Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 5S

Apples iPhone 5S er en unik mobiltelefon

Først med fingeravtrykkleser og 64 bit-brikke.

Espen Swang, Amobil

Skjerm, design og menyer

En ny iPhone trekker alltid til seg mye oppmerksomhet. Denne gang er det først og fremst fingeravtrykkleseren i menytasten som har vært samtaleemne.

Les også vår test av billigmodellen iPhone 5C »

En helt ny funksjon

Det er ikke så rart. Ikke bare er det en helt ny funksjon på en mobiltelefon, men det er heller ikke mye annet som skiller iPhone 5S fra den ett år gamle iPhone 5.

Når det gjelder skjerm og design er iPhone 5S nesten identisk med forgjengeren. Den sorte utgaven har fått en lysere ramme enn den sorte iPhone 5 har. Tilsvarende er også baksiden blitt lysere. Telefonen er til forveksling lik iPhone 4, som kom allerede i 2010.

Endret menytast

Menytasten er fremdeles senket noe ned i telefonen, men nå er tasten flat. Rundt tasten er det en liten kant som markerer nivåforskjellen mellom tasten og glasset den ligger senket i. Det er en metallring rundt tasten, men på vårt testeksemplar er ringen sort, og det er ikke mulig å se at den er av metall. Dette kommer tydeligere frem på den gylne versjonen av telefonen, slik bildet over viser.

Det karakteristiske firkantede symbolet på menytasten er borte.

Populært med gullfarget iPhone

Nytt er altså at du kan velge å kjøpe en gyllen utgave av telefonen.Den gullfargede versjonen ble utsolgt først. Det er uklart om gull er den mest populære fargen, eller om dette bare skyldes at det er produsert færre av dem.

Baksiden på telefonen er uendret, med unntak av den nevnte fargeforskjellen og at iPhone 5S har fått en litt større avlang fotolampe.

iPhone 5S kommer i tre farger - hvitt, sort og gyllent.

Samme skjerm

Skjermen er den samme som på forløperen, en 4 tommer bakbelyst IPS LCD-skjerm med en oppløsning på 640 x 1136 punkter. Dette gir en pikseltetthet på 326 ppi (piksler per tomme). Til sammenlikning har konkurrentenes toppmodeller med 5 tommer skjerm og full HD en pikseltetthet på 441 ppi.

I begge tilfeller dreier det seg om en så høy oppløsning at du ikke umiddelbart klarer å skille de enkelte pikslene med bare øynene.

Startskjermen har samme funksjon som før. Skjermen er skarp og klar. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen har samme lysstyrke som før, og bruker samme IPS-teknologi slik at skjermbildet ser like bra ut fra alle vinkler. Kort fortalt ser skjermen helt strålende ut. Men den måler bare fire tommer. Det er lite i en verden der brukerne begynner å venne seg til å ha mellom 4,5 og 5 tommer å bolter seg på.

Få mobiltelefoner, om noen, er lettere å lese i sollys. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Over skjermen ligger et Corning Gorilla-glass som skal tåle store belastninger uten å bli ripet opp. Det er imidlertid fullt mulig å knuse glasset, så et beskyttende deksel kan vise seg å være en god investering. Ulempen med de aller fleste slike deksler er at telefonen går fra å være et design-ikon, til å se ut som en plastleke.

Små designendringer

Kameralampen er oval, en av få detaljer som avslører at dette er den nye iPhone 5S.

Kjenner du ikke iPhone 5 fra før, kan vi ta med at det sitter en ladeplugg i bunnen av telefonen. Dette er Lightning-pluggen som ble tatt i bruk på iPhone 5, og som ikke er kompatibel med eldre tilbehør. Også tilkoblingen til hodetelefoner sitter under telefonen, noe som kan være et problem i enkelte universalholdere.

På venstre side finner du volumtastene, og den lille vippetasten som lar deg sette mobilen på lydløs. Tidligere kunne du bruke denne tasten til å skru av skjermrotasjon, men dette gjør du nå fra det nye kontrollsenteret i iOS 7.

På toppen av telefonen er det en hovedbryter, mens høyre side har en skuff til SIM-kortet. Apple har flere ganger krympet SIM-kortet, men i denne modellen benyttes det samme Nano-SIM-kortet som i iPhone 5.

SIM-kortet av typen Nano-SIM får plass i en skuff på siden av telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er med andre ord svært få designendringer som er gjort på iPhone etter at iPhone 4 ble lansert i 2010.

Et helt nytt OS

Menyene i iPhone 5S ser ganske annerledes ut enn de gjorde på iPhone 5. Årsaken er at den nye telefonen kommer med iOS 7. Nå kan du riktignok få iOS 7 på iPhone 4, 4S og 5 også, men på iPhone 5S er dette med fra første stund.

En bredere oversikt over hvilke nyheter du finner i dette OS-et kan du lese i vår guide til iOS 7 »

Biometriske data

Den mye omtalte fingeravtrykkleseren sitter i menyknappen under et tynt safirglass. Ellers virker knappen som før. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den mest spennende nyheten på iPhone 5S er fingeravtrykk-sensoren. Med denne slipper du å taste inn koder og passord for å identifisere deg. Sensoren sitter i menytasten, og den fungerer imponerende bra. Særlig liker vi at det er nok å berøre tasten. Du trenger ikke å trykke eller å stryke fingeren over en miniskanner, slik vi gjør på vår bærbare PC. I stedet fotograferes fingeren din av en optisk sensor.

Det har vist seg å være en svært grei måte å låse opp telefonen på. I våre forsøk har det fungert utmerket. Unntaket er når vi er smusset eller fuktig på hendene. Da virker det ikke, og vi må slå en kode på fire tall i stedet.

Erstatter også passord

Om noen klarer å lure fra deg den firesifrede koden, vil de altså ikke behøve å rappe med seg fingrene dine for å låse opp telefonen. Men det betyr også at det ikke er vanskeligere å komme inn på telefonen nå enn det var før. Det blir bare litt enklere for den som eier fingrene.

Nå kan fingeravtrykksensoren brukes til mer enn å låse opp mobilen. Den kan også brukes som en erstatning for passord, for eksempel for å identifisere deg som eier av en iTunes-konto når du skal foreta et kjøp. Sensoren gir en mulighet for sikrere identifisering, noe som også åpner for nye løsninger innen banktjenester og betaling.

En pussighet vi merker oss er at vi ikke kan låse opp telefonen med fingeravtrykk etter omstart. Da krever Apple at vi bruker den firesifrede koden. Stoler de ikke på sin egen fingeravtrykk-teknologi?

Her kan du se hvordan fingeravtrykket registreres og leses av iPhone 5S:

Fremdeles enkel å bruke

Brukergrensesnittet på iPhone er enkelt å finne ut av, og du kan selvsagt gi blaffen i fingeravtrykk og bruke telefonen som før.

iPhone 5S har som andre Apple-mobiler alle appene samlet på en karusell av startskjermer. Appene kan grupperes, eller flyttes fra side til side slik du selv ønsker dem organisert. Men du kan ikke kjøre widgets på startskjermene. Du har heller ikke snarveier på låseskjermen, bortsett fra til kameraet.

Frem til lanseringen av iOS 7 kom du til telefonens søkefunksjon ved å snurre deg helt til venstre på skjermkarusellen. Nå kan du åpne søket fra hvor som helst i karusellen, ved å trekke skjermbildet nedover. Men ikke trekk helt fra toppen – da åpner du beskjedsenteret.

Beskjedsenteret virker også når telefonen er låst, så om det er hendelser du ikke vil at andre skal kunne se, for eksempel innkommende SMS, så må du velge i menyene hvilke hendelser som skal vises på telefonen når den er låst.

Enklere tilgang til innstillinger

Trekker du fra bunnen av skjermen kommer det opp en meny med snarveier til en rekke innstillinger. Her kan du enkelt skru av eller på funksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, ikke forstyrr, flymodus eller automatisk skjermrotering. Her stiller du også lysstyrke, betjener musikkspilleren eller aktiverer AirDrop.

Denne menyen gir i tillegg tilgang til verktøyene kalkulator, lommelykt, alarmer og kamera.

Her er en kort demonstrasjon av hvordan de nye snarveiene i iOS 7 fungerer:

Innholdet i esken:

  • iPhone 5S
  • Øreplugger med handsfree-funksjon
  • Lader
  • USB-til Lightning-kabel
  • Diverse papirer du kan fyre i peisen med

Teknologi og funksjoner

Apple iPhone 5S har flere endringer enn de du umiddelbart legger merke til. Med overgangen fra A6 til A7-brikke følger også en overgang fra 32 bit- til 64 bit-arkitektur. iPhone 5S er den første smartmobilen i verden som kjører dette.

Lynrask

Apple hevder A7 gjør telefonen opptil dobbelt så rask som iPhone 5. Dette rimer også godt med hva vi registrerer i ytelsestester.

Grafikkbrikken er også kraftigere, og med støtte for OpenGL ES verjon 3.0 kan telefonen kjøre spillgrafikk som ikke er så langt unna det du ser på PC eller spillkonsoller.

Hjelpeprosessor

A7-brikken får hjelp av en M7-prosessor som er langt mer energieffektiv, og som tar seg av oppgaver du ikke trenger full prosessorkraft for å løse. Denne prossesoren brukes blant annet til å holde liv i treningsappene, og følger med på om telefonen er i bevegelse eller ligger i ro.

Den sørger også for at telefonen bruker mindre strøm til å sende signaler i nettverket når du sover eller har lagt telefonen fra deg.

M7-prosessoren registrerer om du kjører bil eller går, og sørger for at navigasjonsappen automatisk veksler mellom bilist- eller fotgjengermodus.

Kraftplugg

I ytelsestesten Geekbench 3 oppnår iPhone 5S nesten dobbelt så mange poeng som iPhone 5. Men ved vanlig bruk opplever vi ikke forskjellen som så dramatisk. iPhone 5 er både rask og effektiv, så at 5S er enda raskere og enda mer effektiv spiller liten rolle i det daglige.

Vi registrerer ingen forskjell når vi surfer på nett, blar i menyer eller zoomer i bilder. Bilder fra galleriet åpner nøyaktig like raskt.

Å beregne reiseruten fra Hønefoss til Roma i kartapplikasjonen til Apple tar nøyaktig like lang tid på iPhone 5S som på iPhone 5. Men her foregår regnearbeidet på kartserveren.

Når vi beregner samme reiserute på Tomtoms kartløsning, der kartene er lagret på telefonen, bruker iPhone 5S 9,7 sekunder, mens iPhone 5 trenger 14,5 sekunder. Skal du kjøre bil i 35 timer spiller det neppe stor rolle om du må vente 4-5 sekunder på at telefonen skal beregne ruten.

Forskjellen i ytelse kommer tydelig frem i målinger, men er for alle praktiske formål ikke så påtakelig at vi vil anbefale noen å bytte ut en fungerende iPhone 5 til fordel for denne modellen.

Til venstre iPhone 5, til høyre iPhone 5S. Den nye modellen kjørte testen på halve tiden og kom opp med nesten dobbelt så mange poeng i Geekbench 3.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er altså først når du presser telefonen til det ytterste at kreftene i 5S kommer til sin rett. Det skjer for eksempel om du spiller spill med høyoppløst grafikk basert på kalkulasjoner.

På iPhone 5S kan du kjøre spill der bevegelige objekter reflekteres i vann, skygger spiller avhengig av dine bevegelser, og bladene på trærne kan skjelve i vinddraget etter biler som suser forbi. Hvert bilde er skapt for anledningen, noe som krever en enorm datakapasitet.

Fremdeles ser spillgrafikk ut som spillgrafikk, men iPhone 5S er klar for et høyere detaljnivå enn iPhone 5. Spørsmålet er om du er i stand til å ense alle de små detaljene når du konsentrerer deg om spillingen.

Nå virker 4G over alt

En annen større endring på iPhone 5S er utvidelsen av frekvensbånd for LTE. I praksis betyr det at du nå kan bruke 4G over alt hvor dette er tilgjengelig, og ikke bare i områder med 1 800 MHz. Ettersom 1 800-frekvensen har langt mindre geografisk utbredelse enn 2 600 MHz i Norge, får dette stor praktisk betydning. iPhone 5S er også klar for 800 MHz, når denne frekvensen tas i bruk til 4G.

Maksimal nedlastingshastighet med 4G på iPhone er 100 Mbps. Men Telenor setter fotlenke på sine kunder og sørger for at 4G ikke går raskere enn 3G. Telenor har fattige 10 Mbps som standardhastighet på 4G, men kan gi deg opp til 40 Mbps om du tegner det dyreste abonnementet, Komplett XL.

Husk at ikke bare hastighet, men også datamengde er avgjørende for hvilken 4G-opplevelse du får. Strømmer du høyoppløst video til mobilen går det raskt unna på tildelt datakvote.

Her er skjermdump fra fotoapp, applikasjonsveksler og mappestruktur for e-post.

iPhone 5S er opp til åtte ganger raskere med Netcom

Netcom struper ikke hastigheten, men gir deg den høyeste hastigheten som er tilgjengelig der du er. Ifølge Netcom betyr dette hastigheter opp mot 80 Mbps.

iPhone støtter også 3G i to kanaler, slik at du teoretisk kan komme opp i nedlastingshastigheter på 42 Mbps i 3G-nettet.

Ingen NFC

Vi savner NFC i telefonen, ikke fordi det er et must i dag, men fordi det vil være det i morgen. Skal du bruke mobilen som kredittkort eller nøkkelkort, trenger den en NFC-brikke. Konkurrentene har alle lagt dette inn i sine toppmodeller, mens Apple fremdeles sitter på gjerdet. Det er mulig Apple ser for seg en konkurrerende betalingsløsning basert på biometri (fingeravtrykk), men foreløpig er NFC den ledende teknologien for betalingsløsninger.

NFC brukes også for automatisk sammenkobling av enheter. Mest vanlig er tilkobling til ulike høyttalerløsninger, men NFC kan også koble sammen mobiler for enkel overføring av filer, eller for å koble sammen mobiltelefoner og kompatible TV-apparater, slik at bildet fra mobilen kan vises på TV-en uten bruk av ekstra bokser som for eksempel Apple-TV.

Lekkert med iOS 7

Søket ligger ikke lenger til venstre for startskjermene, men hentes ved å trekke skjermbildet ned.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men som ved introduksjonen av iPhone 5, kommer også 5S med en ny versjon av operativsystemet iOS. Vi er nå kommet til iOS 7, og med det følger en del nye funksjoner. Vi har allerede omtalt det nye meldingssenteret og snarveiene du henter fra bunnen av skjermen.

I tillegg kan vi ta med at iOS 7 har fått en oppdatert utgave av taleassistenten Siri. Hun snakker fremdeles ikke norsk.

iPhone i bedrift

iPhone gir gode muligheter for enhetsstyring fra IT-sjefens side, stadig bedre sikkerhetsløsninger, og ikke minst høy driftssikkerhet, i alle fall historisk sett. Om det er den ideelle løsningen er en helt annen sak. Med dyre håndsett, begrenset tilgang til å bruke bedriftsinterne applikasjoner og et rigid rammeverk fra Apples side, vil ikke alle være like tjent med denne løsningen.

Kalenderen er ryddig og fin. Du kan se flere kalendere med fargekoder i en oversikt.

Tidligere savnet vi en god Office-løsning «rett ut av boksen». Nå er dette løst, ved at du kan laste ned Apples iWork-applikasjoner uten å måtte betale for dem. Dermed får du full tilgang til de høyst potente kontorappene Pages, Numbers og Keynote.

Dette tilsvarer Word, Excel og PowerPoint i Windows-verdenen, og dokumentene er kompatible med hverandre. Med Maverics på arbeidsstasjonen og iOS 7 på iPhone og iPad, får du et sømløst arbeidsmiljø, der du kan begynne arbeidet på en maskin, for så å fortsette det på en annen. I tillegg til at du kan lagre dokumentene på en iCloud-server, kan du nå jobbe med dem i en nettleser som om du brukte programvaren lokalt.

Tyverisikker

For å tilfredsstille bedriftenes krav til sikkerhet har Apple lagt vekt på bedre kryptering, en kodetjeneste for passord kalt iCloud Keychain, og en restrukturering av OS-et som gjør at du ikke kan reaktivere telefonen uten å kjenne den opprinnelige brukerens passord.

Dermed vil en tyv ikke kunne ha noen glede av en stjålet iPhone.

Kalenderen i iOS 7 gir også noen nye funksjoner, som at du kan fargekode ulike kalendere og se dem i en felles oversikt. Legger du telefonen over på siden får du en 5-dagersoversikt. Kalenderen kan synkroniseres med andre tjenester, som Exchange.

Nydelig nettleser

Fanevisningen i Safari er lekker. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den nye versjonen av nettleseren Safari fungerer stort sett som før, og det betyr at den er både rask og funksjonell. Men noen nyheter er det også her. Blant annet har Apple lagt til en stilig måte å arrangere åpne faner på, slik at du kan bla i dem som om du blar i kartotekkort. Fanene synkroniseres på tvers av enheter, så nettsider du ikke lukket da du surfet på en iPad, vil være tilgjengelige i faneoversikten på mobilen.

Du kan sveipe gjennom nettleserhistorikken ved å bla til høyre eller venstre med fingerstrøk.

Andre nyheter i Safari er foreldrekontroll (barnefilter), og at du enklere kan samle nettsider til senere lesing. Når du leser artikler du har samlet, plasseres disse under hverandre. Dermed kommer du videre til neste artikkel når du er i bunnen av den foregående.

Å dele nettsider via Airdrop eller andre tjenester er svært enkelt. Nede i nettleservinduet ligger et ikon som forestiller en side med en pil på. Trykk her, og velg hvordan siden skal deles.

God samtalelyd, middelmådig antennefølsomhet

Når det gjelder basisfunksjonen for en mobiltelefon – telefoni – er iPhone 5S ikke vesentlig endret fra iPhone 5. Den nye layouten i iOS 7 gir riktig nok et litt annerledes utseende på tastatur og kontaktlister, men funksjonene er de samme som før. Vi har ikke merket noen forbedring eller forverring i samtalekvaliteten, og antennefølsomheten synes å være omtrent den samme. Du kan også be «Siri» slå nummeret for deg.

Som før kan du ringe «gratis» til andre iPhone-brukere ved å benytte FaceTime. Da snakker du riktig nok ikke i mobilnettet, men over Internett. Er linjen god blir resultatet svært bra. Du kan også bruke FaceTime i mobilnettet, men husk at det da vil spise av datakvoten din.

Allsidig

Hva andre funksjoner angår, er iPhone en liten skattekiste. Her er videoredigering, fotobehandling, vennesøk, fjernkontroll for iTunes og Apple-TV, sporing av mobiltelefoner, bokhylle, bladkiosk og alle de vanlige appene som kalender, kontakter, vær, aksjekurser, kart og så videre. I tillegg kan du velge mellom flere hundre tusen applikasjoner i Appstore.

Lydbøker og andre bøker fungerer godt på iPhone 5S, men skjermen blir i minste laget for en optimal leseopplevelse.

Men så gikk batteriet tomt

Batteriet i iPhone 5S er litt større enn batteriet i iPhone 5. Selv om Apple i tillegg bedyrer at telefonen skal være mer energieffektiv enn forgjengeren, hadde vi ingen problemer med å tømme batteriet i løpet av en arbeidsdag.

Da må vi legge til at vi fiklet med telefonen omtrent hele tiden, og at vi lastet ned en god del data, tok mange bilder og filmet med mobilen.

Ved mer normal bruk burde det holde å lade om natten, og ved beskjeden bruk kan du antakelig være tilgjengelig enda lenger.

Underholdning

En iPhone er ikke bare et verktøy for kommunikasjon i ulike former. Det er også en dings du kan bruke til ren og skjær forlystelse.

Innhold i massevis

Apple har et svært godt tilbud av musikk, filmer og spill til iPhone. Selv om videostøtten er beskjeden, kan telefonen ved hjelp av tilleggsprogrammer med ulike kodeker spille det aller meste av film.

Men iPhone fungerer som filmfremviser også rett ut av boksen. Forutsetningen er da at filmene du vil se er konvertert og lastet inn via iTunes, eller at du har kjøpt eller leid dem fra iTunes Store direkte fra telefonen.

Du kan også laste ned og bruke filmapplikasjoner fra Voddler, Viasat, HBO eller Netflix, for å nevne noen av de vanligste. I tillegg fungerer telefonen helt utmerket både med TV2 Sumo og NRK Nett-TV.

Med Apple TV kan du også vise innholdet fra iPhone 5S på en større skjerm.

Miniskjerm

Nettopp skjermstørrelsen er det største ankepunktet mot iPhone 5S som videospiller. Å se en hel film på en 4-tommer stor skjerm kan bli anstrengende, ikke minst om filmen er tekstet. Med sine fire tommer er iPhone mindre enn mini-versjonene av toppmodellene til konkurrentene.

Både Samsung S4 Mini og HTC One Mini har skjermer som måler 4,3 tommer.

Og borte var Cover flow ...

Musikkspilleren i iPhone heter nå enkelt og greit bare Musikk, og er en av fire apper som ligger fast nederst på alle hjemmeskjermer. Du kan om ønskelig velge den bort til fordel for en annen app, men plaseringen er ikke tilfeldig. Apple vet hvilke apper som brukes mest, og musikk er utvilsomt en av disse.

Du kan hente opp album i en liste.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Vender du telefonen får du ikke Cover Flow, men en matrise med albumbilder.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Apple oppfant den lekre måten å bla i album på, kalt Cover flow. Med iOS 7 har selskapet pusset opp og forenklet det meste av grafikk. Den nye musikkspilleren i iOS 7 har også en del lekre elementer. Men der vi før fant elegante Cover flow, er det nå et rutenett med 3 x 5 albumbilder. Det ser på ingen måte like elegant ut.

Lyden i iPhone 5S er som lyden i iPhone 5 – helt grei. Men vi savner muligheten til å kunne justere lydbildet i forhold til sjanger, hodetelefoner og personlig smak.

Bedre kamera en før

Dette bildet er tatt med iPhone 5S. Flere bilder finner du nederst på siden.

En ting vi liker særlig godt med nye iPhone 5S er iSight-kameraet. iPhone har ikke de sprekeste spesifikasjonene på kamerabiten, hverken når det gjelder sensorstørrelse, brennvidde eller antall megapiksler. Likevel var kameraet i iPhone 5 ett av de bedre mobilkameraene på markedet. Med 5S er det blitt enda bedre, selv om det fremdeles er et stykke opp til spesifikasjonene på de beste mobilkameraene til Nokia og Sony.

Slipper inn mer lys

En femten prosent større bildebrikke og lavere blendertall (f/2,2) gjør kameraet på iPhone 5S i stand til å fange inn mer lys enn forgjengeren. Mer lys betyr mindre behov for forsterkning, og følgelig også mindre støy på bildene. Fotolampen er større, og har fått noe Apple kaller True Tone.

Dette er et ravfarget lys som opptrer sammen med den hvite LED-lampen, og bidrar til bedre fargetemperatur på bildene du tar med fotolys.

Opptak i "langsom film"

Kameraet har fått en funksjon som lar deg ta opp til ti bilder i rask rekkefølge (Burst mode). Du kan også filme med hele 120 bilder per sekund. Det betyr at du ved avspilling kan velge å se hele eller deler av filmsekvensen i sakte film. En ting er at det er stilig, men det kan også brukes til nyttige formål. For eksempel kan golfere nå filme slagene sine og analysere dem i sakte film.

Ved filming i sakte kino reduseres bildeoppløsningen fra Full HD (1080p) til HD (720p).

Du kan ellers velge å ta bilder i kvadratisk format, eller ta panoramabilder med sveip. Apple lar deg også velge ulike filtre du kan legge på bildene dine. Filtrene kan legges på mens du tar bilder, eller du kan legge dem til i etterkant.

Nederst på denne siden kan du se flere bilder vi har tatt med iPhone 5S.

Spillkonsoll i lommeformat

Spillet Infinity Blade III er tilpasset for iPhone 5S.

iPhone 5S har med sin 64-bit arkitektur, sterke prosessor og gode grafikkytelse alle forutsetninger for å fungere som en spillkonsoll i lommeformat. Foreløpig er det ikke mange produsenter som har utnyttet muligheten den nye prosessorarkitekturen byr på, men på sikt kan vi vente oss at applikasjonsutviklerne utnytter de mulighetene som finnes.

Så langt har vi bare funnet ett spill som er optimalisert for iPhone 5S. Det er spillet Infinity Blade III, som du kan kjøpe for under 50-lappen i App Store.

iPhone 5S reagerer som de aller fleste nye mobiltelefoner på bevegelser i tre plan, noe som gir deg mulighet for å bruke de innebygde bevegelsessensorene som spillkontroller. Når du spiller kan bildet vises på en stor TV-skjerm via Apple-TV eller en HDMI-overgang koblet direkte til mobiltelefonen. Apple-TV og HDMI-adapter er ekstrautstyr.

For den som foretrekker å la seg underholde av bøker eller blader er iPhone 5S i likhet med tidligere Apple-modeller klar for alt fra lydbøker og podcaster, til nettaviser og magasiner tilpasset iPhone-formatet. Du kan også høre på nettradio. Men FM-radio har iPhone 5S ikke.

Konklusjon

Apple tok verden med storm med sin første iPhone i 2007. Senere har selskapet måttet tåle mye kritikk for å ha lansert telefon etter telefon uten å gjenskape magien fra 2007. Ikke så rart egentlig, for mens iPhone 2007 revolusjonerte måten å bruke mobiltelefoner på, har de senere modellene vært evolusjoner snarere enn revolusjoner.

Ny revolusjon?

iPhone 5S kunne raskt ha havnet i samme kategori, med samme skjerm og utseende som forgjengeren. En raskere prosessor og litt større batteri er, når det kommer til stykket, det minste en kan forvente av et selskap som slipper én ny modell i året.

I år kom det riktig nok to modeller. iPhone 5C er en iPhone 5 til lavere produksjonskost og følgelig lavere pris. Men flaggskipet "alle" har ventet på heter iPhone 5S.

For en gangs skyld har kritikken mot manglende innovasjon vært dempet. Det skyldes nok i første rekke at telefonen har en funksjon ingen annen mobiltelefon kan skilte med. Den har nemlig en fingeravtrykksensor i menytasten. I tillegg har Apple som første mobilprodusent valgt 64-bit-arkitektur på brikkesettet i telefonen. Det betyr at telefonen er klar for å takle svært avansert programvare.

Små designendringer

Den nye menytasten skiller seg fra den gamle ved at den er flat, og mangler det karakteristiske firkantmerket Apple har hatt på alle sine tidligere iPhone-modeller.

På baksiden av telefonen har fotolampen fått følge av en ekstra diode med ravfarget lys. Til sammen tar disse diodene dobbelt så stor plass som den gamle diodelampen. Dermed ser du raskt om noen snakker i den nye eller den gamle iPhone 5-en.

Er du observant vil du kanskje også legge merke til at metallfargen på den sorte utgaven er lysere på iPhone 5S enn den var på iPhone 5. Apple måtte tåle kritikk for at fargen på kanten av den mørke iPhone 5 ble skrapet bort ved bruk. Nå er det problemet forhåpentligvis minimert.

iPhone 5S kommer også i en hvit variant lik den vi kjenner fra før, i tillegg til en ny variant der metallet er gyllent.

Samme tilbehør

Telefonens størrelse er uendret, og alt tilbehøret vi har til iPhone 5 kan brukes også på iPhone 5S.

At designen er uendret skaper ikke like stor begeistring i alle kretser. Det er vel ingen overdrivelse å si at designerne som jobber med iPhone har hatt late dager de siste årene. Den viktigste designendringen vi venter på er en endring i skjermstørrelse.

Det er ingen tvil om at mange liker formatet med fire tommer skjerm. Men Apple ville antakelig nådd et langt større publikum om også de som foretrekker en større skjerm kunne velge iPhone.

Fingeravtrykk og kodelås

Den mye omtalte fingeravtrykkleseren sitter i menyknappen under et tynt safirglass. Ellers virker knappen som før. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fingeravtrykkleseren på iPhone 5S er presis, og har vist seg å fungere utmerket gjennom hele testperioden. Det vi reagerer på er at vi nokså ofte må taste inn en kode for å aktivere fingeravtrykkleseren. Trodde du som jeg at hele vitsen med denne teknologien var å gjøre kodetastingen overflødig, så må du tro om igjen.

Telefonen maser etter kode hver gang vi skrur den helt av og på. Dessuten maser den etter kode når vi skal handle i App Store. Først når koden er tastet inn får vi lov til å fortsette handelen ved hjelp av fingeravtrykk.

Vi vil på ingen måte avskrive fingeravtrykkleseren som tøv. Den fungerer greit når vi skal låse opp telefonen, og vi ser også at den kan åpne for nye muligheter innen sikker handel, adgangskontroll og liknende.

Meget bra på underholdning

Du kan hente opp album i en liste. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

iPhone 5S har det beste kameraet vi har sett på en iPhone. Det betyr ikke så lite, for iPhone 5 har også et helt brukbart mobilkamera. Nytt i dette kameraet er bedre lysfølsomhet, samt mulighet for å filme med 120 bilder per sekund. Det gjør at du kan se opptakene i sakte film med jevne bevegelser.

Musikkspilleren i iPhone 5S er ikke noe fremskritt i forhold til tidligere. Men den fungerer. Her er menyene renere og penere en tidligere, men om du likte å bla i albumbilder ved hjelp av Cover Flow vil du bli skuffet. Nå er denne funksjonen erstattet av en kollasj av kvadratiske albumbilder i tre rader.

Apple har fremdeles ikke noen lydutjevner (equalizer) i musikkspilleren sin. Men som vanlig kan du kompensere for de fleste manglende funksjoner i iOS ved å legge til appliaksjoner fra App Store.

Større batteri

Apple iPhone 5S har fått større batteri enn iPhone 5, og Apple hevder batterikapasiteten er rundt 20 prosent bedre enn før. Vår erfaring er at telefonen holder lenger ved moderat bruk, mens den ved tøff bruk tapper batteriet minst like raskt som før.

Telefondelen i iPhone 5S er som på iPhone 5. Lyden er god, men vi kunne godt tenkt oss bedre antennefølsomhet. Brukergrensesnittet er enkelt å lære, og ser ryddigere ut på iPhone 5S med iOS 7 enn det gjorde på telefoner med iOS 6.

Her kan du lese en gjennomgang av nyhetene i iOS 7 »

Den nye iPhone-en har også bedre støtte for 4G enn det iPhone 5 har.

Alt i alt er iPhone 5S en raskere iPhone 5 med en fingeravtrykksensor du antakelig vil synes er en grei erstatning for å slå kode hver gang telefonen skal låses opp.

Utsolgt

iPhone 5S kommer i tre farger.

Det er foreløpig ikke kommet noen dato for når iPhone 5S blir å finne i norske butikkhyller. Apple har heller ikke sagt noe om hva telefonen skal koste her til lands. Ut fra prisen i utlandet regner vi oss frem til at 32 GB-versjonen vil havne på rundt 6 000 kroner.

Har du det travelt med å skaffe deg en iPhone 5S, må du i skrivende stund belage deg på å måtte kjøpe den fra en privatperson som rakk å kjøpe den hos Apple i utlandet. For øyeblikket er telefonen utsolgt, men det vil neppe ta lang tid før Apple har nye forsendelser på plass i butikkene. Vi gjør oppmerksom på at telefonen kan være tilgjengelig via forhandlere som har gråimportert den, men at du da må regne med å måtte betale vesentlig mer for telefonen enn om du venter til den blir offisielt tilgjengelig.

Alternativene

Om du ikke trenger den nye fingeravtrykk-leseren vil du antakelig klare deg godt med den eksisterende iPhone 5, men den har nå forsvunnet fra Apples varesortiment. Er du heldig, kan du kanskje kjøpe den til lavere pris hos forhandlere som har igjen denne modellen på lager. Et annet alternativ er nye iPhone 5C, men heller ikke denne er tilgjengelig over disk i Norge i dag.

iPhone 5C er en del billigere enn iPhone 5S, og leveres med et plastchassis i ulike fargevarianter.

Kjøper du iPhone 5S for å ha den heftigste mobiltelefonen på markedet, bør du kanskje orientere deg litt i hva som finnes der ute. iPhone 5S er en kraftpakke, men må se seg slått av vanntette Sony Xperia Z1 på de aller fleste områder.

Men bare iPhone er iPhone. I alle for de som sverger til iOS.

Les også
Dette er trolig designet til den 4 tommer store iPhonen
26. feb. 2016
– Apples nye mini-iPhone får samme innmat som toppmodellen
26. jan. 2016
Har toppmodellene blitt for dyre for jobben?
14. des. 2015
Torturtest av åtte populære mobiltelefoner
22. mars 2014
Disse tre mobilene er mest populære
5. feb. 2014
iPhone 5S mot Xperia Z1 Compact
5. feb. 2014
Amobil titter inn i mobilåret 2014
31. des. 2013
Året som gikk: Del 4 av 5
26. des. 2013
Nå kan iOS 7 «jailbreakes»
23. des. 2013
Del 1: Slik gikk spådommene for 2013
21. des. 2013
Dette er årets mest populære mobil- og nettbrettester
11. des. 2013
Se, iPhone blir spillkonsoll
20. nov. 2013
iPad Air
8. nov. 2013
Samsung vil gi deg Ultra-HD på mobilen
7. nov. 2013
Apple innrømmer problemer med iPhone 5S
30. okt. 2013
Slik gjør du iPad-en til en altetende videospiller
29. okt. 2013
Slik er nye iWork for iPad og iPhone
25. okt. 2013
Ikke la deg lure til å betale for mye for Apple-dingsene
24. okt. 2013
Ny iPhone-oppdatering gir deg masse nytt
24. okt. 2013
Se video med Apple iPad Air og nye iPad Mini
23. okt. 2013
iPad Air og nye iPad Mini
23. okt. 2013
iPad Air og ny iPad mini med Retina-skjerm
22. okt. 2013
iPad Air kommer til Norge 1. november
22. okt. 2013
Dette tror vi Apple lanserer tirsdag kveld
21. okt. 2013
– Ikke stol på iPhone-kompasset
21. okt. 2013
Apple bekrefter 22. oktober-lansering
16. okt. 2013
– Ny iPad mini vil bli tykkere
15. okt. 2013
Nå kommer iPhone 5S og iPhone 5C til Norge
9. okt. 2013
Nye iPhone sliter med bevegelser
4. okt. 2013
iPhone 5S og 5C kan komme i salg denne måneden
2. okt. 2013
Sendte "spioner" til iPhone-kø
25. sep. 2013
Apple iPhone 5C
24. sep. 2013
Sony Xperia Z1
18. sep. 2013
Apple iOS 7 til iPhone
18. sep. 2013
Samsung Galaxy S4
26. april 2013
annonse