Til hovedinnhold

Nå er endelig kjøleskapet og kaffemaskinen på nett

Bosch og Siemens klare med hvitevarer du kan styre fra mobilen.

Odd Richard Valmot

Hvitevarebransjen har snakket om Internet of Things i årevis og vist demoer like lenge. Endelig ser det ut som at det begynner å bli fart i sakene. Og det ser ikke så dumt ut lenger som det var i starten.

Rene teleskopet: Det nye kjøleskapet har to vidvinkelkameraer som gjør at man kan se inn i det fra mobilappen. Greit når du står i butikken og lurer på om du trenger flere gulrøtter.

Det å ha en app på mobilen som kontrollerer alle maskinen i huset er ingen dårlig idé. Når man tar hensyn til den enkeltes viktigste funksjoner. Og det kan være praktisk å kunne få tilgang til manualer og få fjerndiagnose på maskiner som krangler. Alle vet jo hva et hjemmebesøk koster.

Kikk inn i kjøleskapet via mobilen

Etter å ha vist det frem i et par år, er Bosch' og Siemens' nye IoT-kjøleskap nå på markedet. Skapet er utstyrt med to vidvinkelkameraer inni som kan se det meste av innholdet. Det kan jo være gull verd når du står i butikken og lurer på om du har gulost og melk. En fjerntitt inn via appen gjør jobben. Her kan man også endre temperaturen og gjøre andre innstillinger som er viktig for levetiden til matvarene.

Alle produktene er tilgjengelig på det tyske markedet. Til Norge kommer de i første kvartal neste år.

Brygg kaffe fra sengen

En ny innbygningskaffemaskin er også koblet til appen. Her er vel nytteverdien mindre enn gadgetverdien, men med den kan du sørge for at kaffen brygges mens du ligger i senga.

Du kan også programmere ulike varianter av kaffe etter hverandre. Det er bare å sende mobilen rundt i selskapet og så kan alle få det de vil ha. Dermed får maskinen en «spilleliste» og det eneste som må gjøres er å bytte fulle med tomme kopper.

Vask og tørk

Renseri: Bosch nye toppmodell vaskemaskin har fått en ozongenerator som bruker okygenvarianten til å drepe bakterier og gjøre tøyet enda renere. Foto: Odd Richard Valmot

Da er tilkoblede vaskemaskiner og tørketromler mer nyttige. Det at vaskemaskinen kan fjernstartes eller programmeres er nyttig. Da kan du sørge for at vasken akkurat er ferdig når du kommer hjem fra jobben slik at tøyet slipper å ligge fuktig hele dagen. Maskinene forteller deg også når de er klare. Det er jo lettere å programmere maskinen på en app, gjerne på et nettbrett enn via kontrollene på maskinen. Vaske- og tørkenoviser vil kunne få en innføring i hva alle programmene betyr. Det er jo ikke alle som har stålkontroll med hvor de la bruksanvisningen.

På samme måte kan man fjernstarte oppvaskmaskinen og den kan fortelle når den er ferdig. Og når det begynner å gå tomt for vaske- og glansemiddel. Viktigere er det kanskje at appen tilbyr en større skjerm enn den ørlille ruten vi finner på innbygningsmodeller. De færreste husker jo hva som ligger bak vaskeprogram nummer 5.

Stekeovnen er også blitt koblet til. Det er nok lurt for her kan man koble alle mulig oppskrifter direkte til styringen av ovnen.

Mer neste år

– Det er et par produkter vi mangler ennå, men de kommer. Neste år skal vi være klar med koketoppen og avsugningsviften. Koketopp er vanskelig fordi den i motsetning til stekeovnen avgir åpen varme. Men vi har løsningen i sikte og når disse er på nettet kan de snakke sammen og avtale hvordan de skal samarbeide. Koketoppen kan starte viften på et nivå som passer til det man lager. Og vifta kan fortelle når filteret må byttes, sier kommunikasjonssjef for IoT i Bosch, Marcello Hiering.

Ikke alle nyhetene handler om nettet. Den nye vaskemaskinen til Bosch utnytter det de kaller aktivt oksygen for å drepe bakterier og rengjør med mindre vaskemiddel. Bak betegnelsen aktivt oksygen er det nok ozon, men det er jo noe mange er redd så litt ordpynt er nok lurt. Bosch påstår at det ikke kommer noe farlig ut av maskinen.

Temperaturstyring

En annen innovasjon er en induksjons koketopp som programmeres med temperatur i stedet for effekt. Perfekt når du skal koke noe og ikke vil at det skal koke over. Det hadde jo vært smart om vi kunne se temperaturen, men de har valgt å bruke en tallskala som ikke er mer forståelig enn effekt om du ikke klipper ut den ekvivalente temperaturen fra manualen og limer på veggen.

Bosch har også omtanke for folks strømforbruk, men det er nok mer et tysk fenomen enn et norsk. I samarbeid med solcelleprodusenten SMA har de laget et system som kan drive hvitevarene på solstrøm.

Dette er bare starten, tror Intel:
Ser for seg en fremtid med smartere ting fulle av sensorer »

annonse