Til hovedinnhold

Din neste høyttaler kan være laget av glass

Vi fikk en smakebit på hva Sony kommer med til våren.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Berlin/Tek.no: På IFA-messen er det mulig å få en smakebit på konsepter som ulike produsenter jobber med. Noen av disse konseptene kommer aldri så langt som til samlebåndet, mens andre blir en realitet.

Under en runde hos Sony dukket det opp et produkt som kommer på markedet i løpet av første år neste år, samt et konsept som muligens tar steget videre. Felles for de begge er at de har glass som en av hovedingrediensene - i en høyttaler.

PS: Under samme rundtur fikk vi også se en meget interessant projektor i miniformat.

Glass som gir lyd i 360 grader

Et produkt som Sony bekrefter kommer til året er en liten bærbar høyttaler som kan brukes for å spille av musikk fra for eksempel mobiltelefonen din. Det i seg selv er kanskje ikke så spennende, men det er hvordan det gjør som hever interessen.

Det er en sylinderformet høyttaler det er snakk om, og den kan i tillegg til å lage lyd også brukes som et lys. Vi får beskjed om at dette er en slags videreutviklet idé av lyspæren med en høyttaler i, som selskapet viste frem under årets CES-messe.

Høyttaleren fungerer også som et lys. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Høyttaleren har en sylinderformet glasskuppel som i tillegg til å slippe gjennom lys også fungerer som et element. Grunnet formen blir dette en slags 360 graders variant som skal spre lyden i alle retninger.

Vi får høre noen klipp med ulik musikk, blant annet en låt av Michael Jackson. Lydkvaliteten er forholdsvis kraftig til størrelsen, der spesielt det lysere registeret holder høyt nivå. Dog er ikke bassen like bra, men likevel kan vi høre spor av den. Det mest imponerende er hvordan den sprer lyden, for vi gikk i en halvsirkel rundt enheten uten at vi kunne høre noe forskjell i lyden. Høyttaleren er bærbar, og vi får beskjed om at den klarer en del timer som høyttaler og lys før den går tom. Men ikke et spesifikt antall timer.

Produktet kommer som nevnt ut i løpet av de første seks månedene i 2016, men vi får ikke bekreftet hva den kommer til å koste. Men det stoppet ikke der.

Denne kjeglen i glass er en høyttaler. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Konseptet som tilhører samme gate

Personene fra Sony slår av lyden på den runde høyttaleren, og tar oss med til et annet hjørnet i demonstrasjonsrommet. Her står den en slags kjegleformet glasskuppel med en plante inni.

Helt øverst på denne kjeglen sitter det en grå boks som inneholder elektronikk og strømledning. Dette viser seg også å være en høyttaler som enn så lenge er et konsept. Kjeglen bygger på det samme prinsippet, altså bruker også denne glasset til å gi fra seg lyd.

Vi får også en demonstrasjon av denne, i samspill med en liten projektor som viser bildet av innholdet som blir spilt av på bordet ved siden av. Lyden er igjen god, men denne gangen er bassen litt mer fremtredende. Samtidig er mellomtone og diskant god, og resultatet er en lydkvalitet som gjør at vi kunne tenkt oss en slik høyttaler.

Dog fikk vi ingen indikasjoner på at den vil bli satt i produksjon, og dermed heller ikke noe hint til hva den eventuelt ville kostet.

Gått glipp av noe fra årets IFA-messe?
Her kan du lese alt vi har skrevet »

annonse