Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG G4

Det beste mobilkameraet du får plass til i lommen

LGs nye mobil kombinerer programvare og maskinvare på meget godt vis.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon

LGs nye toppmodeller har en tendens til å virke litt anonyme. Helt til man rekker å bruke dem. Da dukker gjerne fordelene opp på løpende bånd. Siden LG G2 har selskapet fokusert på alt fra kamerateknologi til batteritid, og med nye G4 har kameraet fått seg en stor oppgradering. Men hva med resten?

Man må vel nesten kunne si at Samsungs Galaxy S6 Edge er designtelefonen alle andre måles etter i 2015. Ingen annen telefon på markedet ser like annerledes ut. LGs G4 kan kjøpes med en bakside i skinn, og hele telefonen buer svakt. Men det er fortsatt ikke nok til å gi den samme wow-faktoren når telefonen holdes i hånden. I hvert fall ikke når den bare holdes et par ganger i forbifarten.

Etter noen dagers bruk derimot, begynner vi å sette pris på at overflaten ikke er glatt, slik den er på de fleste andre telefoner. Det er bare én viktig ulempe her. Hvis du ønsker deg en LG G4 med skinndeksel, må du være forberedt på å punge ut rundt 500 kroner ekstra. Dermed er dette et ganske kostbart deksel, og det spørs om ikke mange vil se større nytte i et minnekort når de står i butikken.

En svært behagelig telefon å bruke

At telefonen ligger godt i hånden, og overflaten både er og føles som et naturprodukt gjør dette til en ekstremt behagelig telefon å bruke. Spørsmålet er om mange vil ønske å punge ut med pengene som oppgraderer fra et ordinært bakdeksel i plast, slik forgjengeren G3 hadde.

Ser vi på vekt og størrelse er det meste innenfor normalen her. Den veier 155 gram og skjermen er 5,5 tommer stor, med relativt lite utenomsnakk rundt. Den er større enn nevnte Galaxy S6 Edge, men sammenlikner vi med HTC One M9, eller fjorårets LG G3, er LGs nye toppmodell omtrent like stor.

LG G4 med deksel i skinn ser noen hakk mindre steril og industriell ut enn flere av konkurrentene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spesifikasjonsmessig er skjermene ganske like mellom fjorårets G3 og G4. Størrelsen er lik, og det samme er oppløsningen. Begge er av IPS LCD-slaget. Når vi forsøker å måle de to skjermene finner vi at lysstyrken tilsynelatende er bedre i forrige modell, og den treffer bedre på hvitt, der måleutstyret vårt avslører et blåskjær i G4. Målingene ble gjort med manuell styring av skjerminnstillingene, og automatikk skrudd av. Sannsynligvis er dette nyanseforskjeller som besørges av programvare, der automatikk tar over når telefonskjermen faktisk trenger å være ekstra lys.

Uansett er det en svært god skjerm som passer fint på en mobiltelefon i toppklassen.

Pastellfargede og raske menyer

LG har gjennom flere omganger hatt sine egne menyer over Googles eget Android-operativsystem. I sine to siste utgaver har dette menysystemet blitt mer og mer pastellfarget og preget av kontraster mellom enkle linjer. LG begynner å få sin egen estetikk som er lett å skille fra den som preger HTC Sense eller Samsung TouchWiz.

Menysystemet er raskt og responsivt i det aller meste. Har du brukt en Android-basert telefon før vet du også hvordan det meste virker. Bruksmessig er mange av disse telefonene forholdsvis like, mens det grafiske endrer seg litt fra dings til dings.

På innsiden sitter en av Qualcomms systembrikker med ansvaret for at alt går knirkefritt. Men uvanlig nok er det ikke snakk om det som skal være den aller heftigste brikken selskapet leverer. Sammen med funksjonaliteten i LG G4 kommer vi nærmere inn på dette på neste side.

LG G4
9
Imponerende
Anbefalt

LG G4

9
Imponerende
sitatTar du mobilbilder både natt og dag, er det LG G4 du skal ha.

Fordeler

  • +
    Kameraet tar gode bilder
  • +
    Kameraappen gir deg alle valgmuligheter
  • +
    Rask og god i bruk
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Ligger ekstremt godt i hånden med skinndeksel
  • +
    God batteritid
  • +
    Plass for minnekort

Ting å tenke på

  • Kameraappens manuelle modus kunne kanskje vært enklere
  • Ikke vanntett
  • Litt kostbart skinndeksel

Funksjoner, kamera og ytelse

LG G4 er selskapets mobilhåp for 2015. Med Apple midt inne i en formtopp med nye og større iPhone-modeller, og Samsung på krigsstien med Edge-modellen av Galaxy S6, er det et vanskelig år å utmerke seg på design. Men kanskje funksjonaliteten er god nok til at G4 skiller seg ut likevel?

Det er ikke så fryktelig mye overflødig på LG G4. Produsenten har plassert en del nytteverktøy i en egen mappe, og vi finner den sedvanlige mappen med originale Google-apper, så som GMail-appen, og Google Maps.

Nesten like rask, men med færre kjerner

Vi merker nesten aldri noe hastighetstrøbbel her. Vi opplever G4 som marginalt mindre responsiv enn Galaxy S6 ved noen få anledninger. Ellers går menyfunksjoner og appoppstarter omtrent akkurat så fort som vi forventer av en telefon til greit over 5000 kroner.

Det er kanskje ikke så ofte vi starter med å se på den rene styrken som bor i telefonene, men for G4 passer det. Med en Snapdragon 808-brikke har den ikke det som strengt tatt er Qualcomms topprodukt. Snapdragon 810 har åtte prosessorkjerner, og litt mer av omtrent alt på papiret. Likevel er ikke Snapdragon 808-brikken i LG G4 langt bak i målingene våre. Det får den til med kun to av de raske prosessorkjernene som Snapdragon 810 har fire av.

Qualcomm har forsøkt hardt å avkrefte at Snapdragon 810 har et varmeproblem. Men når telefoner med systembrikker lenger ned i seriene yter såpass jevnt, sier det sitt om hvordan ståa er i praksis, i hvert fall.

Snapdragon 810 finner du først og fremst i LGs egen G Flex 2, og i HTCs One M9.

Helt fantastisk kamera

Vi tok med oss flere telefoner ut for å prøvekjøre mot G4 fra stativ. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

G4 fortsetter LGs satsing på gode mobilkamera. Du har 16 megapiksler til rådighet, med lyssterk optikk med blendertall F1.8 og mekanisk stabilisering. Her gjør telefonen alt som står i sin makt for at du skal få noenlunde greie bilder når det blir mørkt.

Vi tok med oss den og fire andre telefoner ut i det fri. Den ene konkurrenten er strengt tatt dens egen forløper; LG G3. Ellers hadde vi med oss Apples iPhone 6 Plus, Samsungs Galaxy S6 Edge og Microsofts Lumia 640. Sistnevnte hører ikke naturlig hjemme i dette feltet om man ser på pris, men den har styrker på kamerafronten som likevel gjør den aktuell.

LG G4 gir deg det som sannsynligvis er den aller mest komplette fotoappen vi har sett på noen telefon. Nyeste Android og iOS har begge anledning til å gi tredjepartsprogrammer direkte tilgang på rådataene fra kameraet, og styring over avanserte funksjoner. Likevel er de få appene som har dukket opp så langt av elendig kvalitet. Med LG G4 trenger du ikke tenke på det. Den har en enorm verktøykasse for det meste du kan tenke deg av bildeinnstillinger.

Styr alt selv

Her har vi tatt en kjempelang eksponering og stilt verdiene helt «bort» etterpå. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her får du mulighet til detaljert styring av lukketid selv, opp til 30 sekunder sammenhengende. ISO-verdier fra 50 til 2700 er tilgjengelige, og det samme er en manuell fokusløsning som er forholdsvis enkel i bruk. I tillegg kan du styre hvitbalanse selv. Appen gir deg dessuten et histogram som hjelper deg å eksponere bildene riktig.

En kunstig horisont som viser deg om telefonen holdes rett eller ei er også på plass. Det kanskje viktigste som mangler her er en funksjon som kjefter på deg som filmer i smalskjerm med mobilen rett opp og ned. Snu telefonen!

Lysmaling er en ting du kan gjøre om du har en lommelykt og et stativ for hånden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der LG ikke treffer fullt så godt som Microsoft har gjort i Lumia-modellene, er i selve utformingen av appen. Den er god, og omtrent like intuitiv i bruk som et enkelt speilreflekskamera. Den forsøker også å forhåndsvise resultatet av innstillingene dine, med vekslende hell.

Lumia-telefonene har disse valgene noe enklere sortert utover skjermen, og viser deg mindre utenom de viktigste ingrediensene. De innbyr uinnvidde til lek i mye større grad enn LGs litt avskrekkende fotomenyer med veldig mange valg.

Det kan være både en ulempe og en fordel at LG G4 lar deg stille bildene så langt ut at de knapt blir gjenkjennelige som virkelighet.

Enkel og god for deg som bare vil fotografere på auto

Det er øyeblikkelig sommer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men ikke la deg avskrekke dersom dette hørtes vanskelig ut. Telefonen kommer i tillegg med to autofunksjoner, der den ene styrer absolutt alt, og omtrent ikke gir deg ett eneste valg. Den andre gir deg noen grunnleggende valg, men holder seg likevel godt unna de helmanuelle funksjonene du kan bruke i proffmodus.

For å si det noenlunde enkelt; fra håndholdt posisjon tar G4 omtrent like gode, eller dårlige om du vil, bilder som Galaxy S6 Edge eller iPhone 6 Plus. I godt lys tar alle sammen gode bilder, mens i dårlig lys er man avhengig av en liten dose flaks.

Dermed henger veldig mye på hvilken av telefonene som gir deg størst frihet, flest muligheter og best mulig bilder om du benytter mulighetene. Der er LGs G4 en klar vinner mot de to konkurrentene, med Microsofts Lumia 640 til en brøkdel av prisen midt mellom.

Stadig vekk dobbelt sett nettlesere

Ladekontakt og hodetelefonkontakt er under telefonen. Vær obs på at den også støtter trådløs lading. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Blant LGs egne funksjoner som er inkludert handler det meste om sikkerhet og mer praktiske ting som snarveier til batterisparing. Her er det også en app som skal besørge sikkerhetskopier. Men i all hemmelighet kan den enda litt mer. Den kan nemlig overføre data til og fra andre telefoner også, slik at du får med deg innstillinger og annet.

Som vanlig for slike apper virker den aller mest rettet mot sikkerhetskopi til eget minnekort. Men denne gangen kan du også laste opp sikkerhetskopien til LGs skytjeneste.

To nettlesere hører fortsatt til i Android. En egen, «klassisk», Android-nettleser som produsentene tradisjonelt har brukt til å skreddersy egne løsninger i. I tillegg får du Google Chrome som er knyttet tett inn i Googles tjenesteunivers også på andre enheter.

Med Android 5 Lollipop kom det en stor endring i design for mange deler av operativsystemet. Noen av elementene er med også G4, selv om LG har gjort en del endringer rundtom.

En endring som du kanskje vil legge merke til, er fraværet av en klassisk stillemodus. Google har fjernet denne muligheten i Android 5.0 og høyere, men løsningen fikk et lite comeback i Samsungs Galaxy S6-modeller, der de har inkludert en ren stillemodus ved siden av de nye Lollipop-funksjonene.

Her er det nemlig meningen at du skal kunne filtrere anrop basert på prioriteringer. Du kan be telefonen forstyrre deg i varierende grad, men ber du den om å ikke forstyrre i det hele tatt, vil du heller ikke bli vekket av alarmer. Løsningen er litt krøkkete, og forutsetter ganske mye arbeid fra deg som setter opp telefonen for at den skal funke.

Greit for noen, mens det for mange allerede er ganske mye som skal på plass i forbindelse med overgangen til en ny telefon. Vi håper og mistenker at Google gjeninnfører den enkle løsningen, i det minste som et alternativ ved siden av.

Gratistilbud og påminnelser

Blant de nye endringene er ny design i GMail-appen. I tillegg skulle appen få støtte for flere forskjellige e-postløsninger, inkludert Microsofts Exchange-tjeneste. Ikke en dum ting, ettersom Google er mye flinkere til å søke enn de fleste. Så langt har vi imidlertid bare fått lov til å sette opp Exchange i GMail-appen på den siste Nexus-varianten fra Motorola. Ingen av de andre Android 5.x-baserte telefonene vi har testet har tillatt noe mer enn ordinære løsninger for privat e-post i GMail-appen.

Den ordinære e-postapplikasjonen har uansett fått flere av funksjonene fra den vanlige GMail-applikasjonen, og fungerer helt greit. Men vi ønsker oss altså et like treffsikkert søk her også.

LG bruker pastellfarger i menyene sine. De er enkle å bruke, samtidig som de skiller seg visuelt fra konkurrentenes menyer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En spesiell egenskap ved LGs menysystem er de såkalte Smart Notice-kortene, som hjelper deg med innstillinger på telefonen, vedlikehold og ulike tilbud som følger med, så som 100 gigabyte gratis lagringsplass hos Google i to år.

Smart Notice-kortene er ikke alltid så veldig nyttige, men de er heller ikke særlig i veien. I den grad du får tilbud om tjenester, er det ofte løsninger som har en viss verdi, slik at det ikke er snakk om ren reklame.

God på det grunnleggende

Telefonen har ellers forholdsvis god batteritid. Vi har ikke målt hvor lenge den kan holde på under hard belastning, men etter en arbeidsdag har som regel telefonen rundt 60-70 prosent batteri igjen, og klarer seg ut kvelden med god margin. Hadde vi brukt den litt mindre på dagtid, hadde den enkelt klart seg i to døgn mellom ladingene.

For en gangs skyld synes vi LG har truffet noenlunde greit med oversettelsene. Det har vært et stadig tilbakevennende tema at LG ikke passer like godt på oversettelsene sine. I tidligere telefoner har det dukket opp helt merkelige, og tidvis morsomme, forsøk på oversettelser i LG-menyene. I tillegg har ordboken vært en litt ... vanskelig samarbeidspartner under forfatting av tekstmeldinger. LG G4 har stort sett fornuftige oversettelser de fleste steder, og ordboken er mer nyttig enn den noen gang har vært på en LG-telefon.

Der autokorrektur har pleid å være aktivert fra start, og det første vi deaktiverte på tidligere LG-modeller, er den deaktivert fra start på G4, men hjelper deg med løpende ordforslag over tastaturet.

Lydkvaliteten under samtale, og presisjonen i berøringsskjermen er svært god. Dermed går de mer tradisjonelle telefonoppgavene som en lek.

Apropos lyd. Også lyden fra hodetelefonkontakten er svært god, forutsatt at du kobler til et sett hodetelefoner av grei kvalitet. For deg som kjøper følger det med et sett av LGs QuadBeat-øreplugger. Med tidligere toppmodeller har lyden i disse ørepluggene vært svært god, men vi har ikke fått prøvd de som skal følge med her. Det er likevel høyst sannsynlig at de er like gode, eller bedre, enn variantene som fulgte med G2 og G3.

Så hva blir dommen? Bli med til neste side for å se den endelige konklusjonen.

LG G4
9
Imponerende
Anbefalt

LG G4

9
Imponerende
sitatTar du mobilbilder både natt og dag, er det LG G4 du skal ha.

Fordeler

  • +
    Kameraet tar gode bilder
  • +
    Kameraappen gir deg alle valgmuligheter
  • +
    Rask og god i bruk
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Ligger ekstremt godt i hånden med skinndeksel
  • +
    God batteritid
  • +
    Plass for minnekort

Ting å tenke på

  • Kameraappens manuelle modus kunne kanskje vært enklere
  • Ikke vanntett
  • Litt kostbart skinndeksel

Konklusjon

Vi har rukket å bruke LG G4 i noen dager, og det har jevnt over vært et svært overbevisende bekjentskap. Dette er en telefon det er litt vanskelig å bli klok på, siden den ikke har noen helt tydelige egenskaper som skiller den ut, dersom du ser på en vanlig spesifikasjonsliste.

Etter noen dager i bruk merker man enklere hvor G4s fordeler ligger. LG har for eksempel snakket mye om bakdekselet i skinn, og de mange buene som er bygget inn i telefonen. Ved første ørekast er dette lett å forveksle med ordinære reklameaktige festtaler. I praktisk bruk har de faktisk rett. Vårt testprodukt ble levert med bakside i svart skinn. Den ligger uforskammet godt i hånden, selv om det er en stor telefon. Den blir aldri glatt, eller truer med å falle ut av hånden.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I skrivende stund må du imidlertid betale rundt 500 kroner ekstra for en modell som inkluderer brunt eller svart skinndeksel, ved siden av et ordinært deksel i plast.

Ekstremt godt mobilkamera

En stor skjerm på 5,5 tommer fungerer omtrent like godt som skjermen fra G3. Manuelt stilt til topps måler vi den noe mindre lyssterk og litt mindre treffsikker på rent hvitt enn skjermen i forrige generasjon fra LG. Sannsynligvis er skjermene likevel omtrent like på dette området, mens det er programvare som lurer oss på lyssettingen.

Uavhengig av målingene virker skjermen lyssterk, og den er grei å lese i kraftig sollys.

Testbilde fra LG G4 i stativ. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG G4s virkelig store paradegren er imidlertid kameraet. Du kan styre så godt som alle aspekter av fotografering med denne telefonen. Det betyr at du ved litt kreativ lek kan komme deg rundt en god del av de vanlige begrensningene et mobilkamera har. Spesielt om du også har et stativ, eller stabler opp telefonen på noe du finner i omgivelsene dine. Testbildene ser du i karusellen nederst på side 2 av testen.

I bruk er telefonen lynende rask. Den har enkle og gode menyer, og gjør også en bra figur for de mer tradisjonelle telefonoppgavene. Batteritid, lydkvalitet og tastatur med ordbok er alle godt innenfor godkjent. Med litt forsiktighet bør du klare å tyne G4 til to døgn mellom hver lading. Bruker du den tungt bør den hilse på laderen hver kveld.

Konklusjon og alternativ

LG G4 koster fra 5500 kroner hos de rimeligste nettbutikkene. Legg på til 6000 kroner for å få med skinndeksel, og et ekstra deksel i polykarbonat. Det gjør den litt billigere enn både HTC One M9, og Samsungs ordinære Galaxy S6-versjon. Galaxy S6 Edge må du et stykke lenger opp i pris for å finne, til rundt 7500 kroner.

Samtidig går telefonen i sirkler rundt HTCs kamera, mens Galaxy S6 først og fremst piskes om natten, når du får full uttelling for de manuelle innstillingene LG byr på.

Når telefonen også byr på solid batteritid og ytelse, har vi egentlig ikke noe særlig igjen å utsette på denne telefonen. Det er verdt å ta med at den har vært blant de aller mest veloppdragne testproduktene vi har hatt innom, med svært lite bugs eller andre utakter.

Det verste vi kan si om LG G4, er at den fremstår som litt anonym i et marked som igjen preges av spennende designvarianter, med Galaxy S6 Edge og iPhone 6-modellene. Bryr du deg ikke så mye om denne delen av regnestykket, kan LG G4 være et meget godt valg. Hvis du er opptatt av mobilfoto gir G4 dessuten den beste kombinasjonen av programvare og maskinvare vi har vært borti, samtidig som størrelse og utforming fortsatt passer greit i lomma.

LG G4
9
Imponerende
Anbefalt

LG G4

9
Imponerende
sitatTar du mobilbilder både natt og dag, er det LG G4 du skal ha.

Fordeler

  • +
    Kameraet tar gode bilder
  • +
    Kameraappen gir deg alle valgmuligheter
  • +
    Rask og god i bruk
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Ligger ekstremt godt i hånden med skinndeksel
  • +
    God batteritid
  • +
    Plass for minnekort

Ting å tenke på

  • Kameraappens manuelle modus kunne kanskje vært enklere
  • Ikke vanntett
  • Litt kostbart skinndeksel
annonse