Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSphero BB-8

Dyrt, men morsomt leketøy

Les test og se video av droiden BB-8 fra den kommende Star Wars-filmen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Roboten BB-8 likner mistenkelig på en av droidene i den nye Star Wars-filmen. Den ble lansert for noen uker siden under IFA-messen i Berlin, og vi ble så nysgjerrige at vi kjøpte med oss én av dem hjem i bagasjen.

Roboten er liten. Selve kula er på størrelse med en tennisball, og den har et hode som sitter fast med magneter oppå.

Du styrer den lille tassen ved hjelp av en app som finnes både for iOS og Android, og én av tingene vi lurte veldig på da vi plukket esken ut av butikkhylla var hvor uttrykksfull den kom til å være. BB-8 er jo strengt tatt fullstendig unyttig, om du ikke plages av veldig små stormtropper i hjemmet ditt.

Prislappen er heller ikke til å kimse av. Dingsen koster rundt 1500 kroner i vanlig salg i Norge. Da er det viktig at den er tilstrekkelig snasen!

Les sniktitten på Sphero BB-8 fra IFA »

Noe av det første som skjedde da vi startet BB-8 første gang var at den ville oppdatere programvaren. Det er forresten støtte for talestyring i appen. Den virker noenlunde greit men har fortsatt ikke så mange funksjoner å vise til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

— Er den ikke større?

Størrelsen skuffer kanskje noen. Reaksjonen «åh, er den ikke større?» gikk igjen da vi viste den frem på kontoret.

Men som kjent er det ikke størrelsen som teller, det er hvordan du kjører roboten, og den kjøres fra en pen, men svært Star Wars-inspirert app. I motsetning til tidligere Sphero-produkter bruker du ikke mobilens akselerometer og gyroskop til å kjøre denne kulen. I stedet er det tommelstyring på skjermen som gjelder. Telefonen bruker likevel disse sensorene under bruk.

Fra én droid til en annen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

BB-8 har nemlig et lite ledelys som du må stille til å peke mot deg for å ikke få speilvendte kontroller. Så fort lyset peker mot deg blir styringen noenlunde presis, og en egen funksjon i appen skal ta høyde for at du beveger deg rundt selv, slik at orienteringen på kontrollene alltid blir riktig. Det føles bittelitt som svart magi, men det fungerer faktisk veldig bra på overflater med godt grep. Teppelagte gulv og mykt gulvbelegg er optimalt.

Parkett og liknende glir roboten lett rundt på, og da mister appen fort oversikten over din posisjon i forhold til den lille kula.

Høres litt ut som R2D2

BB-8 kommer i en stor og fin eske med Star Wars- og Disney-logoer over det meste. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen følges forresten av en rekke lydeffekter fra filmene, og BB-8 virker å snakke en slags dialekt av det samme som R2D2. Det som skuffer oss litt er at lyden kommer fra mobilen vi styrer kula med, og ikke fra selve kula. Det kan kanskje være vanskelig å få lyd ut av kula på et bra vis, og Sphero har løst oppgaven noenlunde greit ved at lydene er av en type som kan være litt vanskelig å retningsbestemme. Men at roboten snakket selv hadde uansett vært en udiskutabel fordel over løsningen som er valgt.

I appen har du i utgangspunktet to forskjellige moduser å velge mellom. Den ene lar deg styre roboten helt selv, og gir deg tilgang på åtte ulike forhåndsprogrammerte handlinger. Vi er spesielt glade i å få roboten til å riste på hodet. Ut av telefonen lyder et metallisk «no, no, no». Nei, og nei, det er ikke lett å være robot.

Styringen er noenlunde presis om underlaget er riktig, men den preges naturligvis også av at dette er en kule. Dermed vil alltid en dings med fire hjul og styring være noe enklere å håndtere, i hvert fall inntil den har kommet i gang. BB-8 blir mye enklere å kontrollere når den først har fått opp dampen litt, og den kan virkelig ta av som et olja lyn om du stiller hastigheten til maks.

Du kan sette hastigheten for all bruk i innstillingene, eller du kan bruke en egen turboknapp som får roboten til å pile avgårde. Måten innmaten er bygget opp på gjør at hodet da havner langt fremme, og det ser virkelig ut som om roboten legger all sin tyngde i å akselerere avgårde. Den har det nok travelt, der den triller.

Det er forholdsvis enkelt å styre Sphero BB-8. I hvert fall når den har kommet i gang. Men stiller du hastigheten til topps blir den mer utfordrende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kolliderer med alt i patruljemodus

Den andre modusen i appen er en patruljemodus, som skal la roboten styre seg selv i inntil én time. Løsningen er morsom å leke med, og gir deg alle sensordataene fra roboten på mobilskjermen, men det er i hovedsak snakk om akselerometer- og gyroskopdata. Vi ønsker oss mer, kanskje spesielt en eller annen form for nærhetsdeteksjon.

Appen hevder fra tid til annen at roboten finner strukturer i omgivelsene sine, men det er i all hovedsak etter at den har kollidert med dem.

Du kan sende BB-8 ut på patrulje på egen hånd. Vår BB-8 ser ut til å være litt dum, så den bruker sjelden mange sekundene på å finne seg kollisjonsverdig inventar. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og den kolliderer mye. Det er nok tilfeldig hva den faktisk treffer i denne modusen, i hvert fall til den har fått laget seg et sånn høvelig presist områdekart basert på kollisjonene. Men likevel har den en så sterk tendens til å kjøre inn i ting i patruljemodusen at den i praksis ender opp med å sitte fast i inventar i løpet av kort tid.

Du bør altså ha et rimelig stort og åpent område å kjøre den på før patruljemodusen blir særlig nyttig. At underlaget er godt, slik at muligheten for å lage et områdekart er der er kjekt, men sant å si er vi litt usikker på hvor stort potensial roboten faktisk har for å kjenne omgivelsene sine. Den har stort sett aldri rukket å komme skikkelig i gang før den har satt seg fast under en hylle, i et hjørne eller i en eller annen kabel. Et teppe her og der på gulvet gjør det dessuten enda vanskeligere for roboten som av og til får til å trille over, men bare kolliderer om teppet er for tykt.

Uten hodet likner Sphero BB-8 mye på gamle Sphero 2.0. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels morsom hologramfunksjon

Ved siden av dette kan du lese inn såkalte hologrambeskjeder som spilles av i appen når du holder telefonen foran roboten. Faktiske hologrammer er fortsatt ikke så vanlige, så her er det mindre overraskende at det meste foregår på mobilskjermen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Vi pakker ut Star Wars-roboten Sphero BB-8 for første gang. (Musikk: Darkest Child A av Kevin MacLeod - CC by Attribution)

Noen ting vi savner fra den originale Sphero-modellen er muligheten til å bruke ballen som kontroller på telefonen. En rekke enkle spill var tilgjengelig for den første utgaven, og ved å holde Sphero i hånden og vri rundt på den fungerte den i praksis som en slags gyrokontroller for det som foregikk på skjermen. Slike funksjoner har foreløpig ikke BB-8, og siden den bruker Bluetooth Smart i stedet for å pares direkte med mobilen, kan den heller ikke bruke programvaren som de tidligere Sphero-modellene bruker.

Det ligger likevel lovnader spredt rundt om at det vil komme flere funksjoner for den lille roboten. Og det synes vi strengt tatt den trenger. Den er morsom og sjarmerende, og den skaper artige reaksjoner overalt hvor den dukker opp, men den er altså ganske dyr.

På vår samleside finner du en oversikt over alt vi dekket fra årets IFA-messe i Berlin »

Sphero BB-8 får være med på jobb og får fort mange tilskuere. (Musikk: Clowning Around av Audionautix - CC by Attribution)

Sphero BB-8
7
Bra

Sphero BB-8

7
Bra
sitatSphero BB-8 er fantastisk morsom, men prisen er stiv.

Fordeler

  • +
    Ser akkurat ut som i filmen
  • +
    Tåler en del
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Støtter både iOS og Android
  • +
    Vekker stor oppmerksomhet
  • +
    Forholdsvis lang batteritid (1 time)

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Mangler funksjoner fra andre Sphero-modeller
  • Patruljemodusen kjører mest på ting
  • Funksjonsfattig stemmestyring
  • Kanskje litt liten?
annonse