Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z5

Denne er tilnærmet perfekt

Sony Xperia Z5 har fått fingeravtrykkleser og bedre kamera.

Espen Iriwng Swang, Tek.no

Innledning

Sony Xperia Z5 tar over der Sony Xperia Z3+ slapp. Designen er nesten uendret, og det er heller ikke gjort mange endringer på innsiden av dekslene. Systembrikken er en Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810, den samme som i Xperia Z3+. Skjermen er heller ikke endret, men hvorfor skulle den være det, all den tid denne skjermen er en av de beste og mest lyssterke LCD-skjermene på markedet.

Større luke

Designen er som nevnt nesten uendret, men ikke helt. Luken som skjuler simkort og minnekort er litt større enn på Z3+, og baksiden er ikke lenger av speilblankt glass. Volumtasten er flyttet nedover på siden av telefonen, slik den også er på Xperia Z5 Compact.

Men om baksiden ikke lenger er speilblank, kan den fremdeles knuses. Sony har nemlig valgt frostet glass på baksiden denne gangen. Det ser lekkert ut, men du kan altså være uheldig og knuse det.

Litt tykkere

Telefonen er også en anelse tykkere og ti gram tyngre enn forgjengeren. Det lever vi fint med, ikke minst når årsaken er at telefonen har fått et bedre kamera uten at det stikker ut på baksiden av telefonen, og en stor og god strømtast med fingeravtrykkleser i.

Batteriet er imidlertid ikke tilgodesett med ekstra plass. Med sine 2900 mAh er det faktisk én prosent mindre enn i forgjengeren. Det merker du neppe.

Stivere pris

Noe du antakelig kommer til å merke mer til er prishoppet. Xperia Z3+ koster fra ca. 4900 kroner. Du betaler med andre ord omtrent 2000 kroner for kameraoppgraderingen og fingeravtrykkleseren. Selv om kameraet nå er forbedret, så er det ikke dårlig kamera i Z3+ heller.

Hvordan Xperia Z5 er i praktisk bruk kan du lese mer om på de neste sidene >>.

Sony Xperia Z5
10
Fantastisk
Anbefalt

Sony Xperia Z5

10
Fantastisk
sitatSony Xperia Z5 befester Sonys posisjon som produsent av «supermobiler»

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Svært rask
 • +
  Meget bra kamera
 • +
  Tynn og lett
 • +
  God skjerm
 • +
  Brukbar batterikapasitet
 • +
  God musikkspiller

Ting å tenke på

 • Glasset på baksiden kan knuse.

Design, funksjoner og bruk

Skjermen måler 5,2 tommer, og har full-HD-oppløsning. Det er tilstrekkelig høy oppløsning til at bildet blir knivskarpt. Den nye telefonen har samme kraftige lysstyrke som den gamle, og er godt lesbar i sollys.

Ut over dette er det bare å konstatere at Sony nok en gang leverer en knallskjerm med gode farger, god innsynsvinkel og fine kontraster. Dessuten kan du gjøre endringer i skjerminnstillingene om du ønsker det. Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

Enkel design

Tre generasjoner.

Det kan virke som om Sony har tatt tilbakemeldingene om problemer med skjermer som kan sprekke alvorlig. På Xperia Z5 er i alle fall glasset senket en anelse dypere i rammen, slik at telefonen kan ligge opp ned uten å hvile på glasset. Det samme gjelder for øvrig for glasset bak på telefonen. Vi har ikke testet i hvilken utstrekning dette faktisk gir bedre beskyttelse for glasset, men vi merker oss at det i alle fall får telefonen til å føles litt skarpere i kantene når vi holder i den.

Designen er ellers stilren og enkel. Den runde knappen som har vært Xperias kjennemerke er borte, til fordel for en avlang knapp med fingeravtrykkleser i. Plasseringen av fingeravtrykkleseren føles veldig naturlig. Noen har påpekt at det kan være vanskelig å låse opp telefonen når den ligger på et bord, men det er i alle fall ikke vanskeligere med denne telefonen enn der er med modeller som har leseren på baksiden. Dessuten kan du fortsatt låse opp telefonen med en pin-kode eller med låsemønster. Vi har valgt å registrere også høyre pekefinger i telefonen, og har ikke hatt vansker med å låse opp telefonen med fingeravtrykk, heller ikke når telefonen ligger på bordet.

Øverst på venstre side av telefonen finner du «Xperia» preget inn i rammen.

0-sim-og-minnekort.

Felles sim- og minnekortholder

Xperia Z5 har ellers lydutgang på toppen og ladekontakt uten lokk midt under. Øverst på venstre side er det en stor luke i rammen. Denne kan du fiske opp med fingrene, slik at du kommer til porten for simkort og minnekort uten å måtte bruke redskaper.

Også på denne modellen har Sony valgt en løsning der du har en plastskuff du må sette simkortet og minnekortet inn i. Denne er enklere å bruke enn tilsvarende på kompaktmodellen, der plastholderen bare rommer simkortet, og i tillegg er mye mindre. Ulempen er at du ikke kan bytte minnekort uten samtidig å ta ut simkortet. Når du setter simkortet tilbake starter telefonen på nytt.

Fra toppen: Xperia Z5, Z3+ og Z3. Av en eller annen grunn blir lukene stadig større.

Telefonen støtter minnekort opp til 200 GB, og behovet for å kunne gjøre en «hot swap» av minnekort er kanskje ikke så stort.

Batteriet skal holde i to døgn

Ved middels bruk er det ikke noe problem å få telefonen til å holde gjennom to hele dager. Det forutsetter riktig nok at du aktiverer staminamodus, og styrer unna de mest strømkrevende applikasjonene. Batteriet er relativt stort, men ikke større enn at du utmerket godt kan klare å tømme det på noen få timer med aktiv bruk.

Omslaget er tilbehør. Det har egen NFC-brikke som hjelper deg å laste ned programvaren som får det til å virke med telefonen.

Telefonen støtter også hurtiglading. Lader du den i ti minutter skal du kunne bruke den i opp til 5,5 timer. 45 minutter skal gi deg en dags varighet, selvsagt avhengig av hvilke funksjoner du bruker. Men vi synes det er litt dårlig at du ikke får med hurtigladeren, som neppe koster mange øre ekstra å produsere. Ifølge Sony skyldes det at forhandlerne gjerne vil selge dette som tilbehør.

I praksis opplever vi batteritiden som god. Den har et batteri med hele 2900 mAh. iPhone 6 har for eksempel et batteri på såvidt over 2000 mAh, mens batteriet i Samsungs Galaxy S6 er på 2650 mAh. I tillegg er telefonen i stand til å koble ut grafikkprosessoren når innholdet på skjermen står stille.

Det betyr at strømforbruket senkes betydelig hver gang du leser en e-post eller en artikkel på telefonen uten å flytte på innholdet.

Som på forgjengeren får du støtte for en mengde treningsutstyr og sensorer. Støtten for Bluetooth 4.0-tilbehør er på plass, men også ANT+ er støttet. Dette er en teknologi mange mobiltelefoner mangler, og som lar telefonen kommunisere med trådløse sensorer med svært lavt strømforbruk.

Gode ytelser

En kan stille spørsmål ved relevansen av ytelsestester, all den tid det er praktisk bruk som til syvende og sist er avgjørende for brukeropplevelsen. Ytelsestestene gir en indikasjon på hvor kraftig maskinvaren er, men det kan grovt sorteres i svak, middels og kraftig. Alle toppmodellene har kraftig maskinvare, og Sony Xperia Z5 er lynrask, i tillegg til at den er stabil.

Vi tar likevel med plansjen som viser hvordan den yter sammenliknet med en del andre modeller vi har testet:

God som mobiltelefon

I dag er det nærmest en selvfølge at toppmodeller er raske og gode til relativt grunnleggende bruk. Det er Xperia Z5 også. Lyden under samtaler er svært bra, og telefonen har aktiv støykansellering som gjør at det er lettere for den du snakker med å høre hva du sier, også om det er en del omgivelsesstøy i din ende av linjen.

Volumet er også forholdsvis høyt under samtale, og Xperia Z5 kan om ønskelig settes til å fungere som teleslynge for høreapparat.

Som forgjengerne er også Xperia Z5 vanntett.

Godt brukergrensesnitt

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din. Telefonen skjønner norsk, men det er litt vanskelig å få satt tegn i teksten.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.

Den skarpe og gode skjermen, kombinert med all verdens nettforbindelser og en kraftig prosessor, gjør sitt til at dette en en underholdningsmobil av rang.

Automatiserte hendelser

En av Sonys nyttigste apper heter er Smart Connect. Funksjonen kan automatisere en rekke hendelser på mobilen din. Du må selv sette opp vilkårene. Dersom du for eksempel kobler til en lader etter klokken 23 på kvelden, kan Z5 automatisk skru av varslingslyder og sette på en alarm til morgenen etter.

Vi liker Smart Connect så godt at vi har lagt den inn på alle våre Android-telefoner, også telefoner fra andre produsenter. Appen er gratis, og du finner den på Google Play.

Telefonen kommer i fire farger.

Sonys endringer i menyene

Sonys egen programvare inkluderer en rekke smarte løsninger, som værvarsling i kalenderappen, Sony var ellers blant de første til å dempe bruken av et eget grensesnitt med mengder av fancy grafikk og spesielle menyer, til fordel for en mer fundamental Android-brukeropplevelse.

Telefonen kommer også uten en drøss prøveversjoner av programmer du antakelig ikke vil ha, slik Sonys telefoner har hatt tidligere.

Et tilleggsprogram på testmobilen er Xperia Lounge, der du som medlem kan få tilgang til en kanal med konkurranser og ulikt innhold til telefonen din. Du får også en løsning som lar deg kjøre avstandsspill mot en PS4 (spillkonsoll), men vi har ingen PS4 å teste dette med. I Teorien skal PS4 Remote Play la deg spille PS4-spill rett på mobilskjermen.

Googles egne standardapplikasjoner følger med, men her gjør Sony akkurat det samme som flere av konkurrentene. Appene er plassert i en egen gruppe, som kun bærer navnet Google. Hvis du bruker Googles musikktjeneste, og ikke Sonys egen, kan du enkelt flytte Google Play Music-appen til hjemmeskjermen.

Musikkspilleren er en fryd for øret, i alle fall om du har brukbare øreplugger eller hodetelefoner. Foto: Espen Iriwng Swang, Tek.no

Meget god musikkspiller

Musikk-appen, som før i tiden het Walkman, heter nå bare Musikk. Spilleren er den samme som i Xperia Z3+, der Sony også kuttet ut sin egen abonnementstjeneste Music Unlimited og erstattet den med Spotify. Et godt valg for den som bruker Spotify, men du kan også legge til andre musikktjenester på telefonen.

Det fulgte ikke med noen øreplugger i esken vi mottok, men så var dette ikke noen salgspakke, så hva du får om du kjøper telefonen i butikk er vi litt usikre på. Musikkspilleren i Xperia Z5 er uansett så god at det kan være verdt å bruke noen kroner på skikkelige hodetelefoner, om du ikke allerede har dette. Spilleren kan kan hente musikk fra enheter i lokalnettverket, lage visualiseringer for musikken du lytter til, og hvis den kobles opp mot Facebook kan du dele lyttehistorikk i appen.

Telefonen har også en bildefremviser og en filmfremviser fra Sony. Appene til Sony er vel så gode som Googles originaler, og det meste vi har sett fra konkurrentene.

Men hurtigmenyen som du tidligere fant ved å navigere deg helt til venstre i appmenyene er borte, og den vil vi savne. Her fant du tidligere en god lokal søkefunksjon og en snarvei til Google Play, for å nevne noe.

Et markant bedre mobilkamera

(Testen fortsetter under bildet)

Dette bildet er tatt med Xperia Z5. Klikk for å se bildet i original størrelse. Foto: Espen Iriwng Swang, Tek.no

Sony er flinke på kamerateknologi, og kameraet som sitter i Xperia Z5 er det samme som vi nylig testet i Sony Xperia Z5 Compact. Det betyr at du også her kan forvente svært gode bilder i normal til god belysning. Bildene blir ikke perfekte i dunkel innebelysning, men så er det knapt noen mobiltelefoner som leverer gode bilder under de dårligste fotoforholdene.

DSC_0035
Samsung Galaxy Edge Plus (7)

Kameraet fokuserer på 0,03 sekunder, ved hjelp av såkalt hybrid autofokus, der fasedeteksjon kombineres med den vanlige kontrastteknologien.

Oppløsningen er på hele 23 megapiksler, og Sony hevder du kan zoome digitalt inntil fem ganger uten at det går ut over bildekvaliteten.

Ellers har telefonen en rekke mer eller mindre nyttige kamerafunksjoner. To eksempler er «AR-moro» og «Live on Youtube». Under ser du en filmsnutt der telefonen plasserte dinosaurer utenfor kontoret vårt i Akersgata.

Kameraet tar gjennomgående svært gode bilder, og det samme gjelder videokameraet. Bildestabilisteringen er også svært god. Det kommer godt med om du vil bruke mobilen som actionkamera, eller du bare er litt skjelven på hånden.

Eksempelbilder tatt med Xperia Z5:

Sony Xperia Z5
10
Fantastisk
Anbefalt

Sony Xperia Z5

10
Fantastisk
sitatSony Xperia Z5 befester Sonys posisjon som produsent av «supermobiler»

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Svært rask
 • +
  Meget bra kamera
 • +
  Tynn og lett
 • +
  God skjerm
 • +
  Brukbar batterikapasitet
 • +
  God musikkspiller

Ting å tenke på

 • Glasset på baksiden kan knuse.

Konklusjon og alternativer

Sony Xperia Z5 er ingen revolusjonerende oppdatering av forrige toppmodell, Xperia Z3+. Et bedre mobilkamera og fingeravtrykkleser er ikke all verden å slå i bordet med, når du skal forsvare en prisøkning på 2000 kroner. Skjerm, systembrikke og design er ellers svært lik det vi kjenner fra Xperia Z3+.

Ikke uventet med prishopp

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at elektronikk har gjort et prishopp det siste halvåret. Mye av dette må kronekursen ta skylden for, og med nedgang i antallet solgte mobiltelefoner setter produsentene sin lit til at vi fremdeles har en relativt høy betalingsvilje.

Sånn sett er Xperia Z3+ mye mer mobiltelefon for pengene.

En kameramobil å regne med

For den som er særlig opptatt av kvaliteten på bildene mobilen tar, vil dette likevel være en telefon å regne med. Det nye kameraet har 23 megapiksler bildebrikke, mot 20 i forgjengeren. Ikke at megapiksler betyr all verden, men etterbehandlingen av bildene i telefonen er også blitt bedre. Det betyr at du får ganske mye bedre bilder med Z5 enn med forgjengerne.

Når det er sagt er det slett ikke noe dårlig kamera i Z3+. Det er det samme kameraet som sitter i Z5 Compact, men vi synes faktisk denne modellen tar bedre bilder enn sin lillebror. Her kan det selvsagt være individuelle forskjeller på telefonene.

Skjermen fungerer utmerket i sol. Foto: Espen Iriwng Swang, Tek.no

Knallskjerm og god til underholdning

Sonys mobiltelefon ligger godt i hånden, er vanntett, og har en rask maskinvare. Skjermen er svært lyssterk, noe som gjør telefonen anvendelig utendørs. Skjermen er stor nok til at telefonen på mange områder fungerer som en erstatning for et nettbrett. Samtidig er den ikke større enn at du godt kan ha den i lommen. Her vil nok muligens noen med trange bukser eller små lommer protestere, men det fungerer i alle fall bra for oss.

Som musikkmobil er dette en meget god mobiltelefon. Det er den også som treningsmobil, ikke bare fordi den har mye smart programvare og støtter det meste av tilbehør, men også fordi den er vanntett, noe som betyr at den ikke bare tåler regn og søle, men også blod, svette og tårer.

Alt i alt er dette en bunnsolid mobiltelefon på grensen til det perfekte målt ut fra dagens standard. Så nøler vi heller ikke med å anbefale Xperia Z5 til den som er villig til å betale det telefonen koster.

Alternativene

Ser du etter en toppspesifisert mobiltelefon rundt samme størrelse som Xperia Z5, har du ganske mye å velge mellom. Det er flere åpenbare alternativ; Apples iPhone 6S, Samsungs Galaxy S6, HTC One M9 og LG G4 er alle flaggskipmodeller med mer eller mindre tilsvarende funksjonalitet. Men heller ikke den nevnte Sony Xperia Z3+ må glemmes, i alle fall ikke så lenge den fremdeles er i salg. Nevnes bør også Honor 7 og den nye Huawei Mate S. Dette er funksjonsrike telefoner til en atskillig lavere pris.

Men av modellene vi nå har nevnt, er det bare Xperia-ene som er vanntette.

Med Samsung får du en litt annerledes design. Den støtter imidlertid ikke minnekort.

Det gjør heller ikke Apples iPhone 6S, som også tåler vann like dårlig som Galaxy S6. Den er dessuten utstyrt med iOS fremfor Android. Det betyr menyer som er litt annerledes, men de to operativsystemene har nærmet seg hverandre vesentlig de siste årene, så forskjellene er ikke så store som de pleide å være.

Vi har også prøvekjørt Sonys nye Xperia Z5 med superskjerm >>

Sony Xperia Z5
10
Fantastisk
Anbefalt

Sony Xperia Z5

10
Fantastisk
sitatSony Xperia Z5 befester Sonys posisjon som produsent av «supermobiler»

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Svært rask
 • +
  Meget bra kamera
 • +
  Tynn og lett
 • +
  God skjerm
 • +
  Brukbar batterikapasitet
 • +
  God musikkspiller

Ting å tenke på

 • Glasset på baksiden kan knuse.
annonse