Til hovedinnhold
SniktittPhilips 8601, 8901 og 9600

Denne TV-en kan noe ingen andre kan

Philips lanserte et helt nytt lyssystem.

Berlin/Tek.no: Philips er blant mange giganter som i dag lanserer nye produkter. En av segmentene det var knyttet spenning til var TV, og hvorvidt de ville komme med en ny toppmodell.

Det gjorde selskapet, sammen med to mindre modeller. Selv om toppmodellen virket spennende, var det likevel en av lillebrødrene til den nye 9600-serien som stakk av med oppmerksomheten på messegulvet.

Philips 8901 AmbiLux. Foto: Philips

Helt ny Ambilight

Det var nemlig en splitter ny 8901-serie som samlet mesteparten av pressen etter avdukingen, og grunnen er en helt ny versjon av lyssystemet Ambilight.

Den nye versjonen heter AmbiLux, og har i stedet for tradisjonelle dioder, nå fått ni små pico-projektorer for å spre lyset opp på veggen rundt skjermen. Det betyr blant annet at de nå kan bevege lyset i langt større grad, og lyset sprer seg samtidig over et større areal med høyere presisjon. Det nye systemet sender lyset ut på tre av de fire sidene av skjermen, der det kun er undersiden som ikke har lys.

Vi fikk en kjapp demonstrasjon av det nye lyssystemet, og vi må si det tilfører en helt ny dimensjon til TV-opplevelsen din. Bildene vi får servert på skjermen spres nå på imponerende hvis på bakveggen, og selv om det fortsatt er litt uklart i forhold til det sylskarpe 4K-innholdet på skjermen, er det enkelt å se hva som slynges opp på veggen utenfor rammene.

AmbiLux er tøft etter vår mening. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

TV-en har dessuten ekstra tynne rammer, slik at nettopp overgangen mellom bildet og lyset skal bli så sømløst som mulig. Philips fortsetter også å bruke Android-plattformen på denne TV-en, som på de andre nye toppmodellene som ble lansert.

Skjermen har forøvrig rundt 400 nits lysstyrke, Quad Core-prosessor, og har to HDMI 2.0-porter. Den er forventet å komme i butikken i løpet av fjerne kvartal, men prisen er ennå ikke kjent.

Philips 9600. Foto: Philips

Ny toppmodell med HDR

I tillegg til den spenstige 8900-modellen, ble også et nytt flaggskip lansert. Dette har Philips det siste årene hatt for vane å gjøre under nettopp IFA-messen.

Den nye modellen heter 9600, og noe av det som skiller denne fra fjorårets toppmodell er at denne har fått støtte for High Dynamic Range (HDR), som forøvrig er en hete temaene på TV-fronten under årets messe.

I praksis betyr det at denne modellen kan gi deg et bilde som strekker seg lenger i lysstyrke, og samtidig beholder flere detaljer der tradisjonelle TV-er viskes ut i hvit. Philips opplyser om at denne nye modellen vil ligge på omlag 1000 nits, hvilket er omtrent det samme som Samsungs nåværende toppmodell klarer.

På veggen henger den nye modellen sammen med en tradisjonell LCD-TV, som vi misstenker er fjorårets toppmodell. Forskjellen på bildene vi får servert er slående, og det er litt uvant å se hvor utrolig mye mer lys HDR-panelet gir fra seg.

Her et eksempel på hva HDR tilføyer. Skjermen med teknologien er den til høyre. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Spesielt på et av bildene skiller det mye, hvor 9600 kan by på langt mer detaljer. Bildet viser en landsby med mange bakgater, og en idyllisk himmel i bakgrunnen. Her vises nå himmelen med flotte farger og detaljer, samtidig som de mørke skyggene i bakgatene fortsatt viser hva som skjuler seg i mørket.

Skjermen kan forøvrig skilte med en 100 Hz 4K-panel, 16 kjerners prosessor, samt det Philips kaller for Micro Dimming. Modellen kommer i butikken i løpet av fjerde kvartal, og prisen er heller ikke her kjent.

Philips 8601. Foto: Philips

Hendig høyttalerløsning

Den siste modellen som Philips trakk opp av hatten var 8601. Dette er en sylslank modell som i tillegg til å ha blant annet 4K-oppløsning også har et helt nytt høyttalersystem på plass.

På sidene av skjermen er det nemlig plasser en syltynn, stående høyttaler, som kun måler 1,7 centimeter både i bredde og dybde. Med andre ord er ikke dette et system som ruver i rommet, slik for eksempel Sonys lyd-TV gjør.

Høyttalerne på 8601 er slanke og nette. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det som er spesielt med denne tynne høyttaleren som sitter på begge sider av skjermen er at de kan tas av og settes på et spesialtilpasset stativ. Ergo kan du flytte TV-lyden lenger ut på kantene dersom du ønsker en helt rent TV som henger på veggen.

Systemet består i alt av 18 høyttalere, hvor 16 av disse er ørsmå mellomtone/diskant-elementer, mens de to siste er basselementer. Vi fikk et kort øyeblikk til å høre på en demonstrasjon av systemet, og selv i et bråkete og åpent messeområde må vi si at det ga fra seg imponerende mye volum til størrelsen. Hvor god lyden var er derimot vanskelige å gjøre seg opp en mening om på den korte tiden vi fikk, men dette er noe vi kommer nærmere tilbake til når TV-en finner veien til vår testlabb.

8601 har også andre funksjoner som gjør den interessant. Blant annet er dette også en relativt lyssterk skjerm, hvor Philips oppgir en maksimal lysstyrke på 700 nits. Også denne TV-en er klargjort for alt som kommer av 4K-innhold, og kjører Android-plattformen. Samtidig har den også den samme prosessoren som toppmodellen, altså har du totalt 16 kjerner til rådighet.

Denne modellen kommer i størrelsene 55 eller 65 tommer, og skal ifølge Philips bli å finne i butikkhyllene i løpet av siste kvartal i år. Prisen på de to modellene er ennå ikke kjent.

HDR er i vinden på årets IFA-messe:
Her kan du lese vår sniktitt av Panasonics nye toppmodell »

Les også
Sony KDL-55W805C: Denne modellen viser at vanlig HD-TV fortsatt kan
Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
Les også
Dette er den første PC-skjermen med den nye «kvanteprikk»-teknologien
Les også
Har du ingen anelse om hvilken TV du skal kjøpe?
Les også
De beste TV-ene er kåret
Les også
LG 55EG960V 4K OLED: Nå kan du pensjonere din gamle plasma-TV
annonse