ServiceIFA-2015

Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?

Vi har samlet alle de viktigste nyhetene fra den store elektronikkmessen for deg.

Nye mobiler

I løpet av året arrangeres det en rekke elektronikkmesser rundt om i verden. En av de virkelig store er IFA-messen som holdes i Berlin, og årets utgave kunne skilte med mange nyheter fra en rekke produsenter.

Vi var til stedet på messegulvet, og i løpet av dagene dørene var åpne fikk vi kikket på alt fra mobilroboter til en smakebit på nye mobiltelefoner. Her kommer en oppsummering av de mest spennende produktene vi fikk se under årets messe:

En haug med mobiltelefoner:

Gigaset skal måle krefter med blant annet denne mobiltelefonen. Foto: Odd Richard Valmot

Blant annet fikk vi se en rekke nye mobiltelefoner. En av overraskelsene på denne fronten kom fra Gigaset, et merke de fleste av oss assosierer med trådløse DECT-telefoner. De tar nå altså skrittet videre til mobiltelefoner med sin Gigaset ME-serie.

Huawei Mate S kjenner hvor hardt du trykker på skjermen. Foto: Odd Richard Valmot, Tek.no

Kinesiske Huawei viste også frem sitt helt nye flaggskip Mate S. Med denne telefonen gir selskapet full gass i kampen mot andre toppmodeller på markedet. På menyen står blant annet en mobil laget i metall, og et av party-triksene er at skjermen kan føle hvor hardt du trykker på den.

Her ser du alle størrelsene av de nye Z5-mobilen fra Sony. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen elektronikk-gigant som var på plass i Berlin var Sony, og på menyen stod hele tre nye modeller i selskapets Xperia Z-serie. Den minste av modellene var en ny kompakt-modell ved navn Xperia Z5 Compact, som sammen med en vanlige utgave av Z5 var de to modellene som vi forventet på forhånd. I tillegg fikk Z-familien et nytt medlem i Z5 Premium, som med det ble den første telefonen i verden med en skjerm som kan vise 4K-oppløsning.

Lenovo S1 er godt egnet til selfies. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også Lenovo var på krigsstien med nye mobiltelefoner. På menyen stod blant annet en telefon som kunne skilte med et nesten dobbelt så kraftig batteri. I tillegg fant vi også en modell som var finpusset for de som tar mye selfie-bilder.

ZTE Blade V6. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også ZTE var på plass under årets IFA-messe, og med seg i bagasjen hadde de en ny telefon i form av Blade V6. Dette skulle vise seg å være en godt spesifisert telefon som i tillegg ikke hadde en helt avskrekkende prislapp på rundt 2500 kroner.

Lyd og bilde

Mye spennende innen lyd og bilde:

Panasonic slapp denne nye OLED-TV-en. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av de som var tidlige ute med pressekonferanse i år var Panasonic, og det japanske selskapet hadde noe spennende på lur. De lanserte nemlig sin første OLED-TV, og blir med det første konkurrent til LG som frem til nå har vært alene om å lage denne teknologien. TV-en ga oss hakeslepp med gnistrende bildekvalitet, men også for en skyhøy prislapp.

Musikkserveren kan kopiere CD-er for deg uten at kvaliteten blir dårlig.

Panasonic nøyde seg dog ikke med å bare lansere en ny TV. Under samme pressekonferanse blåste de samtidig liv i et godt gammelt HiFi-merke, ved å slippe nye hodetelefoner, høyttalere og musikk-servere fra Technics. Vi tok blant annet turen innom for å prøvehøre de rådyre hodetelefonene fra selskapet.

AmbiLux er noe Philips satser på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også Philips hadde spennende, nye TV-er å by på, og av de tre modellene som selskapet lanserte var det spesielt enn som fanget vår oppmerksomhet. Den hadde nemlig blitt utstyrt med ni bittesmå projektorer på baksiden av skjermen, og disse kunne nå forlenge levende bilder videre opp på veggen bak selve TV-en.

TCL hadde flere modeller å vise frem. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også verdens tredje største produsent av flatskjermer, TCL, hadde tatt turen til IFA. Vi fikk en gjennomgang av de nye skjermene til selskapet, hvor blant annet quantum dot-paneler, design og bedre lyd var punkter som stod i fokus. Med seg på laget hadde de fått Flemming Møller Pedersen, som tidligere jobbet for Bang & Olufsen.

Sonys nye 4K-projektor med HDR imponerer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi sveivet også innom Sonys stand under vårt besøk i Berlin, og her hadde selskapet blant annet en spennende ny projektor på lur. De slapp nemlig den første 4K-projektoren som også kan håndtere High Dynamic Range (HDR), og vårt første møte ble intenst.

Projektoren til Sony er ikke stort større enn en Tivoli-radio. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne projektoren var dog ikke den neste spennende projektoren som Sony hadde å vise frem. De hadde også et fremtids-rom der vi fikk møte et produkt som først blir lansert til neste år. Produktet var også en projektor, i et hendig lommeformat som ved hjelp av short throw-teknologi kan gi deg et stort bilde på kort avstand.

Heftig robot, vannkjølt bærbar og spill-nettbrett

Andre kule produkter:

Samsung Gear S2. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung er en av gigantene som var på årets IFA-messe, men denne gangen ble det ingen ny mobiltelefon fra selskapet slik de lanserte i fjor. I stedet stod heller en splitter ny smart-klokke på menyen. Det første som slår oss er hvor annerledes den er i utformingen, hvor fjorårets avlange, bøyde skjerm er skiftet ut med en rundt skjerm i mer tradisjonell innpakning.

Asus ROG GX700 er selskapets nye vannkjølte bærebare maskin. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av produsentene som var å finne i Berlin var Asus. Riktignok hadde selskapet egne lokaler utenfor messeområdet, et sted vi naturlig nok måtte sjekke ut. Her fant vi flere spennende produkter, blant annet en råtass av en bærbar maskin med eget vannkjølingssystem. I tillegg fant vi også en spennende ny spill-skjerm og ikke minst en annen heftig vannkjølt maskin.

HTC Vive. Foto: Tek.no

Et produkt vi også måtte inn å sjekke status på var HTC Vive. Denne VR-brillen stiftet vi kjennskap med før i år, men likevel var det et langt mer ferdig produkt vi fikk se denne gangen, der blant annet håndkontrollene var blitt trådløse. En av fordelene med denne VR-brillen er at du ikke trenger spesielt stor plass for å spille med håndkontrollene.

LGs tastatur kan rulles sammen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG hadde også en stor stand, og på menyen stod blant annet et nytt tastatur. Det spesielle med dette tastaturet er at det kan rulles sammen til en tynn pinne. Med andre ord er dette antagelig et fint alternativ for deg som er på farten, og ønsker å pakke datautstyret så kompakt som mulig.

The droid you're looking for? Vi syntes iallfall BB-8 fra Sphero og Star Wars var et hyggelig bekjentskap. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

IFA er også en messe for mange mindre leverandører og produsenter. Likefullt er det mange av dem som får mye oppmerksomhet, og en av disse er en knøttliten sjarmør. Sphero BB-8 var blant dingsene som trakk til seg en stor folkemengde på messeområdet, en liten miniatyr av roboten som skal være med i den neste Star Wars-filmen.

Ikke som andre kjøkkenbenker: Grundig lar en projektor lyse over platetoppen og tegne opp kontroller, restvarme i platen, men også vise kameraer som er koblet til fra døra eller babysenga. Eller som her ta en telefon ved å trykke direkte på kjøkkenbenken. Menyene vil automatisk flytte seg til et ledig sted på benken. Foto: Odd Richard Valmot

Hvem har sagt at hvitevarer behøver å være kjedelige? Under årets messe fant vi flere produsenter som er i ferd med å gjøre nettopp denne kategorien langt mer interessant for folk med teknologi-interesse. Blant annet fikk vi en gjennomgang av Grundig hvor de viste frem en interessant løsning på kjøkkenbenken din. Samtidig hadde også Bosch mye spennende i ermet, hvor blant annet kjøleskapet og kaffemaskinen nå kan kobles mot nettet.

Acer Predator. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Acer var også på plass i den tyske hovedstaden, og med i seg hadde det et spennende nettbrett i form av sitt nye Predator-brett. Det 8 tommer store brettet er myntet spesielt på spillere, og for å sikre god lyd har de utstyrt denne modellen med en høyttaler i hvert hjørne av brettet. Samtidig er det godt å holde i, og maskinvaren er av det kraftigere slaget.

Les også
Venter du på nye dingser? Nå blir det lanseringsfest i Berlin
Les også
Sphero BB-8: Dyrt, men morsomt leketøy
Les også
Sonys 4K-skjerm viser 4K bare av og til
Les også
Nei, dette er ikke et Star Wars-romskip
Les også
Denne pinnen blir til et tastatur i full størrelse
Les også
Denne lille boksen gir deg TV hvor du vil
Les også
Din neste høyttaler kan være laget av glass
Les også
Spennende TV-nytt fra TCL
Les også
Trådløse kontrollere, færre kabler og mindre rom
Les også
Det var ikke bare vannkjølt PC som stod på menyen hos Asus
Les også
Hvorfor ikke gjøre hele kjøkkenbenken til en diger touchskjerm?
Les også
Vi fikk hakeslepp av denne projektoren
Les også
Vi har tatt en nærmere kikk på Asus' nye vannkjølte monster
Les også
Slik er Acers spillnettbrett
Les også
Flott design og god ytelse til 2500 kroner
Les også
Netflix vil gi oss en mye bedre visuell opplevelse
Les også
Her er telefonen for deg som vil ta selfien til nye høyder
Les også
– Det er faktisk «kraften» som holder hodet på plass
Les også
Denne TV-en kan noe ingen andre kan
Les også
Klokkerent fra Samsung
Les også
Panasonic relanserer HiFi-merket Technics
Les også
Hva med en heftig telefon som varer i mer enn tre dager?
Les også
Huaweis nye toppmodell kjenner hvor hardt du trykker
Les også
Bildet på denne 4K OLED-TV-en tok nesten pusten fra oss
Les også
Blir toppmodellene for store? Da kan Sony ha svaret
Les også
Slik er Sonys 4K-mobil
Les også
Denne skal ta opp kampen mot iPhone
Les også
Tyske Gigaset med storsatsning på mobiltelefoner
annonse