Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P8 Lite

En velbygget og rask telefon til fornuftig pris

Men den har én stor ulempe.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon

Huawei er et merke som de seneste årene har slått seg opp på gradvis heftigere telefonmodeller. I kombinasjon med fordelaktige priser har merket bygget opp, og leverer nå fullblods toppmodeller på linje med konkurrentene som har holdt på noen år lenger.

Allerede i navnet Huawei P8 Lite forstår vi at dette er en telefon som er basert på en annen modell. Toppmodellen P8 testet vi for noen uker siden, og telefonen imponerte på mange områder. Som vi ofte ser i kompakt- og minimodeller, er også Huawei P8 Lite en telefon der det er gjort store innsparinger sammenliknet med toppmodellen. Men på papiret ser det ut til at vi kan leve med innsparingene, og med en prislapp på omtrent halvparten av storebror, er P8 Lite en veldig spennende telefon.

Oppdatert: Da vi testet denne telefonen tidligere i måneden fungerte ikke Netflix eller HBO Nordic tilfredsstillende på vårt testeksemplar. Nå varsler Huawei at det kommer en oppdatering der Netflix-problemene er borte. HBOs tjenester skal også fungere godt i den nye programvaren. Oppdateringen skal være på plass neste uke, altså mellom 3. og 9. august. Vi installerer den når den kommer og oppdaterer testen ytterligere så fort vi har fått bekreftet at alt virker.

Der Huawei P8 består nesten utelukkende av glass og metall, har P8 Lite en bakside i plast. Ellers har også den en metallramme og en forside helt dekket i glass. Den er litt avrundet langs kantene, men det er likevel mulig at noen vil synes den er litt vond og kantete å holde i. Størrelsesmessig er den midt på treet sammenliknet med de andre kraftmobilene på det norske markedet, og den føles heller ikke mindre solid.

Skjermen er en 5 tommer stor HD-skjerm med 720p-oppløsning. Både farger, lys og innsynsvinkel er gode nok her. Og i utgangspunktet burde oppløsningen også være tilstrekkelig. Likevel opplever vi skjermen som bittelitt pikselert, uten at vi helt vet hvorfor. Vi har sett skarpere skjermer enn dette med tilsvarende spesifikasjoner.

Langs høyre side på telefonen finner du det som er av knapper og luker. Den ene luken kan brukes enten til et ekstra SIM-kort eller som minnekortplass. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men når alt kommer til alt er ikke dette en katastrofe for en telefon til rundt 2500 kroner. Skjermen er god nok, men ikke den beste i sin prisklasse. På renspikket bildekvalitet opplever vi Microsofts Lumia 640 som vel så god, selv om den taper på lysstyrke. Da snakker vi om en telefon som er enda tusen kroner billigere. I samme prisområde som P8 Lite finner vi også Sony Xperia M4 Aqua, som også har en vesentlig bedre skjerm. Men skjerm er ikke alt, og P8 Lite kan ha andre fordeler.

Originalen er i utelukkende metall og glass. Lite-versjonen har plast på baksiden, men føles likevel svært solid bygget. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Avhengig av hvordan du ser på det kan det hende at en av disse fordelene er er å finne i menysystemet. Kinesiske mobilprodusenter har nemlig en tendens til å gjøre svært store endringer. Huaweis Emotion UI har blitt både stilig og annerledes etter hvert, og det er også både raskt og intuitivt.

Her er appmenyen borte, til fordel for en rekke hjemmeskjermer som rommer samtlige appikoner du har. Vi ser også store endringer så som tidslinjebaserte varslinger, og en meldingsinnboks som henter ansikter fra det du har satt opp av tjenester.

Ulempen med en såpass omfattende tilpasning av Android, er at det kan ta ekstra lang tid å oppdatere operativsystemet.

Heng med oss videre til neste side, så skal vi gå nærmere inn på hvordan Huawei P8 Lite er å bruke »

Huawei P8 Lite 16GB
7
Bra

Huawei P8 Lite 16GB

7
Bra

Fordeler

  • +
    Meget god målt ytelse
  • +
    Velbygget
  • +
    Intuitive og fine menyer
  • +
    Plass for to SIM-kort
  • +
    Smarte menyvalg for bruk av to SIM

Ting å tenke på

  • Litt pikselert skjerm
  • Minnekortplassen forsvinner om du setter inn to SIM
  • Hvor ble programvarefunksjonene for kameraet av?

Funksjoner, ytelse og kamera

De litt annerledes menyene gjør Huawei P8 Lite til en spennende telefon som skiller seg litt ut. Grunntemaet som følger med telefonen er er både forholdsvis rent og ryddig, samtidig som det har enkelte fikse endringer som bedrer brukeropplevelsen på telefonen.

Litt avhengig av hvor mye du vet om P8 Lite før du tar den i bruk, vil du kanskje bli overrasket over én av løsningene som er valgt. Telefonen har en rekke referanser til bruk med to SIM-kort. Du finner dette både i innstillingsmenyene og som små grafiske elementer for eksempel i meldingsoversikten.

Det er ingen åpenbar plass for SIM-kort nummer to her. Det er i utgangspunktet én skuff for minnekort og én skuff for SIM-kort. Men ved nærmere ettersyn kan du bytte ut minnekortet med et SIM-kort, og dermed bruke to samtidige nettverk på den måten. Løsningen er praktisk om du skal på tur ut av landet, eller av andre grunner trenger å bruke to samtidige SIM-kort. Litt upraktisk er det likevel at du ikke får brukt minnekortplassen når du har SIM nummer to på plass, og du må også passe på at du har to forskjellige typer SIM-kort. Skal du bruke begge lukene til dette må du ha ett Nano-SIM og ett Micro-SIM.

Huaweis Emotion UI er litt spesielt, ettersom det ikke har noen egen appmeny, og skiller seg designmessig fra andre Android-telefoner. En rekke spreke tema hører også til. Vi likte spesielt godt rombaby-temaet, der man må servere en svært ung astronaut til et romvesen for å komme inn på telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har 16 gigabyte innebygget lagring, men kun i overkant av ni gigabyte er tilgjengelig for brukeren. Drasser du på store mengder data kan det altså oppleves som hemmende at minnekortet må ut. Men gitt at prisene for dataforbruk enkelte steder i utlandet kan være ganske høy er dette likevel en ålreit mulighet å ha.

Hvis du trenger både dobbel SIM-plass og mulighet for minnekort, kan konkurrentene i ZTE hjelpe deg.

Akkurat som for dobbel-SIM-telefoner flest, kan heller ikke Huawei P8 Lite hente rask datatilkobling fra begge kortene dine. Kort nummer to er forbeholdt ringing og EDGE-data. Et hendig verktøy i menyene lar deg velge hvilket kort som skal være standard for ulike funksjoner. Du kan for eksempel velge å sette kort nummer to som standard datakort, men det vil neppe være noe særlig mange ønsker, i og med at dette begrenser hastigheten til rundt 200 kbps. Betydelig tregere enn de 150 Mbps-ene du kan få om du aktiverer data for 4G-SIM-plassen.

Men vi liker veldig godt muligheten til å dedikere ett av kortene for tale- og meldingstrafikk. Dermed kan man skaffe seg et kontantkort for data som brukes til den biten, mens alt det andre holder seg på eget nummer.

En fryktelig snedig løsning Huawei har bygget inn er en annerledes vri på Googles ordinære datateller. Denne telleren viser deg nemlig trafikken på hvert kort i detalj. Du kan se hva av den som er 4G, og hva som har kommet over andre linjer.

Det virkelig geniale med denne lille appen/menyfunksjonen er at du selv kan sette datagriske apper i karantene. Har du funnet en synder som har sugd til seg datakvoten din mens du ikke så på? Da kan du begrense den enten til å ikke få nettilgang i det hele tatt, eller til å bare fungere på trådløst nett. Det er også mulig å begrense apper til å bruke data via 4G, noe som muligens kan være nyttig for apper som krever kontakt med mobilnettet og ikke hjemmenettet ditt for å fungere.

Uansett skal Huawei ha stor kudos for å tilby en så enkel og grei løsning på noe som kan være et problem for mange.

Underholdning og moro

Som musikkspiller er Huawei P8 Lite ganske utmerket. Hodetelefoner laget for portabelt bruk drives uten problemer, og lydkvaliteten er god. Det følger med et par sterkt Apple-inspirerte øreplugger som spiller greit nok. Fordi dette er nokså åpne propper som ikke skal trykkes langt inn i øregangene hører man også sine omgivelser med disse i ørene. I tillegg blir lydbildet noen hakk bredere enn med propper flest.

Er du ikke for krevende til lydutstyret ditt kan du klare deg med proppene som følger med, men forventer du virkelig godlyd eller kjellerbass bør du vurdere å oppgradere til andre løsninger. Den innebygde lydspilleren støtter en rekke formater, inkludert tapsfrie FLAC-filer. Den er enkel og kvikk å bruke, og har en rekke ulike visninger av musikksamlingen din. Hvis du ikke har en omfattende filsamling med musikk fungerer naturligvis strømmeløsninger for musikk helt utmerket.

Telefonen fungerer godt som musikkspiller. Skulle du ha behov for det kan du tvinge apper til å fortsette å kjøre i bakgrunnen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På filmfronten gjør den innebygde videspilleren en god jobb med de fleste formater. Her kunne bildet vært noe bedre, med tanke på at vi også her ser rutemønsteret i skjermen. Pleier du å henge deg opp i slikt kan det hende du bør styre unna denne telefonen. Vi har imidlertid sett langt dårligere skjermer enn dette, og opplever denne som helt grei. Spesielt når prisen for telefonen ikke er høyere enn den er.

Fungerer ikke med Netflix eller HBO Go

Det som kan være en stor akilleshæl for P8 Lite, i hvert fall i noen brukeres øyne, er at telefonen rett og slett ikke fungerer sammen med Netflix eller HBO Nordic. Vi har kontaktet Huawei om dette, og de bekrefter problemet overfor Tek.no, med beskjed om at det skal være fikset i neste utgave av programvaren for telefonen. De er likevel tydelige på at de ikke kan si når dette vil skje. Du må altså klare deg uten disse to strømmetjenestene på ubestemt tid.

Det som skjer om du forsøker å spille av innhold fra Netflix er at videoen stopper etter ti-femten sekunder, og derfra og ut låser avspillingen seg helt. Prøver du å spole tenker appen litt, før markøren hopper tilbake til der den stoppet. Der blir den også stående.

HBO Nordic fungerer fint og flott de første sekundene med avspilling, helt til tjenesten hever bildekvaliteten. Da blir videovisningen til sirup, og det er like greit å pakke sammen. Dette gjentar seg uavhengig av nettlinje og valgt innhold på de to tjenestene. Interessant nok observerer vi dessuten at telefonen blir varm når dette skjer, og batteriet vårt som sto på 40 prosent da dette først inntraff, var borte på rundt en times tid. Ellers pleier det å gi grei varighet.

Netflix og HBO Nordic er som kryptonitt for P8 Lite. Huawei forteller oss at problemet mest sannsynlig vil bli løst i neste oppdatering, men foreløpig er ikke den på plass. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å få telefonen til å oppføre seg fornuftig igjen måtte vi rett og slett kaste ut både Netflix og HBO Nordic. Til Huaweis forsvar er det fullt mulig at kodekvaliteten i appene er skyld i dette. Vi har tidligere opplevd at Netflix har spist opp strøm i rekordfart bare etter å ha vært installert på enkelte produkter. Men når alt kommer til alt er dette likevel tjenester som mange har, som er viktige for de som har dem.

Andre apper fungerer som de skal, og det inkluderer også strømmeløsninger. Vi installerte for eksempel NRK-appen som fungerte uten å by på problemer, og heller ikke YouTube er noe problem å spille av på telefonen.

Ytelsestester og spill

Huawei P8 Lite yter meget godt tatt prisen i betraktning. Den plasserer seg ikke så langt unna LG og Googles Nexus 5 i ytelse. Tatt i betraktning at denne telefonen hadde maskinvare av heftigste slag for litt over ett år siden, er det absolutt godkjent når en telefon til rundt 2500 kroner legger seg i samme nabolag.

AnTuTu måler kombinert grafikkytelse og mer generell bruksytelse, og her kommer faktisk P8 Lite omtrent like godt ut som fjorårets Galaxy S5 fra Samsung. En av 2014s desidert raskeste telefoner - i ytelsestester. I Geekbench 3 som primært måler ordinær bruksytelse lander P8 Lite opp mot Nexus 5, mens i 3D Mark Unlimited blir ytelsen noe lavere. Det virker altså som om Huaweis Kirin-brikke er lynrask på ordinær applikasjonsbehandling, mens grafikkløsningen Mali-450MP4 er flaskehalsen for den råeste grafikken. Mali-serien er ARMs egen grafikkløsning, og serien begynte sitt liv på NTNU i Trondheim, den gang med Falanx som selskapet bak.

Men også raske grafikkløsninger blir gamle til slutt, og Mali-450MP4 har vært med oss en stund.

Nyttefunksjoner

Telefonen levereres med en god Office-pakke som har støtte for skytjenester og de fleste aktuelle filformat. Dermed er du raskt i gang med å redigere tilsendte dokumenter uten å måtte laste ned en hel haug apper.

Med det sagt har Microsoft nylig sluppet en offisiell Office-versjon for Android-produkter, og appene er gratis å laste ned. I tillegg har Google selv lenge tilbudt gratis redigeringsløsninger. Det er med andre ord ikke lenger så viktig at telefonen leveres med en Office-pakke, men det er i hvert fall praktisk at du slipper å måtte jakte opp en utgave selv dersom du plutselig må åpne et dokument.

Huawei har pepret menyene med nyttig funksjonalitet. Her er flere ulike måter å bruke to samtidige SIM-kort på, og mulighet til å avgjøre hvilke apper som skal få ta for seg av mobildatakvoten din. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du brukt en av Apples i-enheter, enten det er iPhone, iPad eller iPod Touch vil du kjenne igjen et par av P8 Lites funksjoner. Trekker du skjermen nedover dukker det opp et søkefelt øverst. Feltet er faktisk ganske treffsikkert og til god hjelp om man jakter på funksjonalitet man er usikker på om er installert.

Som kameramobil

Vi merker umiddelbart enorm forskjell på kameraet i P8 Lite og det som bor i den ordinære toppmodellen. Det skulle da også bare mangle, når lettversjonen koster rundt det halve. Men at programvareløsninger som for eksempel mulighet til lang lukkertid mangler, forstår vi ikke helt. Disse er ikke knyttet til dyr maskinvare, og Huawei har alt en fotoapp som tillater disse tingene i den vanlige P8-modellen.

Dermed fremstår kameraet her sånn noenlunde midt på treet. Ved første øyekast blir bildene greie nok, og til dels skarpere enn de vi får fra enkelte andre telefoner i samme prisklasse. Nærmere betraktning av bildene viser imidlertid at det er store mengder programvare i sving her. Noen bilder ser nesten ut som malerier, mens andre lider under overoppskarping.

Når det er sagt blir bildene 13 megapiksler store, og halverer vi størrelsen kan de bli godt brukbare både for utskrifter og for nettbruk. Du kan se flere testbilder tatt med Huawei P8 Lite i bildekarusellen på neste side. Der får du også se en del bilder fra Sonys M4 Aqua-modell, som er en direkte konkurrent i samme prisklasse.

Batteritid og grunnleggende

Lyden under samtale er god, og vi har veldig lite å utsette på brukeropplevelsen telefonen byr på. Batteritiden er på det jevne, uten å hverken imponere eller skuffe. Én lading holder til ett døgn og litt til. Sjelden til to. Det som kanskje skuffer litt er at vi synes telefonen lader tregt. Nesten uansett hvor sterk lader vi kobler til, tar det en god stund å fylle opp batteriet. Hurtigladeteknologiene fra Apple, Qualcomm og andre produsenter har innyndet seg hos oss svært fort. Dermed blir det litt skuffende når P8 Lite svikter oss også etter å ha fått seg et kvarters lading i nærmeste kontakt. Med mange andre mobiler er det tilstrekkelig til å få med seg ganske solide strømreserver.

Tastaturet er en avlegger av det nokså kjente Swype-tastaturet. Dermed kan du «tegne» ordene du skriver ved å trekke fingrene over de ulike tastene. Mange får til å skrive svært fort med slike løsninger, men for undertegnede blir det som regel til at jeg trykker på hver enkelt tast. Også dette fungerer noenlunde godt på tastaturet, som også har ordbok som hjelper til.

Konklusjon og alternativer

Huawei P8 Lite koster rundt 2500 kroner, og til den prisen er det mye ved den som er imponerende. Den jevne og gode brukeropplevelsen. Den solide byggekvaliteten. Det gjennomtenkte menysystemet. At ytelsen rivaliserer mer påkostede modeller, slik at du for en stor del kan være sikker på at spillene dine kjører som de skal.

At den har plass for to SIM-kort er også en fordel, selv om nordmenn flest nok vil putte et minnekort i den ene av de to skuffene. Den virkelige toppmodellen, som bærer P8-navnet, har et vesentlig bedre kamera, men koster også dobbelt så mye.

Det så altså så bra ut en periode for P8 Lite. Helt til vi installerte strømmetjenestene. Netflix og HBO Nordic er to av Norges mest utbredte strømmetjenester. Ingen av disse vil virke.

Oppdatert: Da vi testet denne telefonen tidligere i måneden fungerte ikke Netflix eller HBO Nordic tilfredsstillende på vårt testeksemplar. Nå varsler Huawei at det kommer en oppdatering der Netflix-problemene er borte. HBOs tjenester skal også fungere godt i den nye programvaren. Oppdateringen skal være på plass neste uke, altså mellom 3. og 9. august. Vi installerer den når den kommer og oppdaterer testen ytterligere så fort vi har fått bekreftet at alt virker.

Det er to svært viktige tjenester for norske brukere, og dermed trekker vi også en del for dette. Vær likevel obs på at telefonen fungerer fint med andre strømmetjenester vi har testet,.

Den nærmeste konkurrenten er det Sony som står for, og den heter M4 Aqua. Den har et kamera som av og til tar ganske middels bilder, men ellers er den vanntett, velbygget, har god skjerm og rask innmat. Ikke koster den mer enn P8 Lite heller. Det du mister er støtten for dobbelt SIM-kort.

Også fra erkekonkurrent ZTE finnes det et godt alternativ. Deres Blade S6 har plass for dobbelt SIM-kort, er rask nok og har en finfin skjerm. Den er ikke vanntett, og baksiden føles ganske plastaktig, men ut over det er det en snerten telefon med god ytelse og få ulemper til prisen.

Huawei P8 Lite 16GB
7
Bra

Huawei P8 Lite 16GB

7
Bra

Fordeler

  • +
    Meget god målt ytelse
  • +
    Velbygget
  • +
    Intuitive og fine menyer
  • +
    Plass for to SIM-kort
  • +
    Smarte menyvalg for bruk av to SIM

Ting å tenke på

  • Litt pikselert skjerm
  • Minnekortplassen forsvinner om du setter inn to SIM
  • Hvor ble programvarefunksjonene for kameraet av?
annonse