Til hovedinnhold
SniktittPanasonic TX-65CZ950

Bildet på denne 4K OLED-TV-en tok nesten pusten fra oss

Men Panasonics nye toppmodell vil koste bortimot hundre tusen kroner i Norge.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tek.no/Berlin: Panasonic er en av produsentene som drar i gang showet på årets utgave av IFA-messen i Berlin, og opp av hatten trekker de en riktig godbit.

I en god stund har vi skrevet om rykter rundt selskapets satsing på en ny OLED-basert TV med 4K UHD-oppløsning, og modellen har ved flere anledninger dukket opp som et konsept. Nå tar den skrittet ut på markedet som et ferdig produkt, og blir med det den første direkte konkurrenten til LG.

Får hjelp fra Hollywood

Panasonic slapp omsider sin første OLED-modell under årets IFA-messe. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammen med en rekke andre produkter dukket altså denne nye TV-modellen frem bak teppet på pressekonferansen i dag, og Panasonic bedyrer at de har gjort viktige grep for å gjøre denne nye flatskjermen så god som mulig.

Med seg på laget har de fått en amerikansk fargedesigner, Mike Sowa, som angivelig har blitt engasjert i prosessen med å utforme resultatet TV-en gir fra seg i form av farger. Poenget med dette er ifølge selskapet at bildet du får servert hjemme i stuen din skal være så likt produktet som blir laget i Hollywood som mulig.

Bildet tar pusten fra deg

Etter pressekonferansen fikk pressen møte de nye produktene på nært hold, og det første som slår oss, som det også gjorde når vi så LGs OLED-TV-er, er sortnivået. Panelet som Panasonic bruker er etter hva vi erfarer produsert av nettopp LG.

Bildekvaliteten virker slående god. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

CZ950 er så sort som det er mulig å bli, og samtidig virker Panasonic å mestre overgangen mellom lyse og mørke detaljer ypperlig. TV-en har støtte for HDR-innhold (High Dynamic Range), noe vi mistenker er med i demoene vi får servert. Og de er åpenbart laget av noen som virkelig kan sakene sine, men likevel er det et imponerende resultat som blir vist frem.

Rammene gjenspeiler omgivelsene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så er det fargene. Her tror vi, med hånden på hjertet, vi neppe har sette noe bedre, selv om vi i farten ikke fikk svar på om det er snakk om et 8- eller 10-bits fargerom. Uansett er fargene slående og flotte, godt hjulpet av sortnivået som også er gnistrende.

En annen ting som slår oss er bevegelsene. Her har vi tidligere sett at LGs OLED-TV-er kan være litt slørete når bildet beveger seg ekstremt raskt, men dette fenomenet opplever vi ikke med Panasonic CZ950 på det materialet som vises på skjermen. Her blir det spennende å se hvordan den presterer på testbenken.

Menyen fikk vi dog ikke tilgang til, men denne TV-en får det samme Firefox-OS-et som resten av av 2015-TV-ene fra Panasonic, hvilket betyr at den etter alle solemerker blir enkel og intuitiv i bruk.

Slank og smekker

I ytterkant er ikke TV-en spesielt tykk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av fordelene med OLED-teknologien er at det fint lar seg gjøre å lage flatskjermene syltynne. Det er også rammene på CZ950, selv om det kun er i ytterkanten av panelet av den er like tynn som vår Samsung Note 4-telefon.

Snur vi TV-en rundt ser vi nemlig fort at skjermen blir en del tykker på midten, der elektronikken til enheten er plassert. Dog har Panasonic løst dette utsøkt rent utseendemessig, der baksiden primært er kledd i børstet metall.

Fremsiden på TV-en er mer minimalistisk, hvor rammene er helt minimale på sidene og toppen av skjermen, mens undersiden er et par centimeter bred. Denne er forøvrig speilblank, og gjør ingen forsøk på å skjule fingermerkene fra klåfingrede journalister.

Baksiden er lekkert pakket inn metall. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Foten er alt annet enn massiv. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Panasonic har tydelig fokusert på utseende til sin første OLED-TV, for den ligner ikke på konsept-skjermen vi ved tidligere anledninger har truffet på. Den var mer massiv og hadde en fot som var massiv og gikk i ett med resten av TV-en. Massiv er ikke et begrep som beskriver foten på den endelige modellen spesielt godt.

Foten er kanskje det som særpreger denne modellen aller mest. Her har de tatt elegante former og gjort dette om til en stilren og nett fot. Den er med å hever inntrykket av skjermen betraktelig. En kjapp test med hånden viser at den også gjør en relativt god jobb med å holde skjermen stabil.

Kommer i Oktober

Under lanseringen får vi beskjed om at CZ950 vil komme på markedet i oktober.

Prisen vil ligge på rundt 10 000 euro – altså må vi regne med å måtte betale opp i mot 100 000 kroner når den etter hvert kommer til Norge.

Likevel kan vi ikke vente med å få denne opp på testbenken, dersom den altså kommer, for å se om Panasonic gir LG en nesestyver eller ei.

LG lager også gode OLED-TV-er:
Her kan du lese testen av selskapets nyeste modell »

Gå ikke glipp av noen av nyhetene fra IFA-messen:
Her finner du alle nyhetene og sniktittene fra IFA 2015 »

annonse