Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z5 Compact

Stor glede i en liten pakke

Sony Xperia Z5 Compact er vanntett, rask og lommevennlig.

Espen Irwing Swang, Tek.no

I korte trekk

Nok en gang lanserer Sony en toppspekket mobiltelefon i kompakt utførelse, denne gang i form av Xperia Z5 Compact. Størrelsen er omtrent identisk med forgjengeren Z3 Compact. Nykommeren går litt mot strømmen, og er for en gangs skyld både tykkere og tyngre enn forgjengeren. Men begge har en 4,6 tommer skjerm med 720 x 1280 piksler.

Selv om skjermoppløsningen ikke er like rå som på de nye toppmodellene, holder vanlig HD til at du får 323 piksler per kvadrattomme (ppi). Det er tilstrekkelig til at du med normalt syn ikke vil legge merke til pikslene.

Hodetelefonkontakt på toppen av telefonen. Her kan du for eksempel også koble til stereomikrofon hvis du vil. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen er også lyssterk og med god innsynsvinkel, slik Sony er kjent for.

Mye dyrere enn forløperen

Z5-telefonene er først ut med fingersensor fra Sony. Det er også de første mobilene vi vet om som har sensoren på siden av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mens Xperia Z3 Compact kostet rundt 3500 kroner, er prisen på på Z5 Compact omtrent 60 prosent høyere. Det er et ganske vesentlig prispåslag, og spørsmålet er da om Xpria Z5 Compact har så mye mer å by på at det forsvarer prishoppet. Her holder det i alle fall ikke å skylde på dollarkursen alene, selv om denne naturlig nok har gjort ny elektronikk en del dyrere.

Begge er vanntette mobiler med 4,6 tommer skjerm. Størrelsen er som sagt nesten identisk, og endringen går i alle fall ikke i nykommerens favør. Den er både tykkere og tyngre enn Z3 Compact. Begge er tilgjengelig i sort, hvitt, samt to litt knalle farger – Z3 Compact i rødt og grønt, Z5 Compact i rosa/rødt og i gult.

Men det er noen forskjeller som går i Xperia Z5 Compacts favør også.
Mer om det på neste side >>

Sony Xperia Z5 Compact
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z5 Compact

9
Imponerende
sitatDet er lett å like denne raske, kompakte og vanntette Sony-mobilen.

Fordeler

 • +
  Rask
 • +
  Kompakt
 • +
  Bra kamera
 • +
  Smarte Sony-apper
 • +
  Vanntett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra talelyd
 • +
  Bra skjerm
 • +
  God batterikapasitet
 • +
  Gode musikkegenskaper
 • +
  Støtter minnekort
 • +
  Mye teknologi i liten pakke

Ting å tenke på

 • Irriterende simkortskuff
 • Relativt høy pris
 • Ikke lys på frontkameraet

Design, funksjoner, bruk

Det er selvsagt mer enn fargeutvalget som er endret fra Z3 Compact til Z5 Compact.

Nytt i Sony Xperia Z5 Compact

Z5 har fått en Qualcomm 810-prosessor med 64 bit, mot Qualcomm 801 i forgjengeren. 801-brikken hadde fire kjerner, mens 810-brikken har hele 8 kjerner den kan løse regneoppgaver med.

4-kjerneren i Z3 Compact høyere klokket, og hvor stor betydning det har i praksis kommer vi tilbake til.

Ellers er en fingeravtrykk-leser, en kameraoppgradering og forbedret prosessorkjøling noe av det Sony Z5 Compact har å skilte med.

Baksiden er like enkel som fronten. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Enkel design

Designen på Sony Xperia Z5 Compact kan med rette kalles enkel. En realtivt bred flat ramme omslutter hele telefonen. Hjørnene er ikke mer avrundet enn de må være for å hindre at telefonen blir ubehagelig å holde. På fronten er det et lagt inn et glass som flukter med rammen, på baksiden er det lagt inn en frostet glassplate i samme farge som telefonen.

Fronten har ørsmå mikrofon- og høyttalerspalter i overgangen mellom glass og ramme på kortendene av telefonen. I tillegg skimtes Sonys logo også her, samt en knøttliten kameralinse. På den sorte modellen vi har fått test er det nesten umulig å se, men det finnes en nærsensor og en lyssensor øverst i høyre hjørne. Dette er lettere å se på modellene med en annen farge rundt skjermen.

På høyre side har telefonen tre taster – kamera, volum og strøm. Strømtasten er ikke lenger den runde lille som har vært Sonys varemerke, men en avlang blank tast som også fungerer som fingeravtrykkleser. Ellers merker vi oss at alle tastene er plassert fra omtrent midt på telefonen og nedover. At kameratasten ligger som den gjør er en fordel når du holder mobilen for å ta bilder. Men at volumknappen ligger her nede synes vi ikke like mye om. Det blir unødig vrient å holde et godt grep om telefonen samtidig som du endrer volumet, noe du typisk vil gjøre mens du holder telefonen mot øret.

Simkortskuffen ligger bak samme luke som minnekortet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Irriterende simkortholder

Z5 Compact har ellers lydutgang på toppen og ladekontakt uten lokk midt under. Nede på venstre side er det en stor luke i rammen. Denne kan du fiske opp med fingrene, slik at du kommer til portene for simkort og minnekort uten å måtte bruke redskaper.

Dessverre har Sony valgt å beholde den idiotiske plastskuffen du må sette simkortet i. Denne er nesten håpløs å få pirket ut, og vi kan ikke se at den har noen praktisk funksjon over hodet. Vi mener det hadde vært bedre om Sony valgte samme mekanisme som på minnekortet. Minnekortet setter du bare inn i sporet sitt. Om du senere trykker på det, spretter det frem så du kan skifte det. Luken sørger for at du uansett ikke vil trykke på kortet i utide.

Om du ikke har tenkt å bytte ut simkortet fra du kjøper telefonen til du kasserer den, så spiller det selvsagt liten rolle. Men bytter du ofte simkort, for eksempel for å veksle mellom jobb- og privatsim, eller innenlands- og utenlandssim, er den lille plastholderen et unødvendig irritasjonsmoment.

Øverst på venstre side av telefonen finner du «Xperia» preget inn i rammen.

Skjermen er lyssterk og fungerer godt utendørs. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Meget god skjerm

Skjermen er en LCD-variant på 4,6 tommer, med 1280 x 720 pikslers oppløsning. Det gir så godt som identisk pikseltetthet og skarphet som du finner i den bittelitt større skjermen på iPhone 6, som også har noen flere piksler i hver retning.

Lysstyrke og fargegjengivelse i skjermen er svært god, og skjermen virker også godt i sterkt sollys. Om vi har noe å utsette på den, må det være at berøringssensoren som ligger integrert i skjermen blinker mot oss av og til. Det er spesielt i kraftig belysning og når telefonen betraktes fra litt spiss vinkel dette er synlig og litt irriterende. Ser du veldig godt etter vil du se mønsteret ellers også.

Sony fortsetter å produsere vanntette mobiltelefoner. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Batteri som varer lenger

Denne nye, lille, toppmodellen ser også ut til å ha det største batteriet i kompaktklassen. De fleste konkurrentene har til dels betydelig mindre batterier i sine enheter. Dette inkluderer Apples iPhone 6 og Samsungs Galaxy Alpha. I tillegg har Xperia Z5 Compact en rekke strømsparefunksjoner som gjør at den kan vare lenge på én lading. Ved middels tung bruk er det ikke noe problem å få telefonen til å holde gjennom to hele dager.

Nytt er det også at telefonen støtter hurtiglading. Lader du den i ti minutter skal du kunne bruke den i opp til 5,5 timer. 45 minutter skal gi deg en dags varighet, selvsagt avhengig av hvilke funksjoner du bruker.

I praksis opplever vi batteritiden som noe bedre enn den i Xperia Z3 Compact, selv om også det er en Android-telefon som varer forholdsvis lenge på én lading. Den har tross alt et batteri med hele 2700 mAh, som faktisk er det største batteriet vi vet om i en telefon på denne størrelsen. iPhone 6 har for eksempel et batteri på såvidt over 2000 mAh, og Samsungs Galaxy Alpha legger seg på omtrent 1900 mAh. I tillegg er telefonen i stand til å koble ut grafikkprosessoren når innholdet på skjermen står stille.

Det betyr at strømforbruket senkes betydelig hver gang du leser en e-post eller en artikkel på telefonen uten å flytte på innholdet.

Som på forgjengeren får du støtte for en mengde treningsutstyr og sensorer. Støtten for Bluetooth 4.0-tilbehør er på plass, men også ANT+ er støttet. Dette er en teknologi mange mobiltelefoner mangler, og som lar telefonen kommunisere med trådløse sensorer med svært lavt strømforbruk.

Gode ytelser

Det finnes ingen annen kompaktmobil som kan vise til de egenskapene og den ytelsen som Xperia Compact Z5 har. Nærmest kommer kanskje Samsungs Galaxy A5, Apples iPhone 6 og naturligvis forgjengeren Xperia Z3 Compact.

Spesifikasjoner er naturligvis ikke alt, og de er helt unyttige om du ikke får brukt dem til noe fornuftig. Her ser du hvordan Z5 Compact gjør det i forhold til en del andre mobiltelefoner vi har målt ytelsen på:

Spennende funksjonalitet

Strømtasten har innebygget fingeravtrykkleser så du kan tenne skjermen og låse den opp i samme operasjon. Men skrur du telefonen helt av må du bruke kode for å låse opp. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I dag er det nærmest en selvfølge at toppmodeller er raske og gode til relativt grunnleggende bruk. Det er Xperia Z5 Compact også. Er du blant dem som fremdeles bruker telefonen til telefonsamtaler, vil du like lyden i Xperia Z5 Compact. Volumet blir forholdsvis høyt under samtale, og Xperia Z5 Compact kan, i likhet med Z3 Compact, fungere som teleslynge for høreapparat. Det kan komme godt med om du sliter med nedsatt hørsel.

Ellers er fingeravtrykksleseren smart plassert. Den ligger på siden av telefonen der du uansett vil legge tommelen (peke- eller langfinger om du er venstrehendt), så du slipper å trykke på en tast under skjermen eller bak på telefonen for å låse den opp.

En av Sonys nyttigste apper heter er Smart Connect. Funksjonen kan automatisere en rekke hendelser på mobilen din. Du må selv sette opp vilkårene. Dersom du for eksempel kobler til en lader etter klokken 23 på kvelden, kan Z5 automatisk skru av varslingslyder og sette på en alarm til morgenen etter.

Vi liker Smart Connect så godt at vi har lagt den inn på alle våre Android-telefoner, også telefoner fra andre produsenter. Appen er gratis, og du finner den på Google Play.

Sonys endringer i menyene

Sonys egen programvare inkluderer en rekke smarte løsninger, som værvarsling i kalenderappen, Sony var ellers blant de første til å dempe bruken av et eget grensesnitt med mengder av fancy grafikk og spesielle menyer, til fordel for en mer fundamental Android-brukeropplevelse. Dette er også en av grunnene til at Sony nå er blant de aller første til å komme med systemoppdateringer.

Sony har heldigvis også sluttet å legge inn en mengde prøveversjoner av programmer du antakelig ikke vil ha, slik de gjorde tidligere.

Et tilleggsprogram på testmobilen er Xperia Lounge, der du som medlem kan få tilgang til en kanal med konkurranser og ulikt innhold til telefonen din. Du får også en løsning som lar deg kjøre avstandsspill mot en PS4 (spillkonsoll), men vi har ingen PS4 å teste dette med. I Teorien skal PS4 Remote Play la deg spille PS4-spill rett på mobilskjermen.

Googles egne standardapplikasjoner følger med, men her gjør Sony akkurat det samme som flere av konkurrentene. Appene er plassert i en egen gruppe, som kun bærer navnet Google. Hvis du bruker Googles musikktjeneste, og ikke Sonys egen, kan du enkelt flytte Google Play Music-appen til hjemmeskjermen.

Musikk-appen heter ikke lenger Walkman, men Musikk. Den har meget god lyd. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ut med Walkman og Music Unlimited

Musikk-appen, som i forrige generasjon ble kalt Walkman, heter nå bare Musikk. Spilleren er den samme, men Sony har kuttet ut sin egen abonnementstjeneste Music Unlimited og erstattet den med Spotify. Et godt valg for den som bruker Spotify, men du kan også legge til andre musikktjenester på telefonen.

Det følger ikke med noen øreplugger i esken, men i kampanjer vil du sammen med telefonen få et sett med med hodetelefoner fra Sony, kalt MDR 10-RC. Disse hodetelefonene koster ellers rundt 1000 kroner. Disse hodetelefonene fulgte med vår testmobil, og gir helt grei lyd. De er både lette og behagelige å bære. Men som på så mange av de rimelige hodetelefonene har også denne en overvekt av bass.

Musikkspilleren i Z5 Compact er så god at det kan være verdt å bruke den med skikkelige kvalitetshodetelefoner. Den kan spille av fra enheter i lokalnettverket, lage visualiseringer for musikken du lytter til, og hvis den kobles opp mot Facebook kan du dele lyttehistorikk i appen.

Telefonen har også en bildefremviser og en filmfremviser fra Sony. Appene til Sony er vel så gode som Googles originaler, og det meste vi har sett fra konkurrentene.

Men hurtigmenyen som du tidligere fant ved å navigere deg til venstre i appmenyene er borte, og den vil vi savne. Her fant du tidligere en god lokal søkefunksjon og en snarvei til Google Play, for å nevne noe.

Her tar vi bilder av en flomstor foss. Du finner bildene under artikkelen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Meget bra kamera

Sony er flinke på kamerateknologi, og kameraet som sitter i Xperia Z5 Compact er det samme som blir å finne i de to nye Z5-modellene som kommer senere i høst. Det betyr at du også her kan forvente svært gode bilder i normal til god belysning. Bildene blir ikke perfekte i dunkel innebelysning, men så er det knapt noen mobiltelefoner som leverer gode bilder i de dårligste fotoforholdene.

Kameraet har fått en ny og raskere autofokus. Telefonen fokuserer på 0.03 sekunder, ved hjelp av såkalt hybrid autofokus der fasedeteksjon kombineres med den vanlige kontrastteknologien.

Oppløsningen er på hele 23 megapiksler, og Sony hevder du kan zoome digitalt inntil fem ganger uten at det går ut over bildekvaliteten. Det er naturligvis det reneste tøv, noe eksempelbildene under viser. To av dem er zoomet 5 ganger, og du vil se at det tydelig får frem artifakter i bildene.

For den som har ventet på RAW-støtte i kameraet, er det bare å beklage. Heller ikke denne generasjonen av Xperia har støtte for dette. Sonys fotoapp er likevel et oppkomme av mer eller mindre nyttige funksjoner. To eksempler er «AR-moro» og «Live on Youtube».

Kameraet tar gjennomgående gode bilder, og det samme gjelder videokameraet. Særlig virker bildestabiliseringen godt, noe som kommer tydelig frem i siste del av klippet under, hvor vi kjører på en hullete vei med kameraet montert fast på dashbordet:

Eksempelbilder tatt med Xperia Z5 Compact:

Sony Xperia Z5 Compact
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z5 Compact

9
Imponerende
sitatDet er lett å like denne raske, kompakte og vanntette Sony-mobilen.

Fordeler

 • +
  Rask
 • +
  Kompakt
 • +
  Bra kamera
 • +
  Smarte Sony-apper
 • +
  Vanntett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra talelyd
 • +
  Bra skjerm
 • +
  God batterikapasitet
 • +
  Gode musikkegenskaper
 • +
  Støtter minnekort
 • +
  Mye teknologi i liten pakke

Ting å tenke på

 • Irriterende simkortskuff
 • Relativt høy pris
 • Ikke lys på frontkameraet

Alternativer og konklusjon

Sony Xperia Z5 Compact er en herlig liten mobiltelefon med et svært godt kamera. Vi sliter likevel litt med å se hvordan den kan forsvare en prislapp på 5500 kroner. Det er kanskje ikke så dyrt om du sammenlikner med andre flaggskiptelefoner, for eksempel iPhone 6, som har omtrent like stor skjerm, 4,7 tommer, mot 4,6 på Z5 Compact. Men forgjengeren er vesentlig billigere, og ligger ikke så fryktelig langt tilbake for Z5 Compact.

Bildet er tatt innendørs med Sony Xperia Z5 Compact. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Velbygget og vanntett, med godt kamera

Kort fortalt er dette en velbygget mobiltelefon som ser litt tykkere ut enn det vi er vant til at toppmodeller gjør. Den er likevel ikke så tykk at det er plagsomt. Den har god skjerm, men det er først og fremst som kameramobil den skiller seg fra det meste du ellers finner der ute. Kameraoppløsningen er høy og bildebrikken relativt stor. Men det skjer ting når telefonen behandler signalene, og enkelte ganger synes vi nok programvaren er litt for ivrig etter å skarpe opp og «fikse» på resultatet.

Lydutgangen sitter på toppen av telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sonys mobiltelefon ligger godt i hånden, er vanntett, og har en rask maskinvare. Skjermen er svært lyssterk, noe som gjør telefonen anvendelig utendørs. Om du er ute etter en mobil som kan gjøre nettbrettet overflødig, kan skjermen nok bli i minste laget. Og for gamere vil det neppe bety så mye at maskinvaren er lynrask, så lenge skjermen ikke er mer spillvennlig.

Som musikkmobil er dette en meget god mobiltelefon. Det er den også som treningsmobil, ikke bare fordi den har mye smart programvare og støtter det meste av tilbehør, men også fordi den tar mindre plass på armen, i lomma, eller hvor du nå plasserer telefonen mens du trener. Dessuten er den vanntett, noe som betyr at den ikke bare tåler regn og søle, men også blod, svette og tårer, for den som måtte trene på seg denslags.

Sølvtasten inneholder en smart fingeravtrykksensor. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Alternativene

Ser du etter en toppspesifisert telefon rundt samme størrelse som Xperia Z5 Compact har du egentlig ikke så mye å velge mellom. Det er to åpenbare alternativ; Apples iPhone 6 og Samsungs Galaxy A3 (4,5 tommer).

Med Samsungmodellene Galaxy A3 eller A5 får du en noe tynnere telefon, som kan by på litt annerledes design. Samsungs alternativ er ikke vanntett. I skrivende stund koster Galaxy A3 godt under det halve av det Xperia Z5 Compact gjør.

Velger du Galaxy A5, som har 5 tommer skjerm, sparer du også mer enn 2000 kroner. Men så er Galaxy A-modellene også typiske mellomklassemobiler, uten de heftige spesifikasjonene til Xperia Z5 Compact.

Apples iPhone 6 har ikke minnekortplass, og tåler vann like dårlig som Galaxy A3/A5. Den er utstyrt med iOS fremfor Android. Det betyr menyer som er litt annerledes, men de to operativsystemene har nærmet seg hverandre vesentlig de siste årene, så forskjellene er ikke så store som de pleide å være.

Dessuten er versjonen med 16 GB minne nærmere 700 kroner dyrere enn Xperia Z5 Compact, som har 32 GB minne og plass for minnekort. De pengene kjøper deg i hovedsak tilgang til Apples enorme økosystem, apputvalg og en design som, for noen, oppfattes som mer eksklusiv.

Vi har også prøvekjørt Sonys nye Xperia Z5 med superskjerm >>

Sony Xperia Z5 Compact
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia Z5 Compact

9
Imponerende
sitatDet er lett å like denne raske, kompakte og vanntette Sony-mobilen.

Fordeler

 • +
  Rask
 • +
  Kompakt
 • +
  Bra kamera
 • +
  Smarte Sony-apper
 • +
  Vanntett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra talelyd
 • +
  Bra skjerm
 • +
  God batterikapasitet
 • +
  Gode musikkegenskaper
 • +
  Støtter minnekort
 • +
  Mye teknologi i liten pakke

Ting å tenke på

 • Irriterende simkortskuff
 • Relativt høy pris
 • Ikke lys på frontkameraet
annonse