På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Er det noen vits i å gå for største utgave iPhone?
Nå har vi testet Apples absolutte flaggskiptelefon.
Innhold
- Innledning
- Les testen av vanlige Apple iPhone 6S her »
- Få men viktige forskjeller
- Enklere å bruke med deksel
- Menyene på storskjermen
- 3D Touch fortsatt viktigst
- Batteritid, kamera og konklusjon
- Plus varer i to dager på én lading
- Slik fungerer kamerastabilisering
- Merkbart roligere bilde fra 6S Plus
- Fine stillbilder
- Ytelse og spill
- Konklusjon
Innledning
Vi har allerede testet den nye iPhone 6S-modellen. En av de viktigste tingene vi fant ut var hvor vanedannende og altomfattende den nye trykkfølsomme 3D Touch-skjermen har blitt. I dag står et nytt, og egentlig litt vanskelig, spørsmål på tapeten. Hvilken av de to nye iPhone-modellene er best?
iPhone 6S Plus er nemlig større og dyrere enn den vanlige 6S-modellen. Igjen starter modellutvalget på skrinne 16 gigabyte lagringsplass som for mange vil bli for lite. I praksis regner vi med modellen med 64 gigabyte lagring blir inngangsversjonen for de fleste, og der starter prisen på friske 9600 kroner. En noenlunde anseelig haug valuta.
Så hvorfor skal du betale mer for en Plus-modell?
Les testen av vanlige Apple iPhone 6S her »
Få men viktige forskjeller
Svaret skal være noenlunde det samme som i forrige omgang. Det betyr at den største utgaven er utstyrt med kraftigere batteri, mer høyoppløst skjerm og et stabilisert kamera. Det høres kanskje ikke ut som allverden, og for all del, de to telefonene er naturligvis i svært nær slekt. Men samtlige endringer kan påvirke bruksmønsteret ganske kraftig.
Den viktigste endringen er den du ser umiddelbart. Du ser den på esken, og du ser den i hvert fall når du har åpnet esken. Dette er en stor telefon. Plus-modellen er vesentlig større enn lillebror på alle vis, men som sin slektning er den bygget i aluminium. Det betyr at den kan være forholdsvis glatt å holde, og den er i hvert fall ganske stor og tung.
Begge de nye iPhone-modellene har blitt tyngre i årets utgaver. Blant dem som har fått klå på testtelefonene er det ikke mange som har kommentert at vekten er annerledes enn i forrige generasjon, men enkelte har opplevd dem som merkbart tyngre. For iPhone 6S Plus' del er det snakk om 20 gram. Telefonen veier nå såvidt under 200 gram, noe som er i den absolutt tyngste enden av mobilspekteret.
Undertegnede synes ikke vektforskjellen er særlig merkbar med mindre man holder fjorårsmodellen samtidig.
Enklere å bruke med deksel
Til tross for den økte vekten, kan det faktisk godt hende du vil ønske å gjøre den litt tyngre. På grunn av den store størrelsen og den glatte aluminiumsbakdelen kan mobilen oppleves som ganske glatt mellom hendene, men et deksel som gir litt mer friksjon kan gjøre det mindre sannsynlig at du mister telefonen i bakken.
Apple har lagt til verktøy som skal gjøre det enklere å bruke iOS med store skjermer. For eksempel kan to kjappe berøringer på hjem-tasten flytte hele skjerminnholdet langt ned på skjermen slik at det blir enklere å nå. Løsningen dukket opp da Apple først lanserte større skjermer, altså i forrige generasjon iPhone-modeller, og den virker på begge størrelsene som er i salg. Behovet for hjelpefunksjonen er nok aller størst på denne telefonen.
Selv i mine grovkalibrede lanker er Plus-modellen litt i største laget. Hvis jeg skal bruke elementer helt øverst på skjermen når jeg holder telefonen i én hånd må jeg balansere nedre halvdel av telefonen på pekefingeren. Uten en del øvelse, eller et deksel som gir bedre friksjon mot fingrene, føles det som om telefonen kan gå i bakken når som helst.
Menyene på storskjermen
iOS 9 er for det meste lekkert og moderne, men selv om iPhone 6S Plus har full-HD-skjerm er det ikke gjort mange visuelle endringer fra den vanlige modellen som har vesentlig færre piksler. I hovedsak får vi et litt utvidet tastatur i landskapsmodus, og noen andre små tilpasninger.
Menysystemet er kjapt og fint og ytelsen er upåklagelig. Også batteritiden virker å være som forventet, tross noe usikkerhet rundt ulike iPhone-varianter de siste dagene. Våre iPhone 6S Plus-modeller har begge de to utgavene av A9-brikken, der den ene skal være marginalt mer strømkrevende enn TSMCs. Vi har ikke merket noen praktisk forskjell mellom dem, men så har vi ikke hatt anledning til å målrettet tappe batteriene med konstant aktiv bruk.
Bakgrunn: Batteritiden avhenger av hvem som har laget prosessoren »
Innledningsvis i testen observerte vi heng og stopp i menyene, men det viste seg at Apples tjenester har hatt litt nedetid denne uken, og dermed påvirket opplevelsen. Det er årsaken til at vi har hatt flere testenheter, og de siste par dagene har problemene gradvis forsvunnet og samtlige tre telefoner er nå like kvikke som minste modell iPhone 6S som vi testet forrige uke.
3D Touch fortsatt viktigst
Igjen er 3D Touch en av telefonens sterkeste sider, og løsningen fungerer utmerket. I redaksjonen har vi merket oss at teknologien kan være litt uforutsigbar. Det er typisk når man er på farten, enten på apostlenes hester eller i en eller annen form for kollektivtransport. Dette motvirkes ganske greit med å skru ned skjermfølsomheten litt. Dermed skal det hardere trykk til for å åpne undermenyer eller annet, og feil skjer sjeldnere.
På en ekstra stor skjerm kan det dessuten være mer aktuelt å jobbe med tekst. Her snublet jeg i en av 3D Touch-funksjonene jeg rett og slett hadde glemt siden lanseringen. Til vanlig kan du holde fingeren på skjermen for å flytte rundt på en tekstmarkør. Dette er praktisk for å få presis kontroll på hvor du fortsetter å redigere. Men trykk enda litt hardere og fingeren din velger all teksten som passerer under den. Ett klikk til og den er kopiert. Superpraktisk.
Alt i alt er dette en veldig god telefon å bruke, men den forutsetter store hender eller at du er veldig opptatt av fordelene den byr på over den minste 6S-modellen.
Apple iPhone 6S Plus 128GB
Mobilskjermer uten 3D Touch føles allerede litt gammeldags.
Fordeler
- +3D Touch virker svært godt på storskjerm
- +Lynrask
- +Velbygget
- +God skjerm
- +Bra kamera med optisk stabilisering
- +Svært rask fingeravtrykksleser
Ting å tenke på
- —Kronglete 4K-aktivering
- —Markedets dyreste vanlige mobil
- —Ingen minnekortplass
- —Proprietære løsninger
Batteritid, kamera og konklusjon
Den store skjermen iPhone 6S Plus har er på 5,5 tommer, og plasserer den trygt i brettmobilland. Den er ikke spesielt kompakt for skjermstørrelsen, ettersom den har forholdsvis brede rammer på alle sider av skjermen. Men den ekstra størrelsen gir deg uansett noen fordeler.
Der selve menysystemet ikke får særlig ut av en ekstra stor skjerm, kan apper og filmavspilling påvirkes kraftig av dette. Her er det nesten dobbelt så mange bildepunkter som i den vanlige 6S-modellen. Dermed kan video og bilder tegnes opp skarpere og med flere detaljer. Selv om begge mobilskjermene er gode og skarpe, kan altså iPhone 6S Plus-skjermen fylles med mer enn den minste utgaven.
Plus varer i to dager på én lading
Den aller viktigste forskjellen mellom 6S og 6S Plus er batteriet. Ettersom vi har hatt tre eksemplarer av iPhone 6S Plus, den første av dem siden tirsdag morgen, har vi rukket å danne oss et forholdsvis godt inntrykk av hvor lenge telefonene varer. Forskjellen i batteristørrelse er nemlig enorm. Der den vanlige iPhone 6S bare har 1715 mAh batteri, kan storebror skilte med mer enn 1000 mAh til.
Plus-modellen har større skjerm og flere piksler, som betyr at den er tyngre å drive både med tanke på belysning av skjermen og for systembrikken som skal regne ut alt som foregår på de mange pikslene, men så mye større som batteriet er skulle det være en god slump til overs som bare gir deg ekstra brukstid. Og slik virker det som det er, i år som i fjor.
Der du typisk bør lade den vanlige 6S-modellen hver kveld, opplever vi at vi slipper greit unna om vi lader Plus-varianten annenhver kveld. Da står det ikke like store reserver igjen på tampen av kvelden, men opplevelsen av armslag mellom laderøktene er definitivt til stede.
Slik fungerer kamerastabilisering
Testvideo fra iPhone 6S Plus, 1080p 60fps.
Svært mange av dagens toppmodeller har optisk stabilisert kamera. Her skiller Apples toppmodeller seg litt fra røkla. Apple har valgt å bruke teknologien bare i den største iPhone-modellen. Det gir en slags logisk mening, siden mekanisk styrt optikk krever plass, samtidig finnes det betydelig mindre telefoner på markedet som kan skryte av samme type teknologi.
Et stabilisert kamera har som regel fått byttet ut noen av de faste optiske elementene med bevegelige varianter. Målet er å kompensere for ustødige hender, enten du filmer eller fotograferer. For stillbildenes del betyr dette mindre bevegelsesuskarphet når kameraet må samle lys lenge i vanskelige forhold. For filming betyr det at håndholdt videofilming rister mindre og ikke gjør seeren sjøsyk.
Testvideo fra iPhone 6S, 1080p 60 fps.
Dette kompliseres noe av at også de fleste kamera uten optisk stabilisering i hvert fall har digital stabilisering av video. I stedet for å flytte på fysiske elementer i optikken, filmer man et større område enn man trenger og flytter utsnittet rundt for å skape inntrykk av et rolig bilde. Dette hjelper imidlertid kun på videofilming.
Merkbart roligere bilde fra 6S Plus
Vi prøvekjørte både iPhone 6S og iPhone 6S Plus samlet. Med et deksel på hver telefon satt de to omtrent fast i hverandre da kollega Niklas Plikk løp rundt for å filme på kontoret. Resultatet ble to nær identiske videosnutter. Vi ser at også 6S får til å roe ned bildet en del, men videosnutten fra 6S Plus er merkbart mindre hoppete.
Vi lot dessuten kameraet gå under en sen kveldstur i lysløypa. Med kun kunstig stolpelys til hjelp blir opptaket tross alt ganske bra.
En kort videosnutt filmet med iPhone 6S Plus og 4K-oppløsning.
Underveis registrerte jeg at det ikke fantes noen knapper eller synlige innstillinger for å velge 4K. Slik vi kjenner Apple var det naturlig å tenke seg at da var det nok det vi fikk rett fra appen. Færre valgmuligheter kan også oversettes til enkelt. Så feil kan man ta. Da iPhonene filmet i 1080p var ikke dette noe å tenke på, fordi maks oppløsning ble brukt som standard.
Nå må vi imidlertid inn i selve innstillingsmenyen for å aktivere 4K-opptak. Da får vi en fin 4K-logo i appen som ser ut som en knapp, men som ikke lar seg rikke. Vi må pent begi oss tilbake til innstillingsmenyen for å skifte ned til 1080p-oppløsning. Kjære Apple, dette er det stikk motsatte av enkelt. Det er kronglete og strengt tatt litt uventet.
Det sagt blir kvaliteten på opptakene god og det fine med optisk stabilisering er at den i utgangspunktet skal fungere fint uavhengig av oppløsning du filmer i. Digital stabilisering av 4K forutsetter at telefonen i praksis filmer i mer enn 8 megapiksler samtidig, før den justerer utsnittet for å stabilisere. Det betyr at telefoner og enkle kamera som regel enten skrur av, eller skrur ned ekstrafunksjonalitet så fort du går opp i 4K-oppløsning.
Fine stillbilder
iPhone 6S Plus tar svært gode stillbilder, også under vanskelige lysforhold. Det er ikke alltid like godt å si om vi merker noe til stabiliseringen som er bygget inn på akkurat dette området. Men Apples telefoner fortsetter altså å innfri på akkurat det de har vært gode på så langt. Nemlig vanlige, håndholdte stillbilder med automatiske innstillinger.
Du får svært lite styring over innstillinger her, men likevel blir bildene nesten alltid forholdsvis gode. Vi kunne gjerne ønsket oss muligheter til å stille på lukkertid og RAW-filer til redigering på PC, men dette tilbyr ikke Apple selv. Det ligger imidlertid muligheter for at tredjeparts apper kan tilby dette fra iOS 8, og det er noen slike apper på markedet allerede uten at vi har blitt veldig imponert over kvaliteten på disse så langt.
Alt i alt er kameraet svært godt i iPhone 6S Plus, og filmer du mye video er stabiliseringen et godt oppgraderingsargument. I de fleste andre situasjoner oppfatter vi de to nye 6S-modellene som så like hverandre at du heller bør prioritere ønsket størrelse og batteritid når du skal velge.
Ytelse og spill
Som lillebror er iPhone 6S Plus lynrask, og til tross for mange flere bildepunkter i skjermen, er det ikke stort som skiller de to telefonene i ytelsestester. Dermed skulle 6S Plus være vel så godt egnet for deg som kjører tunge applikasjoner eller spiller mye.
Konklusjon
Apples iPhone 6S Plus er en diger skapning. Den er rask, den har nyttige funksjoner og du får en langt større skjerm enn i den vanlige 6S-modellen av iPhone. Også her får du fantastiske 3D Touch, i tillegg til en prislapp som selv i dagens dyre mobillandskap er et stykke utenfor normalen.
Ved siden av den vanlige iPhone-modellen er det gjerne Samsungs Galaxy S6 Edge+ som er nærmeste konkurrent på markedet. I hvert fall foreløpig. Her får du sannsynligvis markedets mest spennende mobildesign. Hvis vi skal se utelukkende på formgivingen og inntrykket av nyskapning er Samsungs modell soleklart den mest visuelle av de store telefonene som selges nå, men de bøyde skjermkantene handler mer om stil enn om funksjon.
Med Galaxy S6 Edge+ får du ikke 3D Touch, men du får en telefon som på så godt som alle andre områder er vel så god. Prismessig slutter stigen for S6 Edge+ også omtrent der den starter for Apples alternativ. Det er fortsatt snakk om dyre telefoner, men Samsungs modell er like fullt billigere.
Ellers velger vi å nevne Sonys kommende Xperia Z5 Premium, den første mobilen som har 4K-skjerm. Den skal være i handelen neste måned. Vi har ikke fått testet den fullt ut ennå, men den virket svært lovende da vi fikk prøvekjøre den, og sniktitten kan du lese her.
En annen kommende konkurrent er Google og Huaweis Nexus 6P som også er nært forestående. Den ble lansert for et par uker siden, og vi har selvsagt en sniktitt også på denne spennende modellen.
Apple iPhone 6S Plus 128GB
Mobilskjermer uten 3D Touch føles allerede litt gammeldags.
Fordeler
- +3D Touch virker svært godt på storskjerm
- +Lynrask
- +Velbygget
- +God skjerm
- +Bra kamera med optisk stabilisering
- +Svært rask fingeravtrykksleser
Ting å tenke på
- —Kronglete 4K-aktivering
- —Markedets dyreste vanlige mobil
- —Ingen minnekortplass
- —Proprietære løsninger