Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Z5 Premium

Slik er Sonys 4K-mobil

Vi har prøvekjørt planetens mest høyoppløste mobiltelefon.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin/Tek.no: Under dagens pressekonferanse her i Berlin slapp Sony intet mindre enn tre nye toppmodeller. Alle deler Xperia Z5-navnet, men de har både forskjellige etternavn, og litt ulik personlighet.

Da vi skulle velge oss en telefon å begynne med var det ingen vei uten heftigste bukk Xperia Z5. Den har fått etternavnet Premium. Den er større enn sine slektninger, men den er først ute på ett viktig punkt. Skjermen er den første mobilskjermen med 4K-oppløsning.

Dette er en av årets største lanseringsuker for ny teknologi. Gå til samlesiden vår for å lese om mer om årets IFA-lanseringer »

Ser du pikslene er det på tide å se opp fra mikroskopet

Skjermen er 5,5 tommer stor. Det gjør den litt 0,3 tommer større enn forgjengeren, Xperia Z3+ og nylanserte Xperia Z5. I praksis er ikke forskjellen i størrelse mellom de to så fryktelig merkbar, men for mange vil også den vanlige Xperia Z5-modellen grense mot for stor. En liten størrelsesforskjell her kan altså bety mye.

Så hva kan vi si om selve skjermen her? Den virker noenlunde lyssterk, med kraftig lys rundt seg her i fortsatt sommerlige Berlin. God fargegjengivelse og tilsynelatende god innsynsvinkel kan den også skilte med. Den er også sylskarp, men sannsynligvis så skarp at vi er godt forbi punktet der det menneskelige øyet ser forskjeller.

Skulle du være i stand til å se enkeltpunkter i Xperia Z5 Premium-skjermen kan det være en god idé å se opp fra mikroskopet.

Vesentlig bedre kamera enn før

En punkttetthet på heftige 806 punkter per tomme er betydelig mer enn det dobbelte av det Apple omtalte som Retina Display med iPhone 4. Den gang ble en tetthet på 330 piksler per tomme regnet som så skarpt at det menneskelige øyet ikke ville kunne se enkeltpiksler på normal titteavstand.

Det er spørs om det er den voldsomme mengden bildepunkter som har æren for den generelt gode bildekvaliteten, men videosnutter som drar nytte av den fulle 4K-oppløsningen i denne telefonen tar seg særdeles godt ut.

Akkurat som TV-er med UHD/4K-oppløsning gjør Xperia Z5 Premium oppskalering av innhold som i utgangspunktet er i lavere oppløsning. Det betyr at ditt eget videoinnhold og det du ser på fra strømmetjenester blir forsøkt forbedret mens du titter på. Hvor effektivt dette er vil variere, men slik vi kjenner det fra andre skjermer kan det gi bedre opplevd kvalitet.

Et bilde tatt med Xperia Z5 Premium og kameraet i full auto. Bildet bruker ikke den fulle oppløsningen fra kamerabrikken, men vi fotograferte samme utsikt også på den måten. Lenke til full størrelse finner du i teksten til venstre. Vær obs på at programvaren er uferdig oat endringer i kvalitet kan dukke opp. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også foto fra det nye kameraet på baksidentar seg knallgodt ut på den store skjermen.

Her har nemlig Sony oppgradert kamerainnmaten. Alle de tre Xperia Z5-modellene har en ny kamerabrikke i Sonys Exmor-serie. I maksimal oppløsning knipses bildene med 23 megapiksler, mens bilder som tas med full automatikk får lavere oppløsning.

På grunn av den voldsomme oppløsningen reklamerer Sony også med at kameraet skal kunne gi inntil 5 ganger digital zoom før det blir merkbart. Vi tok, og tok med oss, et par bilder fra Xperia Z5 Premium, men har ikke fått etterprøvet påstandene om den forbedrede digitalzoomen. Kameraet er dessuten lynraskt i bruk, og et bilde er i fokus og knipset på få øyeblikk.

En smakebit på hva det nye kameraet leverer får du se til høyre. Men et foto i full størrelse av samme motiv kan du se her. »

Obs! Hvis du sitter på mobiltilkobling eller tregt nett er filen ganske stor (10 MB)

Vi noterer oss at kameraprogramvaren vi fikk prøve var tidlig. Det vil være ny programvare på telefonen innen den er i butikkene. Det skjer i løpet av november.

Endringer i design og menyer

Med kraftig oppgradert kamera, fornyet design og 4K-skjerm ligger Xperia Z5 Premium an til å bli en av høstens teknobomber. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er telefonen god å holde. Den har fått litt mer kantete design langs sidene enn det tidligere Xperia-modeller har hatt. I rammen har Sony preget Xperia-logoen på prominent sted. I tillegg har de bygget inn en låsetast som også er fingersensor.

Det er gjort noen endringer i menyene ellers også. Xperia-modellene pleide tidligere å ha en enkel oversikt over ofte brukte funksjoner, samt et søkefelt, om man trakk appmenyen så langt man kom fra venstre mot høyre. Dette feltet er nå vekk, og funksjonene er erstattet andre steder i menysystemet.

Denne ekstremversjonen av japanernes nye toppmodell finnes i tre forskjellige farger. Den kommer naturligvis i svart, men også i krom og gull. Alle de tre er blanke, men bare én av dem lever opp til navnet «speilblank». Utgaven som er i krom er nemlig så blank at du finfint kan speile deg i baksiden. Hva skal du da med et fem megapikslers selfie-kamera på fremsiden?

Kollega Odd Richard Valmot knipser en selfie på 23 megapiksler. Den speilblanke baksiden er mer enn tilstrekkelig til å fange opp eventuell spinat mellom tenna. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kostbar toppmodell

Tre ulike fargealternativ finnes for Xperia Z5 Premium. Den ene av dem er så blank at du kan speile deg i den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hva må vi så betale for herligheten? 7 990 kroner koster den største av Xperia Z5-modellene, og du må altså vente litt lenger på den enn på resten av utvalget. I løpet av november skal den være på markedet. Prismessig legger den seg i samme område som andre supermobiler, deriblant Samsungs Galaxy S6 Edge og Apples iPhone 6 Plus.

Dette er likevel ganske mye penger, så Sonys nye flaggskip får litt å bevise når den kommer på markedet. Men med et så lovende førsteinntrykk er det mye som skal gå galt før den ikke innfrir.

Visste du at Gigaset ikke lenger bare er trådløse telefoner? I går lanserte telefonveteranen et knippe mobiltelefoner i serien Gigaset ME »

annonse