Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Gear VR Innovator Edition

Denne brillen gjør mobilen din til en kinosal

Vi har testet den nye VR-brillen for Galaxy S6.

Du har kanskje ikke prøvd VR-briller før? I så fall er det kanskje ikke så lett å sette seg inn i hva dette egentlig er. VR står for Virtual Reality, som direkte oversatt til Norsk blir virtuell virkelighet, eller «liksomverden».

Konseptet er enkelt. Du plasserer telefonen i en holder på nesen og lar skjermen vise ett bilde til hvert øye. For å få noen glede av dette trenger du optikk som gjør det mulig å lese skjermen på fem til sju centimeter avstand uten å være skrekkelig nærsynt. Brillens oppgave er ellers å holde den virkelige verden utenfor. Om du i tillegg bruker hodetelefoner eller øreplugger som hindrer deg i å sanse den virkelige verden, så er du godt på vei.

Styreflaten reagerer på berøring og gjør det enkelt å betjene brillen. Over denne finner du tasten som tar deg tilbake i menyene. Legg merke til at du også har en volumkontroll på det sorte feltet fremme på brillen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mobilen registrerer bevegelsene dine

Men for å komme helt i mål trenger du en sensor som registrerer bevegelsene dine, tilpasset innhold, og en programvare som sørger for at innholdet du ser på flytter seg synkront med bevegelsene du gjør.

Alt dette får du med Samsung Galaxy S6 og Gear VR Innovator Edition. Det finnes tilsvarende løsninger der skjermen er innebygget i brillen, og innholdet stammer fra en PC. Mest kjent er Oculus Rift, som har holdt på med forbedringer av sine utviklermodeller i et par år, uten å ha kommet i vanlig salg. Men teknologien er på ingen måte ny. Det som er nytt er at produktet er tilpasset forbrukere, med spill og underholdning som de sentrale egenskapene. Tidligere har oljeindustrien og forsvaret vært de viktigste kundene for denne typen teknologi.

Selges bare på nett

Samsung Gear VR Innovator Edition, heretter forkortet til VR IE, er andre generasjon VR-brille fra Samsung og Oculus. Den første ble utviklet til Galaxy Note 4, og kom aldri til Norge. Den nye utgaven selges nå i norske netbutikker, og du kan registere deg hos Oculus med en norsk konto. Det må du nemlig ha for å få tilgang til innhold. Nå koster det ikke noe å registere seg, så løsningen er grei nok.

Det er bare småting som skiller den gamle og den nye brillen. Viktigst er det at VR IE er tilpasset Samsungs nye flaggskip, Galaxy S6 og S6 Edge. Men i tillegg har Samsung gjort brillen litt mer komfortabel med nye festestropper. Touch-panelet som lar deg styre menyene i brillen mens du har den på er blitt lettere å føle. Blant annet er den senket litt, og den har fått et følbart punkt på midten, så du vet hvor på styreflaten du er. Denne kan du naturligvis ikke se når du har brillene på.

P. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Port for tilkobling av ekstrautstyr

En annen nyhet er en inngang for Micro USB. Porten lar deg lade mobilen mens du bruker brillen. Med et eksternt batteri kan du altså bruke brillen i timesvis. Om det er lurt, er en helt annen sak. Du vil nok føle for å ta en tur innom virkeligheten av og til, for VR kan være litt slitsomt i lengden.

Noen hevder de føler seg uvel etter å ha benyttet VR-briller. Det kan nok tenkes at noen vil gjøre det også med de nye brillene, selv om vi ikke kjente noe ubehag. Når du beveger hodet er det en forsinkelse på ca. 20 millisekunder før bildet flytter etter. Det er mulig at det er denne forsinkelsen enkelte reagerer på. Andre vil antakelig kunne føle ubehag ved å være i en verden der du ser at du forflytter deg, mens du i virkeligheten er helt i ro.

En vifte skal hindre at linsene dugger. Det hender de dugger likevel. Foto: Samsung/Oculus

Virker solid

Brillen er behagelig å ha på, og justeringen er enkel med borrelås på stroppene. For oss med litt stort hode kunne nok båndet vært litt mykere, så det ble lettere å feste borrelåsen. Men brillen sitter greit, så vi klager ikke.

Utførelsen virker solid, og touch-panelet fungerer utmerket. Det meste av menynavigering gjør du ved å dreie på hodet og flytte blikket mot ulike menyvalg som dukker opp som plakater i luften foran deg. Når du er ved det rette valget berører du touch-panelet, og valget er gjort. Du kan også sveipe gjennom menyer eller innhold ved å stryke fingeren over panelet. Vil du ut av en meny har du en tilbake-tast over berøringspanelet.

På toppen av brillen sitter et hjul du kan vri på for å kompensere for nær- eller langsynthet. Noen av oss hadde nok gjerne sett at det var ett slikt hjul for hvert øye.

Fremdeles mye å gå på når det gjelder oppløsning

Slik ser applikasjonsbutikken i brillen ut. Foto: Samsung/Oculus

Når bildet i brillen er skarpt, ser du tydelig at mobiltelefonen med verdens høyeste pikseltetthet (577 ppi) gjerne kunne vært enda skarpere. Med kraftige linser og skjermen bare 5-7 cm unna, blir det som å studere skjermen gjennom et kraftig forstørrelsesglass. Dermed trer pikslene tydelig frem. Litt for tydelig egentlig, og filmen du ser på «kino» i denne brillen minner mer om en VHS- enn om en bluray-film.

Det er altså ikke noen suveren bildekvalitet som gjør denne brillen attraktiv. Det er det brukeropplevelsen som gjør. Å kunne lukke seg inne i en helt ny verden bare ved å ta på seg en brille, er ganske absurd. I det ene øyeblikket kan du sveve over en by, mens du i det neste er under vann sammen med småfisk og hval. Sekunder etter kan du være slynget ut i universet, og dreier du på hodet ser du kanskje jordkloden.

Lett å betjene

Betjeningen av brillen er enkel. Første gang du setter S6-en din i brillen (både S6 og S6 Edge passer i innsatsen) får du beskjed om å laste ned programvare før du fortsetter. Da tar du telefonen løs, og følger instruksjonene på skjermen.

Etter at programvaren er lastet ned, kan du plassere telefonen tilbake i brillen. Husk bare å åpne skjermlåsen først, for ellers skjer det ikke noe. Når dette er gjort får du først en introduksjon til brukergrensesnittet der du må vise at du forstår hva du skal gjøre. Dette er barnemat.

Samsung utvikler en enhet med 16 HD-kameraer som sammen skal skape et 360-grader opptak. Foto: Samsung/Oculus

Innhold

Så kommer du til punktet der du må laste ned innhold til telefonen. Noe innhold er fra Samsung, annet fra Oculus. Her er apper du kan bruke til avspilling av medieinnhold du har på telefonen fra før, som en kinoapp der du havner i en kinosal, der de tilfeldigvis viser den filmen du har lastet ned til mobilen din. Her støttes de samme formatene som telefonen din støtter i utgangspunktet. Det betyr at ikke alle filmer kan spilles av, og noen spiller uten lyd.

Du kan velge mellom litt ulike kinosaler, som hjemmekino, stor kinosal og et lerret plassert på månen. Sitter du på månen kan du vri hodet mot høyre, og se romskipet ditt. Ned til høyre ser du filmfremviseren og er skål med popcorn. Men griper du etter popcornet dukker det ikke frem noen hånd. Kikker du ned i stolen din ser du en tom stol. I dette universet er du som en usynlig ånd.

Tredjepartsapper finnes også

Det finnes også andre apper du kan laste ned og kjøre på brillen, men disse må du hente på Google Play. Selv om innholdet er begrenset, er det likevel for mye å velge i til at vi kan ramse opp alt.

Om du vil utvikle ditt eget innhold til brillen kan du laste ned et SDK (software developer kit) fra hjemmesidene til Oculus.

Du kan bruke brillen med ulike typer spill-tilbehør. Foto: Samsung/Oculus

Spill

Spillene du kan laste ned varierer i kvalitet, og ingen av de vi har forsøkt kan skryte på seg konsollkvalitet. Men det spillene mangler i bildeoppløsning og grafiske effekter tar de igjen i brukeropplevelse. Spillopplevelsen bli en annen når du plasseres inn i spillverdenen, i stedet for å se den på en skjerm.

Noen av spillene vil du trenge en trådløs gamepad (spill-kontroll) for å kunne bruke. Andre kan du styre med fingeren mot tinningen (touch-feltet), men det gir på ingen måte den samme gode opplevelsen.

Innholdet vil komme

Kort fortalt er det tre hovedbruksområder for VR IE. Spill, 360-grader film med eller uten 3D, og mer ordinær videobrille. Foreløpig er det begrenset innhold, men dette vil trolig eksplodere. Spørsmålet er bare når eksplosjonen kommer. Her er det duket for mage spennende scenarier. Ved hjelp av kameraer med mange linser på kan det overføres livebilder til en app i brillen. Da vil du for eksempel kunne plassere deg selv i baksetet på en rallybil, eller på tribunen under et idrettsarrangement, og følge begivenhetene i sanntid.

Du kan plassere deg hvor som helst hvor det er plass til et 360-grader kamera. Slike selges nå også til forbrukere, men det er ennå ingen app som enkelt lar deg spille av dine egne 360-grader-filmer i VR IE.

Slik ser den ut. Plastplaten på fronten er der for å beskytte brillen, og byttes ut med telefonen din når brillen skal brukes. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

For utviklere og deg som vil være tidlig ute

Samsung og Oculus legger heller ikke skjul på at dette er en teknologi som fremdeles ikke er helt moden. Når du bestiller brillen får du beskjed om at dette er ment å være et produkt for utviklere og såkalte early adaptors. Brillen selges derfor ikke i butikk, og det er bare utvalgte Samsung-forhandlere som får lov til å demonstrere hvordan det virker.

Samtidig er det 13-årsgrense på produktet. Oculus ønsker neppe å fremstå som produsent av sjøsyke unger.

Må du, så må du

Brillen koster ca. 2000 kroner, og da blir spørsmålet om det er verdt det. Det finnes tross alt alternativer du kan kjøpe for noen kroner, og putte en hvilken som helst smartmobil inni. Men er du sugen på en forsmak på det som antakelig blir det neste store i teknologiverdenen, er det bare å hive seg på karusellen.

Undertegnede reiser straks over Atlanteren, og ser frem til å tilbringe deler av flyturen i en diger kinosal, fremfor i et trangt flysete. Så får det ikke hjelpe at filmens tekniske kvalitet blir så som så, eller at jeg antakelig må finne meg i å bli beglodd når jeg drar på meg VR-brillen.

Har du en Samsung Galaxy S6, så er dette årets dings.

Les også
LG 360 VR: LG gir oss mobil VR på en annerledes måte
Les også
Uventede problemer for Oculus Rift
Les også
Her er vinnerne av årets Tek Awards
Les også
Samsungs VR-briller blir mye billigere
Les også
15 fantastiske dingser du kan bruke skattepengene på
Les også
Med disse smarte ørepluggene kan du justere virkelighetens lydkvalitet
Les også
Velkommen til en ny verden
Les også
Carl Zeiss med superbillig VR-brille
Les også
Den kuleste dingsen på IFA
annonse