Til hovedinnhold

Slik får du dine egne VR-briller for 20 kroner

Vi bestilte Cardboard VR fra Ebay - og det funket!

Niklas Plikk, Teknofil.no

Vi ble bitt av VR-basillen den første dagen vi fikk prøve Oculus Rift på kontoret for nesten to år siden. 21 måneder senere forteller vi fortsatt alle venner og bekjente om hvor kult det er ved virtuell virkelighet, og prøver å overbevise dem om hvor altomfattende opplevelsen faktisk er.

Men foreløpig er det ikke så lett å prøve VR, i hvert fall ikke hvis du vil ha et par ferdiglagde, avanserte briller. Det var i hvert fall det vi trodde, før vi fikk prøve Google Cardboard.

Slik ser Cardboard før den er satt sammen.

I fjor sommer slapp nemlig Google et produkt kalt «Cardboard VR», som er omtrent like tullete som det er genialt. Det er rett og slett et par «briller», som du må bygge selv ved å brette sammen noen papirplater og dytte på et par linser. På framsiden kan du feste mobilen din i en holder, og plutselig har du alt du trenger for å prøve VR på lavt nivå.

Vår første tanke var at dette aldri ville fungere, og at det ikke ville kunne måle seg med spesialiserte produkter som Oculus Rift. Men Google Cardboard er ment å være et rimelig alternativ for deg som er nysgjerrig på den nye teknologien.

Derfor bestilte vi to eksemplarer fra Ebay, totalpris på rundt 40 kroner, og krysset fingrene. Tre uker senere, altså i dag, kom endelig pakken fram fra Kina.

Fiks ferdig på 5 minutter

Google Cardboard er egentlig ikke et produkt Google har laget selv - i stedet har de lagt ut instruksene for hvordan man kan lage sine egne papp-briller. Du kan enten kjøpe alle delene du trenger separat, eller gjøre som oss og bestille alt i én pakke, rett fra Ebay. Ettersom prisen lå på rundt 20 kroner, syntes vi dette var det enkleste.

I en gjennomsiktig plastpose lå alt vi trengte: Papp, magneter, strikk, linser og borelås. Telefonen, som vil fungere som skjermen i VR-brillene, må du stå for selv.

Her ser du en kort video vi tok da vi satte sammen Cardboard VR:

Hvordan er opplevelsen?

Nå hadde vi alt vi trengte for å starte reisen inn i den virtuelle verdenen: En håndfull ulike mobiler vi kunne stappe inn i papp-etuiet vi hadde skapt, hodesett, Cardboard-briller og drøssevis av apper installert på alle telefonene.

Vi begynte med iPhone 6-en vår, som passet overraskende godt inn i luken på pappbrillene våre.

Den aller første appen vi prøvde oss på med våre nyskapte Cardboard VR-briller, var VRSE. Så langt føler vi dette er den beste mobilappen for å vise styrkene til virtuell virkelighet fremfor andre presentasjonsmåter.

Appen byr foreløpig på tre-fire ulike filmer du kan se på, hvor alt er lagt opp til at du kan se rundt deg i videoen. For VR-nybegynnere er dette mer en nok, da opplevelsen kan være litt overveldende de første gangene man prøver.

Og første inntrykket var... «Wow, det funker, jo!»

Det ser ikke så spennende ut i dette formatet, men når du stirrer på det via en mobilskjerm to centimeter fra øynene dine, er det noe helt annet. Foto: VRSE

Selv om vi satt i en stol på kontoret med et hjemmesnekret papp-etui foran øynene, glemte vi fort hvor vi var. Et hodesett over ørene som skjermet alle kontorlydene og en mobilskjerm et par centimeter fra hornhinnene var alt som skulle til.

Plutselig er vi i en helt annen verden. I midten av en innsjø, omringet av vakker natur. Vi snurrer rundt, i virkeligheten på en kontorstol, men i fantasiverdenen svever vi lett og ledig over vannet. Vi skimter et tog i horisonten, som på et eller annet hvis kommer nærmere og nærmere, selv om vi er midt på vannet. Akkurat idet det er iferd med å krasje inn i oss, transformeres vognene til tusenvis av fugler, som flokker seg rundt oss og flyr opp i luften.

VR-opplevelsen var utrolig, selv med et par briller lagt av papp.

Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Enkel å sette sammen

Hvis du vil prøve selv, kan vi avsløre at bretteprosessen er ganske enkel og selvforklarende. Vi har imidlertid et par tips du bør følge:

 1. Legg ut alle delene, og pass på at du ikke mangler noe.
 2. Pass på at plastlinsene er riktig vei. Den buede siden skal være mot skjermen.
 3. Tape på litt plast mellom kikkehullene, så unngår du fettflekker på pappen.
 4. Bruk kreativiteten, så slipper du å holde pappbrillene til øynene selv. Vi fant to måter som fungerte ganske greit, men det tar nok ikke lang tid før vi investerer i noen skikkelige pannebånd til redaksjonen.

Best på Android

Det holder ikke bare med en lekker mobilholder i papp for å bli oppslukt av virtuell virkelighet - du trenger også en god mobiltelefon og de riktige appene.

Det er ikke noen bestemte krav for hva slags mobiltelefon du har, og selv litt eldre modeller vil kunne gi en grei VR-opplevelse. Det er imidlertid tre ting som teller.

 • Android-mobiler har best utvalg
  Selv om det finnes flere VR-apper allerede til både Android og iOS, er det Android som trekker det lengste strået. Med apper som Caaaardboard, Roller Coaster VR og en håndfull gode VR-konsertopptak, har iPhone egentlig bare én skikkelig god app: VRSE (som også finnes til Android)
 • Noen av appene har høye maskinvarekrav
  For å få den beste VR-opplevelsen gjelder det at videoene og bildene ikke hakker. I mange tilfeller krever dette at du har en relativt ny mobiltelefon, som takler litt mer avansert prosessering.
 • Skjermen har mye å si
  Til vanlig tenker man ikke så mye over pikseltetthet på en skjerm - så lenge det er skarpt nok at du ikke ser pikslene, så er det vel godt nok? Det stemmer, helt frem til har en skjerm bare et par centimeter fra øynene, med linser som hjelper deg å fokusere på skjermen. Dette gjør at store mobiltelefoner med gode skjermer, slik som LG G3 og Samsung Galaxy Note 4 egner seg veldig godt til mobil-VR. For de virkelig store telefonene må du imidlertid passe på å kjøpe en Cardboard med litt ekstra plass, ellers får du ikke lukket igjen luken på framsiden.
Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Prøv selv!

Som vi har sagt tidligere er det umulig å formidle opplevelsen som virtuell virkelighet gir deg. Uansett hvor mange reaksjonsvideoer du har sett på nettet, eller gjenfortellinger fra brukere som har prøvd det for første gang, vil du ikke kunne forstå opplevelsen før du selv sitter der.

Det er det som gjør Google Cardboard VR så herlig. Nå kan alle få en liten smakebit på den kunstige virkeligheten - til prisen av en pølse på Narvesen!

Hvis du søker etter «Google Cardboard Valencia» på Ebay vil du få drøssevis av treff. Våre hodesett kostet bare rundt 20 kroner, men i ettertid har vi irritert oss litt over at det ikke fulgte med et bånd som holder brillene fast på hodet. Flere av pakkene du kan bestille på Ebay har inkludert dette, for omtrent ti kroner ekstra.

Så, hva venter du på? Bestill deg en par, og hopp inn i den virtuelle verdenen!

Det kan være greit å hoppe på VR-bølgen allerede nå:
Facebook jobber allerede med egne VR-apper »

annonse