Til hovedinnhold
SamletestTopptelefoner

En av disse er den beste telefonen på markedet

Vi sammenlikner de feteste toppmobilene.

Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon

Det er ugjenkallelig høst, og vinteren nærmer seg. Kanskje er det årstiden du kan trekke frem snowboardet eller snøscooteren, eller kanskje er det bare en litt for lang pause til sommeren er her igjen. Det som i hvert fall er sikkert er at butikkene bugner av nye telefoner, og flere av dem er toppmodeller.

Og for de fleste av oss har det blitt vanskeligere å velge. Da vi tok en titt på markedet i mai i fjor kostet ingen av toppmodellene vi hadde med mer enn 6000 kroner. Den dyreste var en iPhone 5S, der vi for ordens skyld hoppet over den trange 16 GB-modellen, og gikk for 32 GB-varianten som skulle ha plass nok for de fleste typer bruk.

I dag er både markedet og valutakursene annerledes. Produktene har blitt likere hverandre, og prisene har blitt høyere. De fleste av telefonene vi tar med i høstens samletest koster rundt 6000 kroner, og flere er vesentlig dyrere.

Vi starter i første omgang med seks modeller, men vi vet det er flere produkter på vei til test, og vil komme tilbake med flere slike oversikter inn mot vinterhalvåret. Spesielt vil de to nye Nexus-modellene være interessante, i tillegg til Microsofts ferske Lumia-toppmodeller.

Dette er utvalget vi tok med :

Egenskaper LG G4Samsung Galaxy S6 EdgeApple iPhone 6S HTC One M9Huawei P8Sony Xperia Z5
Skjermstørrelse5,5 tommer5,1 tommer4,7 tommer5 tommer5,2 tommer5,2 tommer
SkjermtypeIPS LCD, 2560 x 1440 piksler, kurvet glassSuper AMOLED, 2560 x 1440 piksler, kurvet glassIPS LCD, 1334 x 750 pikslerIPS LCD, 1920 x 1080 pikslerIPS LCD, 1920 x 1080 pikslerIPS LCD, 1920 x 1080 piksler
Dimensjoner14,8x7,6x0,98 cm14,2x7x0,7 cm13,8x6,7x0,71 cm14,4x7x0,96 cm14,4x7,2x0,64 cm14,6x7,2x0,73 cm
Vekt155 gram132 gram143 gram157 gram144 gram146 gram
Lagringsplass32 GB32/64/128 GB16/64/128 GB32 GB16/64 GB32 GB
MinnekortKrysse avByttByttKrysse avKrysse avKrysse av
Kamera16 MP, optisk stabilisert, totone LED-blits, laserbasert autofokus 4K-video, 8 MP frontkamera16 MP, optisk stabilisert, fokus ved fasedeteksjon, 4K-video, 5 MP frontkamera12 MP, totone LED-blits, fasedeteksjon/ hybridfokus, 8 MP frontkamera20 MP, totone LED-blits, 4K-video, 4 MP frontkamera13 MP, optisk stabilisert, totone LED-blits, RGBW-sensor, 8 MP frontkamera23 MP, fasedeteksjon/ hybridfokus, 4K-video, 5,1 MP frontkamera
SikkerhetKode, mønster, bankekode (Knock Code)Kode, mønster, fingeravtrykkKode, fingeravtrykkKode, mønsterKode, mønsterKode, mønster, fingeravtrykk
Batteristørrelse3000 mAh2600 mAh1715 mAh2840 mAh2680 mAh2900 mAh
OperativsystemAndroid 5.1Android 5.1.1iOS 9.0.2Android 5.1Android 5.0.2Android 5.1.1
Systembrikke, RAM, mm.Snapdragon 808, 6 prosessorkjerner, Adreno 418 GPU, 3 GB RAMExynos 7420, 8 prosessorkjerner, Mali T760MP8 GPU, 3 GB RAMApple A9, to proessorkjerner, PowerVR GT7600 GPU, 2 GB RAMSnapdragon 810, 8 prosessorkjerner, Adreno 430 GPU, 3 GB RAMHiSilicon Kirin 930, 8 prosessorkjerner, Mali-T628 MP4, 3 GB RAMSnapdragon 810, 8 prosessorkjerner, Adreno 430 GPU, 3 GB RAM
AnnetQi induktiv ladingQi induktiv lading, kurvet skjerm3D TouchBoom Sound, UltraPixel-frontkameraDual SIMStereohøyttalere, Vanntett

Spesifikasjonene sier gjerne noe om telefonene, men på langt nær alt. Er det kjempeproblematisk at iPhone-modellen bare har noe over 1700 mAh batteri? Og gjør de 20 megapikslene HTCs bidrag til den nest beste kameramobilen? Svaret på begge deler er et klart nei.

Det handler altså om veldig mye mer enn bare dette, og på neste side skal vi gå gjennom noen av de viktigste egenskapene for hver modell, før vi utroper en vinner til slutt.

Kort om hver modell

Du har kanskje alt lagt merke til at noen av mobilene her har vært på markedet en stund. Vi starter gjennomgangen med noen av modellene som har vært med oss en stund, før vi tar for oss de aller nyeste telefonene nederst på siden.

Det finnes langt flere modeller enn dette på markedet, og hvis du er glad i store telefoner vil du kanskje lure på hvor giganter som Samsung Galaxy S6 Edge+, Apple iPhone 6S Plus eller Huawei Mate S har blitt av. I denne sammenlikningen har vi holdt oss til mobilene med skjermstørrelser rett over og rett under fem tommer.

Brettmobilene med skjermer på 5,5 tommer og opp skal også med, men i denne omgang handler det altså om de mer håndterbare telefonene, og vi starter vår gjennomgang med HTC.

HTC One M9

HTCs toppmodell heter One M9. Den har vært på markedet en stund, men ser vi til spesifikasjonene er det få telefoner som har vesentlig mer krutt å vise til. I praktisk bruk er telefonen også svært god, men selv med flere oppdateringer under beltet står kameraet fortsatt en del tilbake for de beste.

Telefonen er laget i aluminium og føles svært solid og velbygget. Stereohøyttalere på forsiden gjør at du faktisk kan klare deg helt greit uten medbrakt ekstern høyttaler. Dette er ikke et behov alle har, men hvis du spiller mye på telefonen, eller er litt på farten kan den innebygde lyden bety ganske mye.

Også om du er opptatt av lyd i hodetelefoner kan One M9 være et knallbra valg. Den leverer svært høy lyd fra en kraftig innebygget forsterker, og er dermed godt egnet for hodetelefoner som blir litt for tungdrevne for andre mobiltelefoner.

Ellers har den en god skjerm og raske og gode menyer. At HTC er på tredje generasjon toppmodell med omtrent lik design er imidlertid noe ikke alle liker like godt.

Les testen av One M9 her »

LG G4

LGs G4 er kanskje denne samlingens mest prisgunstige telefon. Den starter på 4500 kroner og er, som de to vi alt har sett på, fortsatt blant markedets heftigste mobiler. En god og svært høyoppløst skjerm og vesentlig ryddigere menyer enn vi har møtt fra LG tidligere er blant de fine tingene med denne telefonen.

Aller viktigst er imidlertid kameraet. Den lynraske autofokusen treffer hver gang, og for deg som ikke er så opptatt av det tekniske ved fotografering er kameraappen svært lett å bruke. Men dersom du er fotointeressert er også dette ett av mobilkameraene vi vet om som gir flest muligheter. Du kan styre alt av innstillinger selv, og når du er ferdig kan du hente ut bildene i såkalt RAW-format for videre redigering på PC.

LGs kamera kan være såvidt forbigått eller matchet av konkurrentene om vi ser utelukkende på full automatikk og bilder tatt fra hånden. Men legger du til at du her får muligheter som begynner å grense opp mot avanserte kompaktkamera, er dette telefonen som tilbyr mest. I hvert fall på denne fronten.

Les testen av G4 her »

Les også sniktitten på LGs nye Nexus 5X »

Samsung Galaxy S6 Edge

En annen aktør som fikk mye pepper for å melke gammel design er Samsung. Men i årets lansering viste de frem noe helt annerledes. Galaxy S6 Edge er en variant av toppmodellen som har kurvede skjermkanter på hver side av skjermen. Løsningen brukes ikke til så mye viktig, men bidrar til at telefonen skiller seg kraftig ut fra nesten alt annet som er på markedet.

Vi tar i tillegg med at telefonen fortsatt, et halvt år etter lansering, ikke har blitt forbigått på ytelse, og at skjermen er særdeles god. Du får også spenstig tilbehør til den, i form av Samsung og Oculus' Gear VR — VR-briller for deg som tar steget et stykke opp fra Google Cardboard-løsninger, uten å se til variantene som er laget for bruk med PC.

Etter litt varierende bildekvalitet fra kameraet i forgjengere, skyter Galaxy S6-kameraet blink så å si hver gang, og klarer seg greit under vanskelige forhold.

Telefonen er lynrask i bruk, og kjører forholdsvis oppdatert programvare. Enkelte kritiserte den imidlertid for å ikke ha minnekortplass. Ved siden av minnekortplassen har den også mistet vanntettingen som Galaxy S5 hadde, og det er heller ikke mulig å bytte batteri på den. Men en mer unik design får du altså knapt.

Les testen av Galaxy S6 Edge her »

Les også testen av den vanlige Galaxy S6-modellen her »

Huawei P8

Huawei P8 er det kinesiske selskapets flaggskipmobil her i Norge. Selskapet startet sin aktivitet her til lands med rimelige budsjettmobiler, men har blitt en kraft å regne med også i de øvre sjiktene.

P8 er bygget i metall og er syltynn. Den har et meget godt kamera som henter fordeler fra en ekstra hvit piksel som er bygget inn i den vanlige RGB-matrisen. Det betyr at kameraet har ett ekstra punkt per piksel som kun henter inn lys. I tillegg har den ekstremt mange valgmuligheter i kameraappen, slik at du for eksempel kan drive med kreativ lek så som lysmaling.

Skjermen er på 5,2 tommer, og er dermed blant de største vi har tatt med her, men Huawei bruker smale rammer rundt skjermen sin, og telefonen oppleves derfor som kompakt. Da den ble lansert på forsommeren kostet telefonen rundt 4500 kroner, men hos kamphanene Expert og Elkjøp fås den for tiden kjøpt fra 3500 kroner. Det er særdeles mye telefon for pengene.

Les testen av P8 her »

Les også testen av den enklere P8 Lite her »

Sony Xperia Z5

Sony har fulgt de samme designprinsippene gjennom forholdsvis lang tid, men i år har Xperia Z-serien fått en etterlengtet designoppgradering. Telefonene er fortsatt bygget i glass og metall, og stadig vanntette, men på baksiden er den blanke glassflaten byttet ut med en frostet overflate som ikke er like glatt som i tidligere generasjoner. Den er imidlertid fortsatt knuselig.

En annen endring sammenliknet med tidligere Xperia-modeller er at den runde låseknappen nå er byttet ut med en avlang variant. Sonys telefon er den første på markedet som har fingeravtrykssensor bygget inn i et svært smalt felt langs telefonens høyreside. Leseren jobber dessuten raskt og er enkel å bruke. Fingerleserne som krevde at du måtte trekke fingeren sakte over en sensorplate er heldigvis historie.

Ellers er dette lynraske telefoner som kommer med et forholdsvis rent grensesnitt. Sony har dessuten markert seg som forholdsvis flinke til å oppdatere produktene sine kjapt de siste par årene. Av toppmodellene som er i salg i dag er dette den eneste som markedsføres som helt vanntett, men Sony har sluttet å oppfordre brukerne til å ta med seg telefonene under vann.

Les testen av Xperia Z5 her »

Les også testen av den mindre Xperia Z5 Compact her »

Apple iPhone 6S

Ingen høst uten en ny iPhone, og er det én ting menneskene i Apple er flinke til, så er det å få dagens iPhone-eiere til å lure på om det er på tide å bytte telefon. Med årets iPhone 6S-modeller er kanskje det spørsmålet vanskeligere å besvare enn noen gang.

Det er nemlig først og fremst én funksjon som er ny i modellene, men 3D Touch er samtidig særdeles intuitivt og bakt inn i alle deler av brukeropplevelsen. Dermed oppleves den som langt viktigere enn den kan synes som én linje på spesifikasjonslisten.

En egenskap Apple ikke reklamerer for selv, er dessuten den ekstra fuktsikringen som er bygget inn. Nettstedet iFixit.com har funnet skumsikringer rundt loddinger og brikker som kan hindre vann i å trenge inn til sårbar elektronikk. Det er ikke snakk om vanntette telefoner, men de burde tåle en regnskur bedre enn forrige generasjon.

Samtidig som det er mye pent å si om iPhone 6S-familien er det verdt å få med seg at dette er noen av de dyreste mobilene du kan kjøpe i dag. Det har iPhone-mobilene i grunnen alltid vært, men i år er de dyrere enn noensinne, delvis takket være oppadgående valutakurser for euro og dollar.

Les testen av iPhone 6S her »

Les også testen av den større iPhone 6S Plus her »

De beste

Til sammen er de seks telefonene vi har med her kremen av toppmobiler på markedet. Dermed skulle samtlige være i stand til å gjøre nesten en hvilken som helst mobilkjøper fornøyd. Men det er tross alt forskjeller her, og i denne prisklassen skal du ikke måtte ta til takke med nesten perfekt.

Så hvilken skal du velge? Vi kan naturligvis heller ikke velge for deg, men under har vi rangert telefonene utelukkende etter teknologi, funksjoner og brukeropplevelse. Vi har sett bort fra pris, men tar med pris og anbefalt inngangsmodell for hver av telefonene nedover.

1. Samsung Galaxy S6 Edge

Samsungs Galaxy S6 Edge stikker hårfint av med seieren. Android-telefonen har absolutt alt av teknologi, og skjermbøyen langs kantene gjør at du umiddelbart ser at dette er noe annerledes. Den har naturligvis stålkontroll på alt av standardfunksjonalitet, rask innmat og en helt fantastisk skjerm. At Samsung dessuten eksperimenterer med VR-briller som kan kjøpes til for en noenlunde fornuftig penge er en bonus.

Pris fra 6000 kroner med 32 GB lagring.

Les testen av Samsung Galaxy S6 Edge her »

2. Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S er designmessig ganske kjedelig, og derfor en slags kontrast til Samsungs topplassering. Det den vinner på er 3D Touch, en ny skjermteknologi som måler hvor hardt du trykker på skjermen. I kjent stil har Apple sørget for at funksjonen gjennomsyrer hele iOS. Det er derfor knapt ett eneste aspekt av iPhone-bruken som ikke farges av denne smarte nye teknologien.

Vi anbefaler 64 GB-versjonen, som koster fra 8500 kroner.

Les testen av Apple iPhone 6S her »

3. Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 er alene om å være vanntett i dette utvalget. Det gjør den til et godt valg for deg som ferdes mye ute eller av andre årsaker trenger en telefon som tåler å bli skikkelig våt. At den er lynende rask og er den eneste av de tre topplasseringene som støtter minnekort er også noe vi vet mange vil sette pris på.

Koster fra 6500 kroner med 32 GB lagring og minnekortplass.

Les testen av Sony Xperia Z5 her »

4. LG G4

LG G4 er fortsatt en av telefonene som gir deg flest valgmuligheter på kamerafronten. At telefonen er svakt buet og du også kan kjøpe den med bakstykke i ekte skinn gjør at den skiller seg litt ut fra andre telefoner på markedet. Standardutgaven har imidlertid bakstykke i vanlig plast. Ellers er telefonen kjapp og god i bruk, og ventes å bli blant de første som får Android 6.0 Marshmallow.

Koster fra 4500 kroner med 32 GB lagring og minnekortplass.

Les testen her »

5. HTC One M9

HTC One M9 er laget i metall fra topp til tå, og kommer med en forholdsvis kraftig forsterker bygget inn. Det gir høy lyd i krevende hodetelefoner, og de innebygde stereohøyttalerne kan lett fungere som eneste lydkilde hvis du glemmer Bluetooth-høyttaleren din på tur. En flott skjerm og et helt ålreit kamera hører til for en toppmodell som har blitt litt glemt i år.

Koster fra 6000 kroner med 32 gigabyte lagring og minnekortplass.

Les testen av HTC One M9 her »

6. Huawei P8

Huawei P8 havner ikke på sisteplass fordi den er dårlig, men først og fremst fordi den ikke stiller like sterkt på nyvinninger eller rå kraft som de andre modellene. Men hvis du rister oppgitt på hodet til vanntetthet, uvanlige designvrier eller annet kan P8 rett og slett være det aller mest fornuftige valget. Det gode kameraet med bøttevis av valgmuligheter gir deg en god smak på fordelene en skikkelig toppmodell skal gi.

Koster fra 3500 kroner med 16 gigabyte lagring og minnekortplass.

Les testen av Huawei P8 her »

Nå er det øyeblikkelig flere nye modeller på vei inn på markedet. Observante lesere vil ha lagt merke til at vi ikke har tatt med noen Windows-telefoner i denne listen. Det skyldes at siste Windows-toppmodell snart et ett og et halvt år gammel.

Vi har heller ikke tatt med de nylanserte Nexus-modellene, ettersom vi foreløpig ikke vet hvordan de vil plassere seg i feltet. Til sist er det verdt å nevne at ekstra store telefoner, såkalte phablets eller brettmobiler, ikke er med i denne oversikten. Disse får sin egen oversikt i løpet av noen uker.

På jakt etter ny bærbar PC? Her finner du høstens anbefalinger for deg som er student »

annonse