Tek.no

Nyhet

NASA testet «umulig» rakettmotor som ikke bruker drivstoff

Kan gjøre det mulig å reise mye lengre og raskere i verdensrommet.

Vadim Sadovski/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
9 Aug 2014 08:00

Det amerikanske romfartsbyrået NASA er såvisst på hugget for tiden, med storslåtte planer om å både finne liv på andre planeter innen 20 år og lande et nytt fartøy på Mars som blant annet skal lage oksygen av planetens atmosfære.

Byrået har imidlertid også nylig stått bak en teknologisk oppsiktvekkende prestasjon, som potensielt kan bidra til å overkomme en av de største utfordringene innen romfart, nemlig evnen til å takle de enorme avstandene i verdensrommet.

I et nylig publisert forskningsdokument redegjør NASA for en test av en ny type fremdriftsteknologi med svært interessante egenskaper. Den bruker nemlig ikke drivstoff, og bryter tilsynelatende kjente fysiske lover.

Benytter mikrobølger

«Motoren» som NASA testet bygger på en eksperimentell løsning som heter «Cannae Drive», designet av en fyr ved navn Guido Fetta. Konseptet har lenge vært kontroversielt og vekket mange kritiske reaksjoner fra forskere, men nå har altså Fetta fått selveste NASA til å se nærmere på konseptet hans.

Teknologien baserer seg på kvantefysikk og er både komplisert og lettere mystisk, men i korte trekk dreier løsningen seg om å bruke elektromagnetiske bølger til å generere fremdrift.

I NASAs eksperiment ble bølgene sendt inn et vakuumkammer av stål, kalt en «superledende resonator». Inni dette kammeret befinner det seg små «brønner» på bunnen som fanger inn elektroner fra bølgene mens de spretter rundt.

Etter hvert som flere elektroner samler seg på bunnen dannes det et slags kvantefysisk «overtrykk» på den nedre overflaten i kammeret, noe som igjen skaper et bevegelsesmoment oppover. Selv ikke NASA gikk inn i detaljene omkring akkurat hva som skjedde i eksperimentet, men løsningen ga visstnok en skyvekraft på mellom 30 og 50 mikronewton.

Kan gjøre lange romreiser enklere

Dette er riktignok ikke mye å skryte av i utgangspunktet, men ifølge fysiske lover skulle teknikken egentlig ikke fungert i det hele tatt. Loven som heter «konservering av moment» sier nemlig at et objekt må «skyve fra» på et annet objekt for å skape bevegelse, noe denne løsningen ikke har behov for.

I tillegg trengs det altså ingen former for konvensjonelt brennstoff, noe som potensielt gjør det mulig å bruke teknologien til å konstruere romfartøy med svært lav vekt som kan reise mye raskere og over langt større avstander enn i dag. Dermed kan det bli mulig å for eksempel reise til Mars i løpet av uker i stedet for måneder.

Alt dette avhenger imidlertid at det blir mulig å skalere opp teknologien i vesentlig grad, og før dette eventuelt kan skje må det fremdeles mye forskning og eksperimentering til.

Europa har også nå gjort seg bemerket innen romfart:
ESA har for første gang paret en sonde med en komet »

(Kilder: NASA via The Verge og PBS)

Les også
– NASAs «umulige» rakettmotor er trolig ikke mulig
Les også
Denne skal lage oksygen av atmosfæren på Mars
Les også
NASA lar deg 3D-skrive ditt eget «verdensrom»
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
Les også
Her tester NASA en 3D-skrevet rakettdel
annonse

Les også