Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 5S

Apples iPhone 5S er en unik mobiltelefon

Først med fingeravtrykkleser og 64 bit-brikke.

Skjerm, design og menyer

En ny iPhone trekker alltid til seg mye oppmerksomhet. Denne gang er det først og fremst fingeravtrykkleseren i menytasten som har vært samtaleemne.

Les også vår test av billigmodellen iPhone 5C »

En helt ny funksjon

Det er ikke så rart. Ikke bare er det en helt ny funksjon på en mobiltelefon, men det er heller ikke mye annet som skiller iPhone 5S fra den ett år gamle iPhone 5.

Når det gjelder skjerm og design er iPhone 5S nesten identisk med forgjengeren. Den sorte utgaven har fått en lysere ramme enn den sorte iPhone 5 har. Tilsvarende er også baksiden blitt lysere. Telefonen er til forveksling lik iPhone 4, som kom allerede i 2010.

Endret menytast

Menytasten er fremdeles senket noe ned i telefonen, men nå er tasten flat. Rundt tasten er det en liten kant som markerer nivåforskjellen mellom tasten og glasset den ligger senket i. Det er en metallring rundt tasten, men på vårt testeksemplar er ringen sort, og det er ikke mulig å se at den er av metall. Dette kommer tydeligere frem på den gylne versjonen av telefonen, slik bildet over viser.

Det karakteristiske firkantede symbolet på menytasten er borte.

Populært med gullfarget iPhone

Nytt er altså at du kan velge å kjøpe en gyllen utgave av telefonen.Den gullfargede versjonen ble utsolgt først. Det er uklart om gull er den mest populære fargen, eller om dette bare skyldes at det er produsert færre av dem.

Baksiden på telefonen er uendret, med unntak av den nevnte fargeforskjellen og at iPhone 5S har fått en litt større avlang fotolampe.

iPhone 5S kommer i tre farger - hvitt, sort og gyllent.

Samme skjerm

Skjermen er den samme som på forløperen, en 4 tommer bakbelyst IPS LCD-skjerm med en oppløsning på 640 x 1136 punkter. Dette gir en pikseltetthet på 326 ppi (piksler per tomme). Til sammenlikning har konkurrentenes toppmodeller med 5 tommer skjerm og full HD en pikseltetthet på 441 ppi.

I begge tilfeller dreier det seg om en så høy oppløsning at du ikke umiddelbart klarer å skille de enkelte pikslene med bare øynene.

Startskjermen har samme funksjon som før. Skjermen er skarp og klar. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen har samme lysstyrke som før, og bruker samme IPS-teknologi slik at skjermbildet ser like bra ut fra alle vinkler. Kort fortalt ser skjermen helt strålende ut. Men den måler bare fire tommer. Det er lite i en verden der brukerne begynner å venne seg til å ha mellom 4,5 og 5 tommer å bolter seg på.

Få mobiltelefoner, om noen, er lettere å lese i sollys. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Over skjermen ligger et Corning Gorilla-glass som skal tåle store belastninger uten å bli ripet opp. Det er imidlertid fullt mulig å knuse glasset, så et beskyttende deksel kan vise seg å være en god investering. Ulempen med de aller fleste slike deksler er at telefonen går fra å være et design-ikon, til å se ut som en plastleke.

Små designendringer

Kameralampen er oval, en av få detaljer som avslører at dette er den nye iPhone 5S.

Kjenner du ikke iPhone 5 fra før, kan vi ta med at det sitter en ladeplugg i bunnen av telefonen. Dette er Lightning-pluggen som ble tatt i bruk på iPhone 5, og som ikke er kompatibel med eldre tilbehør. Også tilkoblingen til hodetelefoner sitter under telefonen, noe som kan være et problem i enkelte universalholdere.

På venstre side finner du volumtastene, og den lille vippetasten som lar deg sette mobilen på lydløs. Tidligere kunne du bruke denne tasten til å skru av skjermrotasjon, men dette gjør du nå fra det nye kontrollsenteret i iOS 7.

På toppen av telefonen er det en hovedbryter, mens høyre side har en skuff til SIM-kortet. Apple har flere ganger krympet SIM-kortet, men i denne modellen benyttes det samme Nano-SIM-kortet som i iPhone 5.

SIM-kortet av typen Nano-SIM får plass i en skuff på siden av telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er med andre ord svært få designendringer som er gjort på iPhone etter at iPhone 4 ble lansert i 2010.

Et helt nytt OS

Menyene i iPhone 5S ser ganske annerledes ut enn de gjorde på iPhone 5. Årsaken er at den nye telefonen kommer med iOS 7. Nå kan du riktignok få iOS 7 på iPhone 4, 4S og 5 også, men på iPhone 5S er dette med fra første stund.

En bredere oversikt over hvilke nyheter du finner i dette OS-et kan du lese i vår guide til iOS 7 »

Biometriske data

Den mye omtalte fingeravtrykkleseren sitter i menyknappen under et tynt safirglass. Ellers virker knappen som før. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den mest spennende nyheten på iPhone 5S er fingeravtrykk-sensoren. Med denne slipper du å taste inn koder og passord for å identifisere deg. Sensoren sitter i menytasten, og den fungerer imponerende bra. Særlig liker vi at det er nok å berøre tasten. Du trenger ikke å trykke eller å stryke fingeren over en miniskanner, slik vi gjør på vår bærbare PC. I stedet fotograferes fingeren din av en optisk sensor.

Det har vist seg å være en svært grei måte å låse opp telefonen på. I våre forsøk har det fungert utmerket. Unntaket er når vi er smusset eller fuktig på hendene. Da virker det ikke, og vi må slå en kode på fire tall i stedet.

Erstatter også passord

Om noen klarer å lure fra deg den firesifrede koden, vil de altså ikke behøve å rappe med seg fingrene dine for å låse opp telefonen. Men det betyr også at det ikke er vanskeligere å komme inn på telefonen nå enn det var før. Det blir bare litt enklere for den som eier fingrene.

Nå kan fingeravtrykksensoren brukes til mer enn å låse opp mobilen. Den kan også brukes som en erstatning for passord, for eksempel for å identifisere deg som eier av en iTunes-konto når du skal foreta et kjøp. Sensoren gir en mulighet for sikrere identifisering, noe som også åpner for nye løsninger innen banktjenester og betaling.

En pussighet vi merker oss er at vi ikke kan låse opp telefonen med fingeravtrykk etter omstart. Da krever Apple at vi bruker den firesifrede koden. Stoler de ikke på sin egen fingeravtrykk-teknologi?

Her kan du se hvordan fingeravtrykket registreres og leses av iPhone 5S:

Fremdeles enkel å bruke

Brukergrensesnittet på iPhone er enkelt å finne ut av, og du kan selvsagt gi blaffen i fingeravtrykk og bruke telefonen som før.

iPhone 5S har som andre Apple-mobiler alle appene samlet på en karusell av startskjermer. Appene kan grupperes, eller flyttes fra side til side slik du selv ønsker dem organisert. Men du kan ikke kjøre widgets på startskjermene. Du har heller ikke snarveier på låseskjermen, bortsett fra til kameraet.

Frem til lanseringen av iOS 7 kom du til telefonens søkefunksjon ved å snurre deg helt til venstre på skjermkarusellen. Nå kan du åpne søket fra hvor som helst i karusellen, ved å trekke skjermbildet nedover. Men ikke trekk helt fra toppen – da åpner du beskjedsenteret.

Beskjedsenteret virker også når telefonen er låst, så om det er hendelser du ikke vil at andre skal kunne se, for eksempel innkommende SMS, så må du velge i menyene hvilke hendelser som skal vises på telefonen når den er låst.

Enklere tilgang til innstillinger

Trekker du fra bunnen av skjermen kommer det opp en meny med snarveier til en rekke innstillinger. Her kan du enkelt skru av eller på funksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, ikke forstyrr, flymodus eller automatisk skjermrotering. Her stiller du også lysstyrke, betjener musikkspilleren eller aktiverer AirDrop.

Denne menyen gir i tillegg tilgang til verktøyene kalkulator, lommelykt, alarmer og kamera.

Her er en kort demonstrasjon av hvordan de nye snarveiene i iOS 7 fungerer:

Innholdet i esken:

  • iPhone 5S
  • Øreplugger med handsfree-funksjon
  • Lader
  • USB-til Lightning-kabel
  • Diverse papirer du kan fyre i peisen med