Til hovedinnhold

Her tester NASA en 3D-skrevet rakettdel

Se videoen av det vellykkede eksperimentet.

NASA/YouTube

Av de utallige bruksområdene til 3D-skrivere er det nok mange som kan kalles relativt unyttige, men 3D-skriving i industriskala kan potensielt revolusjonere produksjonsprosessen i mange bransjer.

Et eksempel er romfartsindustrien, som har svært mye å hente på tids- og kostnadsbesparelsen som 3D-skriving kan legge til rette for. Forrige måned skrev vi at NASA har laget den første 3D-skrevne rakettdelen, og nå har selskapet utført en ny vellykket test med en enda bedre del, melder Ars Technica.

Mye mer kraft

Også denne gangen var det innsprøyter-delen som stod i fokus, og som før ble den laget ved å smelte sammen metallpulver i en prosess som kalles for «selektiv lasersmelting».

Den nye innsprøyteren skal imidlertid ha produsert ti ganger mer kraft enn tidligere 3D-skrevne innsprøytere, da NASA utsatte den for en såkalte «hot fire»-test ved Marshall Space Flight Center i Alabama.

Dette tilsvarer en kraft på rundt 89 kilonewton, noe som er mer enn hva motoren til jagerflyet F-15 leverer. Den spektakulære testseansen ble sågar filmet og lastet opp på YouTube av NASA.

Fungerer glimrende

Romfartsselskapet har planer om ytterligere testing av den nye rakkettdelen, men har så langt konkludert med at delen fungerer meget tilfredsstillende.

NASA ønsker nå å gjøre tegningene tilgjengelig for andre selskaper og vil fortsette å undersøke mulighetene for 3D-skriving av andre rakettdeler. Sjekk for øvrig ut videoen av testen under.

NASA vil også 3D-skrive i verdensrommet:
Skal snart ta med en skriver til romstasjonen ISS »

(Kilder: Ars Technica, Extremetech)

annonse