Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium sprenger grenser

Det finnes ingen bedre mobiltelefon på markedet.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Introduksjon

Er dette verdens beste mobiltelefon? Vi er selvsagt klar over at den ikke er verdens beste til alt, og ikke for alle. Ut fra en helhetlig vurdering er vi likevel kommet til at Xperia Z5 Premium fortjener tittelen.

Tripp, trapp ...

Sony Xperia Z5 Premium er storebror i den nye Z5-familien, som ellers består av Xperia Z5 Compact og Xperia Z5. Skjermen på Z5 Compact måler 4,6 tommer og har HD-oppløsningen 720 x 1080 piksler. Standardmodellen har en 5,2 tommer Full-HD-skjerm med 1080 x 1920 piksler. Skjermen på Premium-versjonen måler 5,5 tommer og har 4K-oppløsning, eller 2160 x 3840 punkter, for den som måtte være interessert i å telle. Dette gir utrolige 806 piksler per tomme, noe som gjør bildet så skarpt at du må fiske frem forstørrelsesglasset for å få øye på pikslene.

Skjermen er av en annen verden. Vi må bruke lupe på den for å oppdage pikselmønsteret.

Suveren til virtuell virkelighet

Du må gjerne spørre hva hensikten er, for det er faktisk ikke mulig å se forskjellen på en Full-HD-skjerm og en 4K-skjerm i dette formatet. Men vi satte telefonen i en VR-brille, og da ser du hva dette dreier seg om. Den høye oppløsningen gjør det nemlig mulig å splitte skjermen i ett bilde for hvert øye, og fremdeles ha oppløsning nok til at bildene ser skarpe ut, også gjennom linsene i en VR-brille.

Kort sagt; dette er verdensrekord i oppløsning for en mobilskjerm. Vi er ikke bare imponert – vi er mektig imponert. Når vi ser video med 4K-oppløsning er enkelte av detaljene så fine at vi aner dem mer enn vi ser dem. Innsynsvinkel, lysstyrke, fargedynamikk og kontraster har også sitt å si. Sony Xperia Z5 Premium skuffer ikke her heller, selv om enkelte AMOLED-skjermer med høy oppløsning nok kan gi en like god brukeropplevelse.

Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

Skjerm er ikke alt

Nå skal det mer til enn at skjermen er god for at en mobiltelefon skal fortjene å bli kåret til den beste på markedet. Xperia Z5 Premium får tøff konkurranse fra toppmodeller som Samsung Galaxy S6 Edge Pluss, og Apple iPhone 6S Pluss. Støtte for minnekort, samt at telefonen er vanntett, gir Sony Xperia Z5 Premium det lille forspranget. At den har et suverent kamera og 4K-skjerm teller selvsagt også i Z5 Premiums favør.

Men har den ingen svake punkter? Se hva vi oppdaget da vi testet den >>

Design, funksjoner og bruk

Ut over størrelsen og den nye skjermen, er det fint lite som skiller Sony Xperia Z5 Premium fra den «vanlige» Xperia Z5-en. Det betyr blant annet at glasset på fronten er senket en anelse i rammen, slik at telefonen kan ligge opp ned uten å hvile på glasset. Det samme gjelder for øvrig for glasset bak på telefonen. Vi har ikke testet i hvilken utstrekning dette faktisk gir bedre beskyttelse for glasset, men det får telefonen til å føles litt skarpere i kantene når vi holder i den.

Plasseringen av fingeravtrykksensoren er svært praktisk. Du tenner og låser opp telefonen i samme operasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Veier en del ekstra

Noe annet som skiller Premium fra de andre Z5-modellene er vekten. Med en vekt på 180 gram er dette en temmelig tung mobiltelefon. Den veier faktisk 20 prosent mer enn Samsungs Galaxy Edge+, til tross for at Edge+ har noe større skjerm. Når Z5 Premium i tillegg er både blank og glatt, gjelder det å holde godt på den.

Den speilblanke baksiden er ikke like lekker etter at vi har fingret litt på telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Designen er ellers enkel. Den runde knappen som har vært Xperias kjennemerke er borte, til fordel for en avlang knapp med fingeravtrykkleser i. Plasseringen av fingeravtrykkleseren føles veldig naturlig. Noen har påpekt at det kan være vanskelig å låse opp telefonen når den ligger på et bord, men det er i alle fall enklere med denne telefonen enn det er med modeller som har leseren på baksiden. Dessuten kan du fortsatt låse opp telefonen med en pin-kode eller med låsemønster. Vi har valgt å registrere også høyre pekefinger i telefonen, og har ikke hatt vansker med å låse opp telefonen med fingeravtrykk, heller ikke når telefonen ligger på bordet.

Nederst på venstre side av telefonen finner du «Xperia» preget inn i rammen.

Z5 Premium har glass både på front og bakside. Det har Z5 også, men på Z5 Premium er glasset ikke frostet. Modellen finnes i de tre variantene sort, gull og krom. Vi har fått krom-versjonen til test, der baksiden rett og slett er et speil. Det er litt stilig, men mest av alt er det en fingermerkesamler av de sjeldne.

Den høyoppløste skjermen gjør telefonen til den suverent beste på VR. Endelig slipper vi å ergre oss over pikselmønsteret, selv om vi fremdeles kan skimte det. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Felles sim- og minnekortholder

Xperia Z5 Premium har ellers lydutgang på toppen og ladekontakt uten lokk midt under. Øverst på venstre side er det en stor luke i rammen. Denne kan du fiske opp med fingrene, slik at du kommer til porten for simkort og minnekort uten å måtte bruke redskaper.

Også på denne modellen har Sony valgt en løsning der du har en plastskuff du må sette simkortet og minnekortet inn i. Denne er enklere å bruke enn tilsvarende på kompaktmodellen, der plastholderen bare rommer simkortet, og i tillegg er mye mindre. Ulempen er at du ikke kan bytte minnekort uten samtidig å ta ut simkortet. Når du setter simkortet tilbake starter telefonen på nytt.

Telefonen støtter minnekort opp til 200 GB, og behovet for å kunne gjøre en «hot swap» av minnekort er kanskje ikke så stort.

En lyssterk 5,5-tommer skjerm kommer godt med om du vil bruke Z5 Premium som navigasjonsverktøy i bilen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Batteriet holder i over to døgn

Ved middels bruk er det ikke noe problem å få telefonen til å holde i nesten tre hele dager. Det forutsetter riktig nok at du aktiverer staminamodus, og styrer unna de mest strømkrevende applikasjonene. Telefonen støtter også hurtiglading, men det krever en hurtiglader som er ekstrautstyr.

I praksis opplever vi batteritiden som svært god. Batteriet er på hele 3430 mAh. I tillegg er telefonen i stand til å koble ut grafikkprosessoren når innholdet på skjermen står stille. Telefonen vet også når den har behov for å kjøre 4K-oppløsning, og når den ikke trenger å gjøre det. Dermed brukes mindre systemressurser når du ser på «vanlig» innhold. Vi har brukt telefonen i nær tre døgn uten å lade den, men det er selvsagt også mulig å kjøre apper som tømmer batteriet på betydelig kortere tid.

Som på standardmodellen får du støtte for en mengde treningsutstyr og sensorer. Støtten for Bluetooth 4.0-tilbehør er på plass, men også ANT+ er støttet. Dette er en teknologi mange mobiltelefoner mangler, og som lar telefonen kommunisere med trådløse sensorer med svært lavt strømforbruk.

Gode ytelser

En kan stille spørsmål ved relevansen av ytelsestester, all den tid det er praktisk bruk som til syvende og sist er avgjørende for brukeropplevelsen. Ytelsestestene gir en indikasjon på hvor kraftig maskinvaren er, men det kan grovt sorteres i svak, middels og kraftig. Alle toppmodellene har kraftig maskinvare, og Sony Xperia Z5 premium er lynrask, i tillegg til at den er stabil.

Her er plansjen som viser Sony Xperia Z5 Premium yter sammenliknet med en del andre modeller vi har testet:

God som mobiltelefon

I dag er det nærmest en selvfølge at toppmodeller er raske og gode til relativt grunnleggende bruk. Det er Xperia Z5 premium også. Lyden under samtaler er svært bra, og telefonen har aktiv støykansellering som gjør at det er lettere for den du snakker med å høre hva du sier, også om det er en del omgivelsesstøy i din ende av linjen.

Volumet er også forholdsvis høyt under samtale, og Xperia Z5 premium kan om ønskelig settes til å fungere som teleslynge for høreapparat.

Godt brukergrensesnitt

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din. Telefonen skjønner norsk, men det er litt vanskelig å få satt tegn i teksten når du dikterer.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.

Den usedvanlig skarpe og gode skjermen, kombinert med all verdens nettforbindelser og en kraftig prosessor, gjør sitt til at dette en en underholdningsmobil som mangler sidestykke.

Automatiserte hendelser

En av Sonys nyttigste apper heter er Smart Connect. Funksjonen kan automatisere en rekke hendelser på mobilen din. Du må selv sette opp vilkårene. Dersom du for eksempel kobler til en lader etter klokken 23 på kvelden, kan Z5 Premium automatisk skru av varslingslyder og sette på en alarm til morgenen etter.

Vi liker Smart Connect så godt at vi har lagt den inn på alle våre Android-telefoner, også telefoner fra andre produsenter. Appen er gratis, og du finner den på Google Play.

Detaljer du ikke kan se med det blotte øye trer tydelig frem når vi forstørrer bildet vi tok mens telefonen spilte av 4K-videoen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sonys endringer i menyene

Sonys egen programvare inkluderer en rekke smarte løsninger, som værvarsling i kalenderappen. Sony var ellers blant de første til å dempe bruken av et eget grensesnitt med mengder av fancy grafikk og spesielle menyer, til fordel for en mer fundamental Android-brukeropplevelse.

Telefonen kommer også uten en drøss prøveversjoner av programmer du antakelig ikke vil ha, slik Sonys telefoner har hatt tidligere.

Et tilleggsprogram på testmobilen er Xperia Lounge, der du som medlem kan få tilgang til en kanal med konkurranser og ulikt innhold til telefonen din. Du får også en løsning som lar deg kjøre avstandsspill mot en PS4 (spillkonsoll), men vi har ingen PS4 å teste dette med. I Teorien skal PS4 Remote Play la deg spille PS4-spill rett på mobilskjermen.

Googles egne standardapplikasjoner følger med, men her gjør Sony akkurat det samme som flere av konkurrentene. Appene er plassert i en egen gruppe, som kun bærer navnet Google. Hvis du bruker Googles musikktjeneste, og ikke Sonys egen, kan du enkelt flytte Google Play Music-appen til hjemmeskjermen.

Lydutgangen sitter på toppen av telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Meget god musikkspiller

Musikk-appen, som før i tiden het Walkman, heter nå bare Musikk. Spilleren er den samme som i Xperia Z3+ og Xperia Z5, der Sony også kuttet ut sin egen abonnementstjeneste Music Unlimited og erstattet den med Spotify. Et godt valg for den som bruker Spotify, men du kan også legge til andre musikktjenester på telefonen.

Musikkspilleren er så god at det kan være verdt å bruke noen kroner på skikkelige hodetelefoner, om du ikke allerede har dette. Spilleren kan kan hente musikk fra enheter i lokalnettverket, lage visualiseringer for musikken du lytter til, og hvis den kobles opp mot Facebook kan du dele lyttehistorikk i appen.

Xperia Z5 Premium har også en bildefremviser og en filmfremviser fra Sony. Appene til Sony er vel så gode som Googles originaler, og det meste vi har sett fra konkurrentene.

Men hurtigmenyen som du tidligere fant ved å navigere deg helt til venstre i appmenyene er borte, og den vil vi savne. Her fant du tidligere en god lokal søkefunksjon og en snarvei til Google Play, for å nevne noe.

Et svært godt mobilkamera

(Testen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å se det i full størrelse. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sony er flinke på kamerateknologi, og kameraet som sitter i Xperia Z5 Premium er det samme som vi nylig testet i Sony Xperia Z5 Compact og Z5. Det betyr at du også her kan forvente svært gode bilder i normal til god belysning. Bildene blir ikke perfekte i dunkel innebelysning, men så er det knapt noen mobiltelefoner som leverer gode bilder under de dårligste fotoforholdene. Kameraet fokuserer på 0,03 sekunder, ved hjelp av såkalt hybrid autofokus, der fasedeteksjon kombineres med den vanlige kontrastteknologien.

Oppløsningen er på hele 23 megapiksler, og Sony hevder du kan zoome digitalt inntil fem ganger uten at det går ut over bildekvaliteten.

Gøy med AR

Ellers har telefonen en rekke mer eller mindre nyttige kamerafunksjoner. To eksempler er «AR-moro» og «Live on Youtube». Her har vi filmet utenfor tinghuset i Oslo, med VR-funksjonen aktivert. Om du ikke bruker denne funksjonen kan du få videoopptak med betydelig bedre kvalitet: (artikkelen fortsetter under videoen)

Kameraet tar gjennomgående svært gode bilder, og det samme gjelder videokameraet. Bildestabilisteringen er også svært god. Det kommer godt med om du vil bruke mobilen som actionkamera, eller du bare er litt skjelven på hånden.

Eksempelbilder tatt med Xperia Z5 Premium:

Konklusjon og alternativer

Sony Xperia Z5 Premium lever opp til navnet. Det mest oppsiktsvekkende ved telefonen er unektelig den høye skjermoppløsningen. Med en pikseltetthet på 806 ppi, er skjermen mer enn dobbelt så skarp som på iPhone 6S Plus, og Samsung Galaxy s6 Edge+. Men om det har noen praktisk betydning er en annen sak. Med normalt syn vil du nok ikke se forskjellen på denne skjermen, og en ellers lik skjerm med Full HD – altså en fjerdedel av oppløsningen.

Herlig bare å vite

Opplevelsen du får av denne skjermen er likevel helt unik. Bare det å vite at skjermen er i stand til å vise så fine detaljer at ingen har nubbesjans til å se dem, gir unektelig en viss tilfredsstillelse. Og bruker du telefonen i en VR-brille er dette faktisk en markant forbedring.

Ut over dette er Sony Xperia Z5 Premium en stor mobiltelefon. For stor, vil nok enkelte hevde – særlig om de er vant til mindre telefoner fra før. Vekten og den glatte overflaten gjør også at telefonen ikke ligger like godt i hånden som en del andre mobiltelefoner. I tillegg kommer at kantene er relativt skarpe.

En toppmobil på alle områder

Vi mistenker at høy vekt kombinert med glass både foran og bak, vil øke faren for at telefonen skal ta skade om du mister den i bakken. Nå har vi ikke utsatt telefonen for noen torturtest, men vi tror likevel du gjør lurt i å bruke et beskyttende deksel på telefonen.

Hva andre egenskaper gjelder, er Sony Xperia Z5 Premium helt i toppsjiktet på de aller fleste av dem. Det er lett å henge seg opp i at telefonen har så god skjerm, men telefonen ligger helt i tet også når det gjelder ytelse og batterikapasitet. Et annet sentralt område er på foto. Sony Xperia Z5 Premium har muligens det beste mobilkameraet som finnes – i alle fall om vi snakker om mobiltelefoner som fremdeles er i salg. Kameraet er det samme som sitter i Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact, og som har fått de høyeste poengsummene kameraspesialistene i DxO har målt på noen mobiltelefon.

Lite å trekke for

Om vi legger til at hele Z5-familien har støtte for minnekort, er vanntett og stiller med en av markedets beste musikkspillere, forstår du kanskje at det blir vanskelig å komme utenom en toppkarakter. Om vi skal trekke frem noe som kunne vært bedre, blir det at telefonen foreløpig ikke har fått den nye Android-versjonen Marshmallow, men den oppdateringen vil antakelig komme ganske snart.

Ellers hadde vi gjerne sett at telefonen var litt billigere, litt lettere og litt mindre glatt å holde i. Foreløpig har den riktignok aldri glippet ut av hendene på oss.

iPhone 6S Plus (til venstre) er en av de tøffeste konkurrentene til Xperia Z5 Premium. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Alternativene

Om du kan klare deg med en litt mindre skjerm, er den vanlige Xperia Z5-en et meget godt alternativ. Den er også omlag 900 kroner billigere. Den har litt mindre batteri, men hører likevel til de smartmobilene som holder lengst per lading.

To andre mobiler peker seg også ut som soleklare konkurrenter. Først og fremst Samsung Galaxy S6 Edge+, som også kjører Android. Edge+ har en skjerm som buer ned mot rammen på hver side. Skjermen har ikke like høy oppløsning som skjermen på Z5 Premium, men den er mer enn skarp nok til det aller meste, og har dessuten den fantastiske kontrasten og fargedynamikken som Samsung AMOLED-skjermer er kjent for.

Men Edge+ koster et par hundrelapper mer, og den støtter ikke minnekort. Dessuten er den ikke vanntett.

iPhone 6S Plus støtter heller ikke minnekort, og er fra 1200 kroner dyrere i versjonen som har halvparten så mye minne som Z5 Premium. Ellers er iPhone 6S Plus en mobiltelefon med et annet operativsystem. Om iOS er bedre eller dårligere enn Android er en subjektiv vurdering vi ikke skal ta stilling til her.

Lurer du på hvilke telefoner som kjempet om å være best før Xperia Z5 Premium kom på markedet? En av disse er den beste >>

annonse