NASA har laget verdens første 3D-skrevede rakett-del

Kan få stor betydning for romfarten.

I sin søken etter å 3D-skrive seg ut i verdensrommet har NASA allerede ytret ønske om å bruke slike printere til å lage mat, for å sette astronauter i stand til å overleve lange romekspedisjoner.

Nå har det amerikanske romfartsselskapet fulgt opp sin interesse for 3D-skriving på et annet område. Nettstedet Techworld melder nemlig at NASA nå har skrevet ut intet mindre enn en del av en romrakett.

Smeltet med laser

Komponenten det er snakk om er drivstoffinnsprøyteren i rakettmotoren, som har til oppgave å forsyne forbrenningskammeret med flytende oksygen og hydrogen. Delen ble laget med en teknikk som kalles «selektiv lasersmelting».

Teknikken innebærer å bruke en høyenergilaser til å smelte sammen metallpulver til en bestemt form. NASA har allerede testet delen ved anlegget Glenn Research Center i Ohio i USA og bekreftet at den fungerer slik den skal.

Denne innsprøytningsdelen er blant de dyreste og mest sammensatte delene i en rakett, og tar normalt rundt ett år å bygge. Ved å 3D-skrive delen i stedet klarte selskapet å kutte produksjonstiden ned til under fire måneder, samtidig som kostnaden ble redusert med hele 70 prosent.

Nye muligheter

Dette kan ifølge NASA åpne helt nye dører innen romfart, hvor mulighetene i stor grad begrenses nettopp av lange produksjonstider og høye utgifter. En representant for selskapet sa til Techworld at 3D-skrivere potensielt kan brukes både til å lage motordeler, verktøy og kanskje til og med hele romfartøy.

NASA er nå i gang med å undersøke mulighetene for å 3D-skrive også andre rakettdeler. Om selskapet også får sving på 3D-skrevet mat kan det altså se ut til at de lange romreisene nå er innen rekkevidde.

Norske studenter jobber med NASA:
Her lager de satelitter midt i Oslo »

(Kilde: Techworld)

Les også
Nå skal Rolls-Royce ta i bruk 3D-skrivere – til fly
Les også
Nå vil NASA 3D-skrive gigantiske deler - i rommet
Les også
Her tester NASA en 3D-skrevet rakettdel
Les også
Sjekk den 3D-skrevne Nintendo-konsollen
Les også
Slik fungerer 3D-skriving i Windows 8.1
Les også
Slik skal NASA 3D-skrive i verdensrommet
Les også
3D-skrivere til hjemmebruk kan være skadelige
Les også
Nå skal det bli enklere å 3D-skrive avanserte objekter
Les også
Politiet lagde 3D-printet pistol som eksploderte
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
Les også
Her er verdens første 3D-printede våpen
Les også
Lager satelitter som denne midt i Oslo
annonse