På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den nye iPhone-skjermen endrer måten vi bruker telefonen på
Hvis nyheten er stor nok behøves det ikke så mange av dem i et nytt flaggskip.
Innhold
- Introduksjon og design
- Tåler mer i all hemmelighet
- Alt er nytt, men ikke alt det nye er synlig
- Siri på norsk og 3D Touch
- Liten men svært merkbar forandring
- Prisene har gått enda mer opp
- 3D Touch, kamera og mer
- Nyttigere enn Force Touch
- Hurtigmenyer er den vanligste 3D Touch-funksjonen
- «Lek og lær» får en ekstra dimensjon
- 3D Touch blir veldig fort en vane
- Siri på norsk
- Som vanlig telefon
- Ytelsestester
- Til spill
- Apples vante ulemper og fordeler
- Høyere oppløsning i kameraet
- Tar gode bilder i halvmørket
- En god kameramobil blant vel så gode konkurrenter
- Konklusjon
- Få men viktige nyheter
- Lynrask og med knallbra kamera
- Burde du oppgradere?
Introduksjon og design
Apples nye iPhone 6S kan kjøpes i en snasen rosa gullfarge, og ser ellers helt ut som forgjengeren. Foruten fargen og S-en som er stemplet bakpå og markerer at dette er en oppgradert modell, får vi få visuelle hint om at dette er noe nytt. Det er med andre ord fortsatt snakk om en iPhone, og visst er den er ny, men det er mest på innsiden.
Starter vi på utsiden av telefonen er den altså omtrent slik den har vært. Det skal være brukt en sterkere aluminium enn i forrige generasjon, og telefonen har blitt såvidt tykkere og noen gram tyngre. Særlig merkbart er det ikke, og du må ha en vanlig iPhone 6 ved siden av for å merke noe til endringen.
Tåler mer i all hemmelighet
Som alltid for iPhone-modeller kjennes denne velbygget og solid ut. Det du ikke kan kjenne er at denne generasjonen skal ha fått bedre beskyttet innmat som skal tåle mer fukt. Dette er for en gangs skyld ikke noe Apple-designer Jony Ive har hvisket hypnotisk over en reklamefilm, men snarere noe ivrige brukere og nå, til slutt, nettstedet ifixit.com har funnet ut av.
Akkurat hvorfor Apple ikke markedsfører telefonene som vannbestandige er vanskelig å si, men ved å ikke si noe om det har selskapet i hvert fall ikke lovet for mye. Det kan være et mål i seg selv.
Selv om vi er vant til å bli fortalt om alle Apple-telefonenes herligheter under både selve lanseringen og i en rekke velregisserte reklamevideoer må vi gi selskapet honnør for å ha truffet en spiker i årets markedsføring. Det eneste som har forandret seg er alt, går slagordet, løselig oversatt av undertegnede. Og det er strengt tatt riktig, nesten samme hvordan du ser på det.
Alt er nytt, men ikke alt det nye er synlig
Vi har allerede nevnt den nye aluminiumen som er brukt, men det er flere usynlige endringer her. Skjermen ser ut som før, men er ikke bare berøringssensitiv — den er også trykksensitiv. Fingersensoren som bor i hjemknappen under skjermen? Joda, ny den også. Også har du kameraet da, som fortsatt stikker ut litt, men nå tar bilder med høyere oppløsning enn før.
Hvor godt alt dette fungerer skal vi komme tilbake til, og med spesielt fokus på den nye skjermteknologien 3D Touch.
Menyene som kjører på telefonen er strengt tatt også nye, selv om det har vært mulig å laste ned iOS 9-oppdateringen en stund. Apple lanserer som regel nye utgaver av sitt mobile operativsystem sammen med nye telefoner. Så også denne gang.
Utseendemessig er det igjen lett å bli lurt. Det har begynt å bli et par iOS-versjoner siden siste store redesign av menyene, og dermed likner menyene på det vi har sett før. Men det er likevel store endringer her.
Siri på norsk og 3D Touch
For norske brukere er nok de to aller viktigste at taleassistenten Siri har blitt tilgjengelig på norsk, og den dype integrasjonen av 3D Touch.
Sistnevnte er kanskje nye iPhones paradegren, og går ut på at skjermen kan føle akkurat hvor hardt du trykker. Det gir muligheter for flere nivåer av trykkfølsomhet i menyene, og helt nye spillopplevelser.
Det er for mye å si om 3D Touch til å gå dypt inn på funksjonen innledningsvis, men vi kommer sterkt tilbake til den lenger ut i testen.
En Siri-relatert nyhet som vi får glede av sånn omtrentlig sammen med resten av verden er imidlertid den nye søkeskjermen som hører til taleassistenten. Du kan fortsatt trekke ned en vanlig side full av appikoner for å hente søkefeltet øverst, men sviper du deg så langt til venstre som du kommer får du en egen søkeside med appene du bruker mest, og menneskene du har mest kontakt med.
I andre markeder får man opp utvidet informasjon nederst på denne siden. Det får ikke vi, og dermed sliter vi litt med å se poenget med dette som en egen side. Det mangler åpenbart innhold her, og vi gis ikke særlig mye mer i form av nyttige snarveier enn vi får om vi sveiper nedover på en vanlig appskjerm.
Liten men svært merkbar forandring
Før vi går videre må vi dessuten notere oss at forbedringen i den nye fingersensoren, Touch ID i versjon 2, er mer merkbar enn man skulle tro. Der forrige generasjon støtt krevde at vi holdt fingertuppen på hjemtasten et lite øyeblikk for å åpne telefonen, holder det nå som regel med et raskt trykk på samme knapp.
Skjermen våkner umiddelbart til liv, og innen du har rukket å fjerne fingeren er telefonen låst opp. Forutsatt at du bruker riktig finger. Den økte hastigheten oppleves som en stor forbedring, men at sensoren jobber fortere kan også bety at den er mer medgjørlig i vanskelige situasjoner. Det tyder også vår testbruk på. Der forrige generasjon iPhone tok seg lang betenkningstid før den nektet å åpne, tar denne utgaven seg fortsatt tid, dersom fingertuppen din for eksempel er våt, men den åpner som regel til slutt.
Hvor mye bedre sensoren virker over lengre tid, gitt smuss og påkjenninger, er det vanskeligere å si noe om. Det ser i hvert fall lovende ut.
Hvis Touch ID-sensoren din reagerer dårlig kan det imidlertid skyldes at den er for dårlig opplært. Her er et triks som kan gi deg bedre ytelse med forrige generasjon Touch ID »
Prisene har gått enda mer opp
Men en forandring som ikke er av det gode er at prisene har gått ytterligere opp. I denne generasjonen iPhone betaler du faktisk hele 7400 kroner for inngangsmodellen. Med bare 16 gigabyte lagringsplass tilgjengelig, og ingen minnekortplass, er i praksis modellen over til 8500 kroner den man bør velge.
Selv etter at valutaendringene er tatt med, er det fryktelig mye penger for en mobiltelefon. Spesielt når man fortsatt får knallgode Android-modeller ganske langt ned i pris. Så er iPhone 6S verdt den voldsomme prislappen?
3D Touch i iPhone 6S er den største enkeltnyheten på mobilmarkedet på lenge
Fordeler
- +3D Touch virker og er svært nyttig
- +Lynrask
- +Velbygget
- +God skjerm
- +Meget bra kamera
- +Ekstremt rask fingeravtrykksleser
- +Taleassistenten Siri er tilgjengelig på norsk
Ting å tenke på
- —Ekstremt dyr
- —Ingen minnekortplass
- —Proprietære løsninger
- —Taleassistenten kunne virket bedre
3D Touch, kamera og mer
Vi har bare såvidt nevnt 3D Touch så langt, men nå er tiden inne for å se litt nærmere på løsningen.
Før lansering var jeg svært skeptisk til denne teknologien. Den beslektede varianten, Force Touch, har eksistert på Apples smartklokke, og i pekeplatene på nye Macer en stund. Der fikk jeg ikke inntrykk av at den tilførte kjempemye. Rett nok har jeg ikke jobbet fast med noen maskin med Force Touch, og jeg har heller ikke hatt anledning til å bruke klokken mye. Men — det skulle heller ikke mye bruk av 3D Touch i iPhone 6S til for å snu opp ned på det inntrykket.
Nyttigere enn Force Touch
For det første kan 3D Touch oppfatte mer enn bare ekstra harde trykk, slik Force Touch-varianten kan. Apper kan benytte seg av løsningen og gi deg en trinnløs justering av alt fra penselstørrelse til gasspådrag i spill. Det er intuitivt og det er svært nyttig. I Apples egne menyer oppfører imidlertid 3D Touch seg mye slik vi kjenner Force Touch fra før, altså som en usynlig ekstraknapp som henter frem undermenyer.
Men også her er inntrykket betydelig bedre enn av løsningen vi har sett tidligere. Kanskje er det bare formfaktoren som gjør at det føles så naturlig? Selv om jeg vet det har lite for seg har også jeg en tendens til å trykke hardere på fjernkontroller når batteriene er i ferd med å dø, og lenge før 3D Touchs dager trykket jeg hardere på mobilskjermen når spillutfordringer så ut til å gå dårlig. Det må da være litt ekstra gass å oppdrive i dette bilspillet!
Og nå er det ekstra gass å oppdrive i bilspillet. Eller, foreløpig er det ikke så mange spill som støtter teknologien, men Wip3out-klonen AG Drive virker bra med den nye løsningen. Jo hardere du trykker, desto mer gasser den svevende konkurransevogna på. Også bremsingen fungerer på samme måte. Et lett trykk på skjermen gjør deg klar til å ta den krappe svingen, mens et hardt trykk har betydelig mer til felles med en skikkelig nødbrems. Var det en katt vi så gå over banen?
Hurtigmenyer er den vanligste 3D Touch-funksjonen
Foreløpig er den aller vanligste appstøtten for 3D Touch såkalte Quick Actions, eller hurtigfunksjoner. Denne løsningen bruker Apple for sine egne apper, men her har det også kommet støtte fra mange andre.
Det handler enkelt og greit om å få tilgang på appens viktigste funksjoner gjennom et ekstra hardt trykk på ikonet som hører til. For eksempel gir et hardt trykk på klokkeikonet deg mulighet til å opprette en ny alarm idet du åpner appen. Tredjeparts apper som Twitter og Dropbox har allerede støtte for denne typen bruk, og det virker som om dette er første steg på veien mot fullverdig støtte for teknologien.
Å lære seg teknikken for dette tok et par forsøk da vi prøvde ut telefonen for første gang, men siden har dette vært en svært enkel handling å gjøre på nytt. Du legger fingeren på skjermen, lar den dvele et bittelite øyeblikk, før du trykker til litt hardere og menyen spretter opp samtidig med en liten vibrasjon fra telefonen.
Forsøker du å åpne en app som ikke er laget for løsningen på samme måte, gir telefonen deg bare et par vibrasjoner mens skjermen ser ut som den skal åpne menyer, før den hopper tilbake til utgangspunktet. Dette kunne kanskje blitt håndtert noe mer elegant, men for de appene man bruker ofte blir det fort en vane hvor funksjonen virker og hvor den ikke virker.
«Lek og lær» får en ekstra dimensjon
Du kan dessuten sveipe hardt inn over skjermen med tommelen for å veksle mellom apper. Funksjonen likner løsningen vi kjenner fra iPad der fire samtidige fingre på skjermen lar deg sveipe mellom apper.
Om vi ser tilbake til tredjeparts apper igjen synes vi dessuten det er spennende at lek og lær-apper ser ut til å ha trykket funksjonen til sitt bryst. I appen Endless Reader kan barn lære seg å lese, og ved å trykke på bokstavene leses de opp høyt fra telefonen. Trykker man hardere får stemmen mer og mer heliumstemme, og noen av opplesningene synger underveis. Så morsomt og intuitivt at jeg ble sittende i mange minutter med den lille appen som egentlig bare skulle prøvekjøres.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er mye vi kan si om 3D Touch, og vi har nok bare berørt en liten flik av brukeropplevelsen som påvirkes av funksjonen. Men ligger også en viktig årsak til at vi er så imponert over funksjonen. Apple har åpenbart tenkt helhet med 3D Touch. Funksjonen spiller en rolle, eller kan spille en rolle, nær sagt hvor som helst i operativsystemet.
3D Touch blir veldig fort en vane
Selv om det er få apper på markedet som støtter den nå, viser de som finnes med all tydelighet hvor dette bærer. Det er kanskje spesielt mobilspillere og folk som gjør kreative jobber med telefonene sine som kan se frem til løsningen, men også for folk flest blir nok dette en av de funksjonene som sitter så godt i fingrene at man plutselig leter etter samme type respons når man bruker andre telefoner. Slik er det iallfall for undertegnede.
Heri ligger også en kontrast til de mange nye funksjonene som støtt lanseres på Android-plattformen. Mange av dem er svært gode, og nyttige, men det er veldig sjelden vi opplever at integrasjonen er like god og like dyp. Løsninger kan virke i én del av menysystemet, men ikke i en annen. Da blir det heller ikke noen innlært vane å bruke funkjsonene, slik det veldig lett blir med 3D Touch.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Liknende funksjonalitet er allerede lansert på Android-plattformen, men foreløpig er det kun en av Huaweis modeller som støtter denne typen bruk. Det kan bli spennende å se om Google henter inn funksjonaliteten til selve Android-plattformen, slik de gjorde med for eksempel deler av Samsungs sikkerhetsfunksjonalitet i Knox-løsningen.
Det kjente selskapet Synaptics som produserer pekeplater og berøringsteknologi annonserte nylig at de jobber med en liknende løsning for Android. Les mer om det her (Digi.no) »
Dersom funksjonaliteten er tilgjengelig på tvers av plattformer vil sannsynligvis apper og løsninger for den utvikle seg fortere, selv om Apple sannsynligvis står så sterkt at de kan trekke lasset selv.
Siri på norsk
Taleassistenten Siri har vært et fast innslag på Apples telefoner og nettbrett i flere år. Men her på berget har vi ikke hatt gleden av noe nært bekjentskap med hjelperen, først og fremst fordi den ikke var tilgjengelig på norsk. iPhone 6S og iOS 9 markerer slutten på det, og vi får endelig slå av en prat med assistenten.
Foreløpig er det ikke all verden nytte vi føler vi får ut av tjenesten. Det er rett og slett for mye den ikke forstår, og de maskinaktige svarene den gir antyder at det fortsatt er tidlig i løypa.
Etter å ha bodd mange steder i Norge snakker jeg en slags blandet dialekt som først og fremst er nordnorsk, men med islett av ord og uttrykk fra flere steder enn Bodø, der jeg har bodd lengst. Etter noen forsøk begynner assistenten å forstå dialektord som «korsn» (hvordan) og «kor» (hvor), så alt tyder på at den over tid vil forstå dialekt ganske greit.
Det som er verre er at selve syntaksen, altså ordene den leter etter og den grammatiske oppbyggingen, når du spør er fryktelig uklar. Sett opp et møte? Lag et møte? Lagre et møte? Vi måtte prøve mange ganger før assistenten skjønte alle ordene, eller ikke bommet på betydningen.
Det er også litt rart at Siri støtt spør om svarene var til hjelp. Nysgjerrig på hvorfor spørsmålet kommer, svarer jeg ja. Hvem vet, kanskje den setter opp navigasjon til stedet den foreslo? I stedet kommer det gjerne bare et tørt «javel» fra telefonen. Ikke så fryktelig nyttig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den store fordelen med en slik taleassistent er at den kan aktiveres bare ved å si et stikkord høyt. Si «hei siri» og telefonen lytter noenlunde konsentrert i noen sekunder. Det betyr at du kan få til å gjøre enkle ting uten å måtte strekke deg etter den. Spesielt nyttig kan det være i bil, eller om du bruker hendene til andre ting som oppvasken eller på et vanlig tastatur.
Men har du telefonen tilgjengelig er det langt kjappere og mer treffsikkert å bare trykke på den på vanlig vis.
Som vanlig telefon
Tross nye funksjoner og raskere innmat er fortsatt den grunnleggende telefonfunksjonaliteten viktig for mange. Her har det skjedd noen endringer. Den viktigste er at iOS 9 nå har et helt nytt tastatur som endelig viser store og små bokstaver på en intuitiv måte.
Tidligere ble dette løst ved at tastaturet viste store bokstaver hele tiden, og bare byttet farge på tegnene for å markere om stor bokstav var valgt. Det var ikke den mest intuitive løsningen vi har støtt på. Det vil alltid være delte meninger om designendringer Apple foretar seg, men vi synes det nye tastaturet fungerer helt utmerket.
Siden iOS 8 har du uansett hatt muligheten til å hente ned alternative tastatur så som Swype eller Swiftkey.
Vi noterer oss at iPhone 6S får en del pepper for batteritid i enkelte tester i utlandet. Internett er på saken, og ser ut til å ha funnet ut at det handler om de to forskjellige A9-brikkene som driver telefonen (Engadget.com). Den ene er laget av Samsung, mens den andre er laget av kinesiske TSMC. Sistnevnte skal ha gitt vesentlig bedre batteritid da den ble testet av en bruker på Reddit.
Det er også TSMC-brikken som står i vår testtelefon, og vi har ingenting negativt å si om batteriet, som vi har ladet hver kveld så langt, med en grei liten strømreserve til overs. Batteritiden er altså på det jevne, og kunne godt blitt bedre, men katastrofalt dårlig er den ikke på vårt testeksemplar.
Verdt å nevne er det at største iPhone i forrige generasjon varte lenger på en lading, og slik er det sannsynligvis med denne generasjonen og. Ellers fokuserer konkurrenter som Sony mye på batteritid om dagen, og lading annenhver dag er innen rekkevidde om du er på jakt etter det, men det skal du være en nokså forsiktig mobilbruker før du får her.
I vanlig samtale får du god lyd ut av iPhone 6S, og den støtter også omtrent det som er av aktuelle nettverksteknologier.
Egne løsninger for deg som er svaksynt hører også med her. Noe av det første du blir spurt om når du starter en iPhone med iOS 9 er om du ønsker spesielt store ikoner og tekst. Vi liker at Apple synliggjør fokuset fra første stund.
Hvis du har strengere krav enn det større skjermelementer kan tilfredsstille, har Apple et helt batteri av andre hjelpemidler til deg under Tilgjengelighet i innstillingsmenyen.
Ytelsestester
Telefoner i denne enden av prislisten yter som regel godt nok og vel så det. Det er også tilfellet for iPhone 6S. Vi har ikke opplevd noen tregheter noe sted som er verdt å nevne, men en ytelsestest kan også si litt om hva slags type spill og programvare du kan kjøre fremover.
Jo heftigere grafikk og funksjonalitet, desto mer ytelse krever appene som regel. Et høyt ytelsestall betyr enkelt og greit at telefonen er klar for programvare som krever mye, og høyere tall enn for andre telefoner betyr at den kan fortsette å gjøre det lenger enn telefonene som ikke yter like godt. Det til tross for at opplevd ytelse i menyer og under vanlig bruk kan være identisk.
For iPhone 6S er uansett svaret fra ytelsestestene det samme som brukeropplevelsen gir inntrykk av. Her bor det masse prestanda under panseret.
Til spill
Vi har alt vært innom iPhone 6S og spill en liten tur. 3D Touch er den viktigste nyheten for deg som spiller på telefonen, om ikke i dag så sannsynligvis i morgen. Men selv om utvalget spill for den nye funksjonen er magert, er det på denne plattformen spill ofte kommer først.
Det er et betydelig større antall Android-enheter i folks lommer enn det er dyre Apple-telefoner om vi ser på verden som helhet. Men betalingsviljen blant Apples kunder har vært dokumentert i undersøkelse etter undersøkelse, og det er fortsatt ingen sjeldenhet at programvare lanseres på iPhone før den blir tilgjengelig på Android-enheter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Til spillbruk er også iPhone-modellene gode. De solide byggematerialene gjør også at de tåler spilling til knokene blir hvite uten å gi fra seg skjemmende/skremmende knirkelyder eller andre tegn på svakhet.
Vi kunne veldig gjerne ønsket oss en iPhone med stereohøyttalere. For konkurrenter som Sony og HTC har dette blitt en selvsagt del av toppmodellene, og sitter man for seg selv uten hodetelefoner kan innebygget lyd være helt tilstrekkelig. Fra iPhone 6S får vi fortsatt bare lyd ut av den ene spalten under telefonen. Det er svært høy og klar lyd telefonen får til å levere, men stereo er det altså ikke.
Ellers gjør aluminiumen at dette fortsatt er en ganske glatt telefon som det kan være fort gjort å miste ut av hendene. Er du en iherdig mobilgamer bør du altså vurdere om du trenger et deksel som kan gi litt mer friksjon mot hendene.
Apples vante ulemper og fordeler
Som vanlig er det på sin plass å nevne noen av tingene vi ikke liker så godt med Apples produkter. Den proprietære Lightning-kabelen som hører til er kjempefin å bruke, siden den kan settes inn begge veier, men med resten av elektronikkverdenen på MicroUSB kan du ta med deg flere kabler og fortsatt ikke ha reservekabel om mobilkabelen ryker.
Det blir stadig mindre behov for å bruke kabel og programvare for å styre telefonene, men skulle du ha behov for det er iTunes fortsatt en skikkelig frustrerende opplevelse for Windows-brukere. I OS X er tilstandene noe bedre, men å måtte bruke PC-programvare for å holde styr på grunnleggende ting som overføring av musikk til telefonen føles ganske gammeldags. Skytjenester som Spotify, Apple Music og Dropbox har i stor grad eliminert dette som problem.
Apple fortsetter å sky minnekort som pesten. Trenger du større lagringsplass må du enten sette din lit til god dekning og skytjenester, eller punge ut mer for telefonen. Akkurat som for Googles Nexus-modeller er det imidlertid en garantist for at ikke et dårlig eller gammelt minnekort kan påvirke ytelsen.
Nesten hver av ulempene vi kommer på med Apples iPhoner kan være en fordel for enkelte brukere eller i noen situasjoner. At Lightning-kabelen er proprietær og kan være vanskelig å få tak i er én side av saken. At lanseringen av pluggen i 2012 kan ha bidratt til at vi i dag ser nye USB type C-plugger rulle ut til Android-telefoner er den andre.
En svært kapabel stabel programvare følger som vanlig med. Her er det full Office-funksjonalitet og programvare for mer leken bruk så som Garage Band og iMovie. Disse er fortsatt viktige fordeler ved å kjøpe en iPhone, men spesielt for Office-funksjonaliteten har både Android og Windows Phone tilsvarende løsninger som enten er gratis eller ikke koster skjorta.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Høyere oppløsning i kameraet
Kameraet er en av de viktigste funksjonene i en heftig topptelefon, og Apples iPhone-modeller har de siste årene hatt svært gode kamera. Spesielt med tanke på vanlig håndholdt fotografering.
I iPhone 6S har Apple brukt en bildebrikke med høyere oppløsning. Der forrige utgave knipset bilder i 8 megapikslers oppløsning, får du nå 12 megapiksel store bilder ut av iPhone 6S. Brikken har noen endringer for å sikre at kvaliteten ikke går ned når antallet piksler økes. Fasedeteksjon er nå metoden som brukes til å fokusere, og skal gi raskere respons.
Vi opplever av iPhone 6S en sjelden gang sliter litt med å treffe riktig fokus, men ellers blir bildene svært gode. Om de blir bedre enn de vi fikk fra forrige modell er imidlertid ikke så godt å si. Detaljnivået er omtrent likt under gode forhold.
Tar gode bilder i halvmørket
Under vanskeligere forhold, med skumring og mørke, kan vi få ganske gode bilder ut av telefonen, men på vår vandretur i Berlin ga telefonen seg omtrent midtveis i skumringen. Den klarte seg ganske bra så lenge den hadde litt lys å jobbe med, men kvaliteten på bildene sank fort da mørket for alvor dekket byen.
Både Sonys Xperia Z5, Samsungs Galaxy S6 og de to nye Nexus-modellene fremheves som svært gode telefoner. Ikke minst av testnettstedet Dxomark, som utelukkende tester kamerafunksjonalitet når de prøvekjører telefoner. Akkurat nå er det Sonys toppmodell som troner øverst på listen, men iPhone 6S er foreløpig ikke testet.
Etter det vi klarer å bedømme med øyemål har iPhone 6S sine sterkeste kort på hånden i middels til svak belysning. Her er det forholdsvis enkelt å få skarpe bilder med mindre støy enn med forgjengeren. I vanlig dagslys er det verre å skille mellom dem.
Samtidig er også Galaxy S6 svært god i dårlig belysning, og Xperia Z5 var ikke tilgjengelig i hele testperioden, så vi har ikke sammenliknbare testbilder for den i dårlig lys.
En god kameramobil blant vel så gode konkurrenter
Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å utrope en vinner blant disse. Det som i hvert fall er sikkert er at iPhone 6S lever opp til sitt rykte som knallgod kameratelefon, men har du forrige generasjon iPhone er ikke kameraet i seg selv noen veldig god grunn til å oppgradere.
Du får rett nok noen andre funksjoner med på kjøpet når du bytter. iPhone 6S er i stand til å filme video ved 4K-oppløsning, selv om den ikke har skjerm til å vise det frem. Tanken er naturligvis at videoer gjerne skal vises frem på større skjermer. En ny Live Photos-funksjon sørger for at telefonen filmer litt før og etter at bildet knipses.
Den lille filmsnutten lagres som en separat videofil som spilles av med relativt få bilder per sekund. Løsningen kan være nyttig for noen, men vi har sett samme vri i for eksempel HTCs telefoner i flere år, og enn så lenge er ikke funksjonen mye brukt.
3D Touch i iPhone 6S er den største enkeltnyheten på mobilmarkedet på lenge
Fordeler
- +3D Touch virker og er svært nyttig
- +Lynrask
- +Velbygget
- +God skjerm
- +Meget bra kamera
- +Ekstremt rask fingeravtrykksleser
- +Taleassistenten Siri er tilgjengelig på norsk
Ting å tenke på
- —Ekstremt dyr
- —Ingen minnekortplass
- —Proprietære løsninger
- —Taleassistenten kunne virket bedre
Konklusjon
Apples nye iPhone 6S er øyeblikkelig i salg. Men den koster. Mye. Du må grave frem hele 7400 hardt ervervede riksdaler før du kan tenke på å kjøpe en, og vil du ha fullt utbytte av telefonen bør du ikke gå for den minste modellen som for mange vil ha for liten lagringsplass. Dermed går prisen enda lenger opp.
Det krever sin telefon å leve opp til forventeningene.
Og det gjør på sett og vis iPhone 6S. Apple påstår i sin markedsføring at alt er endret, og det er vanskelig å argumentere mot påstanden. Telefonen likner på forrige modell, men den er bygget i sterkere aluminium, den har en helt ny skjerm med ny funksjonalitet, hjem-knappen har fått raskere fingeravtrykkssensor, og jaggu er også kameraet nytt.
Siden designen er så lik, og listen over nye funksjoner er relativt kort, er det lett å tenke at iPhone 6S bare er et hvileskjær for Apple. Slik er det egentlig ikke.
Den viktigste nye funksjonen bor i skjermen, og heter 3D Touch. Den lar skjermen føle ikke bare at du trykker, men også hvor hardt du presser fingrene mot den. Løsningen gjennomsyrer hele iOS og støttes allerede av en rekke tredjeparts apper for Apples telefoner.
Få men viktige nyheter
Det er svært enkelt å bli vant til 3D Touch etter noen forsøk, men helt med det samme kan den nye styringsmetoden virke litt forvirrende. Å legge fingeren på skjermen, la den dvele litt, og så trykke hardere er riktig måte å gjøre det på. Gjør du det med et appikon i menyen kan du for eksempel få opp en undermeny som tar deg rett til alarmbildet i klokkeappen, slik at du kan aktivere reveljen når det måtte passe.
I spill kan man for eksempel styre gass og brems presist ved å trykke med ulik intensitet på skjermen, og man kan se for seg styring av penselstørrelse i mer kreative apper. Vi aner at 3D Touch kan snu opp ned på hvordan man tenker på både lek og moro og mer skapende arbeid på telefonen, men foreløpig er det tidlig og utvalget apper som støtter 3D Touch må fortsatt vokse litt.
Den andre nyheten vi setter virkelig stor pris på er den nye Touch ID-sensoren. Den er litt anonym der den sitter, skjult i en hjemknapp som ser akkurat ut som før. Men i praksis er den vesentlig raskere enn sensoren i forrige modell. Der vi måtte la fingeren hvile litt på knappen for å låse opp forrige utgave, holder det med et kjapt trykk i denne varianten. Den akkompagneres dessuten av en ny og lenger sekssifret sikkerhetskode.
Taleassistenten Siri har blitt tilgjengelig på norsk i denne utgaven av iPhone og iOS. Vi synes imidlertid den er av begrenset verdi foreløpig. Den skjønner norsk noenlunde bra, også om man snakker dialekt, men det den ikke helt forstår seg på er vanlige sammensetninger av ord. Dermed er det tidvis vanskelig å få den til å gjøre det man vil, selv om en viktig del av poenget med slike assistenter er at de skal skjønne vanlig dagligtale.
Lynrask og med knallbra kamera
I vanlig bruk er iPhone 6S lynrask i alle henseender, enten vi ser på ytelsestester eller på praktisk bruk. Det nye tastaturet er mer inutitivt å bruke, mens lydkvaliteten under samtaler er god. Batteritiden er dessuten tilstrekkelig og litt til, uten å være spesielt imponerende. Vi ladet hver natt i testperioden og hadde fortsatt strøm igjen på kveldene.
Et knallgodt kamera har fått litt flere piksler og skal fokusere raskere. Den nye iPhonen klarer seg bedre enn forgjengeren når det blir mørkt, men ellers sliter vi med å se veldig store forskjeller. Det er tett mellom telefonene helt i toppen på dette området, og å si om iPhone 6S er bedre eller marginalt dårligere enn sine konkurrenter akkurat nå er vanskelig. Sannsynligvis beholder både Galaxy S6 og Xperia Z5 det lille overtaket de har, og har hatt. Det sagt kan vi vanskelig tenke oss at noen vil bli skuffet av bildekvaliteten fra iPhone 6S.
Skulle vi ønsket oss noe på denne fronten var det bedre muligheter for manuell kontroll, slik flere av konkurrentene nå har lagt til.
Designmessig er iPhone 6S lik forrige modell. Den er litt tyngre, og bittelitt tykkere, men ellers ser den kliss lik ut. Unntaket er dersom du kjøper den i rosa, som er varianten vi har testet.
Den føles velbygget og ingenting knirker eller slarker. Alt er som vi forventer på dette punktet. Enkelte har forsøkt å bøye de nye iPhonene, men det virker å kreve vesentlig mer i år enn i fjor. Den såkalte «Bendgate»-skandalen viste seg uansett å blåse fort over.
Burde du oppgradere?
Burde du som har iPhone 6 fra før oppgradere? Det spørsmålet får Apple til å gjøre påfallende vanskelig i hver eneste generasjon. Årsaken er ikke alltid den samme, men med iPhone 6S får vi en vi kjenner fra før. Oversikten over nye funksjoner er kort, og iPhone 6-modellene er fortsatt svært kapable telefoner.
Spør du oss lander vi på et forsiktig ja. Joda, den er svindyr, men 3D Touch er faktisk en funksjon som har påvirket så mye i vår daglige bruk av telefonen, at det kan være grunn nok til å oppgradere i seg selv. Raskere Touch ID-sensor kommer inn som bonus. Kameraet ville vi ikke lagt så stor vekt på.
Det er ingen tvil om at prisnivået på topptelefonene har endret seg kraftig det siste året, og sammenliknet med andre toppmodeller på markedet forsvarer iPhone 6S fortsatt prisen.
Når det er sagt har utvalget gode konkurrenter knapt vært bedre. Samsungs Galaxy S6, i vanlig eller Edge-modell, er en knallgod telefon. Kjøper du varianten med Edge-skjerm har du også en designmessig unik telefon å legge på bordet, om det er viktig.
Sonys Xperia Z5 Compact er kanskje skarpeste konkurrent til iPhone 6S. Til 5500 kroner får du dobbelt så mye lagringsplass som iPhone 6S starter med, og du får dessuten mulighet til å sette inn minnekort. Telefonen er lynende kjapp og har både fingersensor på siden, spreke fargevalg og et meget bra kamera. Den er dessuten vanntett.
3D Touch i iPhone 6S er den største enkeltnyheten på mobilmarkedet på lenge
Fordeler
- +3D Touch virker og er svært nyttig
- +Lynrask
- +Velbygget
- +God skjerm
- +Meget bra kamera
- +Ekstremt rask fingeravtrykksleser
- +Taleassistenten Siri er tilgjengelig på norsk
Ting å tenke på
- —Ekstremt dyr
- —Ingen minnekortplass
- —Proprietære løsninger
- —Taleassistenten kunne virket bedre