lukket.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sidepanelet er intuitivt, og du venner deg fort til å bruke det. Men det er ingen revolusjonerende måte å betjene telefonen eller lese informasjon på. Den er bare litt annerledes.

Kantskjermen er den første i sitt slag, noe som gjør at det tiltrekker seg en del oppmerksomhet. Men de fleste nøyer seg med å kikke litt på telefonen, før de legger den fra seg. Dette er ikke noe gutta kan dra damer på, for å si det sånn.

Samsung Galaxy Note 4 er en dyr telefon, med en pris fra 6195 kroner. Galaxy Note Edge er enda dyrere. I skrivende stund er prisforskjellen på 1800 kroner, ifølge Prisguide. Foruten kantskjermen, og omslaget som følger med i en begrenset periode, er det faktisk snakk om samme telefon. Du skal være bra glad i kantskjermen for å kunne forsvare en slik prisforskjell.

Svært bra samtalelyd

samsung konkurrerer med seg selv. Den store prisforskjellen vil nok begrense salget av Note Edge. Her sammen med Note 4. Legg merke til at ikonene på Note 4 er flyttet til kantskjermen på Note Edge, og at Note 4 faktisk har større skjerm.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Note Edge har de samme funksjonene som Note 4. Det betyr at den har den integrerte digitalpennen, samt funksjoner som pulsmåler, fingerskanner og UV-detektor. Om du virkelig trenger alle disse funksjonene skal være usagt, men lyden under samtale er noe av det beste vi har vært borti, og det er i alle fall viktig for de fleste.

Vår test av Samsung Galaxy Note 4 lokket frem superlativer vi normalt ikke er så rause med. Samtidig må vi erkjenne at Note Edge er både dyr og stor. Iphone 6 Plus med 128 GB minne koster for tiden 8340 kroner, og er med det den eneste mobiltelefonen i vanlig salg som faktisk er dyrere enn Note Edge.

En stor mobiltelefon

Kameraet byr på en del nye og spennende funksjoner, og du kan filme i 4K, som gir fire ganger flere bildepunkter enn det som er vanlig standard på flatskjermer i dag, full HD 1080p. Linsen på frontkameraet har en blenderåpning på 1,9, noe som betyr at den slipper inn mye lys, og kan ta bedre bilder under vanskelige forhold.

Kameraet har fått optisk bildestabilisering. Betjeningen er lagt til kantskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Hovedkameraet har optisk bildestabilisering, så du kan få skarpe bilder og roligere videosekvenser, også om du er litt ustø på hånden. At den er stor er heller ikke til å komme unna. Det kan forsvares med at det reduserer behovet for et lite nettbrett, eller du kan si at den slett ikke er stor, sammenliknet med iPhone 6 Plus, eller med modellene som nå er populære i Asia.

Men det endrer ikke det faktum at den veier 174 gram, og er over 8 cm bred. Skjermstørrelsen tatt i betraktning er telefonen overraskende kompakt og lett.

Pennen som er integrert i mobilen er også forbedret siden forrige versjon, i tillegg til at programvaren gir deg litt flere muligheter enn før. Blant annet kan du bruke pennen til å merke ulike elementer og lagre dem som en samling på utklippstavlen. Dermed kan du merke mange ting, og enkelt lagre det eller dele det som en samling. Du kan også kopiere tekst ved å merke den med pennen, og lime det inn i andre apper, som på Note 4.

God batterikapasitet

Batteriet i Galaxy Note Edge er på 3000 mAh. Kombinert med en god strømstyring gir dette lang brukstid mellom ladinger. Dessuten har Note Edge i likhet med Note 4 en hurtigladingsfunksjon som gjør at du kan lade batteriet 30 prosent raskere. For å oppnå dette må du bruke en 9 V-lader. Denne får du med når du kjøper telefonen. Du kan bruke en vanlig lader også, men da får du ikke hurtigladet.

Unike egenskaper

Skjermpennen åpner for en rekke smarte funksjoner du betjener med den medfølgende S-Pen-en.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan også jobbe med flere oppgaver samtidig, og veksle mellom disse på ulike måter. Apper kan flyte i egne vinduer på skjermbildet, eller du kan dele skjermen mellom to apper. Mer om dette på neste side.

Med sine spesielle egenskaper og gode spesifikasjoner er Galaxy Note 4 en smartmobil som virker skreddersydd for den som bruker mobilen som verktøy også i jobb. Sensitive data kan sikres med Samsungs smarte løsning Knox, og ellers finner du selvsagt alt av kontorapplikasjoner og notatverktøy på telefonen. Blant annet kan du ta bilder av tavlen i møterommet og digitalisere innholdet for etterbehandling på mobilen eller en PC.

Tøff konkurranse

Flere av disse egenskapene er Samsung alene om å kunne tilby. Men trenger du ikke pennen, UV-måler, flere brukerkontoer, flytende app-vinduer eller pulsmåler, finnes det saktens andre telefoner som langt på vei kan konkurrere med denne.

Mest nærliggende er det å vurdere en vanlig Note 4, som er samme telefon uten sidepanelet, og med marginalt større bateri. Et annet alternativ er iPhone 6 Plus, som i størrelse og ytelse er omtrent lik Note Edge. Den har ikke mulighet for minnekort, og det finnes ikke noen 32 GB-versjon å sammenlikne direkte med. Den viktigste grunnen til å velge iPhone 6 Plus fremfor Galaxy Note Edge må være at du foretrekker iOS fremfor Android.

En annen god mobil med stor skjerm er Huawei Ascend Mate 7. Denne er foreløpig ikke i salg, så da må du i tilfelle vente litt. Ascend Mate 7 har større skjerm med noe lavere oppløsning, men fremdeles høy nok oppløsning til at bildet ser skarpt ut. Den har et monsterbatteri på hele 4100 mAh, men viktigere; den koster bare drøyt halvparten av det du betaler for Galaxy Note Edge i dag.

Samsung Galaxy Note Edge
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung Galaxy Note Edge

sitat"En suveren mobiltelefon, men for dyr til at vi våger å anbefale den."

Fordeler

 • Krysse av
  Design som skiller seg ut
 • Krysse av
  Kraftig maskinvare
 • Krysse av
  Bra kamera
 • Krysse av
  Svært god skjerm
 • Krysse av
  Sidepanelet er ikke bare til pynt.

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svindyr