Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P8

P8 har funksjoner du ikke har sett før

Huawei har utviklet sin egen teknologi for å gi flaggskipet P8 det lille ekstra.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Introduksjon

Huaweis nye flaggskip heter Huawei P8. Allerede fra du pakker opp esken ser du at Huawei har lagt vekt på å skape et elegant produkt. Telefonen er utformet i ett stykke metall, slik at ramme og bakside går i ett. Rammen er imidlertid delt i tre, slik at et lite felt øverst og nederst på telefonen fungerer som antenner.

Helt nye funksjoner

Det er alltid spennende når Huawei lanserer en ny telefon. De siste par årene har de nemlig hevet kvaliteten på produktene betydelig, samtidig som de har klart å levere tilsvarende produkter til lavere pris enn konkurrentene. Forrige modell, Ascend P7, kom også godt ut av det da vi testet den.

Nå har Huawei droppet Ascend-navnet. I tillegg har P8 fått noen nye funksjoner, nærmere bestemt knokefunksjon, lysmaling og 13-megapiksler firefargesensor (RGBW). Hva dette er og hvordan det virker kommer vi tilbake til.

Minimalistisk design

Designen er minimalistisk. Telefonen er frest ut av ett stykke metall. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Metallet bak og på siden av telefonen er matt, med en mikrostruktur som gjør at telefonen ligger godt i hånden. Kanten på rammen er slipt, slik at metallet her er helt blankt. Det er ikke så originalt, men bidrar til å gjøre telefonen mer elegant.

Designen er ellers minimalistisk. P8 har ingen taster på fronten, kameraet stikker ikke ut, og produktnavnet er ikke trykket på fronten av telefonen, slik det var på P7. En liten Huawei-logo er synlig bak på telefonen.

I bunnen av telefonen sitter en microUSB-kontakt, som også har vertsfunksjon (USB OTG). Det betyr at du kan koble til eksterne disker, tastatur eller andre enheter som støttes.

P8 er selskapets nye toppmodell, og Huawei har utviklet egen teknologi for å gi telefonen sin unike egenskaper.

Huawei P8 16GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei P8 16GB

9
Imponerende
sitatEn elegant toppmobil til lavere pris.

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Rask maskinvare
  • +
    Kraftige høyttalere
  • +
    God signalkvalitet
  • +
    Mange tilpasningsmuligheter
  • +
    Fornuftig pris

Ting å tenke på

  • Bare 16 GB minne
  • Ikke sikret mot vann

Design, skjerm og menyer

Huawei P8 har et brikkesett som Huawei selv har utviklet, Hisilicon Kirin 930. Dette er en såkalt BigLittle-konfigurasjon med fire store og fire små prosessorkjerner. Kirin 930 bruker lite strøm, samtidig som den har godt med krefter den kan porsjonere ut etter behov. I rene ytelsestester når den likevel bare nesten til topps. På neste side ser du en grafisk fremstilling av hvordan den plasserer seg i forhold til noen av de andre toppmodellene i markedet.

Enkelt og annerledes brukergrensesnitt

Her er en av startskjermene. Du kan bytte tema og ommøblere innholdet om du ønsker.

Brukergrensesnittet på Huawei P8 er likt det vi så på Huawei Ascend P7. Det betyr at Huawei har valgt å beholde sin noe spesielle løsning der alle apper ligger på startpanelene. Standard i Android er at alle apper er samlet i en stor oversikt, mens du kan velge å legge snarvei til appene du bruker mest på startpanelene. Huaweis løsning er en mellomting mellom standard Android, og grensesnittet på iPhone. Men i motsetning til hva du kan på iPhone, lar Huawei deg velge ulike måter å fremstille bakgrunner og ikoner på, ved hjelp av temaer.

I tillegg kan du la ulike programmer kjøre direkte på startpanelene. Slik kan du for eksempel sjekke e-post eller bruke Spotify uten å måtte åpne selve appen. Temaene du kan velge mellom endrer ikke bare fargeprofil og bakgrunnsbilder, men noen ganger også utseendet på ikonene. Det kan være forvirrende når du ikke kjenner igjen ikonene fordi de med ett ser helt annerledes ut.

Menyene reagerer raskt og presist, og du kan enkelt gruppere flere apper under et felles ikon. Det fungerer omtrent på samme måte som en mappe.

Nyttig programvare

Telefonen kommer med en del programvare ferdig installert. Meningene om slike forhåndsinnstalleringer spriker i alle retninger, og blant aktive forumbrukere synes skeptikerne å være i flertall. Det er likevel grunn til å tro at de aller fleste er lite opptatt av dette, så lenge telefonen gjør det den er ment å gjøre. De fleste av appene som er forhåndsinstallert er standardapper i Google-universet, og 13 av disse er samlet under et felles ikon på det første startpanelet. Her finnes også ikonet til Google Play, hvor du nå finner nesten en og en halv million apper av ulik kvalitet. Her er også ikonet for innstillinger og kamera.

Under denne rekken med ikoner er det fire ikoner som ligger fast. Det vil si at de blir liggende på samme sted også når du blar mellom startpanelene. De fire er telefon, kontakter, meldinger og nettleser.

Lett å tilpasse

Du får god kontroll med nettverksbruken til appene dine, og kan velge bort mobildata om du ønsker.

Du kan stokke om på ikonene og flytte dem hvor du vil, og du kan også bytte ut de fire «faste» startappene. Har du mange apper på telefonen kan du øke antallet slike startpaneler. Det kan uansett være lurt å legge de appen du bruker mest fremst, og gruppere de appene du ikke bruker så mye under samleikoner. Om du har et snev av organisasjonstalent, vil dette gi god oversikt. Er du derimot et rotehue kan mobilen din lett komme til å bære preg av det.

Telefonen har officeløsningen WPS Office fra Kingsoft, hvor du kan opprette og jobbe med notater, Word-dokumenter, regneark og presentasjoner. Den har en smart app for telefonbehandling, der du kan sette opp sperrefilter, bestemme hvilke apper som skal ha tillatelse til å synkronisere data via mobilnett eller Wi-Fi, velge hvilke nettverk som skal behandles som mobilnett (smart om du har 4G-ruter på hytta). I denne appen kan du også frigi minne, og gjøre telefonen raskere.

I gruppen «verktøy» ligger en app som gjør telefonen til «lommespeil». Her er også opptaker, kalkulator, værvarsel, FM-radio, «forstørrelsesglass», oversikt over nedlastinger, lommelykt, skjermlås og NFC Magic Tag. Sistnevnte lar deg endre innstillingene på telefonen ved å programmere en NFC-tag og plassere telefonen mot denne. Med stort og smått teller vi 48 apper på telefonen. Ingen av dem er prøveversjoner du må betale for å ha nytte av.

Knappen du skrur skjermen av eller på med er plassert på høyre side, og er lett å nå. Volumkontrollene sitter litt høyere på samme side.

Knokefunksjon for skjermdump og utklipp

Tegn en sirkel med knoken, og du får opp en skalerbar markering som viser området du kan lagre. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Huawei har gitt telefonen en nyhet de kaller knokefunksjon. Knakker du to ganger med knoken på skjermen, blir bildet på skjermen gjort om til et foto du kan lagre eller jobbe videre med. Tegner du en sirkel med knoken, dukker det opp en markering som lar deg ta skjermdump av et valgt sted på skjermen.

Markeringen kan skaleres og flyttes så du bare får med det du ønsker.

God skjerm

Skjermen på telefonen er 5,2 tommer stor, og har Full HD-oppløsning (1080x1920). Det betyr at du kan se film i Blu-ray-kvalitet uten å gå glipp av noen detaljer i bildet. Skjermoppløsningen er så høy at du ikke vil se de enkelte bildepunktene fra hverandre med mindre du bruker forstørrelsesglass, for eksempel i form av VR-briller.

Fargegjengivelsen er svært god, og lysstyrken gjør telefonen grei nok, men ikke imponerende til bruk ute i sola. Men her må du merke deg at glasset er polarisert. Om du bruker briller med polarisering, og vender telefonen 90 grader, for eksempel for å ta et bilde, vil lyset bli filtrert både horisontalt og vertikalt. Dermed ser skjermen svart ut helt til du kikker over brillekanten. Tilsvarende effekt har vi tidligere sett på telefoner fra Sony.

Bilder med firefargesensor

Det er åpenbart ikke bare nordmenn som synes telefonkiosker er et sjeldent syn. Denne gjengen med franske skoleelever fotograferte vi med Huawei P8. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Telefonen har et kamera med en ny 13 megapiksler bildebrikke. Mens andre mobilkameraer har bildesensor som oppdager rødt, grønt og blått, har P8 en egen sensor for hvitt (RGBW). Det skal gjøre det mulig å ta bilder med bedre fargegjengivelse. Kameraet har også en egen prosessor for signalbehandling, en prosessor som ifølge Huawei tilsvarer den du finner i digitale speilreflekskameraer.

Vi har tatt en rekke testbilder under ulike lysforhold, og er godt fornøyd med kameraet. Du kan også starte det ekstra raskt ved å trykke raskt på volum ned mens telefonen er i dvale. Da våkner kameraet til liv, fokuserer, og knipser det første bildet i løpet av et drøyt sekund.

Tofarget «blits» kom først på iPhone. Nå er det vanlig på de beste kameramobilene. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Når kameraet først er startet fungerer autofokus raskt, og du kan knipse i vei uten plagsomme forsinkelser.

Lysmaling

Her er et eksempel på lysmalingsfunksjonen i P8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet har også en del spesielle funksjoner. Blant annet har den en funksjon som kalles tidsforløp. Dette er det mange kaller timelapse, eller intervallbilder. En annen spesiell funksjon er «Lys maling».

Her kan du velge mellom fire ulike måter å bruke lang lukkertid på. En av dem lar deg fange inn sporene av lys fra kjørende biler om natten. En annen kalles «Lys grafitti» (særskrivingsfeil går igjen i foto-appen), og lar deg tegne med lys på et bilde. Så har du «silkemykt vann», der rennende vann blir diffust, og «Starspor», der lang lukkertid gjør at stjernene tegner striper på nattehimmelen etter hvert som jorden dreier. ZTE har en tilsvarende funksjon med langsom lukker på sin Nubia Z7-modell.

Ved bruk av lang lukkertid vil du være avhengig av stativ for å få skarpe bilder. Kameraet har optisk bildestabilisering, men det er grenser for hva denne kan klare.

På neste side ser du flere bilder vi har tatt med telefonen.

Video filmet med Huawei P8

Telefonen kan også filme i full HD med et greit resultat. Flyten kunne nok vært jevnere, men autofokus fungerer bra, og det gjør også tilpasningen til lyset. Her har vi satt sammen noen klipp vi filmet med P8:

Bra musikkspiller

Musikkspilleren har albumgrafikk du kan bla i.

Huawei P8 har to musikkspillere, slik de aller fleste Android-mobiler har. Den ene er Googles egen, der du kan abonnere på musikk, eller spille musikk du har lagret på telefonen. Den andre er Huaweis egen. Spilleren er enkel, og mangler for eksempel en lydutjevner (equalizer). Den kan imidlertid vise sangtekster, og den har en funksjon som gjør at du kan filtrere bort små lydfiler fra musikkbiblioteket.

Spilleren gir god lyd, og om du bruker øreplugger kan du aktivere DTS for et fyldigere lydbilde. DTS skal normalt gi omgivelseslyd i 5.1 eller 7.1-anlegg, men på mobiltelefoner handler det om å simulere dette. Vi kan legge til at ørepluggene som følger med P8 slett ikke er så ubrukelige som mye annet vi har hørt. Men de plasseres ikke helt inne i øregangen, og dermed stenger de heller ikke for støy utenfra. Du vil heller ikke få like intens bass som med plugger som går inn i øregangen, eller med klokker.

Lyden i de innbygde høyttalerne imponerer oss. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En annen ting det er verdt å nevne er de innebygde høyttalerne. Her blir vi faktisk ganske imponert over hva Huawei har fått til. Lyden i de innebygde høyttalerne er fyldigere enn vi er vant til, og i tillegg spiller de høyt.

Film og spill

Slik forklarer Huawei selv hva Signal + er.

Telefonen spiller også film, og har støtte for alle de vanligste formatene. Skjermen er godt egnet for film, og batterikapasiteten er tilstrekkelig for flere timer filmavspilling mellom hver lading. Vi kan legge til at det er enkelt å overføre såvel film som musikk fra telefonen til mediespillere som Chromecast eller andre som støtter DLNA.

Telefonen kjører også spillene vi tester uten noen form for lugging eller andre problemer.

En fremragende telefon

Om du er opptatt av samtalekvalitet, er Huawei P8 en utmerket telefon. Du kan snakke i relativt støyende omgivelser uten at det høres i den andre enden. Du kan også stille volumet for lytting ganske høyt.

En annen løsning som sikkert mange setter pris på er muligheten for å gjøre telefonen ekstra mottakelig for innkommende signaler. Er du i et område der dekningen tidvis er svak, kan du aktivere signalforsterkeren Signal+. Da vil telefonen motta signaler fra alle retninger.

P8 er nemlig utstyrt med ekstra antenner som normalt veksler med å være aktive avhengig av mottakerforholdene. Hensikten er å gi deg like godt mottak samme hvor du holder i telefonen. Med Signal+ aktivert er alle antennene aktive samtidig.

Huawei P8 16GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei P8 16GB

9
Imponerende
sitatEn elegant toppmobil til lavere pris.

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Rask maskinvare
  • +
    Kraftige høyttalere
  • +
    God signalkvalitet
  • +
    Mange tilpasningsmuligheter
  • +
    Fornuftig pris

Ting å tenke på

  • Bare 16 GB minne
  • Ikke sikret mot vann

Eksempelbilder og ytelsesmålinger

Her er en grafikk som viser hvordan Huawei P8 gjør det i sammenlikning med et utvalg andre smartmobiler. Her er det verd å merke seg at vi ved praktisk bruk ikke opplever P8 som en sinke på noe område. Den kjører spill, starter apper, jobber med multitasking og har en flyt i menyene som gir en helt utmerket brukeropplevelse.

Bilder i lys og mørke

Disse bildene har vi tatt med P8 under ulike forhold. Samtlige er tatt med full auto og uten stativ:

Huawei P8 16GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei P8 16GB

9
Imponerende
sitatEn elegant toppmobil til lavere pris.

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Rask maskinvare
  • +
    Kraftige høyttalere
  • +
    God signalkvalitet
  • +
    Mange tilpasningsmuligheter
  • +
    Fornuftig pris

Ting å tenke på

  • Bare 16 GB minne
  • Ikke sikret mot vann

Konklusjon

Det er vanskelig å finne argumenter for å velge en dyrere mobiltelefon enn dette. Det finnes mobiler som er enda raskere, har enda flere punkter i skjermen, og mer lagringsminne enn Huawei P8. Om det er verdt å betale ekstra for er en annen sak. Skjermoppløsningen er høyere enn det øyet klarer å skille, med mindre du bruker hjelpemidler.

16 GB lagringsminne har vært standard på smartmobiler med Android lenge, og om du i tillegg bruker minnekort er behovet mer enn dekket for de aller fleste. Trenger du mer minne kan du sette inn et minnekort.

Lekker metallmobil

Det er ikke noe ved Huawei P8 som røper at denne er rimeligere enn konkurrentene. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Huawei har hatt fokus på tynne mobiltelefoner før. Nå har de også kvittet seg med plasten i telefonens bakside og skapt en langt sterkere og enda mer elegant telefon i metall. Den 5,2 tommer store skjermen har god fargegjengivelse og god kontrast, og den er lyssterk nok til at telefonen kan brukes i sola.

5,2 tommer er mer enn du får med iPhone 6, men mindre enn iPhone 6 plus. Hva som er den ideelle størrelsen på en mobiltelefon avhenger av hva du skal bruke telefonen til, hvor store hender du har, og hva du føler deg mest komfortabel med. For noen vil P8 være for stor, andre ønsker enda større skjermer.

Huawei har trukket skjermen på P8 godt ut mot kantene, og telefonen er ikke større enn enkelte telefoner med mindre skjerm. Vi liker denne størrelsen.

Huawei P8 er en lekker mobiltelefon. Den har ikke noe kjennetegn på fronten som forteller at dette er en mobiltelefon fra Huawei. Den har ingen fysisk tast under skjermen, slik Samsung og Apple har. Responsen vi har fått når vi bruker telefonen ute blant folk, er at de synes det er en stilig telefon, samtidig som de lurer på hvilket merke det er.

Forbedret kamera

Huawei har utviklet en firefargesensor (RGBW) og har gitt P8 en dedikert bildeprosessor. Resultatet er et svært konkurransedyktig mobilkamera. Dette bildet er tatt med Huawei P8.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraet har en ny sensor som gjør at det tar gode bilder. En egen kameraprosessor jobber med bildebehandlingen, og resultatet er at kameraet tar gode bilder, også i dårlig lys. Kameraoppløsningen er på 13 megapiksler. Det er ikke rekord, men det holder godt.

Du kan også bruke telefonen sammen med opp til tre andre telefoner for å filme en flerkameraproduksjon der du tar regien og fortløpende bytter mellom kameraene fra P8.

En helt ny knokefunksjon

En helt ny funksjon lar deg lagre bildet på skjermen ved å dunke knoken mot skjermen et par ganger. Denne løsningen er rett og slett smart, og gjør det svært enkelt å dele informasjon fra mobilen. Vil du bare bruke en del av skjermbildet kan du velge utsnitt med knoken. Også dette er en funksjon det er svært enkelt å bruke.

Fra vi tok P8 opp av lomma til dette bildet var knipset tok det bare et par sekunder. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi blir ikke overrasket om denne telefonen vil bidra til å øke Huaweis markedsandel. P8 koster mindre enn toppmodellene til konkurrentene, men har egenskaper som gjør den omtrent like attraktiv. Prosessor, kamera, musikkspiller, materialvalg, design, skjerm og størrelse plasserer den i toppsjiktet. Nå er den ikke veldig billig heller, med en pris på litt under 4 500 kroner. Ser du på hva du får for pengene er dette likevel en mobil du bør merke deg.

Alternativene

Om vi skal ha noe å utsette på Huawei P8, må det være at den ikke er vanntett, og at minnet «bare» er på 16 GB. Det finnes en 64 GB-modell også, P8 Premium, men denne blir ikke solgt i Norge.

Alternativene til P8 er telefoner som iPhone 6, HTC One M9, Sony Xperia Z3 og Samsung Galaxy S6. iPhone 6 og Samsung Galaxy S6 er begge betydelig dyrere enn Huawei P8, og før du legger de ekstra tusenlappene på disken hos forhandleren bør du nok ha tenkt igjennom om de virkelig gir en så mye bedre brukeropplevelse at det er verdt det.

Sony Xperia Z3 vil snart bli erstattet av Xperia Z4, uten at Z3 blir noe dårligere valg av den grunn. Xperia Z3 er dessuten vanntett. Men selv om telefonen har vært i salg en stund, er den fremdeles noen hundrelapper dyrere enn P8. HTC One M9 er også et par tusenlapper dyrere enn Huawei P8.

Huawei P8 16GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei P8 16GB

9
Imponerende
sitatEn elegant toppmobil til lavere pris.

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Rask maskinvare
  • +
    Kraftige høyttalere
  • +
    God signalkvalitet
  • +
    Mange tilpasningsmuligheter
  • +
    Fornuftig pris

Ting å tenke på

  • Bare 16 GB minne
  • Ikke sikret mot vann
annonse