Samsung klar til å vise 5G

Vil demonstrere 5G med trådløs dataoverføring på 7,5 gigabit per sekund på mobilmessen i Barcelona.

Først i 2020 regner Samsung og den sør-koreanske mobiloperatøren SK Telecom med å kunne begynne å levere såkalt 5G-mobilnett i Sør-Korea.

Les også: Samsung satser på mobilbetaling » (CW.no)

Men allerede på Mobile World Congress-messen som går av stabelen i Barcelona neste uke, vil Samsung og SK Telecom demonstrere 5G.

Debut under OL i Tokyo

Den planlagte lanseringen av 5G i Sør-Korea vil finne sted to år etter at den japanske mobiloperatøren NTT Docomo har varslet at selskapet vil være være operativ med 5G i Tokyo i forbindelse med de olympiske leker, som vil finne sted i Tokyo i 2018.

Samsung og sør-koreanske SK Telecom inngikk en samarbeidsavtale om forskning og utvikling på trådløs 5G-teknologi i oktober i fjor.

Demonstrasjonen som er planlagt på mobilkonferansen i Barcelona neste uke, vil basere seg på bruk av millimeterbølgefrekvenser eller millimeterbånd, som vanligvis anses for å være frekvenser på over seks gigahertz, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Dette er en mye høyere frekvens enn det som brukes av dagens mobiltelefoner og i dagens wifi-nett.

Fordeler og ulemper

Millimeterbølgefrekvenser har både fordeler og ulemper.

Blant fordelene er naturligvis høy hastighet, men samtidig er signalstyrken utsatt.

Millimeterbølgefrekvenser krever vanligvis at signalene kan sendes uten å støte på hindre som vegger, vinduer og andre objekter, som lett kan komme til å skape interferens eller rett og slett blokkere kommunikasjonen.

Vi ser noe av det samme ved bruk av parabolmottakere, som trenger direkte og uhindret utsyn mot tv-satellitten. Parabolsystemene arbeider gjerne på frekvenser rundt 11 GHz.

For å sikre overføring av data i høy hastighet benytter Samsung og SK Telecom en teknologi kalt «3D beamforming», som innebærer at systemet prøver å lokalisere smarttelefonen og sende den en radiostråle på tykkelse med en blyant direkte mot mobilen.

Mye av løsningen ligger altså i å utvikle en mer intelligent antenneteknologi enn det som brukes i dagens basestasjoner, som sprer signalene utover et bredt område.

Bruken av «trange» 5G-overføringer byr også på fordeler i byer, siden man kan bruke de samme frekvensene om igjen svært nær hverandre, for eksempel til hver side av en bygning, uten at det oppstår interferens mellom signalene.

Er 5G bare for byene?
5G – raskt, men med kortere rekkevidde » (CW.no)

Se også: Storbritannia skal bli best på 5G » (CW.no)

Les også
iPhone 6S gir alle raskere mobilt internett
Les også
Telenor dobler hastighetene i mobilnettet
Les også
Sjekk om din mobil kan bruke det nye supernettet
Les også
Vi oppnådde nesten 300 Mbps i NetComs nye nett
Les også
Qualcomm tyvstarter stor mobilmesse
Les også
Norge får straks en helt ny mobiloperatør
Les også
Har målt Europas raskeste mobile bredbånd – se hvor Norge havner
Les også
Se hvordan det nye ekstremnettet på Oslo Lufthavn bygges
annonse