Til hovedinnhold

Venter du på nye dingser? Nå blir det lanseringsfest i Berlin

Her får du oversikt over lanseringene og ryktene før IFA.

For dingseinteresserte er IFA-messen i Berlin ett av årets høydepunkt. Den er en av en håndfull messer der de virkelig store lanseringene kommer på løpende bånd. Nå er det øyeblikkelig klart for en ny runde med fete produkter og litt galskap. Men hva kan vi egentlig vente oss?

Ser vi oss litt tilbake har IFA vært arena for en rekke av Samsungs Galaxy Note-lanseringer. Sony har også sluppet Xperia Z-modeller på messen, og ser vi til TV og hi-fi vokser utvalget viktige IFA-lanseringer sterkt.

Selve messen begynner strengt tatt ikke før den 2. september, men siden messegulvet er stappfullt av nye produkter, må produsenter og distributører få unna lanseringene sine på forhånd. Allerede fra onsdag den 31. august er showet i gang. Her er noe av det du kan glede deg til.

Acer

Pressekonferanse: Onsdag 31. august, 10.00.

Slik ser en av Acers invitasjoner til årets IFA-messe ut.

Acer er et litt usikkert blad for IFA, men de er stort sett til stede hvert år, og hvert år har de med seg et knippe nye produkter. Alt fra deres vante bærbare PC-er via spillsatsingen i Predator-serien til mobiltelefoner og nettbrett pleier å være med i bagasjen. I år ventes det at de skal slippe en ekstra tynn bærbar PC, men utover det er det lite vi vet om hva elektronikkprodusenten har med seg i bagasjen til Berlin.

I fjor viste de for eksempel frem Windows-telefonen Jade Primo og spillnettbrettet Predator 8.

I år er Acer ekstra tidlig ute, og får oss til å labbe gjespende i retning messehallene rundt klokken åtte om morgenen.

Asus

Pressekonferanse: Onsdag 31. august, 13.00.

Asus har allerede lansert nettbrettet ZenPad 3S 10, men det blir vist frem under årets IFA-messe.

Som enkelte andre produsenter har Asus for vane å slippe deler av nyhetene på forhånd. Denne gangen vet vi at vi vil få se nye ZenPad 3S, et relativt toppspesifisert nettbrett. Det siste året har det virket som om Android-nettbrettene har blitt nedprioritert av mange produsenter, men nå kan det virke som om de mer påkostede modellene er tilbake igjen fra flere hold. Det er passende at Asus er ett av disse, ettersom produsenten var med på å popularisere disse under Transformer-navnet for en del år tilbake.

Ellers liker Asus å leke med ord og navn, og dermed lover de både en Zenvolution og at tiden for noe utrolig er nå. Hvis den siste påstanden ikke gir så mye mening, er det fordi den spiller på Asus' eget slagord; «In search of incredible» - eller - «På leting etter det utrolige», om du vil.

Og hvor kan Asus ha funnet det utrolige hen? Muligens på håndleddet. Ryktene vil ha det til at det er snakk om ZenWatch 3, en oppfølger til fjorårets smartklokke fra produsenten.

Panasonic

Pressekonferanse: Onsdag 31. august, 15.00.

Panasonics nærvær på IFA er både litt mystisk og litt kjent. Blu-ray-spilleren UB90 skal visstnok komme til Europa under navnet UB700. Dette skal være en litt rimeligere spiller med 4K-støtte, og sannsynligvis en av mange slike vi får se for første gang under IFA. Denne spilleren er allerede lansert og i salg i Japan, men vil altså dukke opp i Berlin som en nyhet for oss i det europeiske markedet.

Ellers er det meste uvisst om Panasonics aktiviteter under IFA, men det ventes at selskapet kanskje vil slippe en oppfølger til sin OLED-TV som de lanserte i fjor.

Det er stort sett det vi vet om denne produsenten, men de er blant de første til å slippe nyhetene nå på onsdag, så vi slipper å vente lenge.

Samsung

Pressekonferanse: Onsdag 31. august, 18.00.

Slik ser Samsungs IFA-invitasjon ut. Her er det tilstrekelig mange hint til at vi regner med det handler om smartklokken Gear S3.

Mye er uvisst om Samsungs lanseringer i Berlin. IFA-messen pleide tidligere å være lanseringssted for Galaxy Note-serien, men denne gang er det store flaggskipet allerede lansert. Det vi først og fremst vet om er at selskapet vil vise frem en ny smartklokke under messen. Selskapet har selv annonsert Gear-lansering onsdag den 31. august, og tallet tre står sentralt i markedsføringsmateriellet.

Forrige modell av klokken ble lansert under fjorårets IFA, den gang sammen med Galaxy Note 5, som aldri fant veien til Norge.

En lekkasje på ett av Samsungs nasjonale nettsteder har allerede forhåndsvarslet nettbrettet Galaxy Tab S3. Akkurat når lanseringen vil skje er uvisst, men Techradar.com melder at det vil gi mening om den avdukes på IFA, ettersom den visstnok skal ha koblinger mot Galaxy Note 7.

Motorola og Lenovo

Pressekonferanse: Onsdag 31. august, 19.00.

Slik ser det ut når Lenovo og Motorola presenterer sin IFA-satsing for i år.

For Motorolas del kommer IFA til å handle mye om Moto Z, den modulære telefonen der man kan legge til funksjonalitet i form av spesielle bakdeksler. Telefonen er allerede lansert, men det betyr neppe at IFA blir kjedelig.

Under både årets CES og fjorårets IFA har Lenovo og underbruket Motorola fremstått som ekstremt travle, med en hel bråte nye modeller på hvert sted. Det er høyst sannsynlig at vi vil få se en mengde nye produkter fra dem også under årets IFA-messe, men akkurat hvilke er ikke godt å si.

Mobiltelefoner, nettbrett, hybridnettbrett og PC-er er i hvert fall det selskapet i hovedsak driver med, og tidligere har vi sett selskapet satse på et antall enheter fra hver kategori i stedet for å plukke seg ut én bestemt av dem for fornying.

LG

Pressekonferanse: Ingen spesiell, viser nye produkter ved åpning av messeområdet.

LG V10 ble lansert i fjor, og kom til Norden selv om den egentlig ikke ble lansert her. I år er det V20 og muligens G Flex 3 som gjelder, men kommer noen av dem til IFA?

LG har en tendens til å slippe produktene sine litt stykkevis og delt. De har ofte ikke store lanseringer, men heller små avdukinger av produkter vi har fått vite litt og litt om i forkant av den store dagen. I år har vi imidlertid ikke hørt så mye fra dem, foruten en lansering av LG V20 som vil bli første nye modell i salg med Android 7 Nougat. Denne telefonen vil imidlertid neppe komme til Europa eller Norge.

LG V20 skal egentlig ha sin offisielle avduking den 6. september i San Francisco, men vi håper å få sett på den i en av Berlins messehaller likevel.

Noen rykter vil også ha det til at vi endelig får se en oppfølger til produsentens mobilserie G Flex. Denne serien har vært alene på markedet om å både ha fleksibel skjerm, og å være litt fleksibel i selve konstruksjonen også. Samtidig er G Flex 2 snart to år gammel, og da G Flex 3 ikke dukket opp under årets CES gikk det rykter om at hele serien kanskje var skrotet.

Her har vi ikke så mange konkrete rykter å vise til, men LG er i dag den største aktøren på OLED-TV, og vi vil bli overrasket om ikke selskapet tar med seg det nyeste de har å vise til på den fronten til årets IFA.

Huawei

Pressekonferanse: Torsdag 1. sept, 10.30.

Huawei er ikke spesielt tydelige i sitt budskap før IFA, bortsett fra at det handler om å overgå forventningene. Akkurat hvordan Huawei skal overgå våre forventninger gjenstår å se.

Torsdag morgen er det duket for Huaweis pressekonferanse. Det ligger allerede offisielle hint ute. Akkurat hva hintene skal bety er det litt verre å si noe om. Det ser ut til å være et omriss av en mobiltelefon som vises øverst på nettstedet, men videoen det lenkes til ser ut til å ha mer å gjøre med en sportsdings av ett eller annet slag. Nuvel! Ryktene er ikke fullt så kryptiske.

Ett av de viktigere antyder at vi kan få se en ny brettmobil under lanseringen. Ryktemøllen har visst ikke helt bestemt seg for om det er snakk om en Mate S2 eller en Mate 9, men dersom den dukker opp vil den altså uansett være en oppfølger til en av fjorårets store Huawei-modeller.

Den nye mobilen blir også av det voksne slaget, ettersom ryktene omtaler en skjerm på hele 5,9 tommer. Splitter ny maskinvare i form av Huaweis egen Kirin 960-systembrikke skal pryde innsiden av telefonen. Derfra og ut er ryktene noe uenige, Phandroid oppgir spesifikasjoner hentet fra ytelsestesten GFXBench. Her skal telefonen være utstyrt med 3 GB RAM og et hovedkamera som tar bilder i 11 megapiksler.

Pocketlint på sin side hevder det er snakk om en telefon med enten 4 eller 6 GB RAM, og et hovedkamera med 16 megapikslers oppløsning.

Huawei skal ha varemerkebeskyttet navnet «Supercharge» i forkant av lanseringen. Androidauthority.com mener det kan ha sammenheng med ladeteknologien i telefonen.

Akkurat hva som er fasit må vi vente litt til før vi får vite. Men det er greit å være obs på at Huawei ofte kamuflerer spesifikasjoner i tidlig programvare, og at GFXBench-informasjonen ikke behøver å være riktig selv om den stammer fra en ytelsestest.

Philips

Pressekonferanse: Torsdag 1. september, 12.15.

I fjor viste Philips frem lysteknologien AmbiLux, som går ut på at TV-en projiserer en utvidelse av TV-bildet på veggen bak. I år kan vi få se selskapets første OLED-TV.

Frem til nå har LG og Panasonic vært to av de viktigste TV-produsentene som har satset på OLED. Det kan det fort bli en endring på denne høsten. Philips er nemlig en av flere store elektronikkprodusenter som nå tar teknologien inn i varmen.

Tidligere i år meldte nettstedet Flatpanels.dk at Philips viste frem en OLED-skjerm side om side med en LCD-skjerm under et arrangement i Brussel. Der kom det også frem at selskapet ville slippe sin første OLED-modell i løpet av året. Nettstedet gjettet på at IFA ville bli lanseringssted, og det virker ikke utenkelig.

Ved siden av Philips vet vi dessuten at Loewe, tysklands Bang & Olufsen om du vil, satser på teknologien i år, og det samme skal også Metz være i ferd med å gjøre.

Dermed kan man kanskje forvente at OLED-TV-utvalget vil stige sterkt i månedene fremover. Her på berget er det først og fremst Philips og til dels Loewe som er aktuelle produsenter.

Sony

Pressekonferanse: Torsdag 1. september, 13.00.

Slik ser invitasjonen til årets Sony-pressekonferanse på IFA ut. Hva vi skal få se er ikke kjent, men ryktene peker mot en ny topptelefon.

Akkurat hva Sony skal vise frem under årets IFA er litt usikkert. Innkallingen til pressekonferansen har ingen spesielle hint, men viser i stedet en mengde av selskapets eksisterende produkter. Det er likevel et par opplagte rykter her.

Xperia XZ skal ifølge ryktene bli japanernes neste topptelefon. Det har variert litt hva den har hett i ryktene, og enten man velger å se på den som Xperia Z6 eller kanskje Xperia XR, er det i hvert fall snakk om en toppspesifisert affære. Snapdragon 820, stor full-HD-skjerm og endelig overgang til den nye USB type-C-porten er blant nyhetene.

Sannsynligvis vil telefonen bli kapslet inn i glass og metall, og for en gangs skyld ser det også ut til at designen vil endre seg forholdsvis kraftig. I hvert fall om vi kan stole på noen av de lekkede bildene.

Les mer om Sony-ryktene og se bilder av det som kan bli de nye modellene i denne saken »

Sony er naturligvis en tydelig aktør også når det kommer til TV og Hi-Fi, men foreløpig er det på smarttelefonfronten ryktene virker mest solide. Flere nettsteder melder imidlertid om at det kan dukke opp nye BluRay-spillere med 4K-støtte i løpet av messen.

Messen blir sannsynligvis også vårt første møte med TV-verstingen Sony ZD9.

HTC

Pressekonferanse: Har ingen aktiviteter vi vet om så langt.

HTC er markedsledende på heftige VR-briller akkurat nå, og har en forholdsvis ny toppmodell på markedet. Vi venter ikke å høre mer fra dem før en eventuell Nexus-lansering sammen med Google.

Til slutt i denne oversikten tar vi med et par produsenter mange kanskje vil være nysgjerrige på. HTC står midt oppe i en VR-storm der de for øyeblikket har den heftigste løsningen i form av Vive-brillene. Foruten topptelefonen HTC 10 har det virket litt som om selskapet har nedprioritert hele telefondelen av selskapet den siste tiden. Dermed mistenker vi heller ikke å høre så mye fra dem under årets IFA. Med et flaggskip som er under seks måneder på markedet, og VR-briller som selger som hakka møkk har de neppe behov for å showe så veldig mye mer akkurat nå.

Det som likevel er viktig å få med er at det i lengre tid har gått rykter om at HTC vil stå for den neste Nexus-telefonen i samarbeid med Google. For en gangs skyld har Google sluppet en ny storoppdatering av Android uten å annonsere nye telefoner samtidig. Dermed forventer vi å høre mer fra både Google og HTC med det aller første, men kanskje ikke under IFA.

Apple

Pressekonferanse: Har ingen aktiviteter under IFA, men pleier å lansere rett etter.

iPhone 7 er ventet å bli svært lik dagens iPhone-variant, men det har gått en mengde rykter om alt fra helt ny kameramodul, til fjerning av hodetelefonkontakten. Sannsynligvis får vi fasiten rett etter IFA.

Apple er annerledesmerket som aldri vil leke med de andre. De er ikke med på Mobile World Congress (MWC), Consumer Electronics Show (CES) eller Internationale Funkausstellung (IFA). I stedet har de sine egne storlanseringer med klapping og ståhei fra de fremmøtte.

Mange av dere venter kanskje på å få en endelig avklaring på akkurat hva slags kamera eplene har bygget inn i iPhone 7, og om den i det hele tatt får hodetelefonutgang.

Det vil vi ikke finne ut av under IFA, men ryktene taler sterkt for at vi får høre mer om dette den 7. september, kun et par dager etter at IFA stenger dørene. Vi dekker naturligvis også denne lanseringer når den spikres og dukker opp.

Oppdatert: Skribenter og teknoentusiaster kloden rundt har nå mottatt en invitasjon til Apple-lansering den 7. september i San Francisco. Tek.no er på plass, og i denne saken får du vite mer om produktene som kanskje dukker opp om en drøy uke »

Andre merker og produkter

Fortsatt usikker på hva IFA handler om? Selv om vi ikke rakk å dekke en promille av innholdet i Berlins messehaller, kan fjorårets IFA-dekning gi en smakebit på hva som er i vente »

Ser du noe vi har glemt? Send oss et pip på tips@tek.no eller i kommentarfeltet under, så legger vi det til i oversikten.

annonse