SniktittSphero BB-8

– Det er faktisk «kraften» som holder hodet på plass

Sphero har merkelige svar om teknologien i det nye fjernstyrte leketøyet.

Berlin/Tek.no: — Dette er ikke droidene du ser etter, sa Obi Wan Kenobi til mistenksomme soldater i den første Star Wars-filmen. Hva var vel mer naturlig enn å plukke frem det klassiske filmsitatet da Sphero skulle slippe leketøysversjoner av en av robotene i den kommende filmen i serien?

Vi tok turen innom Sphero-standen for å ta vidunderet nærmere i øyensyn, og den lille kula med påmontert hode er definitivt et artig syn, der den triller rundt.

Dette er en av årets største lanseringsuker for ny teknologi. Gå til samlesiden vår for å lese om mer om årets IFA-lanseringer »

Hvordan sitter hodet fast?

Hodet holder seg alltid på toppen av kulen, og da vi fikk tak i en av Spheros medarbeidere måtte vi jo spørre, før vi forsøkte å plukke topplokket av den lille roboten.

— Sitter det fast med magneter, eller? Spørsmålet låt mye mer fornuftig før det ble uttalt, og jeg fikk naturligvis det svaret jeg fortjente.

— Nei, det er faktisk «kraften» [the force] som holder hodet på plass, svarer hun, og ett lite øyeblikk blir jeg stående der mens jeg funderer på om dette er en teknologi som har gått meg hus forbi, før latteren er et faktum.

Bliiipetibloppeti! BB-8 kan lage lydeffekter men det meste av ekstrafunksjoner er virtuelle og holder til i mobilappen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I et lett morbid øyeblikk noen sekunder senere står vi der med hodet og selve kula i hver vår hånd. Det er ganske kraftige magneter som holder det på plass, og magnetene roterer rundt inni kula, sammen med vektene som sørger for at den spinner avgårde på din kommando.

Lades trådløst i egen krybbe

Den store demonstrasjonsbanen Sphero viste frem var blant de mer populære attraksjonene i hallen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som for den originale Sphero-kula er det induktiv lading som brukes, så selve kula har ingen hull eller andre steder vann og skitt kan trenge inn. Du legger den bare oppi en liten krybbe, og etter en liten stund er den ladet.

Tilkobling til iPhone eller Android-telefon skjer via Bluetooth Smart, og leketøyet har en rekkevidde på rundt 30 meter. Appen som brukes likner i grunnen mye på den vi har prøvd før, da vi prøvekjørte først Sphero-kulen, og senere det trillende «røret» Ollie.

Her får du enkle fingerkontroller som lar deg styre kulens orientering og om den skal gå frem eller tilbake. Sphero skal også støtte talestyring gjennom appen, men det var mye bråk i messehallene og trangt om plassen, så det har vi foreløpig ikke fått prøve.

Sphero BB-8 lades ved hjelp av induksjon. Bare sett den i krybben. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kulen kan også gjøre en del enkle bevegelser med hodet, men igjen var det for det meste selve kjøringen vi fikk demonstrert.

I tillegg til å styre den selv, kan du sette opp patruljeruter for den lille roboten, slik at sikkerheten i hjemmet er ivaretatt. Men pass på! Batteritiden varer kun i én time, så etter det er det fritt frem for både banditter og stormtropper.

Dyre, men morsomme leker

Selskapet som lager BB-8, Ollie og den originale Sphero het i utgangspunktet Orbotix, men har siden byttet navn. Selskapet har holdt på siden 2010, og samarbeider altså nå med Disney om denne nye leken. Ingen av produktene så langt har vært særlig billige, men at det er lekne nerder som står bak dem skinner gjennom hele veien, og det rettferdiggjør på sett og vis prisen litt. Det er vanskelig å se på disse tingene i aksjon uten å umiddelbart få lyst på en eller fler av dem.

Sphero drar fortsatt med seg klassikerne rundt. Her er Ollie, et slags rør med hjul på hver side. En av dem er i ferd med å gå i spinn, og tiltrekker seg litt oppmerksomhet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sphero BB-8 er allerde i salg gjennom selskapets egne nettsider, og koster 150 dollar, eller rundt 1250 kroner i tillegg til frakt og norske avgifter. Det blir altså fort relativt dyrt om du skal kjøpe en slik fra sofakroken, men du verden så artig den lille karen er.

Roboten har ingen sensorer bygget inn som tillater den å se eller på annet vis ane vegger eller trapper. Tidligere Sphero-produkter har vært bygget for å tåle fall fra rundt to meters høyde. Akkurat hvor langt BB-8 tåler å falle vet vi ikke, men vi ville bli overrasket om den ikke tåler å deise ned en vanlig hustrapp trinn for trinn.

Vil du lese mer om disse helsprø lekene? Følg lenkene under:

Sphero er heller ikke ukjente med helsprø konsepter. For et par år siden lanserte de Sphero Peacekeeper Edition. En enorm utgave av den originale kula. Lanseringsvideoen ble sluppet på 1. april, og dermed ble den regnet som en aprilspøk. Men selskapet har siden måttet lage en ekte utgave som pleier å stå et sted i nærheten av området deres på messer.

Vi fikk prøvekjøre Sphero BB-8 under IFA-messen i Berlin.

Les også
Sphero BB-8: Dyrt, men morsomt leketøy
Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
annonse