Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPhone 6S

Den nye iPhone-skjermen endrer måten vi bruker telefonen på

Hvis nyheten er stor nok behøves det ikke så mange av dem i et nytt flaggskip.

Introduksjon og design

Apples nye iPhone 6S kan kjøpes i en snasen rosa gullfarge, og ser ellers helt ut som forgjengeren. Foruten fargen og S-en som er stemplet bakpå og markerer at dette er en oppgradert modell, får vi få visuelle hint om at dette er noe nytt. Det er med andre ord fortsatt snakk om en iPhone, og visst er den er ny, men det er mest på innsiden.

Starter vi på utsiden av telefonen er den altså omtrent slik den har vært. Det skal være brukt en sterkere aluminium enn i forrige generasjon, og telefonen har blitt såvidt tykkere og noen gram tyngre. Særlig merkbart er det ikke, og du må ha en vanlig iPhone 6 ved siden av for å merke noe til endringen.

Tåler mer i all hemmelighet

Som alltid for iPhone-modeller kjennes denne velbygget og solid ut. Det du ikke kan kjenne er at denne generasjonen skal ha fått bedre beskyttet innmat som skal tåle mer fukt. Dette er for en gangs skyld ikke noe Apple-designer Jony Ive har hvisket hypnotisk over en reklamefilm, men snarere noe ivrige brukere og nå, til slutt, nettstedet ifixit.com har funnet ut av.

Akkurat hvorfor Apple ikke markedsfører telefonene som vannbestandige er vanskelig å si, men ved å ikke si noe om det har selskapet i hvert fall ikke lovet for mye. Det kan være et mål i seg selv.

Selv om vi er vant til å bli fortalt om alle Apple-telefonenes herligheter under både selve lanseringen og i en rekke velregisserte reklamevideoer må vi gi selskapet honnør for å ha truffet en spiker i årets markedsføring. Det eneste som har forandret seg er alt, går slagordet, løselig oversatt av undertegnede. Og det er strengt tatt riktig, nesten samme hvordan du ser på det.

Alt er nytt, men ikke alt det nye er synlig

Vi har allerede nevnt den nye aluminiumen som er brukt, men det er flere usynlige endringer her. Skjermen ser ut som før, men er ikke bare berøringssensitiv — den er også trykksensitiv. Fingersensoren som bor i hjemknappen under skjermen? Joda, ny den også. Også har du kameraet da, som fortsatt stikker ut litt, men nå tar bilder med høyere oppløsning enn før.

Hvor godt alt dette fungerer skal vi komme tilbake til, og med spesielt fokus på den nye skjermteknologien 3D Touch.

Konkurrerende telefoner er i ferd med å gå over til nye USB type C. Apple holder fremdeles på sin Lightning-plugg som kan settes inn «begge veier». Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyene som kjører på telefonen er strengt tatt også nye, selv om det har vært mulig å laste ned iOS 9-oppdateringen en stund. Apple lanserer som regel nye utgaver av sitt mobile operativsystem sammen med nye telefoner. Så også denne gang.

Den rosa varianten gir litt forskjellig inntrykk avhengig av lyset. I noen situasjoner ser den nesten helt rosa ut, mens i andre ser det mer ut som en ordinær gullfarge. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Utseendemessig er det igjen lett å bli lurt. Det har begynt å bli et par iOS-versjoner siden siste store redesign av menyene, og dermed likner menyene på det vi har sett før. Men det er likevel store endringer her.

Siri på norsk og 3D Touch

For norske brukere er nok de to aller viktigste at taleassistenten Siri har blitt tilgjengelig på norsk, og den dype integrasjonen av 3D Touch.

Sistnevnte er kanskje nye iPhones paradegren, og går ut på at skjermen kan føle akkurat hvor hardt du trykker. Det gir muligheter for flere nivåer av trykkfølsomhet i menyene, og helt nye spillopplevelser.

Det er for mye å si om 3D Touch til å gå dypt inn på funksjonen innledningsvis, men vi kommer sterkt tilbake til den lenger ut i testen.

En Siri-relatert nyhet som vi får glede av sånn omtrentlig sammen med resten av verden er imidlertid den nye søkeskjermen som hører til taleassistenten. Du kan fortsatt trekke ned en vanlig side full av appikoner for å hente søkefeltet øverst, men sviper du deg så langt til venstre som du kommer får du en egen søkeside med appene du bruker mest, og menneskene du har mest kontakt med.

I andre markeder får man opp utvidet informasjon nederst på denne siden. Det får ikke vi, og dermed sliter vi litt med å se poenget med dette som en egen side. Det mangler åpenbart innhold her, og vi gis ikke særlig mye mer i form av nyttige snarveier enn vi får om vi sveiper nedover på en vanlig appskjerm.

Liten men svært merkbar forandring

3D Touch sniker seg inn overalt. Holder du inne fingeren på informasjon i tekstmeldinger får du opp et vindu som viser deg hva informasjonen angår. Trykk litt hardere og vinduet blir værende på skjermen. Her ser du også Apples nye tastatur som kan vise store og små bokstaver. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Før vi går videre må vi dessuten notere oss at forbedringen i den nye fingersensoren, Touch ID i versjon 2, er mer merkbar enn man skulle tro. Der forrige generasjon støtt krevde at vi holdt fingertuppen på hjemtasten et lite øyeblikk for å åpne telefonen, holder det nå som regel med et raskt trykk på samme knapp.

Skjermen våkner umiddelbart til liv, og innen du har rukket å fjerne fingeren er telefonen låst opp. Forutsatt at du bruker riktig finger. Den økte hastigheten oppleves som en stor forbedring, men at sensoren jobber fortere kan også bety at den er mer medgjørlig i vanskelige situasjoner. Det tyder også vår testbruk på. Der forrige generasjon iPhone tok seg lang betenkningstid før den nektet å åpne, tar denne utgaven seg fortsatt tid, dersom fingertuppen din for eksempel er våt, men den åpner som regel til slutt.

Hvor mye bedre sensoren virker over lengre tid, gitt smuss og påkjenninger, er det vanskeligere å si noe om. Det ser i hvert fall lovende ut.

Hvis Touch ID-sensoren din reagerer dårlig kan det imidlertid skyldes at den er for dårlig opplært. Her er et triks som kan gi deg bedre ytelse med forrige generasjon Touch ID »

Prisene har gått enda mer opp

Men en forandring som ikke er av det gode er at prisene har gått ytterligere opp. I denne generasjonen iPhone betaler du faktisk hele 7400 kroner for inngangsmodellen. Med bare 16 gigabyte lagringsplass tilgjengelig, og ingen minnekortplass, er i praksis modellen over til 8500 kroner den man bør velge.

Selv etter at valutaendringene er tatt med, er det fryktelig mye penger for en mobiltelefon. Spesielt når man fortsatt får knallgode Android-modeller ganske langt ned i pris. Så er iPhone 6S verdt den voldsomme prislappen?

Apple iPhone 6S 16GB
9
Imponerende

Apple iPhone 6S 16GB

sitat"3D Touch i iPhone 6S er den største enkeltnyheten på mobilmarkedet på lenge"

Fordeler

 • Krysse av
  3D Touch virker og er svært nyttig
 • Krysse av
  Lynrask
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Meget bra kamera
 • Krysse av
  Ekstremt rask fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Taleassistenten Siri er tilgjengelig på norsk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ekstremt dyr
 • Bytt
  Ingen minnekortplass
 • Bytt
  Proprietære løsninger
 • Bytt
  Taleassistenten kunne virket bedre
annonse
Apple iPhone 6s 2GB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no