Til hovedinnhold

Disse lyktestolpene skal gi topp 4G-dekning overalt

Los Angeles er første by som ruller ut nye «smart-lyktestolper» fra Philips og Ericsson.

Til tross for at alle vil ha bedre mobildekning, sliter ofte mobiloperatørene med å finne steder å sette opp basestasjonene sine. Noen ganger skyldes det ubegrunnet frykt for stråling, men det kan like gjerne være at bedrifter ikke ønsker å ha stygge antenner på bygningene sine.

Philips og Ericsson mener imidlertid å ha funnet en løsning på problemet: putt basestasjonen inn i en lyktestolpe.

En av lyktestolpe-basestasjonene som er satt opp i Los Angeles.

Los Angeles først ut

I en pressemelding skriver Philips at Los Angeles blir den første byen i verden som ruller ut lyktestolpeløsningen, som kalles Philips SmartPole.

Det er totalt snakk om 100 lyktestolper som alle kan utstyres med integrerte 4G (LTE)-basestasjoner. I løpet av de neste fire årene vil ytterligere 500 stolper bli installert i byen.

Lyktestolpene har energisparende LED-belysning og en 4G-løsning fra Ericsson i toppen. Ved å plassere basestasjoner i lyktestolpene vil man ifølge Quartz oppnå bedre og mer pålitelig dekning, enn om man benytter færre basestasjoner som skal dekke større områder.

Selvfinansierende stolper

Quartz skriver at Los Angeles vil leie ut basestasjonene til mobiloperatører, og på den måten gjøre lyktestolpene selvfinansierende.

Dette er ikke første gangen at mobilbasestasjoner kamufleres som noe annet. I Portage i USA har man blant annet en mobilmast som ser ut som et furutre, og her i Norge satte Tele2 for et par år siden i drift en mobilmast som også var forkledd som en lyktestolpe i tre.

(Kilder: Quartz og Philips)

Les også
Derfor er Voice over LTE så viktig for mobilnettet
Les også
Slik bygges nettet som skal gi gigabit-bredbånd til alle
Les også
Disse mobilabonnementene gir deg mest for pengene
Les også
iPhone 6S gir alle raskere mobilt internett
Les også
Bli med inn i Telenors aller helligste
Les også
Denne lyktestolpen er en mobilmast
Les også
Vil ha bedre dekning – men ingen basestasjoner
annonse