Til hovedinnhold
SniktittSamsung Gear S2

Klokkerent fra Samsung

Smartklokker er sjelden så gjennomførte ved lansering.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin/Tek.no: I går lanserte Samsung en helt ny smartklokke. Navnet er Gear S2, og klokken har fått helt annerledes design enn tidligere smartklokker fra Samsung. Viktigst av nyhetene er at skjermen nå er rund, og den har fått en ring rundt seg som styrer menyene.

Dette er en av årets største lanseringsuker for ny teknologi. Gå til samlesiden vår for å lese om mer om årets IFA-lanseringer »

Fantastisk menysystem fra lansering

En egen nedtrekksmeny gir kjapp tilgang på en del viktige funksjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi fikk prøve klokken i noen minutter, og det som kanskje overrasket mest for et helt ferskt produkt var hvor stabil og brukervennlig den var. Tidlige produkter har nesten alltid en eller annen nykke. Noe som ikke virker 100 prosent slik det skal. Vi klarte overhodet ikke å få klokken til å stoppe opp eller gjøre noe galt. Det er imponerende med tanke på at det fortsatt er en stund til klokken skal i salg.

Her er det forresten Samsungs eget operativsystem, Tizen, som ligger i bunn. Dermed har menyene lite til felles med Googles Android Wear-menyer, som pryder smartklokker flest i dag. Samsung er nok den elektronikkprodusenten som legger seg nærmest mobilmenyer på klokkene sine. Det betyr at de fremstår som noe mindre begrensede i funksjonalitet enn mange konkurrenter. Samtidig er det noe usikkerhet rundt hvordan klokkene faktisk brukes og vil bli brukt. Både konkurrenter og mange brukere mener at slike produkter kun skal brukes i få øyeblikk om gangen.

Under klokken sitter det en pulsmåler. Du kan velge å se pulsen konstant i urskiven. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi ser poenget. Blir smartklokken en mobil nummer to, er på sett og vis litt av vitsen med produktet borte. Samtidig finnes det omtrent like mange måter å bruke slike produkter på som det finnes kjøpere. Dermed kan en mer åpen tilnærming til bruksmønstre være en fordel. Samsungs menyer er uansett ikke så omfattende at de blir overveldende, og vi ser i grunnen ingen store ulemper ved valget.

Endelig slutt på sære ladere

Påstanden om at smartklokker bare skal brukes litt om gangen kan også skyldes batterihensyn. Svært få klokker varer særlig lenge på en lading, men Samsungs nye skal klare seg i inntil fire dager med ordinær bruk. Men trykker du på den dagen lang klarer du nok å bruke opp strømmen i løpet av noen timer.

Det finnes mange urskiver å velge om for Gears S2, men du kan velge å gjøre store eller små endringer i dem alle. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da er det kjekt at klokken kommer med sin egen induktive lader som følger Qi-standarden. Dermed kan den også lades på den trådløse laderen du har fra før, og du behøver ikke å tenke på rare overganger og proprietære tilkoblinger. Qi-ladere kan fås nesten overalt, blant annet på IKEA, og de støtter både telefoner og annet utstyr.

To varianter

Klokken finnes i to ulike utgaver. Den mest påkostede varianten heter Gear S2 Classic, og kommer med navigasjonsring i stål og pene skinnreimer. Den skal koste 4000 kroner, mens en litt rimeligere variant heter bare Gear S2 og skal koste 3500 kroner.

Den rimeligere varianten er litt mer sporty av seg, med silikonreimer og et utseende som kanskje ikke er fullt så rettet mot finskjorte og dress.

Enklere å bruke enn Apples klokke

Klokken skal i utgangspunktet bare selges av utvalgte Samsung-forhandlere, og de observante har muligens allerede lagt merke til et mønster her. Klokken i seg selv har ikke mye til felles med Apple Watch, men måten den skal selges på ser ut til å ha det.

Undertegnede synes særlig én av forskjellene er til Samsungs fordel. Apple har skrytt mye av den digitale kronen, det lille hjulet på siden av klokken som zoomer deg inn og ut av ulike funksjoner. Samsungs løsning med et hjul rundt skjermen er betydelig mer intuitiv. Her vrir du rundt på et menysystem som er laget for å spinnes rundt. Handlingen og bevegelsene på skjermen henger sammen på en helt annen og bedre måte enn i Apples klokke. Dette er svært intuitivt.

Vrir du på hjulet med volumkontrollen oppe, ser du for eksempel at volumviseren blir med hjulet rundt skjermen. Det hele er svært lekkert.

Skrittelleren har blitt en essensiell del av alle smartklokker. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Endelig støtter Samsung-klokkene «alle» telefoner

En nyhet ved denne klokken er at Samsungs Gear-modeller nå endelig støtter alle typer Android-enheter. Alt den krever er versjon 4.4 eller nyere, eller støtte for Bluetooth Smart. Dermed er Gear S2 tilgjengelig for langt flere enn dem som går rundt med en Galaxy-telefon i lommen.

Et unntak fra dette er Apples iPhone-modeller som foreløpig ikke er støttet.

Samtlige smartklokker på markedet lar deg endre urskive. Apple har naturligvis gjort mye ut av Mickey Mus-urskiven sin, mens Android Wear-klokkene typisk har designvarianter som skal se ut som dyre armbåndsur. Samsungs urskiver ser i utgangspunktet eksklusive ut, men du kan selv endre på de fleste deler av designen, og prosessen er så enkel at det ikke føles som hverken arbeid eller noe som krever spesiell kunnskap. Tvert om er det enkelt og moro.

Om vi skulle ha noen innsigelser på Gear S2 er det kanskje følelsen av at Samsungs klokke er litt liten i begge versjoner. Den vanlige Gear S2-utgaven er litt kraftigere enn Classic-versjonen, men for store håndledd og folk som liker kraftige armbåndsur hadde det vært fint med en utgave som var enda litt større.

Trådløs lading er en av de store nyhetene i Gear S2. Det er kanskje ikke alle som har en trådløs lader ennå, men Samsung følger i det minste en standard denne gangen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Herdet glass og fin AMOLED-skjerm

Klokkene er ellers utstyrt med Gorilla Glass over skjermen. Erkekonkurrent Apple bruker safirglass i sin ordinære Apple Watch-modell, men tester har vist at den rimeligste modellen som har herdet glass gir bedre bildekvalitet og mindre reflekser. Gorilla Glass kan altså være et helt riktig valg for Gear S2, selv om det på papiret kan synes som et mindre eksklusivt valg.

Gear S2 til venstre, og Gear S2 Classic til høyre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Under glasset skjuler det seg en AMOLED-skjerm på 360 x 360 piksler. Oppløsningen kan høres lav ut, og vi har sett at skjermene på enkelte andre klokker har virket pikselerte. Slik er ikke Samsungs smartklokke. Det henger muligens sammen med at pikselantallet er er noe høyere, samtidig som skjermen ikke er så stor som på enkelte lignende produkter.

Akkurat når klokken kommer til Norge er foreløpig uklart. Det som er klart er at den kommer. I første omgang skal den på salg i noen av Europas største markeder, deriblant Storbritannia og Tyskland. Norge er etter planen med på andre lanseringsrunde som er ventet å komme en liten stund etter. Oppdatert: Norge kommer likevel til å være blant landene som får klokken i første runde. Etter det vi får opplyst betyr det at den antakelig vil være klar for salg i Norge i oktober.

Samsung er ellers ikke alene om å ha lansert smartklokker her i Berlin. Kinesiske Huawei viste frem sin nye smartklokke forleden, og det er helt tydelig at design har blitt særdeles viktig i kampen om markedsandelene. Les mer om Huawei Watch i denne artikkelen »

annonse