Til hovedinnhold
SniktittGoogle / LG Nexus 5X

Nexus 5X har blitt bedre på alle punkter unntatt ett

Googles mest populære Nexus har fått en oppgradering, og vi har prøvekjørt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

London/Tek.no: Googles kanskje mest vellykkede Nexus-modell så langt heter Nexus 5. Den var akkurat passelig stor, hadde riktige spesifikasjoner og i mange markeder hadde den svært fordelaktig pris. Nå har Google og LG slått seg sammen igjen, og resultatet er en oppfølger i omtrent samme størrelsen.

Har fjernet én av de to viktige ulempene

Forrige utgave hadde to akilleshæler. Den ene var manglende støtte for minnekort i kombinasjon med intern lagring som startet på 16 gigabyte, mens den andre var et batteri litt i minste laget. Selskapene har bygget inn et vesentlig større batteri i Nexus 5X, men billigste utgave av telefonen har fortsatt bare 16 gigabyte lagringsplass uten å støtte minnekort.

Google har altså kurert ett av problemene, men i år er det enda større grunn til å tenke ekstra godt over hvilken modell du handler. 16 gigabyte er ikke veldig mye lagring, spesielt ikke når operativsystemet har spist sitt, og 4K-video kanskje har spist resten.

Som Googles representanter er snare til å påpeke — skytjenester som Google Photos gjør behovet for lokal lagring mindre. Likevel kommer man ikke unna at litt lokal lagring må til, og om man er aldri så glad i skyen kan dekning og Wi-Fi-signal tidvis være rufsete.

Dette er Nexusen for «alle»

SIM-kortet ditt er fortsatt det eneste kortet Googles Nexus-mobiler vil ha noe med å gjøre. Dermed får du ikke utvidet lagringsplassen med minnekort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designmessig er det store forskjeller på de to telefonene. Der forrige utgave var avrundet i hjørnene, men kantete langs sidene, er Nexus 5X avrundet så å si over det hele. Designmessig minner den faktisk litt om en svært krympet utgave av Nokias gamle brettmobil Lumia 1320. Den er enkel og avrundet, uten veldig mye staffasje. På dette punktet er den altså akkurat som sin forgjenger: velkledt men ikke overpyntet.

Det rundere formspråket gjør dessuten at Nexus 5X ligger meget godt i hånden. Der den forrige modellen kunne være litt spiss mot kantene, er ikke det noe tema her.

Vi ble overrasket av at den største Nexus-modellen var så håndterbar, men det er likevel et stykke igjen ned til Nexus 5X. Har du en middels stor hånd er nok dette den Nexusen du vil ha enklest for å betjene.

Lynende rask

Google fokuserte mye på nye funksjoner og søkeløsninger i skytjenesten Google Photos. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nexus 5X har ikke like heftig maskinvare som storebror, men det er heller ikke fryktelig mye som skiller. Systembrikken er i utgangspunktet litt tregere uten at det er merkbart. Vi har dessuten møtt akkurat samme brikken i andre mobiler, så som LGs egen G4, der den har gjort en utmerket jobb.

Tar vi med at helt ren Android er så lettkjørt at det fungerer fint også med vesentlig eldre maskinvare, betyr det at brukeropplevelsen Nexus 5X byr på er så godt som feilfri. Og maskinvaren er uansett vesentlig sterkere enn den som sto i gamle Nexus 5, noe som enkelt og greit betyr at telefonen er mer fremtidssikker med tanke på tredjeparts apper og spill.

Det er vanskelig å understreke nok akkurat hvor rask Nexus 5X og Nexus 6P føles sammenliknet med telefoner som kjører andre menyløsninger over.

Som forrige utgave er Nexus 5X relativt ren og forsiktig i designen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fingerleser midt på

Som på storebror er det en fingerleser midt på baksiden. Der noen kanskje vil ha problemer med å rekke frem til leseren på Nexus 6P burde leseren på Nexus 5X være innenfor rekkevidde for så godt som alle. At den er rask og virker å være presis er dessuten en fin bonus.

Fingeravtrykksløsningen skal visstnok bli bedre over tid, ved at telefonen gradvis lærer flere detaljer i fingeravtrykket ditt. Dette er det naturlig nok vanskelig å få en følelse for i løpet av noen korte minutter med telefonen, men det blir ett av de spennende aspektene vi ser nærmere på når telefonene kommer til test.

En annen ting Nexus 5X deler med den største Nexus-modellen er kameraspesifikasjoner. Dette er et 12,3 megapiksels kamera som skal være produsert av Sony. Det var opprinnelig tiltenkt frittstående videokamera, ble det fortalt fra scenen.

Kameraet imponerte i dårlig lys

Testbilde tatt med Nexus 5X. Trykk for full størrelse. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her får du LGs nye paradefunksjon, autofokus basert på laserstråler. Fokuseringen går kjapt og den fungerer dessuten under de fleste forhold, inkludert i ganske mørke rom.

Kameraet imponerte dessuten med ganske kjappe fotograferinger i dårlig lys. Vi slapp for det meste unna bevegelsesuskarphet, og støyen ble ikke så voldsom som vi hadde fryktet. Vi tok med oss ett av bildene telefonen tok i HDR-modus fra lanseringen. Det ser du til høyre i denne saken.

Etter å ha tilbrakt noen minutter med Nexus 5X får vi den varme følelsen av at dette er enheten vi kjenner fra før, bare i ny og sprekere utgave. Hvis det store batteriet på 2700 mAh gjør like mye for brukstiden som vi håper, får det kanskje heller være at vi må opp til utgaven med 32 gigabyte lagring for å få nok plass.

Nexus 5X var langt fra alene om å bli lansert av Google i kveld. Storebror Google Nexus 6P har vi allerede sett nærmere på, men også nye Chromecast-mottakere og et helt nytt nettbrett har blitt vist frem. Pixel C hadde Google dessverre ikke med seg, men vi håper å få sett nærmere på det ved en senere anledning.

annonse