Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPhone 6S Plus

Er det noen vits i å gå for største utgave iPhone?

Nå har vi testet Apples absolutte flaggskiptelefon.

Innledning

Vi har allerede testet den nye iPhone 6S-modellen. En av de viktigste tingene vi fant ut var hvor vanedannende og altomfattende den nye trykkfølsomme 3D Touch-skjermen har blitt. I dag står et nytt, og egentlig litt vanskelig, spørsmål på tapeten. Hvilken av de to nye iPhone-modellene er best?

iPhone 6S Plus er nemlig større og dyrere enn den vanlige 6S-modellen. Igjen starter modellutvalget på skrinne 16 gigabyte lagringsplass som for mange vil bli for lite. I praksis regner vi med modellen med 64 gigabyte lagring blir inngangsversjonen for de fleste, og der starter prisen på friske 9600 kroner. En noenlunde anseelig haug valuta.

Så hvorfor skal du betale mer for en Plus-modell?

Les testen av vanlige Apple iPhone 6S her »

Få men viktige forskjeller

Svaret skal være noenlunde det samme som i forrige omgang. Det betyr at den største utgaven er utstyrt med kraftigere batteri, mer høyoppløst skjerm og et stabilisert kamera. Det høres kanskje ikke ut som allverden, og for all del, de to telefonene er naturligvis i svært nær slekt. Men samtlige endringer kan påvirke bruksmønsteret ganske kraftig.

Den viktigste endringen er den du ser umiddelbart. Du ser den på esken, og du ser den i hvert fall når du har åpnet esken. Dette er en stor telefon. Plus-modellen er vesentlig større enn lillebror på alle vis, men som sin slektning er den bygget i aluminium. Det betyr at den kan være forholdsvis glatt å holde, og den er i hvert fall ganske stor og tung.

Begge de nye iPhone-modellene har blitt tyngre i årets utgaver. Blant dem som har fått klå på testtelefonene er det ikke mange som har kommentert at vekten er annerledes enn i forrige generasjon, men enkelte har opplevd dem som merkbart tyngre. For iPhone 6S Plus' del er det snakk om 20 gram. Telefonen veier nå såvidt under 200 gram, noe som er i den absolutt tyngste enden av mobilspekteret.

Undertegnede synes ikke vektforskjellen er særlig merkbar med mindre man holder fjorårsmodellen samtidig.

iPhone 6S Plus og den vanlige iPhone 6S. Plus-modellen er vesentlig større. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Enklere å bruke med deksel

Til tross for den økte vekten, kan det faktisk godt hende du vil ønske å gjøre den litt tyngre. På grunn av den store størrelsen og den glatte aluminiumsbakdelen kan mobilen oppleves som ganske glatt mellom hendene, men et deksel som gir litt mer friksjon kan gjøre det mindre sannsynlig at du mister telefonen i bakken.

Apple har lagt til verktøy som skal gjøre det enklere å bruke iOS med store skjermer. For eksempel kan to kjappe berøringer på hjem-tasten flytte hele skjerminnholdet langt ned på skjermen slik at det blir enklere å nå. Løsningen dukket opp da Apple først lanserte større skjermer, altså i forrige generasjon iPhone-modeller, og den virker på begge størrelsene som er i salg. Behovet for hjelpefunksjonen er nok aller størst på denne telefonen.

Her er et knippe topptelefoner. Fra venstre: iPhone 6S Plus i deksel, Galaxy S6 Edge+, Sony Xperia Z5 og iPhone 6S Plus med svart deksel ved siden av. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv i mine grovkalibrede lanker er Plus-modellen litt i største laget. Hvis jeg skal bruke elementer helt øverst på skjermen når jeg holder telefonen i én hånd må jeg balansere nedre halvdel av telefonen på pekefingeren. Uten en del øvelse, eller et deksel som gir bedre friksjon mot fingrene, føles det som om telefonen kan gå i bakken når som helst.

Menyene på storskjermen

iOS 9 er for det meste lekkert og moderne, men selv om iPhone 6S Plus har full-HD-skjerm er det ikke gjort mange visuelle endringer fra den vanlige modellen som har vesentlig færre piksler. I hovedsak får vi et litt utvidet tastatur i landskapsmodus, og noen andre små tilpasninger.

Den store skjermen kan være vanskelig å betjene, men to raske berøringer på hjemtasten flytter alt innholdet nedover på skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menysystemet er kjapt og fint og ytelsen er upåklagelig. Også batteritiden virker å være som forventet, tross noe usikkerhet rundt ulike iPhone-varianter de siste dagene. Våre iPhone 6S Plus-modeller har begge de to utgavene av A9-brikken, der den ene skal være marginalt mer strømkrevende enn TSMCs. Vi har ikke merket noen praktisk forskjell mellom dem, men så har vi ikke hatt anledning til å målrettet tappe batteriene med konstant aktiv bruk.

Bakgrunn: Batteritiden avhenger av hvem som har laget prosessoren »

Innledningsvis i testen observerte vi heng og stopp i menyene, men det viste seg at Apples tjenester har hatt litt nedetid denne uken, og dermed påvirket opplevelsen. Det er årsaken til at vi har hatt flere testenheter, og de siste par dagene har problemene gradvis forsvunnet og samtlige tre telefoner er nå like kvikke som minste modell iPhone 6S som vi testet forrige uke.

3D Touch fortsatt viktigst

En funksjon jeg ikke ble helt obs på før nå er at 3D Touch også kan brukes til å avgjøre om du skal flytte tekstmarkøren, eller merke teksten. Vanlig berøring flytter markøren, litt hardere trykk merker teksten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Igjen er 3D Touch en av telefonens sterkeste sider, og løsningen fungerer utmerket. I redaksjonen har vi merket oss at teknologien kan være litt uforutsigbar. Det er typisk når man er på farten, enten på apostlenes hester eller i en eller annen form for kollektivtransport. Dette motvirkes ganske greit med å skru ned skjermfølsomheten litt. Dermed skal det hardere trykk til for å åpne undermenyer eller annet, og feil skjer sjeldnere.

På en ekstra stor skjerm kan det dessuten være mer aktuelt å jobbe med tekst. Her snublet jeg i en av 3D Touch-funksjonene jeg rett og slett hadde glemt siden lanseringen. Til vanlig kan du holde fingeren på skjermen for å flytte rundt på en tekstmarkør. Dette er praktisk for å få presis kontroll på hvor du fortsetter å redigere. Men trykk enda litt hardere og fingeren din velger all teksten som passerer under den. Ett klikk til og den er kopiert. Superpraktisk.

Alt i alt er dette en veldig god telefon å bruke, men den forutsetter store hender eller at du er veldig opptatt av fordelene den byr på over den minste 6S-modellen.

Apple iPhone 6S Plus 128GB
9
Imponerende

Apple iPhone 6S Plus 128GB

sitat"Mobilskjermer uten 3D Touch føles allerede litt gammeldags."

Fordeler

 • Krysse av
  3D Touch virker svært godt på storskjerm
 • Krysse av
  Lynrask
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Bra kamera med optisk stabilisering
 • Krysse av
  Svært rask fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kronglete 4K-aktivering
 • Bytt
  Markedets dyreste vanlige mobil
 • Bytt
  Ingen minnekortplass
 • Bytt
  Proprietære løsninger