Til hovedinnhold

Vi oppnådde nesten 300 Mbps i NetComs nye nett

NetCom har tatt i bruk LTE-Advanced, som gir superfart i mobilnettet.

Nå begynner det å bli fart på mobilnettet i Sørlandets hovedstad Kristiansand. Netcom har tatt i bruk teknologien LTE-Advanced og vi målte mobil datahastighet på hele 290 Mbit/s.

Teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Netcom mener det skrives norsk telehistorie når de nå slår på LTE-Advanced i 4G-nettet.

– Dette er norsk telehistorie. Når vi nå tar i bruk LTE-Advanced i Netcom-nettet er vi først i Norge med det, slik vi var først i verden med 4G for drøyt fem år siden, sa teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Netcoms bedriftssenter i Kristiansand torsdag 26. februar.

For å oppnå de hastigheter vi her snakker om, kreves det både at mobiltelefonen støtter teknologien og at operatøren tilbyr abonnementer med ubegrenset hastighet. Hos Netcom er det foreløpig bare bedriftsabonnementer som ikke har redusert hastighet.

Personlig rekord

Tek.no testet nettet i samarbeid med VG og noterte personlig rekord over mobilnett med 290 megabit per sekund. En svimlende hastighet, også sammenliknet med det faste bredbåndet de fleste av oss har hjemme.

De hurtigste målingene ble utført med smarttelefonen Samsung Alfa i bedriftssenteret og lå jevnt over 270 Mbit/s, mens hastigheten gikk ned til 110-130 Mbit/s når vi beveget oss ned til sentrum av Kristiansand. Den lavere hastigheten der betyr sannsynligvis bare at det var flere Netcom-kunder på nett i sentrum. Det er ikke utenkelig at mange av dem satt og kikket på pludringen foran damestafetten via NRK.no.

Gøy å være først

– Vi synes det er gøy å være først med ny teknologi i mobilnettet. Og dette er den største og egentlig første store nyheten etter at 4G ble lansert for fem år siden, sa Hillestad.

Han understreker at samtidig bruk av flere frekvenser, i dette tilfellet 1800- og 2600 MHz-båndene bare er en av årsakene til at vi oppnår nært opp til den teoretiske grensen på 300 Mbit/s.

– Minst like viktig er det arbeidet vi er i gang med der mobilnettet oppgraderes over hele landet. Særlig bedre samband til basestasjonene er viktig for at denne type hastighet skal være mulig. Den utrullingen jobber vi for fullt med nå for å oppfylle løftet om 98 prosent befolkningsdekning innen utgangen av 2016, sier Hillestad.

Flere byer får toppfarten

Kristiansand er først ut med LTE-Advanced, men om få dager slår Netcom på denne teknologien også i andre byer. Før sommeren lover han at mange av de større byene i Norge vil nyte godt av bruk av flere frekvenser samtidig, med kraftig økt fart på mobildata som konsekvens.

Utrullingen vil skje ved å slå på LTE-Advanced-funksjonen «carrier aggregation» i en rekke basestasjoner i område for område. «Carrier Aggregation» handler om å sende mobildata over flere ulike frekvensområder til mobilen samtidig.

– Det er viktig for oss at kundene opplever sammenhengende dekning med denne teknologien. Det er viktig for kundeopplevelsen, sa Hillestad, som ikke regner med at grisgrendte strøk vil få del i teknologien med det aller første.

Også bra for «gamle» mobiler

Noe av årsaken til at teknologien er viktig for Netcom er at det øker kapasiteten i nettet. Og ikke bare for de foreløpig få kunder som har en av de få smartmobilene som håndterer kategori 6 (300 Mbit/s) og kontakt via flere frekvenser samtidig (Carrier Aggregation).

– Med kjøpet av Tele2s norske virksomhet har vi 2,6 millioner kunder i nettet. Da er det viktig å tilby nok kapasitet slik at brukeropplevelsen blir så god som mulig. Vi ser LTE-Advanced som en naturlig del av den oppgraderingen av mobilnettet som vi holder på med. I dag har vi rundt 76 prosent befolkningsdekning med 4G, og det øker raskt, sier Hillestad.

Han forklarer at en del av arbeidet som er gjort nå er å frigjøre 1800 MHz-båndet fra 2G til 4G. Det gir høyere kapasitet for 4G, mens LTE-Advanced gjør det mulig å kombinere ulike frekvensbånd. Mens det i Kristiansand er 1800 og 2600 MHz-båndene som jobber sammen om å levere rå fart til mobilkundene, vil det variere hvilke frekvenser som vil jobbe sammen i ulike områder.

Ulike hastigheter

Dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Netcom sier til Tek.nos søsternettsted Inside Telecom at kombinasjonen av 1800 og 2600 MHz-båndene vil bli brukt i de store byene, mens det i mindre tettsteder vil bli brukt kombinasjonen av 800- og 1800 MHz-båndene.

– Hastigheten som kan oppnås vil variere fra sted til sted. Der vi benytter 800/1800 vil vi selvsagt ha muligheten til å øke kapasiteten ved å legge til 2600-celler på eksisterende basestasjoner om vi ser behov for å øke kapasiteten, sier Johansen.

Netcom har tillatelse til å bruke 2x10 MHz i 800 MHz-båndet, men 2x20 i både 2600 og 1800 MHz-båndene. Om 800 og 1800 kombineres vil det gi maks fart på rundt 200 Mbit/s. Med bruk av 2x20 MHz i 2600 og 2x20 MHz i 1800 MHz-båndene, som i Kristiansand, er makshastigheten 300 Mbit/s for mobiler som støtter teknologien.

Telenor imponert

Telenors dekningssjef Bjørn Amundsen er imponert over hastigheten vi har målt i konkurrenten Netcoms nett i Kristiansand.

– En hastighet på 290 Mbit/s er vanvittig bra. Det viser potensialet for bruk av flere frekvenser samtidig mot mobilene. Men husk nå at vi ikke kan bygge nett som leverer 300 megabit per sekund gjennomsnittlig hastighet overalt til alle brukere når det er mange som bruker nettet samtidig. Det ville kostet milliarder. Telenor vil si noe om våre planer på vår pressekonferanse neste uke under Mobile World Congress i Barcelona, men det jeg kan si nå er at vi ikke har slått på denne funksjonen i vårt nett ennå, sier dekningssjefen.

Og for all del. Den teoretiske grensen på 300 Mbit/s som vi snakker om her, er sektorens makshastighet. Altså en delt ressurs mellom de Netcom-kunder som befinner seg i samme område. Jo flere kunder på nett, desto mindre båndbredde har hver enkelt til rådighet. Men et viktig poeng er at med raskere nett, vil hver kunde belaste nettet i kortere tid, slik at andre slipper til og kan laste ned sine data.

Trodde du 290 Mbps var raskt? På Mobile World Congress demonstreres 5G:
Samsung skal vise dataoverføring på 7,5 gigabit per sekund »

Mer om
annonse