Til hovedinnhold
SniktittSony VPL-VW520ES

Vi fikk hakeslepp av denne projektoren

Vi har testkjørt Sonys nye toppmodell blant hjemmeprojektorer.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Berlin/Tek.no: Ett av de aller største temaene under årets IFA-messe er High Dynamic Range (HDR), og fenomenet står visst frem hos de aller fleste av produsentene som lager bildeprodukter som TV-er.

Sony er en av disse, men de har også lansert tre nye projektorer, der spesielt en av dem fanget vår interesse. Den nye toppmodellen blant de tre, VPL-VW520ES kan vise deg innhold i 4K-oppløsning, slik som lillebroren VPL-VW320ES, men forskjellen er at førstnevnte også har støtte for HDR.

Derfor tok vi turen til Sonys stand for å se hva denne støtten ville gjøre med bildekvaliteten, og vi ble forbløffet over hva vi fikk se.

Slik ser den nye 4K HDR-projektoren ut til Sony. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Et realt beist

Inne på Sonys del av messen finner vi etterhvert projektoren vi er på jakt etter. Bak et glassmonter gjemmer den seg sammen med sin lillebror. Projektoren ser lik ut som foregående modeller fra Sony, men vi får beskjed om at den er helt nyutviklet når det kommer til innmaten.

Utvendig er den altså lik å se på som før, og denne modellen får vi beskjed om kommer i to ulike farger, sort og hvit. Projektoren har en lysstyrke på 1800 lumen, og et dynamisk kontrastnivå på 300 000 : 1. Pæra som følger med skal ifølge Sony klare å gi deg bilder i rundt 6000 timer før den må skiftes, altså kan du belage deg på mange filmkvelder før den trengs å skiftes.

På siden kan vi se noen betjeningsknapper. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi møtes av en Sony-representant, som tar oss med til et mørkerom for en smakebit.

HDR er virkelig noe for projektorer

For å gjøre det hele litt mer utfordrende blir vi fortalt at vi vil se det samme klippet tre ganger, men at kun én gang vil bli vist med HDR-funksjonen slått på. Bildestørrelsen på lerretet er satt til 150 tommer.

Etter å ha sett klippene var vi overhodet ikke i tvil om hvilken av de som hadde funksjonen påslått, for HDR har etter vår mening minst like mye livets rett på projektorer som på flatskjermer.

Du kan bruke projektoren i rundt 6000 timer før du må skifte ut pæra. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når vi fikk se klippet med HDR forandret en rekke elementer seg i bildet. Blant annet ble bildet fylt mer mer lys og ikke minst et langt større spenn mellom mørke og lyse detaljer. Samtidig vekkes også fargene mer til liv, hvor vi blant annet la merke til en brennende tønne i klippet av den nyeste Spiderman-filmen som vi ble servert.

Selv om de to andre klippene var gode, ble altså første møte med HDR-støtte på en projektor en real aha-opplevelse. Dog kan vi ikke med sikkerhet si at forskjellen hadde vært så stor om vi hadde hatt full kontroll over innstillingene selv, men uansett var bildet klart mer levende og innbydende med funksjonen koblet til.

Dog er det et lite skår i gleden. Ønsker du deg et eksemplar må du nemlig belage deg på å punge ut. Vi fikk beskjed om at den vil koste rundt 10 000 euro, altså vil du antagelig krype forbi 100 000 kroner i norske butikker.

Lyst på en liten robot du kan styre med mobilen?
Sjekk ut denne lille tøffe Star Wars-modellen »

annonse