Til hovedinnhold

Nå skal det bli enklere å 3D-skrive avanserte objekter

Forskere vil forenkle bruken med ny programvare.

3D-skriving i alle sine ulike varianter har tilsynelatende potensiale til å revolusjonere industrien, med egenskaper som tidsbesparelse og kostnadseffektivitet. Ett nylig eksempel er NASA, som sparte masse tid og penger på å 3D-skrive en rakettdel.

For vanlige forbrukere er imidlertid en av begrensningene til 3D-skriverne at det kreves mye ferdigheter og datakraft for å skrive ut kompliserte objekter, som for eksempel består av flere materialer og mange detaljer.

Deler inn i faser

Mye kan dog gjøres ved å forandre på programvaren til 3D-skriverne, og nå har en gruppe forskere ved det amerikanske universitet MIT utviklet ny programvare som skal gjøre det til en vesentlig enklere oppgave å skrive ut sammensatte gjenstander. Det skriver nettstedet GigaOm.

Foto: MIT

Det nye programmet heter OpenFab og skal visstnok være skrevet i et helt nytt programmeringsspråk. Ifølge utviklerne deler dette programmet skriveprosessen inn i flere faser og setter brukeren i stand til å forandre på designinformasjonen underveis ved behov.

Dette gjør at man for eksempel kan endre på materialet som brukes, eller man kan forandre på fargen og egenskapene til materialet. På denne måten har altså brukeren større kontroll ved å «styre» prosessen mer direkte via enkle kommandoer, noe som visstnok skal redusere «prøving og feiling»-faktoren til et minimum.

Inspirert av Pixar

Forskerne tror den nye programvaren kan bidra til å rive ned de tekniske barrierene som fremdeles gjør at forbrukere forholder seg noe skeptiske til å bruke 3D-skrivere.

OpenFab-løsningen er for øvrig inspirert av den såkalte RenderMan-programvaren, som brukes av et selskap med solid erfaring innen 3D-design, nemlig det kjente animasjonsstudioet Pixar.

For å demonstrere egenskapene til den nye programvaren har utviklerne skrevet ut ulike figurer, blant annet en sommerfugl som er innebygget i materialet rav.

Forskere har nå klart å 3D-skrive flytende metall:
Det kan potensielt revolusjonere elektronikkindustrien »

(Kilder: Network World, GigaOm)

Les også
Slik oppfant han 3D-skriving
Les også
Nå skal Rolls-Royce ta i bruk 3D-skrivere – til fly
Les også
Glem 3D-skriving – nå kommer 4D-teknologien
Les også
Se den massive, 3D-skrevne «Alien-katedralen»
Les også
Zeus 3D-skriveren som gjør «alt»
Les også
Nå vil NASA 3D-skrive gigantiske deler - i rommet
Les også
Her tester NASA en 3D-skrevet rakettdel
Les også
Slik fungerer 3D-skriving i Windows 8.1
Les også
3D-skrivere til hjemmebruk kan være skadelige
Les også
NASA har laget verdens første 3D-skrevede rakett-del
Les også
Lager programvare som skal gjøre det umulig å printe pistoler
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
Les også
Lar deg printe 3D-modeller i alle regnbuens farger
annonse