Netflix vil gi oss en mye bedre visuell opplevelse
Teknologi- og produktsjefen i Netflix forteller hvordan han vil gi deg enda bedre bildekvalitet.
Tek.no/Berlin: HDR er det nye buzz-ordet på IFA. Selvfølgelig er det også 4K, men nå vil TV-produsentene bryske seg med den neste bølgen. Det er på godt norsk høyt dynamikkområde. Mer svart, mer høylys, større spenn og mer detaljer mellom ytterpunktene.
At det er flott er det ingen tvil om. Det er mye mer visuell forskjell ved overgangen til HDR enn fra Full HD til 4K. Men dessverre er dette så langt bare teknologidemonstrasjoner. Mange TV-er som selges er HDR-klare, men det er ikke noe innhold å få tak i. Det vil Netflix gjøre noe med. Men kanskje ikke like raskt som de antydet da vi traff dem på CES-messen i Las Vegas i januar.
– Vi hadde håpet at det ville gå raskere å få klarhet i utviklingen av standarder, men det ser ut til å ta litt tid. TV-produsentene jobber sammen med oss i UHD Alliance, men kanskje jeg undervurderte hvor raskt det skulle gå. Om vi klarer å komme i mål med det første HDR-materialet i år får vi se. For oss vil det bety at vi må legge til enda 3 Mbit/s til det vi bruker når vi strømmer 4K. Totalt vil det blir behov for 18 Mbit/s, sier teknologi- og produktsjef i Netflix, Neil Hunt.
Gamle standarder
Det er fremdeles den såkalte Rec 709-standarden som gjelder når innhold skal kringkastes. Den kom med definisjonene av HD-TV helt i starten av 90-tallet.
– Den standarden vi håper på er kalt Rec 2020 og tallet indikerer året vi tror den kommer. Den vil være det ultimate målet, men så vidt jeg vet er det ingen TV-teknologi som har oppnådd de kravene til lysstyrke og fargeområde den peker på. Selv i laben, sier han.
Nå er det så vidt de aller beste kameraene kan fange noe av det dynamikk og fargeområdet standarden vil omfatte. Her er det støtte for 4K og 8K, billedrate opptil 120 per sekund, 10 og 12 bit oppløsning per kanal og mer som gjør at det er langt frem å gå, både for TV-produsentene og de som skal distribuere materialet.
– Det vil være mange mindre forbedringer av standardene vi har i dag før vi kommer frem til Rec 2020. Så får vi håpe at den er ferdig i 2020 da, sier han.
Stor forskjell
Hunt peker på at HDR kan realiseres på mange måter, men det er viktig at TV-ene kan gjengi mye høyere lysstyrke enn i dag. De fleste modeller i dag har en maksimal lysstyrke på 350 nits, men han tror vi trenger 800, eller enda flere nits.
"Alle de viktige seriene og filmene er tatt opp i et format som bevarer det dynamikkområdet vi trenger når vi er klare til å lansere HDR"
– Noen tror vi klarer oss med lavere lysstyrkenivåer. Uansett kommer folk til å oppleve en stor forskjell i bildet. Alt det nye innholdet vi produserer er i 4K, og alle de viktige seriene og filmene er tatt opp i et format som bevarer det dynamikkområdet vi trenger når vi er klare til å lansere HDR. Serien vi laget om Marco Polo er filmet på denne måten og den er konvertert til UHD. Jeg skal si det er forskjell i opplevelsen, sier Hunt.
Ingen favoritter
Han vil ikke peke ut noen favoritt mellom TV-produsentene. Heller ikke mellom OLED og LCD.
Begge teknologiene har fordeler, men i hver sin ende. LCD kan produsere veldig høy lysstyrke, mens OLED kan produsere et fantastisk sortnivå og fargeområde.
Hunt er ikke sikker på om dagens TVer som markedsføres hardt med HDR er helt fremtidskompatible. Noen vil nok kunne oppgraderes med ny programvare når standardene dukker opp, men det vil tiden vise. Han tror standarden Dolby og andre utvikler vil bli ferdig neste vår, og da vil Netflix være klar med innhold.
Dekodere neste
Netflix finnes på smart-TVer, nettbrett, mobiler, spillbokser og andre plattformer, men Hunt skulle gjerne se større penetrasjon på TV-dekodere.
– Vi har vært et års tid på Virgins TV-dekodere i Storbritannia, men skulle gjerne vært på langt flere. Problemet løses litt av seg selv over tid fordi andelen av smart-TVer øker så raskt, men det er noe med å ha en fjernkontroll og ikke to. Det hjelper ikke distributørene å se på oss som en konkurrent. De bør tenke på hva de kan gjøre for å gi kundene sine og tilby dem det de vil ha gjennom sin egen boks og egen fjernkontroll, sier han.
Verdensinnhold
Netflix jobber hardt med å skaffe seg rettighet til innholdet over hele verden. Globale avtaler er fremtiden, men det vil ta tid. For det første er filmbransjen konservativ, for det andre gjelder eksisterende lokale avtaler i fem til ti år.
"Hvorfor skulle ikke en meksikansk TV-serie slå an i Norge?"
– Dette betyr ikke at vi ikke skal ha lokalt innhold, men vi vil gjerne være med å spre det lokale til resten av verden. Hvorfor skulle ikke en meksikansk TV-serie slå an i Norge. Utfordringen er å finne alt innholdet etter hvert. Derfor er kanskje det viktigste arbeidet folkene mine jobber med selve anbefalingsalgoritmene.
Men det holder ikke med gode algoritmer. De må ha noe å ta tak i derfor er en av de viktigste jobbene i Netflix å se alt innholdet og legge inn gode metadata. Først da kan de anbefale annet innhold på basis av det kundene ser ut til å like.
– Folk er både kresne og utålmodige. Vi har i snitt 90 sekunder på oss til å komme med anbefalinger og kanskje folk vurderer tre av forslagene våre. Dette er avansert utvikling av algoritmer, men som alltid er de enkleste anbefalingene de enkleste. Det er stor sannsynlighet for at folk hopper på neste episode av den serien de så kvelden før. Men det er jo ikke alle konkurrenten våre som får til dette en gang, ler Hunt.
Pirater skal ha brutt kopisperren:
Det første 4K-innholdet fra Netflix skal ha blitt lekket på nettet »