Huaweis nye toppmodell kjenner hvor hardt du trykker
Vi har prøvd Huawei Mate S.
Huawei er på få år blitt nummer tre på smarttelefonmarkedet og de har ingen intensjon om å stoppe der. Både Apple og Samsung føler nok pusten fra den kinesiske dragen. På slutten av året vil det være syv milliarder mobiltelefoner i bruk og alle skal byttes ut etter noen år. Det er et stort marked.
Ny toppmodell: Mate S
Mate S som ble lansert litt før IFA-messen åpner i Berlin er det nye flaggskipet i Mate-serien. Det vil si stor skjerm litt mindre enn den andre toppmodellen, Huawei P8, som ble lansert før sommeren. Og du verden. Det svinger litt av kineserne for tiden. Mate S er et imponerende stykke arbeid som både får masse innovasjon fra P8 og som introduserer en del nytt.
Telefonen kommer med en 5,5 tommer AMOLED skjerm som de oppgir til en fargemetning på 105 prosent. En ikke spesielt vitenskapelig måte å gjøre det på, men det indikerer at fargene står ut av skjermen. Kontrastnivået er oppgitt til 1,8 millioner til 1 uten at det sier annet enn at AMOLED er dønn svart når pikslet er strømløst. Poenget er at Mate S har en særdeles flott skjerm med høy kontrast og svært god fargegjengivelse. Det eneste de sier om oppløsningen er at den har en punkttetthet på 401 PPI. Det er kanskje for å ikke for å få for mye fokus på oppløsningen som ergo er 1920 ganger 1080.
Pen telefon
Mate S har fått en design som vi kjenner litt fra Huawei. Som i forrige Mate-modell skråner den av mot sidene slik at den fra sitt tykkeste på 7,2 mm flater ut mot 2,65 mm på det tynneste. Men kameraet stikker ut. Telefonen har en nydelig metallfinish med et snev av antenner i baklokket. Frontglasset er av typen 2,5 D. Det vil si det runder av litt i kanten og gir litt en følelse av dimensjon.
To 1,5 mm tynne antenner kan sees på tvers med en syltynn NFC antenne som dropper ned mot kameraet. De er brukt som et designelement og har fått en farge som er tilpasset grunnfargen i telefonen. Mate S kommer i fire farger. Den rimeligste versjonen, med 32 GB lagringsminne, kommer i titangrått og champagne, mens 64 GB versjonen kommer i en ganske diskret rosa og i gull. Selv om telefonen har samme skjermstørrelse som iPhone 6 plus er den en god del mindre. Skjermen utgjør altså en større del av arealet. Huawei er i det hele tatt veldig flinke til å påpeke hvor de er flinke i forhold til konkurrentene.
På en 5,5 tommer telefon hadde vi kanskje ventet et større batteri. Huawei Mate 7, som riktignok var større, med en 6 tommer skjerm, hadde et på hele 4,1 Ah. Huawei forteller at de har formet batteriet slik at det kan utnytte all plassen inne i telefonen best mulig, men likevel er det bare på 2,7 Ah. Det er bare 0,1 Ah mer enn Samsung mye mindre Galaxy S6 Edge.
Prosessormessig virker telefonen greit utstyrt. Vi kjenner ikke at noen ting henger i Huaweis egenutviklede firekjerne Kirin 935 prosessor på 2,2 GHz, men det får den mer heftige testen som kommer avgjøre. Vi kan vel også være glad for at Huawei har valgt ARMs norskdesignede Mali-grafikkprosessor. Faktisk er det verdens mest solgte grafikkprosessor i år med et salg på rundt 700 millioner. Og hver av dem har opptil fire Mali-kjerner (Made in Trondheim!)
Fingersensor og knokefunksjon
Som Mate 7 har Mate S fingeravtrykksensoren på baksiden. Nå kommer den i versjon 2. Den skal være dobbelt så rask som forgjengeren og i tillegg mer følsom. Tørre og fuktige fingre skal ikke by på problemer. Men den kan mer enn å autentisere brukerne. Når du viser bilder på skjermen kan fingeren brukes på baksiden til å skrolle dem sideveis. Det fungerer veldig bra og det er fri sikt til bildene du skal vise frem. Sensoren kan også brukes til å ta telefoner, eller til å ta selfier. Det er mye lettere å trykke bak enn å fikle med fotoknappen foran når du skal forevige deg selv.
Knuckle Sense er en måte å tappe på skjermen med et fingerledd. Det var en funksjon de introduserte i P8, men som nå har fått mer funksjonalitet i nye versjon 2.0.
Skriver du en C på skjermen så dukker kameraet opp og en «M» henter frem musikkspilleren. Flere bokstaver er ferdig definert i systemet, men brukerne kan også sette opp sine egne.
Man kan også bruke fingeren til å skjære ut og kopiere deler av bilder. Ikke elt ulikt det Samsung gjør med penn på sine Note-modeller. Man kan til og med dobbelttappe på en video for å kopiere den. Dette virker veldig smart.
Force Touch – trykkfølsom skjerm
Huawei viste også hvordan de har implementert en kraftsensor i skjermen. Skjermen kan føle hvor hardt du trykker og det utløser selvfølgelig en rekke nye muligheter. Slik som å buke mobilen til å veie ting eller til å trykke på et bilde bare for å forstørre det.
Presser du i hjørnene dukker handlinger opp. F. eks. kan man presse og definere et nytt møte i skjermbildet som dukker opp. Det triste er at dette er en modell som ikke kommer på en stund og det er ikke bestemt om den kommer til Norge.
Fire fargekamera
De aller fleste mobilkameraer har sensorer med tre typer fargefiltre. Rødt, grønt og blått. Mate S har, som P8 allerede har lansert, en firefargesensor hvor den fjerde fargen er hvitt. Det vil si ikke noe fargefilter. Det gir bedre lysstyrke og bedre gjengivelse av gråskalaen. Utenom dette er det ikke noe pikselrekord vi snakker om. Mate S har et 13 MP kamera med totone blits. Til gjengjeld hevder de å ha en svært god optisk stabiliseringen som kan fungerer inntil 1,2 grader.
På samme måte som i P8 har Huawei utstyrt kameraet med en egen signalprosessor som tar seg av bildebehandlingen.
Frontkameraet er på 8 MP og har fått softbelysning. Her skal det bli vakre motiver.
Tre mikrofoner
Telefonen har fått tre mikrofoner og kan brukes til retningsstyrte opptak. Ved å fortelle telefonen hvor i en sirkel den skal konsentrere seg om å hør kan den ta opp stemmer som hadde vært vanskelig å få tak i med støyende omgivelser.
Det er støtte for to SIM-kort. Det kan være praktisk i noen tilfelle om man vil ha et jobb- og et privatnummer. Da kan det jo være nyttig å ha et på Telenor og et på Netcoms nettverk så er man alltid sikret best dekning.
Alternativt kan det ene SIM-kortet erstattes med et Micro SD kort på inntil 128 GB.
Mate S kommer til Norge rundt november og vil få en pris på ca. 6000 kroner. I første omgang er det 32 GB-modellen som kommer. Om 64 GB-utgaven dukker opp er ikke bestemt.
Huawei lanserte også en smartklokke:
Huawei Watch kommer snart til Norge »