Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium sprenger grenser

Det finnes ingen bedre mobiltelefon på markedet.

Introduksjon

Er dette verdens beste mobiltelefon? Vi er selvsagt klar over at den ikke er verdens beste til alt, og ikke for alle. Ut fra en helhetlig vurdering er vi likevel kommet til at Xperia Z5 Premium fortjener tittelen.

Tripp, trapp ...

Sony Xperia Z5 Premium er storebror i den nye Z5-familien, som ellers består av Xperia Z5 Compact og Xperia Z5. Skjermen på Z5 Compact måler 4,6 tommer og har HD-oppløsningen 720 x 1080 piksler. Standardmodellen har en 5,2 tommer Full-HD-skjerm med 1080 x 1920 piksler. Skjermen på Premium-versjonen måler 5,5 tommer og har 4K-oppløsning, eller 2160 x 3840 punkter, for den som måtte være interessert i å telle. Dette gir utrolige 806 piksler per tomme, noe som gjør bildet så skarpt at du må fiske frem forstørrelsesglasset for å få øye på pikslene.

Skjermen er av en annen verden. Vi må bruke lupe på den for å oppdage pikselmønsteret.

Suveren til virtuell virkelighet

Du må gjerne spørre hva hensikten er, for det er faktisk ikke mulig å se forskjellen på en Full-HD-skjerm og en 4K-skjerm i dette formatet. Men vi satte telefonen i en VR-brille, og da ser du hva dette dreier seg om. Den høye oppløsningen gjør det nemlig mulig å splitte skjermen i ett bilde for hvert øye, og fremdeles ha oppløsning nok til at bildene ser skarpe ut, også gjennom linsene i en VR-brille.

Kort sagt; dette er verdensrekord i oppløsning for en mobilskjerm. Vi er ikke bare imponert – vi er mektig imponert. Når vi ser video med 4K-oppløsning er enkelte av detaljene så fine at vi aner dem mer enn vi ser dem. Innsynsvinkel, lysstyrke, fargedynamikk og kontraster har også sitt å si. Sony Xperia Z5 Premium skuffer ikke her heller, selv om enkelte AMOLED-skjermer med høy oppløsning nok kan gi en like god brukeropplevelse.

Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

Skjerm er ikke alt

Nå skal det mer til enn at skjermen er god for at en mobiltelefon skal fortjene å bli kåret til den beste på markedet. Xperia Z5 Premium får tøff konkurranse fra toppmodeller som Samsung Galaxy S6 Edge Pluss, og Apple iPhone 6S Pluss. Støtte for minnekort, samt at telefonen er vanntett, gir Sony Xperia Z5 Premium det lille forspranget. At den har et suverent kamera og 4K-skjerm teller selvsagt også i Z5 Premiums favør.

Men har den ingen svake punkter? Se hva vi oppdaget da vi testet den >>