Tek.no

Nyhet

Apple har lansert iPhone 6S

Apple slapp to nye iPhone-modeller med unike egenskaper og en ny versjon av iOS.

Apple
Espen Irwing Swang
9 Sept 2015 21:36

Apple-fansen trenger ikke å vente lenger – nå er alle detaljene rundt årets iPhone-modeller offentliggjort. Denne gangen dreier det seg om to nye modeller, som ikke uventet har fått betegnelsene iPhone 6S og 6S Plus.

Vi fulgte lanseringen live fra San Francisco – les livebloggen her »

Ny berøringsteknologi

Så langt ser det ut til at de fleste av ryktene i forkant har vært riktige. Apple har ikke gjort store endringer på utseendet, og de nye telefonene har samme skjermstørrelse som dagens modeller.

Samtidig er det tatt ibruk en helt ny teknologi for berøringsskjermer, en teknologi som minner om Force Touch, der skjermen gir én respons når du berører den, og en annen om du trykker. Noen har sikkert fått med seg at Apple Watch og Huaweis nye toppmodell Mate S har en liknende funksjon.

På nye iPhone kan du imidlertid gå fra berøring, via lette trykk til kraftigere trykk, og dermed få tre nivåer i fingernavigasjonen. Det er dette Apple kaller 3D Touch. Teknologien åpner for at du kan navigere på nye måter. Berør for å velge, trykk for en forhåndsvisning, og trykk litt til for å åpne. 3D Touch virker både i menyene og i apper som er tilpasset dette. På denne måten kan du for eksempel raskt sjekke e-posten din, eller spille av en video ved å trykke på et miniatyrbilde.

Teknologien gjør det også enklere å hente undermenyer, for eksempel i kartapplikasjonen, som nå har fått flere nye og forbedrede funksjoner.

Trykker du på kanten av skjermen åpner du applikasjonsbehandleren, og kan bla gjennom åpne apper.

3D Touch er integrert i menyene og gir helt nye muligheter.

Nytt glass, men ikke safirglass

Det har vært spekulert i om iPhone 6S skulle få safirglass på skjermen, men det skjer ikke i denne runden. Safirglass skal være sterkere enn dagens Gorilla-glass, men produksjonen er kostbar, og det er også hevdet at safirglass kan føre til at skjermbildet ser noe blassere ut.

Glasset på de nye iPhone-modellene skal imidlertid være helt nytt, og det er ifølge Apple sterkere enn noe annet glass brukt på mobilskjermer. Men det er altså ikke safirglass.

Metallet i karosseriet skal også være spesialutviklet for Apple, og har en styrke tilsvarende det som brukes i flyindustrien. Telefonen kommer i sølv, gull og grått som før, og i tillegg i en ny variant som kalles rosegull.

Skjermstørrelsen og oppløsningen er som før. Noen hadde nok ønsket seg at Apple skulle følge Samsung og Sony og presse inn flere piksler på skjermen. En høy pikseltetthet er først og fremst viktig for den som skal stirre på skjermen med forstørrelsesglass, slik du gjør om du bruker VR-briller.

Telefonen er ved første øyekast identiske med sine forgjengere. Om du ikke velger versjonen i rosegull, da.

Flere megapiksler på begge sider

Samsung brukte mye av sin Galaxy S6-lansering på å sammenligne kameraet i Galaxy S6 med kameraet i Apples iPhone 6. Hensikten var selvfølgelig å påpeke at Samsungs kamera taklet jobben som lommekamera på en mye bedre måte enn konkurrenten, og at forskjellene ble større jo dårligere lys du fotograferte i.

Nå slår Apple tilbake med en ny bildebrikke på 12 megapiksler i sitt iSight-kamera. Det er noe færre bildepunkter enn i Galaxy S6, som har 16 megapiksler. Men bildekvalitet handler om mer enn antall megapiksler, og Apple har tidligere klart å få overraskende mye ut av tilsynelatende beskjedne bildebrikker. Autofokusen skal være raskere enn noen gang. Apple har også jobbet med å skille sensorene i bildebrikken for å hindre at lys og farge «blør» fra en sensor til nabosensoren, såkalt «cross talk».

Bruker skjermen som «blits»

Oppdateringen av frontkameraet fra 1,2 til 5 megapiksler vil antakelig være vel så viktig for mange, ettersom iPhone allerede hadde et nokså brukbart kamera på baksiden, mens frontkameraet har vært så som så. Det nye FaceTime-kameraet (frontkameraet) har ikke eget fotolys, men skjermen lyser opp tre ganger sterkere mens du tar selfies, slik at du forhåpentlig får det lyset du trenger.

Apples nye kamera kan filme i 4K-oppløsning, og du kan filme med helt opp til 240 bilder per sekund (ikke 4K), noe som gir svært jevne bevegelser ved avspilling i slow motion. Filmene kan du redigere direkte på telefonen.

Live Photos - bilder med bevegelse og lyd

iPhone 6S vil også komme i rosa – eller «Rose Gold», som Apple kaller fargen. Foto: Apple

Kameraet har også fått en funksjon vi aldri har sett før. Trykker du på et bilde vises det et lite øyeblikk som en film. Du tar altså bilder som vanlig, men kan se bevegelsene i det som kalles Live Photos. Bildene lagres som bilder, men altså med bevegelser som vises i apper som støtter dette. Blant annet vil du kunne dele Live Photos på Facebook for iOS.

Du vil også se den lille bevegelsen når du blar i bildegalleriet på telefonen, på iPad eller på en Apple Watch.

Motoren i iPhone 6S er en Apple A9-brikke, produsert av Samsung. Denne er 70 prosent raskere og bruker mindre strøm enn forgjengeren. Under lanseringen ble det demonstert hvordan den nye 3D Touch-teknologien kan brukes i spill. Grafikken i demonstrasjonene fra spillselskapet Pixel Toys var heftig nok til å gi oss en konsollfølelse.

«Nytt» operativsystem

Foto: Apple

iPhone 6S lanseres tradisjonen tro også med et oppdatert operativsystem. Nå er vi kommet til iOS 9, som vi allerede har hatt anledning til å teste i betautgave. Blant nyhetene i iOS 9 er at taleassistenten Siri nå kommer på norsk. Det er også kommet en ny oppgavebehandler med et Cover Flow-liknende grensesnitt. iOS 9 åpner for å kjøre flere apper på samme skjermbilde, slik Samsung har hatt på sine telefoner i et par år nå, men funksjonen vil foreløpig bare være tilgjengelig på iPad Air 2 og den nye modellen iPad Pro, ikke på iPhone.

iOS 9 for mobiltelefoner inneholder ikke så mye nytt med tanke på funksjonalitet. Men iOS 9 skal være mer effektivt, slik at det skal trekke mindre strøm, og samtidig fungere bedre på eldreutgaver av iPhone.

Vi har ikke fått prøvd den endelige versjonen av iOS 9 ennå, men hvordan vi opplevde beta-versjonen kan du lese her. Det blir mer om iOS 9 i Tek.nos sniktitt på de nye iPhone-modellene så snart dette er klart.

iPhone 6 har en dobbelt så rask og mer nøyaktig fingeravtrykkleser. Du får den med nye ladedokker som har farger som matcher telefonene.

Slik ser den nye iPhone-familien ut. Prisene er oppgitt i dollar, og viser at de nye toppmodellene får samme pris som de gamle har hatt.

Endrer ikke prisnivået

Prisen på de nye produktene vil bli identisk med prisen på dagens toppmodeller fra Apple, samtidig som de «gamle» modellene blir rimeligere.

Du kan forhåndsbestille telefonen fra 12. september, og 14 dager senere skal den være klar for salg i 16 land. Norge står dessverre ikke på listen over land som får iPhone 6S i første omgang. En mager trøst får være at du kan laste ned det nye operativsystemet iOS 9 fra 16. september.

Den rimeligste iPhone-modellen vil fra nå av være iPhone 5S. Det betyr også at Apple dropper 5C, og at det ikke kommer noen ny «billigmodell» i år.

Vi fulgte lanseringen «Live» – les hele livebloggen her »

Apple lanserte også en gigantisk iPad – iPad Pro. Den kan du lese mer om her »

Les også
Trykker du hardt nok på Chrome-ikonet, vil du få opp dette
Les også
Ny app bruker «3D Touch»-skjermen til å veie ting
Les også
Slik kan du bruke «3D Touch» på din gamle iPhone
Les også
iPhone 6S er så godt som ubøyelig
Les også
Lynrask iOS 9-utrulling for Apple
Les også
– iPhone 6S kommer snart i salg i Norge
Les også
Denne gjør nettbrettet ditt gjennomsiktig
Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
Les også
Her er nye Apple TV
Les også
Lanserte gigant-iPad
Les også
Her finner du alt Apple lanserte onsdag kveld
Les også
Facebooks Siri- og Cortana-konkurrent er lansert
Les også
Vi testet Apple Pay i New York
Les også
Apple ruller ut iOS-oppdatering
Les også
Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad
Les også
– iOS 9 vil bli optimalisert for eldre iPhone-modeller
annonse

Les også