Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHonor 6

Honor 6 er årets beste mobilkjøp

Men du må på nettet for å få tak i den.

Hovedsiden

Huawei er en av verdens største mobilprodusenter, og har omsider klart å komme seg med på topp-100-listene over merkevarer folk kjenner til.

Så hva gjør de da? De prøver seg på nytt, med en merkevare som ingen har hørt om. Målet er å lage en virkelig heftig mobiltelefon til en lavest mulig pris, slik at produktet skal markedsføre seg selv. Ved kun å tilby salg gjennom nettbutikker, kuttes kostnadene ytterligere. Dermed kan Honor 6, en av markedets råeste mobiltelefoner, selges til rundt halve prisen av tilsvarende toppmodeller. Men selv om Huawei hevder Honor er et separat selskap, dukker betegnelsen Huawei H60-L04 opp i enkelte av undermenyene på telefonen.

Mobilselskapet Honor

Huawei har enkelt og greit startet et nytt selskap som kalles Honor. Dette selskapet skal konkurrere med Huawei og alle andre mobilprodusenter, og det første produktet på markedet er altså Honor 6. Hvorfor den har fått dette navnet vet vi ikke. Med den har ikke 6-tommer skjerm, eller andre egenskaper som peker tilbake på 6-tallet. Det skal komme en Honor 3C også, med litt enklere spesifikasjoner og enda lavere pris.

Den blanke baksiden viser produsentnavnet, men er ellers mest sort og blank. Telefonen finnes også i hvitt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Honor 6 er en mobiltelefon som i kvalitet og ytelse plasserer seg midt i toppsjiktet. Samtidig har den en prislapp som gjør den til en svært billig smartmobil. Dette burde få alle som er ute etter en fullverdig mobiltelefon til lavest mulig pris til å stå i kø for å kjøpe Honor.

Men det kommer ikke til å skje. Ikke bare fordi det er vanskelig å stå i kø utenfor en nettbutikk, men fordi nordmenn synes å ha en iboende skepsis til alt som er billig.

Har mye å fare med

Det er synd, for om du heller hiver deg over en billig telefon fra en av de mer kjente produsentene, så går du glipp av godsakene du finner i Honor 6.

Her er noe av det Honor 6-eiere kan glede seg over:

Honor 6 hjelper deg med å tyne mest mulig driftstid ut av batteriet.
 • En god 5-tommer full HD-skjerm
 • Gode underholdningsfunksjoner
 • Mobilt Internett med raskeste tilgjengelige 4G-teknologi (CAT 6)
 • NFC (I utvalgte markeder)
 • Et godt 13 megapiksler kamera
 • 5 megapiksler frontkamera
 • Kraftig systembrikke med 8 prosessorkjerner
 • Svært god batterikapasitet
 • Aktiv støykanselering

Og hva går de glipp av?

 • IP-sertifisering
 • Applikasjonsmenyene
 • De aller høyeste kameraoppløsningene
 • IR-basert fjernkontroll-funksjon
 • Beundrende blikk fra motepolitiet

Ikke vanntett

At telefonen ikke er IP-sertifisert betyr at den ikke er laget for å tåle vann. Det er en skjebne den deler med de aller fleste mobiltelfoner i alle prisklasser. Om den var vanntett ville det gitt et pluss i margen. Men vi forventer ikke vanntette mobiler i denne prisklassen, og gir derfor ikke noe trekk for dette.

Skjermen på Honor 6 har høy oppløsning, god innsynsvinkel og gode kontraster.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Designen på telefonen er ikke spennende. Vi har sett telefonen i sort og i hvitt, og den hvite er nok den som har mest særpreg. På den sorte som vi har til test, er alt bare sort. Det er en sort glassflate over hele fronten, uten taster, logo eller noe annet fiksfaks. En bitteliten diode viser ulike varsler, og over skjermen er det en smal høyttalerspalte og et frontkamera som er bedre enn det beskjedne ytre skulle tilsi. Disse detaljene er også sorte.

Rammen i metall er ikke helt sort, men nesten. Den strekker seg langs sidene og over telefonen, men omslutter ikke bunnen av Honor 6. Her er det bare sort plast.

Baksiden minner om fronten, men her har Honor spandert på seg sitt eget navnetrekk i sølv, og en liten sølvring rundt kameraet. I tillegg er det en høyttalerspalte nede på telefonen, og et kameralys med to dioder oppe ved kameralinsen. Ellers er baksiden ikke i glass, men i en plast som likner. Forskjellen ser du best på at baksiden gir litt forvrengte refleksjoner, noe fronten ikke gjør.

En ting du raskt vil legge merke til er den gode utnyttelsen av plassen. Telefonen har fem tommer stor skjerm, men er knapt større enn den må være for å få plass til skjermen. Det betyr at kanten mellom skjerm og ramme er svært smal, noe som bidrar til at telefonen ser elegant ut. På den hvite modellen synes dette svært godt. På den sorte ser du det bare når skjermen er tent.

Materialene i telefonen skal være laget for å redusere varmeutviklingen inne i telefonen. Byggekvaliteten virker god, og avslører på ingen måte at dette er en billig mobiltelefon. Men noe smykke er Honor 6 heller ikke.

Fargesterkt brukergrensesnitt

Fargene er skarpe og klare. Nesten litt for skarpe og klare ...Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Brukergrensesnittet er Android-baserte EMUI 2.3. Meningene om dette grensesnittet er delte. Noen mener det minner for mye om iPhone, mens andre savner å ha en egen applikasjonsmeny. Her er nemlig alle apper plassert på frontpanelene.

Ikonene er plassert på bakgrunner som er noe midt imellom sirkler og kvadrater. Disse har ganske klare farger, og bidrar nok til at enkelte mener det kan minne om ikonene på iPhone. Det gjør også det faktum at du ikke har noen applikasjonsmeny du kan åpne. Velger du temaet «balanse», blir ikonene litt mindre runde, og ligner enda mer på ikonene fra iPhone.

Mange tilpasningsmuligheter

Screenshot_2014-11-27-08-04-35.

Apper kan samles i grupper under et felles ikon, og du vil snart oppdage at du faktisk kan klare deg helt utmerket uten applikasjonsmenyen. Men det kan kreve litt tilvenning, i tillegg til at du vil ha en fordel av å være litt ryddig av deg. Lager du deg flere grupper med apper bør du i det minste passe på at appene hører sammen. Det er jo ikke sikkert at gruppen med underholdningsapper er stedet der du bør plassere kalkulatoren, eller at apper som hører naturlig sammen er spredt på flere grupper.

Du kan også plassere miniprogrammer med oppdatert informasjon, eller Widgets, på startpanelene.

Navigasjonen på Honor går som en lek, og du kan også velge om du vil bruke overgangseffekter når du blar mellom apper. Du trenger det ikke, men vi synes det er litt kult. Vi nevnte så vidt at du kan velge mellom ulike temaer. På telefonen finner du tre oppsett, og forskjellene er ikke så enorme. Det handler mest om farger, men ikonene endrer seg også. Enkelte forandrer seg så mye at du ikke umiddelbart vil se at de fremdeles har samme funksjon. Du kan laste ned nye temaer fra nett, og utvalget er enormt.

Muskelmobil med åtte prosessorkjerner

Honor 6 er svært god til spill.

Telefonen kjører Android 4.4 (KitKat), og har kraft i massevis. Vi kjørte det grafikkrevende spillet Asphalt 8 på telefonen, og kunne konstatere at grafikkbrikken gjør en strålende jobb. Telefonen har også en lynrask 8-kjernet brikke, der fire kjerner er store og fire en del mindre. Prosessorkjernene kan kjøres samlet eller hver for seg, og ved å skru av eller på én og én kjerne har Honor lyktes med å gjøre telefonen ekstremt strømeffektiv.

Brikken i telefonen er en Kirin 920 som Huawei utviklet, og dette er en av de raskeste systembrikkene du kan få i en mobiltelefon i dag. Telefonen har også 3 GB arbeidsminne. Du skal atskillig høyere opp i pris for å finne andre Android-modeller som kan skilte med dette.

På neste side ser du hvordan Honor 6 gjør det i ytelsestester.

Om du ikke er så opptatt av målte ytelser, kan vi forsikre deg om at den opplevde ytelsen er svært god. Du merker kreftene når store apper skal åpnes, eller når du bruker krevende applikasjoner. Her glir alt som en drøm.

Musikkspiller med litt lav lyd

Lydutgangen sitter på toppen. Vi kunne ønsket oss en litt kraftigere forsterker. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Musikkspilleren er oversiktlig og grei, med god formatstøtte. Men vi savner en equalizer som lar oss justere forholdet mellom de ulike frekvensområdene. Til gjengjeld har den en god søkefunksjon.

Spilleren leverer et brukbart lydbilde, men vi hadde gjerne sett at det var litt høyere effekt på lydutgangen. Vil du spille høyt på tungdrevne hodetelefoner vil du antakelig bli skuffet.

Kameraet imponerer

Kameraet er det Sony som har utviklet. Det tar greie bilder også i svak belysning. Honor 6 har også fotolys.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraet i Honor 6 tar bilder med 13 megapiksler oppløsning. Kameramodulen er det Sony som har levert, og det fungerer utmerket. Det er kanskje ikke like mange fancy effekter på dette kameraet som på enkelte av konkurrentene, men kameraet har det du trenger. Du kan få gode bilder med autofunksjonene, eller du kan være kreativ med mange manuelle innstillinger. Det er også mulig å endre fokusområde etter at bildet er tatt.

En kameralampe med to dioder hjelper deg ved fografering i svakt lys. Vårt inntrykk er at kameraet tar bilder med relativt lite signalstøy, i alle fall så lenge det ikke er alt for mørkt.

Vi har tatt en del bilder med Honor 6, og på neste side ser du flere eksempler.

Videokameraet fungerer også bra, selv om det kan bli noe hakking om du flytter kameraet raskt.

Hjelpen er nær

Trenger du hjelp? Med HiCare er hjelpen ikke langt unna. I arbeidstiden kan du snakke direkte med servicefolkene i Lier eller på Skarnes.

Enkelte er skeptiske til å handle mobil på nett, ikke minst fordi det er greit å ha et sted å gå til om det er noe galt med produktet. Selv om Honor er et nytt mobilmerke, har moderselskapet Huawei en viss fartstid. Huawei tar hånd om serviceavtalene Honor har med mobilverkstedene.

Trenger du hjelp med noe har telefonen også en egen serviceapp. Denne kalles HiCare, og tar deg til en hjelpetjeneste der du kobles til et verksted i Lier eller på Skarnes. Her er det også en betjent telefon du kan ringe mellom klokken 09.00 og 17.00 på ukedager.

Smarte funksjoner

Honor 6 er spekket med smarte funksjoner. Blant annet har den en app som kalles «mobilbehandling», og som sørger for å holde telefonens minne optimalisert. Her kan du også ta sikkerhetskopi, velge hvilke apper som skal få tilgang til Internett, stenge av for innkommende anrop, velge hvem som skal få lov til å forstyre deg selv om «ikke forstyrr» er aktivert. Du kan også automatisere tjenesten, for eksempel om du vil unngå å bli forstyrret om natten.

Bruker du appens «trakasseringsfilter» kan du blokkere søppelmeldinger, masete telefonselgere eller andre du ønsker å svarteliste. I tillegg har appen et godt verktøy for strømstyring.

En annen ting vi liker er telefonens filbehandler. Denne gir deg god oversikt over hva du har lagret på mobilen og tilhørende minnekort. Det eneste vi savner her er en integrering av mapper på skytjenester. Telefonen kommer med egen app for skylagring hos Bitcasa, men av en eller annen grunn ville denne appen ikke la oss registrere noen konto.

Telefonen har alle standardappene, og kommer også med Kingsoft Office tekstbehandling, regneark og presentasjoner. En fullverdig Office-pakke som alle Android-brukere kan laste ned gratis.

Det er selvsagt noen småtterier som skiller Honor 6 fra telefoner som koster det dobbelte. Den har for eksempel ikke NFC, og kan følgelig ikke brukes som mobil lommebok. Det er neppe noe stort savn i dag, men kan selvfølgelig bli det om du gjerne vil være blant de første som tar slike tjenester i bruk.

Alternativene

Det er ikke lett å finne alternativer som kan konkurrere med Honor 6. Denne telefonen er et overflødighetshorn av kraft og funksjonalitet, samtidig som den er både brukervennlig og billig. Vil du ha en billig smartmobil med penere design, kan Huawei Ascend P7 være et alternativ. Denne er tynnere og lettere, og har den samme skjermen som Honor 6. Den har også et litt bedre frontkamera, men ligger et godt stykke bak når det kommer til batterikapasitet og prosessorkraft. Prisen er også litt høyere.

En annen løsning er å hoppe over på Windows Phone. Du kan gjøre et kupp på Nokia Lumia 925 i enkelte butikker. Denne har et svært bra kamera, men «bare» 4,5 tommer skjerm. Til gjengjeld er det en god AMOLED-skjerm.

For ytelsestester, produktbilder og eksempelbilder tatt med Honor 6, se neste side >>

Testresultater og bilder

Honor 6 yter godt i de fleste av testene vi har gjort, men i 3D Mark havner den et stykke ned på listen. Dette kan ha sammenheng med hvordan testen er tilpasset brikkesettene i de ulike telefonene. Her er uansett resultatene vi fikk fra målingene i Geekbench 3 (Multicore), 3D Mark Ice Storm Unlimited og Antutu:

Og her kan du se flere bilder vi har tatt med telefonen, samt noen skjermdumper som viser brukergrensesnittet og noen av funksjonene i Honor 6:

Les også
Huawei Ascend Mate 7: Nå spiller Huawei i elitedivisjonen
Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i november
Les også
Nytt mobilmerke med supermobil til spottpris
Les også
Se hvilke mobiltelefoner som laster ned raskest
Les også
Huawei U8860 Honor: Rå mobil til 2000 kroner
annonse