SniktittLenovo Vibe P1

Hva med en heftig telefon som varer i mer enn tre dager?

Kjære Lenovos konkurrenter - her er oppskriften!

Berlin/Tek.no: LG må muligens ta litt av ansvaret for at vi i dag har forholdsvis digre batterier i telefonene våre. Deres G2 var en av de første vanlige toppmodellene med et skikkelig stort batteri på 3 000 mAh. Siden har konkurrenter som Samsung og HTC fulgt på. Men det er et par år siden G2 ble lansert, og batteristørrelsene har egentlig ikke økt siden. Det er muligens en forestilling blant både produsenter og kjøpere om at det vil gjøre telefonene altfor store?

Dette er en av årets største lanseringsuker for ny teknologi. Gå til samlesiden vår for å lese om mer om årets IFA-lanseringer »

Dobbel batteristørrelse

Den forestillingen skyter Lenovo elegant i senk under årets IFA-messe her i Berlin. Vibe P1 er nemlig det meste av det vi ønsker oss i en smarttelefon, kombinert med et enormt batteri på hele 5 000 mAh. En dramatisk økning sammenliknet med en del av de største smarttelefonbatteriene på markedet, gitt at spenningen batteriet opererer med ellers er lik. Sammenliknet med Samsungs Galaxy S6 snakker vi for eksempel om omtrent en dobling av batteristørrelsen.

En artig ting her er at det svære batteriet ikke er det eneste Lenovo har gjort for å gi deg en smarttelefon du kan stole på i mange dager. En ekstrem strømsparemodus hører også til. Her er det Samsung og HTC som skal ha æren for å ha vært tidlig ute. Men Lenovo legger til noe viktig til konseptet. Her får du nemlig en fysisk knapp langs siden på telefonen som skrur på strømsparingen.

En egen skyvebryter skrur av og på ekstrem strømsparing. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når den er aktivert går skjermen helt i svart. Du får tilgang på klokke og noen viktige standardfunksjoner, i tillegg til knapper der du kan legge til egne funksjoner. Det er mulig å aktivere musikkspiller og litt forskjellig i denne modusen, men full tilgang på alle appene dine får du ikke.

Telefonen kjører forresten ikke AMOLED-skjerm, så at innholdet går i svart handler nok mer om at større kontrast gir mindre behov for sterkt baklys. Dermed kan telefonen bruke mindre strøm over hele skjermen. Hadde skjermen vært en AMOLED-variant ville den faktisk ikke brukt strøm i det hele tatt der den ikke lyste. Det kan tenkes at IPS-skjermen har punktstyrt baklys som kan spare noe strøm, men dette fikk vi ikke rede på i den korte tiden vi hadde med telefonen. Normalt er dette en teknologi som er å finne i større skjermer så som TV-er og monitorer.

Selv om du ikke aktiverer batterisparingen skal Vibe P1 kunne klare seg i mer enn tre dager på én lading. De fleste konkurrentene gir seg etter mellom ett og to døgn.

Ikke spesielt tykk

Joda - Lenovo Vibe P1 er noe tykkere enn andre toppmodeller, men ikke mye. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Du kan legge til apper som får kjøre under maksimal strømsparing. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så, hvor stor er Vibe P1? Vi kan ikke kalle det en liten telefon, men her virker det slett ikke som om batteriet er hovedårsaken. Ser vi til spesifikasjonene har den en full-HD-skjerm på 5,5 tommer, og det er dermed snakk om en ganske voksen brettmobil. Størrelsen er sammenliknbar med Apples iPhone 6 Plus, som har en batteristørrelse på rundt 2900 mAh. Der nevnte Apple-produkt har en tykkelse på 7,1 millimeter, har Lenovos batterikonge en tykkelse på 9,9 millimeter. Jada, det er tykkere - men den skulle fortsatt ikke ha noe problem med å passe i lommen.

Hva med spesifikasjonene? Vi vet jo at det finnes telefoner med digre batterier på markedet. Det er riktig nok ikke så mange, og de vi vet om er i hvert fall ikke særlig godt utstyrte på maskinvaresiden. Den store og fine full-HD-skjermen avslører kanskje hvor landet ligger for Vibe P1. Vi snakker om en meget godt spesifisert telefon, selv om den ikke er i det absolutte toppsjiktet.

Kjapp og fin i bruk

Du kan velge ulike menytema i en egen app. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vibe P1 kjører en systembrikke midt på Qualcomms ytelsesstige, men Snapdragon 615 har så langt vært et udelt positivt bekjentskap. Den sitter for eksempel i Samsungs Galaxy A7 og i Sony Xperia M4 Aqua. Begge steder gjør den en solid jobb, og i vanlig bruk er det knapt mulig å merke forskjell på disse mellomklassemobilene og en fullspesifisert toppmodell.

Også Vibe P1 føles svært rask i bruk. Den tar seg få pauser underveis. De få vi la merke til virket heller å skyldes små bugs i tidlig programvare enn treg systembrikke.

Menyene er forresten Lenovos egen design oppå Android. Og selv om det ikke virker å være noe utpreget galt med dem, merker vi oss at også elektronikkprodusenter kan gå i fella når målet er å skille seg ut. Kinesiske mobilprodusenter har alle søkt å lage sin egen vri på Android-menyene, og resultatet er at nesten alle de kinesiske menyvariantene er kliss like hverandre. Spesielt handler dette om å kutte ut den store appmenyen til fordel for apper spredt utover de ordinære hjemmeskjermene.

Rent estetisk synes vi Lenovos grensesnitt er forholdsvis pent i tøyet, med fin bruk av gjennomsiktighet og effekter rundtom. Men dette er også en smakssak.

Godt spesifisert kamera

Et godt kamera hører til. Spesifikasjonene er lovende, men testbildet vårt ble ikke så bra. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Kameraet i Vibe P1 har fasedeteksjon for kjapp fokusering, og knipser ellers bilder med inntil 13 megapikslers oppløsning. Vi tok med oss dette testbildet som muligens bærer noe preg av tidlig programvare. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet i telefonen har en bildebrikke som knipser bilder i 13 megapikslers oppløsning. Spennende nok har det fasedeteksjon som fokusmetode, noe som skal gjøre det rimelig kjapt på avtrekkeren. Men det er litt opp og ned hvor godt vi synes denne teknikken har fungert i mobiltelefoner. I Samsungs Galaxy S5 var det tidvis ikke så enkelt å få kameraet til å sette riktig fokus.

Vi stjal med oss et testbilde fra Lenovos bås i Berlins digre messehaller uten å bli særlig klokere. Bildet fremstår som mer grumsete enn vi hadde regnet med, i så stor grad at vi mistenker at tidlig programvare for å være den skyldige.

Telefonen kommer i en gullfarget variant og i en koksgrå variant. Begge har en diger hjemtast som skjuler fingeravtrykksleseren som vi ikke fikk prøvd på de utstilte modellene.

Batteritid er en funksjon i seg selv

Menyene preges av stor skrift, ensfargede felter og gjennomsiktighet som en mye brukt effekt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men man kommer ikke særlig langt med funksjoner og heftige spesifikasjoner hvis telefonen er tom for strøm. Vi har derfor ingen problemer med å følge Lenovos resonnement om at et digert batteri i seg selv kan være et trekkplaster på spesifikasjonslisten.

Produsenten som ellers er mest kjent for sine bærbare PC-er har dessuten sluppet en utgave av Vibe P1 som tåler vann. Vibe P1m er litt mindre og har et batteri på «bare» 4 000 mAh. Hele telefonen er satt inn med et belegg som gjør at vann ikke trekker inn.

Det er for tidlig å konkludere noe om hvor gode disse telefonene er basert på få minutter med tidlige enheter. Men vi er i hvert fall glade for at både Lenovo og underbruket Motorola ser ut til å være på vei tilbake til Norge for fullt. Selskapene har hatt, og fortsetter å ha, svært spennende produkter.

Akkurat hvor lenge Lenovo fortsetter å ha telefoner under sitt eget merkenavn er imidlertid usikkert. Det er ventet at selskapet vil legge fremtidige modeller under Motorola-navnet, etter at de kjøpte selskapet fra Google i fjor. Det kan du lese mer om i denne artikkelen »

Les også
Budsjettmobilen Lenovo K5 slippes i Norge
Les også
HTCs One A9 blir først med Android 6.0 i norske butikker
Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
Les også
Skal bygge bil som er designet på nettbrett
Les også
Nå skal Lenovo kun satse på rene Motorola-telefoner
Les også
Lenovos nye bærbare PC-er skal danke ut det meste
Les også
Lenovo slipper ny flaggskip-mobil under nytt merkenavn
Les også
Her er Lenovos nye «pinne-PC»
annonse