Til hovedinnhold

Vi har tatt en nærmere kikk på Asus' nye vannkjølte monster

Samtidig gløttet vi også bort på flere av nyhetene fra selskapet.

Tek.no/Berlin: Asus holdt pressekonferansen i forbindelse med årets IFA-messe onsdag forrige uke, og en av maskinene som fikk mye oppmerksomhet var en helt ny vannkjølt, bærbar maskin i selskapets ROG-serie.

Vi tok derfor turen ut til Asus sine lokaler utenfor selve IFA-messen, med forhåpninger om å finne ut mer om denne tilsynelatende heftige maskinen. Samtidig tok vi en gløtt på de andre maskinene som har kommet til ROG-familien.

Stor og hemmelighetsfull

Tastaturet er helt enkelt og greit. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om lokalet er stappet med alt av produkter som Asus lager, bruker vi ikke lang tid på å feste blikket til GX700, som står plassert sammen med selskapets nye kompakt-PC G20 og den bærbare maskinen G752.

Det første som slår oss er fargekombinasjonen som Asus nå kjører på sine nye maskiner. Her er sort og rødt skiftet ut med børstet aluminium og en markant orange.

Tastaturet som følger med er matt sort, og tastene virker gode og responsive. Pekeplaten som sitter plassert på tradisjonelt hvis under tastene er stor og romslig, og virker å være presis og god i bruk.

Asus ROG GX700 kan minne litt om et bærbart musikkanlegg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men det er naturlig nok ikke selve maskinen som er blikkfanget. På baksiden av maskinen sitter det nemlig en stor og nesten litt skummel klump, og det er denne som gjør at maskinen skiller seg ut fra mengden.

Den store boksen har mange vinkler og litt ubestemmelig form, og utluftingen til radiatorene gjør at den nesten minner litt om en bærbar CD-spiller fra slutten av 90-tallet.

Men det er langt fra noen plast-følelse når du tar på den. Snarere tvert i mot har Asus tatt i bruk mye metall og robuste materialer til denne kjøle-enheten. Den virker meget solid satt sammen, og virker å veie mye når vi løfter pent på den og maskinen.

Under disse sorte utblåsningene kunne vi så vidt skimte radiatorene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Gjennom dette lille vinduet kan vi skimte rørene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Innenfor nettet kan vi så vidt skimte radiatorene, og det ser faktisk ut som det er to enkelt-radiatorer som er plassert under hver sin utlufting. Vi har med en fra Asus på slep, som ikke er spesielt snakkesalig når det kommer til spesifikasjonene på denne nye maskinen. Heller ikke plakaten som står ved siden av gir få indikasjoner på hva vi har med å gjøre annet at det er en Skylake-prosessor under panseret. Skjermkortet får vi beskjed om at en så lenge er hemmeligstemplet, og at hva det er først vil bli avslørt senere.

Ser vi på den andre siden av kjøleren er det et lite mørkt vindu der, og vi kan skimte vannrør som er koblet sammen på innsiden. Dog er det ikke enkelt å se om det er et stor system eller to separate. Spørsmålet hvorvidt denne kun kjøler prosessoren eller skjermkortet har blitt stilt, men vi får heller ikke noe godt svar på dette.

Det er lite tvil om at det er kjøleren som er mest ruvende på maskinen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nedenfor dette vinduet er det en utløserknapp som gjør det mulig å skille denne kjøleren fra resten av maskinen, men det skal tydeligvis ikke gjøres mens den står på. I alle fall hikstet vår følgesvenn fra Asus når vi prøvde å løse produktene fra hverandre.

Dog legger vi merke til at denne kjøleren virker å gi fra seg nokså godt med støy. Selv om lokalet er fylt med mennesker som snakker om alt og ingenting, kan vi fortsatt høre at viftene går når vi legger hodet litt nære boksen. Det er vanskelig å si hvor høyt dette vil oppleves i praksis hjemme i stuen din, men vi mener bestemt at den virker å gi fra seg en del støy. Dog er dette en såkalt "early sample", så endringer kan komme før den slippes ut i butikk.

Likevel sitter vi igjen med en godt førsteinntrykk av denne maskinen, som virker for seg gjort med tanke på hvilke materialer som er brukt, samt at den antagelig er svært kraftig. Vi fikk i alle fall beskjed om at ytelsen skulle være fullt på høyde med en vanlig stasjonær maskin, med andre ord er det nok et kraftig skjermkort som skjuler seg under panseret. Prismessig er heller ingenting spikret, men vi fikk et vagt estimat om at den fort vil koste rundt 40 000 kroner.

GX700 var ikke det eneste produktet vi titte på fra Asus. Del 2 kommer innen kort tid.

Vil du lese flere artikler fra IFA?
Her finner du alle sammen »

Les også
Stor bildespesial: Asus ROG G752
Les også
Nvidia sier deres nye grafikkort gir like bra grafikk på bærbare som stasjonære maskiner
Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
Les også
Det var ikke bare vannkjølt PC som stod på menyen hos Asus
Les også
Noe skjermgodt er i vente fra Asus
Les også
Asus ROG G751 med Nvidia GTX 980M: Funnet: Din neste spillbærbare
Les også
Se alle de oppfinnsomme og lekre bærbare som kommer
Les også
Nå er de «bærbare» Asus-stasjonære i salg
annonse