Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto G

Vi hadde aldri trodd at denne kostet under 2000,-

Vanntette Motorola Moto G oppfører seg som en langt dyrere telefon.

Introduksjon

Motorola er et merke som har kommet og gått i Norge. Selskapets mobilavdeling ble i 2012 kjøpt opp av Google, men under to år senere ble selskapet solgt videre til kinesiske Lenovo. Satsningen i Norge har vært ganske halvhjertet, og selv om Motorola var et velkjent mobilmerke i Norge før Google-oppkjøpet har telefonene de siste årene ikke vært å få tak i her til lands.

Etter at Lenovo overtok ser det imidlertid ut til å ha blitt fart i sakene igjen. I juli lanserte Motorola sine to første mobiltelefoner etter Lenovo-oppkjøpet: Moto G og Moto X. Sistnevnte er toppmodellen, og finnes i en Style- og en Play-utgave – hvorav førstnevnte er den mest påkostede. Alle telefonene kommer i salg i Norge.

Vi har testet den rimeligste av de to nye modellene, Moto G.

Vanntett

Motorola Moto G har en prislapp på rundt 1900 kroner, noe som gjør det til en forholdsvis rimelig Android-mobil. Prismessig ligger den på omtrent samme nivå som Huawei P8 Lite, Sony Xperia M4 Aqua og Samsung Galaxy A3.

De som har fulgt med en stund vil kanskje tenke at Moto G jo ikke er noen ny mobiltelefon, men dette er tredje generasjon som bærer samme navn. Sammenlignet med 2. generasjon, som kom i 2014, har telefonen fått en oppgradert prosessor (Snapdragon 410 i stedet for 400), et bedre kamera (13 megapiksler i stedet for 8), samt et større batteri.

En av de mest spennende nyhetene er imidlertid at telefonen har blitt vanntett. Bakdekselet kan tas av, men batteriet er helt innkapslet, og gummipakninger rundt områdene hvor SIM-kortet og MicroSD-minnekortet sitter sørger for at ikke vann trenger inn i telefonen. Telefonen er IPX7-sertifisert, som betyr at den kan senkes én meter ned i vann i opptil 30 minutter.

Motorola Moto G. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Velbygget og solid

Moto G er en middels stor telefon, med en skjerm på 5 tommer. Telefonen virker velbygget og solid, og plastdekselet på baksiden har en gummiert overflate med riller som gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Skjermen har 720p-oppløsning og benytter IPS LCD-teknologi. Den virker skarp og fin, lysstyrke og farger er veldig bra, og innsynsvinkelen er mer enn god nok. Glasset går helt ut i kantene, og er av typen Corning Gorilla Glass 3 – en glasstype som er kjent for å være rimelig ripebestandig.

Telefonen kommer med Android 5.1.1, og i motsetning til mange andre har Motorola valgt å ikke gjøre noen særlig tilpasninger – i hvert fall ikke i brukergrensesnittet. Motorola kaller opplevelsen for «Pure Android», og når du starter opp telefonen er det ikke mye som skiller seg fra standard Android. Men det fungerer veldig bra, og menyene er lynkjappe. Apper du installerer havner i appmenyen, og så må du velge å legge disse på en av startskjermene ved å holde fingeren et par sekunder på app-ikonet.

På neste side skal vi gå gjennom hvordan telefonen er i daglig bruk, se litt nærmere på kameraet, teste ytelsen, og ikke minst – konkludere:
Er dette den beste telefonen til under 2000 kroner? »

Motorola Moto G 8GB (3. generasjon)
8
Meget bra
Anbefalt

Motorola Moto G 8GB (3. generasjon)

sitatFå telefoner gir deg mer for pengene enn Moto G

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Rask og god brukeropplevelse
 • +
  God skjerm
 • +
  Ganske bra kamera
 • +
  Veldig god batteritid
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Smarte programvarefunksjoner

Ting å tenke på

 • Ikke NFC
 • Ikke 5 GHz WiFi
 • Lite lagringsplass (16 GB-modell er opsjon)

Praktisk bruk og konklusjon

Som nevnt på forrige side er menyene ganske like de du finner i standard Android 5.1 Lollipop. Er du vant til forrige versjon av Android, vil du merke enkelte forbedringer – som for eksempel at du kan sveipe til venstre fra startskjermen for å få opp Google Nå.

En nyhet i versjon 5.1 i forhold til 5.0 er at du kan trekke fingeren ned fra toppen av skjermen én gang for å se varsler, og en gang til for å komme til hurtiginnstillinger. Fra hurtiginnstillingene kan du blant annet stille lysstyrke, skru av og på WiFi og Bluetooth, samt skru av og på automatisk skjermrotasjon. Det er også et eget valg for å sende skjermbildet til Google Chromecast.

Moto G kjører ganske standard Android 5.1-grensesnitt. App-menyen viser alle appene i alfabetisk rekkefølge, med de fire mest brukte appene øverst.

I tillegg til standardfunksjonene, har Motorola også lagt inn sin egen programvare som heter «Moto». Programvaren har en del smarte funksjoner, som blant annet funksjonen Moto Display som kan vise deg varslinger som symboler på skjermen – selv om skjermen er i hvilemodus.

Så snart du tar telefonen opp av lommen, kommer det et låsesymbol opp på skjermen – og du kan kjapt låse opp telefonen ved å dra ikonet nedover. Har du fått SMS-er eller andre varslinger kan du gå til disse ved å trekke det aktuelle ikonet nedover. Dette er en funksjon som har spart oss for mye tid, og som vi er blitt mer og mer glad i jo lenger vi har brukt telefonen.

Med funksjonen Moto Actions («Handlinger») kan du skru på kameraet ved å vri håndleddet to ganger – uten at du behøver å låse opp telefonen først. Du kan også skru på lommelykten ved å riste to ganger sidelengs på telefonen.

Med Moto-programvaren kan du få telefonen til å automatisk for eksempel dempe lyder når du sitter i møter eller når du sover.

Den siste Moto-funksjonen kalles Moto Assist, og kan gjøre langt mer enn å bare skru på lommelykta. Du kan for eksempel be telefonen om å automatisk aktivere stillemodus når du sover, eller når du befinner deg på bestemte steder (basert på GPS-posisjon).

Moto Assist skal over tid lære å kjenne deg, og for eksempel se i møtekalenderen din for å avgjøre om den skal aktivere møtemodus og skru av varsling fra andre enn prioriterte kontakter.

Av øvrige apper som følger med, er det Googles egne apper som gjelder for avspilling av film og musikk, samt fremvisning av bilder du tar med kameraet. Du får med Google Play Filmer og Play Musikk, og det er også innebygget FM-radio i telefonen.

En annen kjekk app som bør nevnes, er Motorola Migrering. Denne lar deg enkelt overføre data fra din gamle Android-telefon, men støtter ikke overføring fra iPhone, noe blant annet Samsungs tilsvarende app tilbyr.

Google har laget en guide for deg som vil bytte fra iOS til Android »

Lite lagringsplass

Telefonen har bare åtte gigabyte lagringsplass, som er i minste laget. I underkant av 5 gigabyte er ledig for brukeren, og da skal du ikke installere mange appene før det er fullt. Men det er heldigvis plass til et MicroSD-kort, slik at du på en forholdsvis enkel og rimelig måte kan oppgradere lagringskapasiteten.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Når vi først er inne på maskinvaren: Moto G har det meste du forventer av en moderne smartmobil, inkludert støtte for alle 4G-båndene vi bruker i Norge. Det er imidlertid kun støtte for WiFi på 2,4 GHz – ikke 5 GHz. Telefonen har heller ikke støtte for NFC, som kan være kjekt å ha om du vil ha støtte for enkelte betalingsløsninger – samt mulighet for enklere paring med Bluetooth-enheter.

Under panseret: Batteriet er kapslet inn, og plastdekselet på baksiden har gummipakninger som sørger for at vann ikke trenger inn i plassene for SIM-kort og MicroSD-kort. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Batteriet er på 2470 mAh, som er veldig bra. Vi ble positivt overrasket over hvor lenge batteriet holdt – ofte kunne telefonen holde koken et par dager før vi måtte lade. Det å ikke være nødt til å lade hver natt er ikke hverdagskost, når vi snakker om moderne og strømkrevende smartmobiler. Det store batteriet gjør at telefonen er litt tykk – men siden den er tykkere på midten enn i kantene virker den likevel ikke klumpete. Den buede formen gjør tvert imot at telefonen ligger ekstra godt i hånden.

Overraskende kjapp i vendingene

Vi har brukt Moto G i rundt én uke, og vi er overrasket over hvor kjapp telefonen virker i daglig bruk. Menyene reagerer like raskt som på mye dyrere telefoner, og veksling mellom apper – også ganske tunge apper – går uten nevneverdige forsinkelser. Overraskelsen var derfor stor da vi kjørte testprogrammene AnTuTu, 3DMark og Geekbench på telefonen. Testene viste at telefonen ligger i nedre ende av ytelsesskalaen, men likevel på et OK nivå sett i forhold til prisen på telefonen (de fleste av telefonene i oversikten er dyrere telefoner).

De litt svake ytelsesmålingene til tross, det er brukeropplevelsen som teller – og her overbeviser Moto G virkelig. Det kan kanskje skyldes at Motorola kjører en forholdsvis ren og ubesudlet Android uten en masse overflødig programvare som reduserer ytelsen. På mange billige Android-mobiler irriterer vi oss over alt fra at nettleseren «lagger» til at det tar tid å veksle mellom apper, eller at enkelte spill går tregt. Moto G er ikke telefonen du kjøper for å spille de heftigste Android-spillene, men undertegnede ble positivt overrasket over at favorittspill Ingress fungerte helt fint – dette spillet pleier ofte å gå litt i rykk og napp på trege telefoner. Spillet er også avhengig av rask GPS-posisjonering, og her oppførte Moto G seg eksemplarisk.

Her er noen ytelsesmålinger:

Ganske godt kamera

Moto G har et hovedkamera med en oppløsning på 13 megapiksler, opp fra 8 megapiksler i forrige generasjon. Kameraet tar absolutt godkjente bilder, spesielt i godt lys utendørs. Det sliter litt mer i svak innendørsbelysning – men ikke mer enn de fleste andre mobilkameraer. Alt i alt er kameraet mer enn godkjent for en telefon i denne prisklassen.

Kameraet har en oppløsning på 13 megapiksler. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Kameraet er enkelt å bruke, og som standard er det satt opp til å ta bilder automatisk når du berører skjermen. Vi hadde kanskje foretrukket å kunne trykke på skjermen der du ønsker å stille skarpt, slik vi er vant til med de fleste mobilkameraer. Du har imidlertid et valghjul du kan trekke inn fra venstre siden av skjermen, og der kan du velge å skru av og på manuell fokus- og eksponeringskontroll. Du kan da flytte fokuspunktet rundt på skjermen med pekefingeren, og rotere med fingeren for å gjøre bildet lysere eller mørkere. Du kan også bevege fingeren opp og ned på skjermen for å zoome.

Ellers har du de fleste funksjonene vi forventer å finne – som HDR-modus, nattmodus og panoramabilder.

I bunnen av siden kan du bla i noen av bildene vi tok med telefonen.

Konklusjon og alternativer

Foto: Motorola

Selv om Motorola Moto G ikke gjør det veldig godt på ytelsesmålingene, er det brukeropplevelsen som teller når det kommer til stykket. Og der overbeviser virkelig Motorola. Det er sjelden vi tester en mobiltelefon til under 2000 kroner hvor vi sitter igjen med inntrykket av at «dette var virkelig mye for pengene». I løpet av testperioden savnet undertegnede nesten ikke de toppmodellene jeg vanligvis bruker – til tross for at dette er langt dyrere og kraftigere telefoner. Motorola Moto G gjorde rett og slett alt det jeg hadde bruk for til daglig på en veldig god måte – og når batteritiden var langt bedre enn på de nevnte toppmodellene, og telefonen tok helt greie bilder, da er det ikke så mye å klage på.

Et veldig godt alternativ i nesten samme prisklasse er Sony Xperia M4 Aqua. Den koster noen hundrelapper mer, men er en del raskere – og i likhet med Moto G er også M4 Aqua vanntett.

Huawei P8 Lite er et annet godt kjøp i omtrent samme prisklasse. Den har god ytelse, lekker design og støtte for to SIM-kort.

Hvis ikke Android er et krav, ville vi også tatt en kikk på Microsoft Lumia 640 LTE. Dette er antagelig den beste telefonen du får til under 1500 kroner, og er du opptatt av et godt kamera skal du lete lenger for å finne noe bedre enn dette – selv om du går kraftig opp i pris.

Motorola Moto G 8GB (3. generasjon)
8
Meget bra
Anbefalt

Motorola Moto G 8GB (3. generasjon)

sitatFå telefoner gir deg mer for pengene enn Moto G

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Rask og god brukeropplevelse
 • +
  God skjerm
 • +
  Ganske bra kamera
 • +
  Veldig god batteritid
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Smarte programvarefunksjoner

Ting å tenke på

 • Ikke NFC
 • Ikke 5 GHz WiFi
 • Lite lagringsplass (16 GB-modell er opsjon)
annonse